Maltezer

Ja ih potpuno razumem jer sam se nagledala svačega,a i naslušala,danas ti je svako ko ima ženku bilo kog psa sa rodovnikom potencijalni "odgajivač". Mnogi misle da je to dovoljno i eto lepe zarade. Nisam ja to shvatala dok nisam i sama počela da istražujem i obilazim izložbe,mnogi su se obrukali jer to što im piše u rodovniku nije ono što imaju,a najžalosnije od svega je njihova izjava: "mene ne zanimaju izložbe,ja bih samo da je ocenim da može da se pari",a sudija mu kaže da to nije predstavnik rase koju misli da ima. :( Sa mužjacima je malo manji problem,jer ih uvek ima više ,pa se traže sa što više nagrada,jer je to ,ili bi trebalo da bude,dokaz o boljem kvalitetu rase koju predstavlja.

Citala i ja , ali se sa njima ne upustam u raspravu -pisu romane,ali su u pravu sto se tice razmnozavanja pet pasa. Zbog nikakve kontrole svasta se i prodaje pod nazivom maltezer. Posteno je reci -ovo su pet kuce i kostaju toliko i toliko, ali ako je izlozbeni pas on bi zaista to morao i biti ,naravno i za odredjene pare.Problem je sto se svi prodaju kao vrhunski psi, a kroz par meseci se pokaze pravo lice.
Ali da nije pet pasa, ja prva ne bih imala moga Munju.Razlika je u tome sto ja znam sta imam i Munja se nece pariti, nisam ni htela izlozbenog psa.Problem je sto ima ljudi (cak i poznajem jednu) koja ni sama ne zna sta ima(kombinacija pudle i kotona)a zeli da ga pari sa malrezerkom , ,,visak ,, kuca da proda kao ,,maltezere,, , a navodno zeli stene svoga psa.Stasno smo se zakacile kad sam pokusala da joj objasnim kakvu glupost pravi.Kad se budu rodile,bice mali i beli-slatki, mnogi u tako malim psima ne mogu ni prepoznati ni pretpostaviti kakvi ce biti-ukljucujuci i mene koja ama bas nista nisam o njima znala dok nisam pocela da druzim sa vama i ljudima sa drugih foruma. Ni sad nisam mnogo kompetentnija ,ali bih drugacije pristupila kupovini psa.Neke ljude je tesko ubediti da su pogresili,moj komsija , npr. ima veliko belo kuce sa papirima maltezera.Ja setam Munju , a on mi kaze kako je Munja mnogo mali.Objasnim coveku da nije mali, naprotiv , ali on me i ne cuje jos kaze kako je gledao na TV-u da ima i ,,visokih,, maltezera i da ja pojma nemam, a dluga dlaka , da izvinite ,to je za pedere.Eto , i sta reci...?

Citala i ja , ali se sa njima ne upustam u raspravu -pisu romane,ali su u pravu sto se tice razmnozavanja pet pasa. Zbog nikakve kontrole svasta se i prodaje pod nazivom maltezer. Posteno je reci -ovo su pet kuce i kostaju toliko i toliko, ali ako je izlozbeni pas on bi zaista to morao i biti ,naravno i za odredjene pare.Problem je sto se svi prodaju kao vrhunski psi, a kroz par meseci se pokaze pravo lice.
Ali da nije pet pasa, ja prva ne bih imala moga Munju.Razlika je u tome sto ja znam sta imam i Munja se nece pariti, nisam ni htela izlozbenog psa.Problem je sto ima ljudi (cak i poznajem jednu) koja ni sama ne zna sta ima(kombinacija pudle i kotona)a zeli da ga pari sa malrezerkom , ,,visak ,, kuca da proda kao ,,maltezere,, , a navodno zeli stene svoga psa.Stasno smo se zakacile kad sam pokusala da joj objasnim kakvu glupost pravi.Kad se budu rodile,bice mali i beli-slatki, mnogi u tako malim psima ne mogu ni prepoznati ni pretpostaviti kakvi ce biti-ukljucujuci i mene koja ama bas nista nisam o njima znala dok nisam pocela da druzim sa vama i ljudima sa drugih foruma. Ni sad nisam mnogo kompetentnija ,ali bih drugacije pristupila kupovini psa.Neke ljude je tesko ubediti da su pogresili,moj komsija , npr. ima veliko belo kuce sa papirima maltezera.Ja setam Munju , a on mi kaze kako je Munja mnogo mali.Objasnim coveku da nije mali, naprotiv , ali on me i ne cuje jos kaze kako je gledao na TV-u da ima i ,,visokih,, maltezera i da ja pojma nemam, a dluga dlaka , da izvinite ,to je za pedere.Eto , i sta reci...?

U potpunosti se slazem,
Ali ne razumem zasto vlasnici show pasa misle da su izlozbe samo za njih?
Nek idu na izlozbe, sto ne bi smeli i pet psi
tu je sudija da izabere
sta, ako neko ne namerava da pari onda ne sme na izlozbu? Bezveze:aha:

U potpunosti se slazem,
Ali ne razumem zasto vlasnici show pasa misle da su izlozbe samo za njih?
Nek idu na izlozbe, sto ne bi smeli i pet psi
tu je sudija da izabere
sta, ako neko ne namerava da pari onda ne sme na izlozbu? Bezveze:aha:

Lavice, da li bi trebalo kamenicvet opet da postavi onu sliku s Bg izlozbe, gde se vidi maltezer izlozbenog kvaliteta ...(citaj, maltezer koji je predstavnik svoje rase) i nesto sto lici na maltezera... ne znam, Lavice kako bi se npr. ti osecala u takvoj situaciji, ja znam da mi nikako ne bi bilo prijatno...
Na izlozbu idu psi koji su u tipu rase, odredjenih karakteristika za tu rasu, pet psi, ne bi bili pet da imaju sve karakteristike rase (visinu, tezinu, tip dlake, kretanje, uglove, odgovarajuce nosen rep, glavu u tipu i sve ostalo sto odlikuje rasu).
Uostalom, postoje i izlozbe za ljubimce, ali oni ne dobijaju ocene po FCI-u sto je i normalno jer NISU predstavnici rase.
O odabiru psa odredjenih sudija stvarno ne bih pisala:))) Ovo je ipak SRbija, ovde sve moze, a i ne moze ;)

Lavice, da li bi trebalo kamenicvet opet da postavi onu sliku s Bg izlozbe, gde se vidi maltezer izlozbenog kvaliteta ...(citaj, maltezer koji je predstavnik svoje rase) i nesto sto lici na maltezera... ne znam, Lavice kako bi se npr. ti osecala u takvoj situaciji, ja znam da mi nikako ne bi bilo prijatno...
Na izlozbu idu psi koji su u tipu rase, odredjenih karakteristika za tu rasu, pet psi, ne bi bili pet da imaju sve karakteristike rase (visinu, tezinu, tip dlake, kretanje, uglove, odgovarajuce nosen rep, glavu u tipu i sve ostalo sto odlikuje rasu).
Uostalom, postoje i izlozbe za ljubimce, ali oni ne dobijaju ocene po FCI-u sto je i normalno jer NISU predstavnici rase.
O odabiru psa odredjenih sudija stvarno ne bih pisala:))) Ovo je ipak SRbija, ovde sve moze, a i ne moze ;)

A kako ti znas da ti je pas pet:zblesav:
meni to niko nije rekao niti ona odstupa znacajno od standarda

uostalom, svako ima pravo da proba, ne ugrozavam nikoga ako pokusam, ako je neki pas bolji od nekog psa pobedice,
svesna sam ja al vi ne kapirate sta hocu da kazem
ako su bolji pobedice
i sudija treba da odluci ko ce biti predstavnik rase, a svako treba da proba.

A kako ti znas da ti je pas pet:zblesav:
meni to niko nije rekao niti ona odstupa znacajno od standarda

uostalom, svako ima pravo da proba, ne ugrozavam nikoga ako pokusam, ako je neki pas bolji od nekog psa pobedice,
svesna sam ja al vi ne kapirate sta hocu da kazem
ako su bolji pobedice
i sudija treba da odluci ko ce biti predstavnik rase, a svako treba da proba.

Mislim da nigde nisam rekla da ne treba da probas :) (Al mozda te neko uslika ;)
A kako znas... pa procitas standard, pogledas malo karakteristike psa, realno, pregledas crteze o proporcijama koji su dati, pregledas slicice po netu dobrih primeraka, i kastje ti se samo :)
Ali isto tako mogu ti reci kod kog sudije da odes da dobijes i titulu ako treba, a isto tako ti mogu reci kod koga nikako ne treba da odes, jer ces dobiti ono sto verovatno nikako ne bi volela da cujes :) S tim, sto ovi prvi tesko da ce preci granicu Srbije, a ovi drugi sude i van Srbije. `aj da ponovim, ovde SVE moze, samo reci, sta zelis;)

Inace, mislim da sam bila poprilicno jasna i s predhodnim postom, ovo mu sada dodje vise kao razrada :)

Poslednja izmena:
Lavice pa ko tebi brani da ideš na izložbe ,ja idem redovno na izložbe,i stalno pozivam sve da dođu ,ali slab je odziv,uopšte se ne mora izlagati,ali svakako je dobro videti neku od dobro posećenih izložba,sa puno predstavnika rase koja nas zanima,čuti suđenje i komentare sudije koji se razume u rasu,a i upoznati neke od odgajivača,a neke pse videti i uživo,jer slika je jedno a uživo nešto drugo. z:poz:

UFFFFF :roll: , a sad nesto drugo.
Polako mi nestaje balsama, obzirom da se AS tesko kod nas nalazi, kakva su vasa iskustva sa balsamima koji se ovde mogu naci?
Da bi i dalje bio lep i beo sa neumrsenom dlakom, molimo za savet i preporuke.
[/IMG]

Poslednja izmena:
Zavidim gospodji Nadi.Kada bih imala ,,malo viska evrića" imala bih i odgajivačnicu i pet shop i bila najsrećnija na svetu. Obožavam životinje (to mi je od oca ).U jednom trenutku smo imali 9 vrsta različitih životinja,najvise je bilo ptica (neke smo udomili) sada imam samo kornjaču,leminge,ogroman akvarijum,macu, i naravno Munja je broj jedan.

Back