Kao otac dvoje djece, koja nisu mnogo starija od male Danke, mogu samo reci da mnogo pogadja cijela prica.
Zaista u cijeloj prici postoji puno koincidencija, ali za vecinu postoje i sasvim razumna objasnjenja.
Za mene licno, postojanje fotografije djeteta u bas istoj odjeci apsolutno nije neuobicajeno. Takvo je vrijeme da djecu slikamo gdje god da smo, da bi poslali baki, djedu, bratu, sestri, ujaku, striki, tetki, rodjaku itd itd. Nista ne mijenja ni dilema da li je slika od tog dana ili od ranije. Takvo je godisnje doba da se nose jaknice, a djevojcica od 19mjeseci moze imati jednu, maksimalno dvije jaknice za ovakvo vrijeme. Ista stvar je i sa obucom. Iz toga prozilazi da se u posljednja dva mjeseca dijete moglo pojaviti vani i po ovakvom vremenu u samo par razlicitih kombinacija, zavisno od pantalonica ili trenerke. A ako je slika od toga dana, pa ako su vec dosli u selo koje rijetko posjecuju bilo bi mi vise cudno da nema slike, nego sto ima.
Jeste indikativan majcin dolazak na selo gdje dugo nije bila, ali istovremeno ne mora nista da znaci. Mozda je zena jednostavno osjetila nostalgiju, mjesto gdje je odrasla, pozelila otici sa djecom. Ako vec dugo nije bila vrlo je moguce da nije bila ni svjesna niti je znala da se dvoriste pretvorilo u deponiju ves masina.
Sto se tice svih teorija o zdrastvenom stanju, koliko je meni poznato autizam se moze dijagnosticirati tek nakon 2.godine, najranije. Pogledao sam na ocevom fb par slika djeteta, postoje slike gdje dijete gleda direktno prema kameri ili osobi, sto je svakako indikator vise da se ne radi o takvoj vrsti poremecaja. Slika koja se vrti po medijima, gdje se aludira na odjecu koju je nosila, mogla je da nastane u trenutku djetetove nepaznje, zaigranosti ili vec. Ja svoju djecu kad slikam tek svaka deseta slika uspije da lici na nesto.
O teorijama sta se zaista desilo mislim da policija jos uvijek nije dala dovoljno sluzbenih informacija te radi toga mozemo samo nagadjati.
Mi jos uvijek samo iz medija imamo info da je majka dosla na selo sa oboje djece jer je navodno neko iz sela vidio djevojcicu. Nigdje sluzbeno to nije potvrdjeno.
S druge strane, bageri u ovoj mjeri su mi zaista misterija. Vise mi lici na taktiku policije nebi li se majka otvorila, jer ocigledno je da je ona osumnjicena. Mozda ne jos uvijek sluzbeno, ali svakodnevni dolasci u policiju, razdvajanje od supruga, sve ukazuje na to.
Ono sto je jos jako interesantno, porodice oba roditelja su tihe. U ovakvim situacijama za ocekivati je velike kampanje po drustvenim mrezama clanova vlastitih porodica, ali izgleda da toga nema u ovom slucaju.
U svakom slucaju, tek treci dan ulazak u te tunele prema povrsinskom kopu ili rudniku je strasan kiks.