Malta

Malta je ostrvska zemlja u sredozemnom moru.
jedna je od najmanjih drzava u Evropi.
Glavni grad La valeta

photo_lg_malta.jpg

Na zalost, malo ti je ostalo u glavi...
Ali ima jedna novonastala izreka: Ko nema u vu-gla, ima u gugla.
Sledeci put pre nego sto lupis, konstaltuj gugl ili wikipediju, :per: ima i na Srpskom :rtfm: ...
A stara poslovica veli: Uci pile kvocku, kako se nose jaja :hahaha:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Валета
Валета, 6.315 становника (званична процена 2005), је главни град Малте и налази се на истоименом острву.
Званично име које је Ред светог Јована дао граду било је Humillima Civitas Valletta
Engleski, a ni tamo nema LA
http://en.wikipedia.org/wiki/Valletta
Valletta is the capital city of Malta, colloquially known as Il-Belt (English: The City) in Maltese. It is located in the central-eastern portion of the island of Malta

I treci izvor, da ne bude da sam se nakacio samo na Wikipediju:
http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Valletta
Valletta

Seaport city (pop., 1999 est.: 7,100), capital of Malta. It is located on a rocky promontory with harbours on either side. Built after the Great Siege of Malta (1565), which checked the advance of Ottoman power in southern Europe, it was named after Jean Parisot de la Valette, grand master of the Knights of Malta.
A evo kako je cika gugl to preveo:
http://translate.google.com/

Валета

Луке града (поп., процена 1999: 7.100), главни град Малте. Налази се на стеновитом рту луке са обе стране. Подигнута после велике опсаде Малте (1565), која проверава пре отоманске власти у јужној Европи, она је добила име по Жан Парисот Ла Валетте, Велики Мајстор Витезова Малте.
U ostalom, otkud ti ideja da nas prosvetljues sa imenima koja su ti izvetrila iz glave... :dash:
Sad sedi i dobila si LA - JEDAN, pojma nemas...
I pitaj ako te sta zanima, nemoj nas prosvetljavati, 'leba ti...

Aj zdravo

Poslednja izmena:
Kao prvo Srecan vam Bozic i Nova Godina kako vama na Malti tako i ostalima u Srbiji.Spremam se vec skoro godinu ipo dana da odem na Maltu ali nikako neide , dobro imao sam u medjuvremenu i rodjenje drugog deteta pa se tesim da je to opravdano ali bilo kako bilo dosao je noz do koske i samo zelim da odavde pobegnem sto pre, narocito posle decembarske plate od 125 eura.Znam vec dosta stvari o radu na Malti ali me ipak interesuje dali se nesto promenilo u odnosu na proslu godinu tipa cene rada po satu na gradjevini i dali se moze raditi po 12 sati 7 dana u nedelji a da to bude placeno mada znam nista pre marta i samo da mi neko s Malte objasni sta je to farma tuna ,kako se tamo radi i koliko se placa i od kada se pocinje sa radom.I kako se sada dolazi posle ovih promena u vezi viza jer nesto lakse i brze ili je kao i pre. Veliki pozdrav za sve Srbe na Malti i moje Nislije.:zskace:

Kao prvo na Malti niko ne radi 12 sati dnevno, a jos manje svih 7 dana... Koliko bi ti taj rezim izdrzao?

Na gradjevini rade od 7 do 5 (vrlo retko do 6 ili 7 i to samo kad im stigne beton dockan) , imas dve pauze od po po sata, koje ti nisu placene, subotom se radi pola dana sa jednom pauzom, do podne ili do 1 . . . A nedeljom se ne radi . . .
Cene rada nisu padale, cak sam cuo i za neke povisice, od par gradjevinaca, ali cene uopste artikala i nekih komunalija su lagano porasle. Cene stanova su na istom, plin je poskupeo drasticno, struja nekih 15%, a gorivo pojeftinilo . . .

Farma tuna ili fish farm je na moru blizu obale, uglavnom u velikim zalivima gde more puno ne luduje kad je lose vreme. Inace, to je ogroman kavez u vodi otvoren odozgo, posla ima za sertifikovane ronioce preko cele godine, a za obicne radnike moze da nadje posao hranioca ribe, al to bre smrdi za medalju...

i tako . . .

Pozdrav za tebe Pimbe i hvala na brzom odgovoru.Zelim da kazem da sam radio poslednjih godina na gradjevini 12 sati dnevno 7 dana u nedelji i verujmi svasta covek izdrzi ali ce mu se verovatno jednom to obiti o glavu.Zamolio bih te da mi kazes ako znas kolika je sada satnica na gradjevini i dali ima posla ili kada je najbolje doci i naci ga,i jos i to sto se tice farme riba koliko se taj posao placa jer sam cuo da je dosta placeniji od ovih ostalih i koliko se sati radi naravno ako znas ili imas nekoga da pitas.Molio bih te i da mi kazes kako se sada dolazi kad nemamo vise viza i dali postoji neka caka za to kao ono uplata hotela pa upis skole pa itd itd ili je sada nesto drugacije. Hvala unapred

Imam nekoliko pitanja za sve koji zive na Malti, pa ako neko bude voljan da mi odgovori bicu veoma zahvalan.
Zainteresiran sam za odlazak na Maltu, pa me u vezi toga interesuju nekoliko stvari.
Prvo dali mi mozete reci kakva je situacija za pronalazenje posla u IT sektoru i koliko su orijentacione plate.
Drugo sto bih hteo pitati je dali mi mozete reci kako je reseno pitanje sa prodavnicama i servisima za kompjutere i kompjutersku opremu. Bio bih spreman da ukoliko ne budem u prilici da pronedjem pristojno placen posao u nekoj firmi da starujem svoj vlestiti posao u vidu otvaranje prodavnice i servisa za kompjutere i kompjutersku opremu.
Trece sto bi me interesiralo je dali bi mi mogli reci kakva je situacija sa elektricarima, kolika je plata, odnosno ako znate koji sertifikati su potrbni za startovanje i posedovanje vlastitog posla (servisa) .
Cetvrto sto bih hteo da pitam, mada neznam dali bi to neko mogao znati. Dali je dozvoljeno sportsko kladjenje na Malti, odnosno kladjenje preko interneta.
Peto sto bi me interesovalo je cene poslovnog prostora na Malti (za iznajmljivanje u pocetku), a takodje interesuje me cene iznajmljivanja stanova u pristojnijim delovima gradova (stan ~ 60-80m2) , normalno ineteresuje mi i cena kvadrata stana za kupovinu (nije primarno).
Iskreno se nadam vasim odgovorima. Zeleo bih da dodam da imam drzavljanstvo jedne od drzava EU i imam inernacionalno priznate sartifikate iz IT sektora. Imam EU kvalifikaciju za elektricara i dugogodisnje radno iskustvo u EX-YU i na Bliskom istoku (radeci za jednu USA kompaniju)

@ juznjak:
Sad nema nista, pada kisa pomalo, duva ladno sa severa i tako... mrtvilo, ceka se sezona...

@ konislav:
Najjaca IT firma ovde je ST electronics oni imaju proizvodnju, kao i Metod electronics, ostalo su developeri, sistemci, preprodavci i odrzavanje... guglaj malo... Mislim da ST placa IT inzenjera oko 2.5K, ali se putuje po Malezijama, Hongkongovima, Maroku itd.

Sto se prodavnica tice uglavnom ih zatvaraju u poslednje vreme, jer su trziste preuzeli kompjuterski supermarketi ili mega marketi tipa Scan computers, AtoZ electronics itd itd. Oglasi su puni kojekakvih PC doktora i carobnjaka...

Mislim da za bilo koji posao na Malti (osim offshore kompanije) se mora imati ortak Maltezanin, proveri pojedinosti na vladinim stranicama, nisam siguran za EU drzavljanina . . .

Kladjenje je dozvoljeno, kao i sve ostale vrste kocke. Mislim da je Malta jedina u EU gde se moze registrovati online gambling firma.

Za poslovni prostor pitanje ti je preobuhvatno, razlike u ceni su ogromne svuda i zavisi od mnogo cega, kao na primer, fenci deo, trzni centar, na ulici ili na nekom spratu, itd.
Guglaj Saragrech, Dhalia,Franksalt,Remax ili jednostavno pisi Malta real estate u guglu i sve ce ti se samo kasti i oko poslovnog prostora, a i oko stambenog, i za iznajmljivanje, kao i za kupovinu, mada ovde nema fazona cena po kvadratu, ipak kad se iskalkulise jeftinije je od BGD, NS, Nisa, Uzica i Zlatibora, to znam jer sam sam kalkulisao...

Elektricar na Malti mora imati Enemalta setrifikat, da bi mogao samostalno obavljati posao, svi koji ga ne poseduju, mogu raditi kao pomocnici onome ko ga ima. Gradjevinski elektricari mislim da su placeni malo bolje od gradjevinaca (lupicu sad verovatno) oko 1.5K, Takodje da napomenem da nisam upoznat oko ratifikacije EU sertifikata, verovatno da postoji neka procedura. Visoko naponski elektricari (11KV) mogu naci posao na Freeport-u, plata je mnogo bolja od gradjevinskog sektora.

Pozz

Poslednja izmena:
@ pimbe

Veliko HVALA za tvoj brz odgovor, pazljivo sam pogledao linkove koje si mi posla za prodavnice kompjutera i kompjuterske opreme, pa mi sad nisu neke stvari bas jasne. Ako ti nije problem da mi das jos nekoliko odgovora u vezi Malte.
Cene kompjutera su jako visoke, pa me interesuje dali cene nisu azuriranje ili su cene realne, konkretno mislim na Scan computers, odnosno da skratim dali mi mozes reci koliko bi kostala jedna kompletna konfiguracija Desktop PC (naj jeftinija)?
Koliko je porez na Malti (mislim na ekvivalent PDV-u)? Koliko kostaju automobili na Malti i da li si informiran dali postoji mogucnost uvoza automobila (naravno mislim na uvoz iz neke od EU zemalja)?
Za nekretnine jos nisam detaljno pogledao, pa zato nemam nekakva dodatna pitanja. U svakom slucaju hvala jos jednom.

@ pimbe
Hteo bih da dopinim moj poslednji post jos sa nekoliko pitanja.
Koliko kostaju usluge servisa kompjutera ili da kazemo kliko bi kostala jedna jednostvanija intervencija nekog elektricara ili servisera nekog elektricnog uredjaja ili aparata? Koliko kostaju usluge auto-elektricara. HVALA

S obzirom da mi je kum I|T inzenjer, popravke PC (a koje sam ne umem da otklonim) ne placam, tako da zaista neznam cene intervencija...
Kola su neuobicajeno skupa zbog Malteske takse na prvu registraciju, mozes da uvezes auto ukoliko se doseljavas na Mlatu i to samo ukoliko si vlasnik tog auta 6 meseci pre uvoza...
PDV mislim da je 18%... Nisam siguran . . .
Najjevtinija desktop kombinacija sa sugavim dual korom, jos sugavijom grafikom i 19' monitirom je od 600 jura pa gore...
Usluge autoelektricara su realne u odnosu cene usluga mehanicara. Zadnji put sam platio uslugu ciscenja greske na mom VW-u 15 jura i jedva sam nasao lika koji ima Vag-Com aplikaciju i kabal

Ovde u nisu je katastrofa!!!marta dolazim sa drugom na malti,jel ima neki posao za gradjevinske elektricare ili gradjevince??molim vas braco srbi ako neko ima te informacije da mi odgovori.pomagajte.pozz.

pimbe reci mikad bih kupovao auto u italiju jel bi mogao registrovati sa malte jer tamo cu uskoro otici...jel treba medjunarodna dozvola da vadim u srbiji? i jos jednu stvar te molim reci mi koji je internet je najbolji i najpovoljniji sa malte? jer ja vise volim da koristim video kontakt recimo vise koristim skipe?reci nesto ti znas bolje samo da ne bude veliki racun kao sto kod nas dajem 20 eura mesecno imam nos-stop neograniceno surfovanje po netu.odgovori mi jes si mi koristan

Da bi bilo gde (na svetu) registrovao bilo koje vozilo, mora se imati uredno prijavljen boravak, tj. posedovati licnu kartu. Inace ovde su kola desnjaci, a vozi se levom stranom, tako da je za levake osiguranje malo skuplje. Izvadi medjunarodnu, mada je ja nemam...
Internet zavisi od vrste... ASDL 10 Mbps i 100GB DL limit mesecno je 25 jura, onaj mobilni dongle USB je malo sporiji i malo je manji download limit, ali ti je veca autonomija kretanja, a mislim da kosta isto, cak je i jeftiniji ukoliko imas mobilni na ugovor. Skoro svaka kafana ima WIFI za DZ. I naravno sve je na mesec dana i 24/7, inace dial-up je ovde davno umro...

Back