Ok, kapiram odgovor. Znaš u čemu je gvint: U realnoj težini, opasnosti i smislu nečega. Imaš Cecu koja je učestvovala u zločinima, i sama bila akter u stvarima koje su zaista užasne, ali je vizualno i po pakovanju prihvatljivija za prosečnog srbina i Mansona, koji je običan zabavljač i provokator ali koji suštinski nije ugrozio živote ljudi. Dakle zar ne bi merilo "gadnosti" trebalo da se računa po suštini a ne po formi? Možda je nama manje gadno da budemo sa nekim političarem u liftu nego sa velikim komadom izmeta koje je neko ostavio u tom istom liftu. Izmet smrdi i može nam stvoriti osećaj gađenja. Ali osim male neprijatnosti, izmet neće imati nikakvu negativnu posledicu po naš život a političar koji ne smrdi, možda itekako hoće.
Recimo tebi smeta to sa životinjama, i ja te razumem. Ali ja sam recimo vegetarijanac godinama, i dosledno je da kažem da sam protiv okrutnosti prema životinjama. Ali odjednom kad se radi o tome da se na stotine krava i svinja na živo prekolju a zatim im se prospe utroba na pod dok su još svesne pa se skuplja za paštetu, e to nikog ne zgražava. To je u redu. Ja teško to mogu da razumem. menson ne radi na bini ništa strašnije od bilo kog mesara, dapače većinom su to samo fore sa lažnim noževima koji puštaju veštačku krv iz sebe i slično.
Konačno ljudi ovde ne razumeju u čemu je štos sa samim Mensonom: Zapadna evropa je mnogo opuštenija, demokratičnija i liberarnija od USA, i hrišćanstvo ima mnogo manju težinu nego tamo. Alice Cooper, Manson i drugi koji su se bavili tim, kako to zovu "Shock rock" žanrom to rade jer tamo ima smisla gurati raji prst u oko tako što se krst okrene naopačke ili ubije životinja na bini. U evropi to ne deluje toliko na ljude kao tamo, i jedini koji su napravili posao u evropi na taj fazon su Rammstein ali su oni igrali na kartu drugačijih fobija kod publike.
Na primer, mnogo amerikanaca je jako homofobično, naročito konzervativni hrišćani. Odlično, Manson se slika kao hermafrodit, i obrne krst naopako i stavi pentagram, a onda se učlani u satanističku Crkvu. Da je nešto drugo moglo da iznervira uplaši ili isprovocira ljude on bi uradio to, na primer da ljudi tamo misle da je eurokrem sveta supstanca koja zavređuje neverovatno poštovanje, on bi se mazao eurokremom, a zatim ga na zgražanje eurokremo poklonika bacio na pod i gazio prljavim bosim nogama.
Ono čega se ja bojim su ovi ljudi koji zaista odlučuju o našim životima, i ljudi koji ih zaista ugrožavaju a koje mase vole ili ih čak slave kao heroje. To je hiljadama puta užasnije nego neki Manson.