Malta

4.5 eu??? pa na kritu je bilo letos 6 eu,,,min..na crno a sa papirima i do 10-12 eu... iskreno ocekivao sam da mi kazes barem 10-tak eu..s obzirom na cene zivota itd..turizam ,stranci..zivot je skuplji nego recimo u nemackoj a plate su na malti po tebi onda manje...

Prvi put cujem da ce neko dati 3x vise para zbog papira

Malta je (osim za neki visokostrucni i obrazovani kadar) jedino dobra za nekog naseg coveka koji bi tamo uglavnom samo radio, jeo i spavao, i na taj nacin uspevao da odvoji i posalje nekom od svojih u Srbiji 200 (dvesta) evra mesecno.

3.5/E Sat i nije lose ako odes bez nekoga da trazis posao ))) Moj prvi je bio 3.15e(sreca samo 2 dana ) Nisam bas pisao dosta ovih dana ali stvari stoje lose jako ovde.Ako imate sansu za nesto bolje odaberite to.Ja radim na recepciji u nekom hotelu(3fingers zna najbolje(Pozdrav Brate)) i imam satnicu 4e/sat.Gazda mi je sredio papire(normalno ja platio) i jedan sam od retkih Srba ovde koji ima dozvolu za radno mesto recepcioniste.To je dobra strana jel sam ja dosao ovde ne znajuci nikoga pre 7 meseci (samo sam imao prenociste kod poznanika) Losa strana je sto me gazda j,,, ko vola u kupusu,Za sve sto neko uradi ti si kriv (nisi Maltez)Mobing na najvisem nivou.Posto sam legalan radnik imam pravo na godisnji ali i to mi je ukinuo da ne bi platio.Ciganmala u Bg je bolja od ove zemlje .Maltez bi ti dao majku pre nego povecao platu za 1 cent,Nasih mali milion istina i ne svi tako voljni da pomognu (( Ja samo trazim sansu da odem odavde cim mognem i nikome ne mogu da kazem da je dobro ovde nazalost.Neko je napisao da ovde mozes ustekati pare samo ako radis jedes i spavas .E pa brate jelo izbaci jel ja to radim i opet ne mogu kako treba da ustekam 300e mesecno nazalost

U kojem hotelu radis, predpostavljam manje od 5 zvezdica? U ovim vecim, hrana se dobija u hotelu, bar sam ja imao 2 obroka (radilo se 4 dana po 12 sati). Na Malti se pruza solidna mogucnost za dalje, i ako ne ustedite mnogo, bice veliko iskustvo i naravno dobra preporuka za dalje.

Goku u pravu si da je to idealna lokacija za dalje, posto ja sada kopam Ameriku kako znam i umem.Da bi sada (zadnja 4 meseca) radio u hotelu moras biti Maltez ili bar iz neke zemlje Eu .O hrani necu ni da pomisljam ,izvini ali ti si radio u vreme(kako nasi kazu) Malteske lire verovatno kada im je sve bilo savrseno )))) Ako ti neces da radis za 4e ima ko hoce (nazalost to je istina)Cak sada pokusava da me posalje na godisnji a da ne plati ga .Ja sam mislio mozda je ovo slucaj kod mene samo ali iz razgovora sa nasim skontao sam da je svugdje ista prica .Tako da moja preporuka je : da doci videti probati i ici dalje ))

Ukoliko imas radnu dozvolu, godisnji MORA da bude placen i prve dve nedelje bolovanja, prouzrokovanom na radnom mestu. Ukoliko ga vam NE plate, onda im kaze da ces da se zalis u Labor office, a zalba radnika tamo, poslodavca kosta mnogo vise od onog sta ti sleduje... Jbga ko zna, zna, ko ne, njega zaklempaju...

A redzona, ako kopas za ameriku, zar vec nisi kupio asov ili kramp? Salim se, ako imas radnu dozvolu na mlati, zasto vec nisi aplicirao za americku vizu, dobija se 100% imas par intervjua i ceka se par nedelja, viza traje 10 godina. Samo se plasim da ces biti brzi otuda, od odavde tamo.... Pukla je to zemlja, odavno . . .

javljam se trenutno iz turistickog posjeta sestri u denveru,colorado..zapravo okolica denvera...kolko vidim stanje je da uopce ne trebate dolazit ako mislite bit sljakeri..toga ima dovoljno,meksikanosa ko kenje..ako ste majstori neke vrste,ima sanse na crno da se zaradi..a ako ste dobro skolovani,uz puno poslanih e mailova mozda upadnete negdje..sestra je nakon zavrsenog faksa u zagrebu otisla kao au pair dadilja(to je ukljucivalo i slusanje ponekih kolegija po izboru na micigenskom veucilistu),i nakon toga je odlucila upisat master na istom sveucilistu,uspjesno ga zavrsila uz kredit koji za to otplacuje,ali uz povoljnije uvjete nego kod nas..ne moram reci da su nasi ex yu fakulteti puno ozbiljiniji i tezi po znanju tako da nasi to lako zavrse ako su disciplinirani..aplicirala je za posao u firmi koja je tu u coloradu,nakon 4 intervjua ga i dobila i preselila se tu..jos uvijek je zapravo na studentskoj vizi,a dalje bi to trebala izganjat njena firma,kad ovo istekne..dakle,majstori il skolovani da,sljakeri ne..

Nije promasio temu ni po cemu, jer neki ovde misli da Americi dolari rastu po parkovima :D :

Goku u pravu si da je to idealna lokacija za dalje, posto ja sada kopam Ameriku kako znam i umem.Da bi sada (zadnja 4 meseca) radio u hotelu moras biti Maltez ili bar iz neke zemlje Eu .O hrani necu ni da pomisljam ,izvini ali ti si radio u vreme(kako nasi kazu) Malteske lire verovatno kada im je sve bilo savrseno )))) Ako ti neces da radis za 4e ima ko hoce (nazalost to je istina)Cak sada pokusava da me posalje na godisnji a da ne plati ga .Ja sam mislio mozda je ovo slucaj kod mene samo ali iz razgovora sa nasim skontao sam da je svugdje ista prica .Tako da moja preporuka je : da doci videti probati i ici dalje ))

Konstatacija u vezi majstora,nekih zanatskih delatnosti, ili ljudi sa visim obrazovanjem je potpuno tacna.
Za obicnu nekvalifikovanu radnu snagu, koja sada pristize, skoro u bili kojoj razvijenoj zemlji Zapada, situacija je svake godine sve nepovoljnija.Nasi ljudi uglavnom nisu takvi, ali masa Afrikanaca, Rumuna,Ukrajinaca, Poljaka, Avganistanaca itd... sve vise tamo stize i pruzima prostije poslove, i pocinje da ih radi, odprilike za dnevnice koje su priblizne zaradama u Beogradu, u istim ili slicnim poslovima.
Znaci, za oko 2,5 do 3 evra po satu, gore pomenuti, ima da rade bez ikakvih problema. Ljudi iz bivse Juge ocekuju da na Zapadu njihova mesecna zarada uvek bude iznad 1000 evrica, dok je za ovu nekadasnju, a mozda ponegde i jos uvek tesku sirotinju, dosta, i recimo 600. Oni su u stanju da desetorica zive u malom iznajmljenom stanu, da apsolutno za njih ne postoji nikakav provod, da se skromno hrane i oblace itd. i da recimo uspeju da mesecno ustede 150 evra i posalju svojim porodicama u domovini. A gazdama, normalno, mogucnost da nadju jeftiniju radnu snagu svakako odgovara.
Tako da, bilo gde da se krene, treba u startu imati neki dobar plan, i izbeci ovakva maltretiranja uz vrlo skromne rezultate.

Kakvi, radio sam 2011. godine, kad su bile lire kazu da je plata bila najmanje bitna, super se zivelo od baksisa samo. Radio sam u Le Meridian hotelu. Ja nisam mogao tamo dugo, jer nisam mogao da zivim i radim sam, morao sam sa nekom da delim stan. Naucices engleski da govoris bolje, naucices muku, cenices sve to kad dodjes na bolje mesto, bices zahvalan. Samo uporan budi.Ako nista, na licu mesta gledaj neki drugi posao ili bar upali neki domaci sajt gde su vesti pq ces biti srecan svojim radnim mestom. Srecno

Kakvi, radio sam 2011. godine, kad su bile lire kazu da je plata bila najmanje bitna, super se zivelo od baksisa samo. Radio sam u Le Meridian hotelu. Ja nisam mogao tamo dugo, jer nisam mogao da zivim i radim sam, morao sam sa nekom da delim stan. Naucices engleski da govoris bolje, naucices muku, cenices sve to kad dodjes na bolje mesto, bices zahvalan. Samo uporan budi.Ako nista, na licu mesta gledaj neki drugi posao ili bar upali neki domaci sajt gde su vesti pq ces biti srecan svojim radnim mestom.Srecno.

Ovaj savet ti je katastrofa los. Nemoj nikad tako da ga ucis jer je takav nacin razmisljanja VEEEEEOMA LOS i negativan!!!

PIMBE VIDIM DA SI DUGO NA MALTI I DA SI SE SNASAO.I JA HOCU DA POBEGNEM ODAVDE.RECI MI MOLIM TE DA LI IMA POSLA ZA GIPSARE POSTO SE OVIM POSLOM BAVIM VEC 6 GODINA ALI DEFINITIVNO VIDIM DA OVDE NEMOZES DA OPSTANES.HVALA TI UNAPRED

Prvo nemoj da PISES velikim slovima, to je nekulturno.... Msm da je za gipsare bila meka dok je bolnica bila u izgradnji. Znam par momaka koji to sad rade privatno i imaju problema da nadju posla. Msm da je gipsarija isto placena kao i gradjevina ;)

Pardon, usled posla nisam obracao paznju sta kucam, a kucam na malom uredjaju. Obratio sam se Ivanu koji me je citirao da sam napisao losu poruku. Ima ljudi koji jedva sastavljaju dan i u inostranstvu, kojima ne ide ni malo lako, i tamo na neki nacin prezivljavaju. A otisli su preko da bi zaradili. E u tim situacijama kad vam ide tesko, natopljeno nostalgijom dolazi do zasicenja . Ja sam to dozivljavao i trazio sam dobar razlog da ostanem preko. Nista bolje po meni, nego upaliti vesti iz Srbije i cekati bolju sansu tu gde jeste.

Poslednja izmena:
Pardon, usled posla nisam obracao paznju sta kucam, a kucam na malom uredjaju. Obratio sam se Ivanu koji me je citirao da sam napisao losu poruku. Ima ljudi koji jedva sastavljaju dan i u inostranstvu, kojima ne ide ni malo lako, i tamo na neki nacin prezivljavaju. A otisli su preko da bi zaradili. E u tim situacijama kad vam ide tesko, natopljeno nostalgijom dolazi do zasicenja . Ja sam to dozivljavao i trazio sam dobar razlog da ostanem preko. Nista bolje po meni, nego upaliti vesti iz Srbije i cekati bolju sansu tu gde jeste.

Ama, to je negativan nacin razmisljanja, nikad ne mozes da gledas one kojima je gore nego tebi i da se tesis nego treba da gledas one kojima je bolje i koji su uspesniji i da tezis ka tome. Ne treba da gledas slepca nego milionera. Ako imas visu skolu ne treba da gledas onoga sa srednjom nego onoga sa faksom. Ako imas platu 300 evra ne treba da gledas onoga sa 200 evra nego onoga sa 400. Radi se o nacinu razmisljanja a kad kazem gledas mislim da se poredis sa njima. Znaci uvek treba da trazis nesto vise, vise, vise i bolje i da tezis ka tome a ne da se ceo zivot zadovoljavas mrvicama. To je nerealno.

Back