Marchelo

Snovidjenje
Marchelo
I kao da cujem odbrojavanje
tri, dva, jedan
mozdana detonacija stize
manifestacija skupljenih frustracija
stvarnost je halucinacija, smisljena zajebancija

Mala nocna recitacija
rebus ne da da se resi
orgulja jezivo svira, bal vampira
Hitchkok se smesi
znaci besnila, prostorija se stesnila
zivci na ivici

U glavi misao o samoubici na granici
zadnji redovi na zadnjoj stranici u groznici
iz coskova vremena
na oci javlja se vizija

Buducnost paracin-kula, najvisa zgrada grada
gungula je dole, ostre cula da cuju
koja to nula u pola noci
sprema se da skoci
i okonca svu parodiju zivota
njima na oci

Celi je grad na nogama
sad slazu pricu o mojim dogmama
o tome na kojim sam drogama
bolesna pomama
u vama ni grama saosecanja

Nista manja sranja
ni ove zadnje noci
sklapam oci, jos korak i kraj
a ti, svete, i dalje laj
o tome ko sam i kakva sam nakaza

Decja igra papira i makaza
seces ili budes posecen
teskim recima opecen, iako mi je
zadnja vecer ostacu nedorecen

A nije ni vazno
sve sto sam do sada poceo
bile su ionako kucine
i trice, neveste, skice
gledam dole u masu
i vidim kevino lice

O, majko, molim te, oprosti
vec dugo hodam po trnju nogama bosim
ne umem da se nosim s ljudima losim
da kosim sebe, da prosim
za ljubav, za sve
da sanjam tudje bolesne sne

Jer krvarim iz rane uzasne
jer sipaju mi soli otrovne
te reci proklete
sad nije bitno, kasno je
na kraju, secam se,
nikad ti nisam rekao volim te
da znas da volim te, moja kraljice

Majko, oprosti, ljudske pakosti
vise ne umem da premostim
a lesinari zele kosti
sad su gosti za stolom

Spucan i sjeban alkoholom
oprostajno pismo potpisano bolom
nisam bio srecan
svojom rolom, istinom golom
i pricom sto odavno moja nije

Vucem se kao prebijen, a krijem
pijem, bijem se s uspomenama
na cijem jastuku je sad ona
pitam se dok na crkvi
zvone ponocna zvona

Reci, sta ti znaci razum
u tacki gde ljubav prestaje
zelis slike nazad, al' secanje bezi, nestaje
a noc gluva za jecaje
u ogledalu krivi odrazi

Sve moje male ljubavi
bile su veliki porazi
odlazim i svu tugu sa sobom odnosim
neka svet bude srecan
neka bol ne bude vecan

I ne znam sta je s druge strane
ali mogu da obecam
da ako tamo neceg ima
ovog sveta necu da se secam

O, svete, molim te, oprosti
vec dugo hodam po trnju nogama bosim
da kosim sebe, da prosim
za ljubav, za sve

Da sanjam tudje bolesne sne
da krvarim iz rane uzasne
te reci proklete

Sad nije bitno, kasno je
na kraju jasno je
ne gledaj me, ne trpim poglede
pusti me, boli me
odavno hladno je, oprosti

Vec dugo hodam po trnju nogama bosim
da kosim sebe, da prosim
za ljubav, za sve

Da sanjam tudje bolesne sne
da krvarim iz rane uzasne
te reci proklete

Sad nije bitno, kasno je
na kraju jedno je
pa cemu sada plakanje
suze il' dve i proslo je
zauvek proslo je

Jutarnje svetlo stidljivo proviruje kroz roletne
i sve misli setne tope se
sunce na presto pope se
i sve je opet u redu
zrak rasteruje mrak

Dasak lak miluje lice
i ni traga ruznom snu
nema samoubice, cvrkut ptice
netremice zurim
kao da sve ipak ima smisao

Par pravih prijatelja, mnogo zelja
poneka sitna veselja
buducnost makar malo belja
nego sto je bila juce
svojim snovima ucen danas necu biti utucen

I ne znam otkud mi snage,
al' imam snage da sve rekorde potucem
i imam volje za bolje
i bice bolje, mora da bude bolje...

Zajedno sami

Evo obecanog bloga o promeni naslova romana. Da ga iskoristim da kazem 'fala' svima koji su mi cestitali rodjendan putem modema - 'FALA':) Ovaj blog sam vec bio spremio, ali sam malo sacekao da prethodni zazivi i da vest kako vise nisam na profilu, sem uredjivacki i putem blogova, stigne do sto vise ljudi koji mi pisu. Elem, sledeci blog donece vam i sliku omota mog romana, cime ce Sima (iliti "maneken duvanske industrije Simm A") biti i zvanicno promovisan u dizajnera-cara. Licno sam bas zadovoljan kako je Sima uoblicio pricu romana u jasan a nepretenciozan kaver - takav je i roman. Ali o tome naredni put - da predjemo na stvar. A da, samo jos ovo: i dalje ne apruvujemo komente na slike, niti cemo - milo nam je sto ste ih pogledali, to je zato tu, ali komenti... pa, da ne duzim, cini mi se da vredi komentarisati samo umetnicke fotke i fotke mnogo zajebanih riba, a mi nemamo nista od ta dva pa onda nemojte:)

E, daklem, otkud sad "Zajedno sami"?

Kada je profesor Mihajlo Pantic (savremeni pisac, kriticar i jedan od najvecih nasih knjizevnih autoriteta danas) pregledao rukopis mog romana, jedna od vaznijih primedbi odnosila se na naslov i ime glavnog junaka. Zasto? Zato sto proza zahteva nesto konkretno za naslov ( Carobni breg, Idiot, Stranac...), a U. Eko kaze da su jako dobri i oni naslovi koji nam i otkrivaju i sakrivaju sadrzaj - kao "Tri musketara" gde je glavni junak, zapravo, onaj cetvrti, ili njegovo "Ime ruze" gde nam tek poslednja stranica otkriva cemu taj naslov, ali nam biva jasno da je ta poenta sve vreme lebdela u vazduhu. Uzevsi sve to u obzir, "Vere" zvuce previse opste, a meni, kad bolje razmislim, cak i pretenciozno. Njah. Dalje, ako za glavnog junaka imate jednog totalnog prosecnjaka i potpuno je ocigledno, iz glave u glavu, da je on bas takav, moja prvobitna ideja da se taj lik i zove najobicnije moguce (Pera Peric) u stvari deluje kao pleonazam: ako je vec jasno, ne mora toliko ocigledno i imenom da se sugerise njegovo prosecnjastvo. Sva ostala imena u romanu, veli M. Pantic, jako su simbolicno i brizno smisljena, sem imena onog junaka koji je glavni. Maler:)

Dok sam poslednjih meseci unosio neke prepravke na nivou recenica, stalno sam lomio glavu o naslovu i imenu junaka. Neko ce mozda reci da je to sitnica, ali hej, ovo je debi roman i nista mi nije sitnica - sto bi moj drugar Zarko rekao: "...ne ide se s golo dupe u pijan narod..." :)

Citam ja tako "Lecenje Sopenhauerom" I. Jaloma, a u nekom delu romana jedna zena ide kod nekog tipa Tibetanca na seminar produhovljenja, ne znajuci nista o tome kako taj seminar izgleda. U vozu sretne coveka koji ide na isto mesto istim povodom, ali, za razliku od nje, upucen je u sadrzaj kursa. On joj objasni da najpre sledi najstroza moguca meditacija, za vreme koje niko ni sa kim ne sme da prozbori ni rec. Ona mu na to kaze da joj to nece lako pasti: biti sama medju totalnim strancima i pride cutati. Elem, kaze i da ce joj biti lakse sto ce on biti tu, sad kad su se upoznali - pa dobro, nece smeti da govore, ali opet, lakse je. "...makar cemo biti zajedno sami..."

Tu se ja tresnem sakom po celu. Pa dabome! "Zajedno sami" ! Moji junaci su upravo to, sve vreme, od pocetka do kraja romana! Zajedno zateceni u nemiloj okolnosti iz koje ne mogu da se izvuku, ali ljudskom bliskoscu mogu da olaksaju jedni drugima - pa ipak, to nam tako tesko polazi za rukom ponekad, njima narocito. Taj naslov, taj prividni oksimoron, prepricao bi, na neki nacin, sadrzaj romana a opet ama bas nista ne bi otkrio citaocu. Eto ga!

Sa imenom junaka behu vece muke. Razmisljam ja danima, mesecima... padne mi u jednom trenutku na pamet da nas narod koristi rec "bakrac" kao sinomim za trice, kucine i gluposti. "Ma, kakvi bakraci!" Pera Peric obozava bakrace raznih vrsta: kao i svakom prosecnjaku, takve stvari cine njegov zivot, one su mu preokupacija i on nema nameru da zivot sagledava dalje u dublje. I srecan je sto je takav.

Rado je takav, sav u bakracima.

Legli ja i lepsa mi polovina da se mazimo, i taman vacarenje a ja skocim i viknem:
"RADOJE BAKRAC!!! ON SE ZOVE RADOJE BAKRAC! TAKO JE, ON JE RADOJE BAKRAC!"

...naravno, doceka me zbunjena faca. "Je l'? E bas lepo, ljubavi, a ko ti je taj Radoje?"

Ehm, tako sam sad curi napravio prostora da jednog dana krikne ime nekog tipa u takvom trenutku i kad namrgodjeno pitam ko joj je taj, moze 'ladno da kaze isto sto i ja: "Pa, lik iz mog romana, naravno, ko drugi!"

I eto:) Tako se ta situacija resila. U nastavku bloga mozete da procitate utisak Mihajla Pantica o romanu, koji je takodje uvrsten u knjigu.

Roman Zajedno sami Marka Selica na poseban nacin, duhovito ispricanom pricom, obnavlja prastaru misao da covek, bio kralj ili prosjak, do istine o sopstvenom zivotu dolazi na medji svetova, u casu prelaska na onu stranu. Pa se tako, jednog dana, i Radoje Bakrac, mali covek a „glavni junak" romana, koji se za zivota nije pitao ni o kakvom smislu, niti da li banalna svakodnevica obecava istu takvu vecnost, obreo pred vratima samosaznanja. Marko Selic nam svoju verziju povesti o Raju i Paklu pripoveda nepretenciozno, mastovito, i upravo stoga njegova groteska, njegova iscasena, crnohumorna vizuelizacija pejzaza onostranosti, tragom srodnih pokusaja, deluje uverljivo. Umetnost oduvek zeli da docara nevidljivo i nedohvatno, i da nas svakidasnji zivot, prosecan, anoniman, nikakav, upravo onakav kakav je pro--iveo i Radoje Bakrac, odmeri prema autoritetu vecnosti koja nas prevazilazi. Dok sa ostalim srodnim dusama, „zajedno sam" na nicijoj zemlji, u autobusu za koji se ne zna kuda ide, ceka da li ce se skrasiti u konacnom miru ili sagorevati u beskonacnoj grizi savesti, Bakrac se doseca da istinu o svetu, ali i o sopstvenom postojanju moze pronaci jedino – u sebi. Sve ostalo podlozno je konvencijama i interpretacijama, starim koliko je stara civilizacija.
Roman Zajedno sami je neobicna knjiga, napisana nasuprot mnogim pragmaticnim ocekivanjima koja se danas postavljaju pred svakog ko zeli da pise prozu.

Evo, copy/paste, samo zato što mnogi ne mogu da pročitaju ovo na MySpace-u ;)

Brate, s***s ko vrabac. Pa ako nije muzika, sta je? Da nije folklor ili stil plivanja? Daj molim te... Sta je onda metal? Urlanje u mikrofon?

Donosis glupe zakljucke na osnovu jos glupljih cinjenica.

Ja makar kad pustim neku metal pesmu mogu da cujem elektricnu gitaru,bubnjeve,klavijaturu
i da uzivam,a sta ti ovde mozes da cujes naklapanje nekog balavca koji nesto ***** o problemima ,ako je tako pametan sto se ne kandiduje za precednika???:twisted:

ae ne * molim te.. :?
sta znas ti o hip hopu? evo na primer ja sad slusam the roots, koji imaju i bubnjeve, gitare, klavijature.. rade mesavinu jazza i hip hopa.. i sta je sad sa tvojom definicijom?

i btw precednik?! :lol: s kim se ja raspravljam.. :roll:

ae ne prdi molim te.. :?
sta znas ti o hip hopu? evo na primer ja sad slusam the roots, koji imaju i bubnjeve, gitare, klavijature.. rade mesavinu jazza i hip hopa.. i sta je sad sa tvojom definicijom?

i btw precednik?! :lol: s kim se ja raspravljam.. :roll:

Koliko ja znam Cmarchelo je reper a o kakvom hip-hopu vi pricate ja ne znam??

ahaa ti si prozivao samo marcela. ja reko hop uopste pa se iznervirah.. :lol:
hmmm pa i ne volim nesto marcela, al opet nije ni tako kao sto si napisao.. ima i on dobrih stvari, mada je i stvarno poceo mnogo da pametuje, sve on zna najbolje..
i da, zasto mislis da je neko pametan ako je predsednik, pogledaj samo ove nase :-P

e i da zasto se prdez cenzurise? nije to psovka, kako drugacije da nazovem tu fiziolosku radnju? :lol::-P

@Alexxxa2
Prvo ti si ocigledno neki klinjober koji nesto umislja da zna ustvari nema pojma!!!
Drugo Zans li koji je naj bolji reper na svetu ikada,kad vec slusas rep tj hip-hop?

@Alexxxa2
Prvo ti si ocigledno neki klinjober koji nesto umislja da zna ustvari nema pojma!!!
Drugo Zans li koji je naj bolji reper na svetu ikada,kad vec slusas rep tj hip-hop?

po meni ..Vinnie Pazz(JMT).....xD
Simple,obozhavam ga..:D
Sad ce vecina njih koji ulete na temu da me pljuju jer nisam rekao Pac,sem Nikole,koji ce naravno reci Slug...:D
@pacer
Da bre..Fin deTJko,DJentlmen..xD

Izašla knjiga danas, do petka u prodaji na svim većim mestima u Srbiji, pretpostavljam
m_2e4a316bc9d8dc0533ad40ae9a2966d6.jpg

@Alexxxa2

Haha, ne seri...please

btw zavisi dal' mislis na zivog il' mrtvog.

Sta znam, postujem mogo Slug-a, ali ipak ze mene je Pac legenda. No zavisi kako ko misli. E da i NAS ide lagano Pac-ovim stopama, samo da ga ne s*****ju :cry:

I tako...
Da, recite o njegovoj knjizi nesto. Kakva je?

po meni ..Vinnie Pazz(JMT).....xD
Simple,obozhavam ga..:D
Sad ce vecina njih koji ulete na temu da me pljuju jer nisam rekao Pac,sem Nikole,koji ce naravno reci Slug...:D
@pacer
Da bre..Fin deTJko,DJentlmen..xD

dobar je jus allah, ali je smorio malo.. ako si preslusao ritual of battle, priznaces da je celph titled tu ubedljivo najbolji.. svaki stih mu je sjajan..
nije bas, tako, ja cu da te pljujem jer nisi rekao krs :lol: zezam se..
nemojte to najbolji svih vremena, jako je nezahvalno pricati o tome.. a i asds, ko ce da proceni dal je zeka tacno odgovorio, ti? :lol:

Back