Malokrvnost

To za ishranu mi je i hematolog rekla da nije definitvno tolike mada ima uticaja i ishrana ali da nije jednini uzrok vec ciklus....
Hvala na savetima, pocela sam na svoju ruku jednom dnevno da pijem tothemu razmucenu u vitaminu C od 100mg, pa cu posle da predjem na dva puta dnevno kada mi se organizam navikne... jer imam porliv i mucnine od toheme tj imala sam od svih ikada uzimanih preparata gvozdja u svome zivotu a kao sto rekoh uzimam ih od svoje 14 te god...

Tothema se prilicno dobro podnosi, kreni sa 2 ampule, sa tako niskim gvozdejm malo ti je jedna i nemoj da je pijes razmucenu u vitaminu c, posebno tothema posebno vitamin c.

Pricala sam juce sa lekarom i rekla mi je da slobodno uzimam jednu i to sa nekim sokicem ali u duzem vremenskom periodu i da sto vise boravim napolju izbegavam stres itd....
Inace meni tothema izaziva proliv...
Hvala jos jednom na savetima.... Javljam se za koji mesec da kazem sta sam uradila....

U 14. nedelji trudnoce sam. Vidim da su mi rezultati krvne slike na donjim granicama
RBC 3.91, HCT 349, CREA H 51.6. Gvozdje je ok, 16.9. Da li je moguce ishranom povecati broj crvenih krvnih zrnaca i da li boravak u prirodi pomaze?

Sestrin sin ima 12 godina i nedavno smo saznali da ima anemiju.Kada je pedijatar video da mu je gvozdje 1,9 odmah ga je uputio u Beograd na institut za zdravstvenu zastitu majke i deteta,jer u nasem gradu hematologa nema.Rezultati sa instituta:Hb 89;Er3,5;Le4,6;Tr.425;Rtc0,025;Pt94%;TT18,3;ferihin 2(valjda sam dobro prepisala).Tamo su mu uradili i uz abdomena(bubrezi su normalnog polozaja,desni promera 97mm,a levi 77mm,ocuvane debljine parenhima bez dilatacije pk sistema.Nadbubrezi obostrano u granicama normale).Tamo im je receno da ,ako se razlika od 20 mm ne smanji na 10mm,mora ici na neka dodatna ispitivanja(samo ne znam kako,jer nikakvu terapiju nije dobio).Cak su rekli da tothemu moze da pije,ali mu nista nece pomoci.
Nasi pedijatri,kada su videli rezultate,odbijaju da dete i dalje salju za BG,jer to sa bubrezima nije nista strasno-sasvim suprotno od njihovih kolega lekara iz Bg.
Sestra vise ne zna sta da radi ,pa vas molim da mi odgovorite ko je ovde u pravu i da li je stanje deteta toliko strasno?Nikakvu terapiju za anemiju nije dobio,pa me interesuje koji lek bi mogao da pije,ali da mu pomogne.
Hvala !

i moj sin je u tom periodu imao poremecaj KS.vec sam pisala na ovoj temi pa da ne pisem opet.
samo su vrsili ispitivanja,tri meseca je trajala nasa agonija i za sve vreme nije dobio ama bas nikakvu terapiju.bio je u tirsovoj na ispitivanju a posle sam ja trazila da idemo i na inst.za majku i dete kod dr.nade rasovic.
i meni je bilo cudno,ali nikakvu terapiju nije imao.

Anemija ne moze da se leci ishranom.
Sto se tice ostalih pitanja, suvise malo informacija je dato.
Zasto je radjen ultrazvuk, sta je rekao hematolog posto su bubrezi u domenu nefrologa.
Mora da postoji neki izvestaj specijaliste sa nekom dijagnozom...Nismo vidoviti da znamo sta je neko mislio ili sta je rekao, nije rekao...

Ja sam bila pre oko pola godine kod lekara zbog uzasnih glavobolja i malaksalosti. Kada sam joj donela analizu krvi, rekla mi je:"Ti si, dete, malo anemicna, pij sok od borovnice.."
Koliko kapiram iz prethodnih postova, ona je trebala da mi da neki lek za anemiju, a rekla mi je samo da pijem sokic.... :-? Mislim da moram ad menjam doktorku.... Koliko je anemija zaista losa?

Postoje anemije i anemije.
Sve zavisi kakvi su ti bili rezultati ali svakako da se depoi gvozdja i anemija ne moze popraviti samo sokom od borovnice.
Zdrava ishrana, redovan zivot je nesto sto je svakako savet ali ako rezultati laboratorije govore u prilog teze anemije onda lekovi moraju da se ukljuce.

Znam 100% sigurno da krvnu sliku popravlja konjsko meso (200 gr dnevno) i kupinovo vino (1 dl dnevno) najbolje domaće, valjda zato što nema fabričkih konzervansa. Doduše, mislim da se ovako može sanirati posledica pada krvne slike, ali uzrok ipak mora da utvrdi lekar.

WithdrawnWater:
Mi ne znamo nista o9 ovoj osobi niti njenom stanju niti vrsti anemije ni uzrocima iste, pa je vrlo nezahvalno bilo sta joj uopste preporuciti, posebno od lekova.

Slazem se u potpunosti....i ja sam malokrvna...pa mi je jedna gospodja predlozila da pijem caj od koprive...nema sanse da ga ikad popijem vise...toliko mi je bilo muka, pritisak mi pao skroz ( inace imam jako nizak )....da ne spominjem jos da postoje razni razlozi za malokrvnost...

tako da nemoj da uzimas svakojake cajeve..itd da pijes na svoju ruku...uvek pitaj doktora dali smes da koristis te preparate s obzirom na probleme koje imas...

P.s. jako je bitna raznovrsna, zdrava ishrana....ako ne vodite racuna o tome, nikakvi dodatci prehrani vam nece pomoci....znaci vitamini ( abc plus ili nesto sl. ), zdrava, raznovrsna ishrana, cesti obroci, vezbanje...itd

Evo proverenog prirodnog leka... U sokovniku iscediti svežu cveklu, nekoliko šargarepa, jabuku, procediti napitak i dodati med i limun po ukusu. Moja prijateljica i ja smo probale i duže vreme koristimo ovaj svež napitak i hemoglobin nam je mnogo bolji nego pre.

Nikada ne piti kafu posle jela, kafa i crni caj jako ometaju preuzimanje gvozdja iz hrane. To rade i glina, skrob (krompir ne uz meso), zumance i fitati iz pasulja i sociva. Mleko ne treba piti 2 sata od obroka s mesom. Kalcijum iz mleka ometace apsorpciju gvozdja. Znaci meso se jede sa zelenim listovima, salata, kelj, persun, celer listovi, brokoli, blitva, spanac. Posle jela nikako piti kafu, nego sok sa vitaminom C. Cedjena pomorandza ili borovnica. Jaja i sir jesti, ali ne uz meso i ribu. Pasulje i sociva natopiti preko noci u vodi, vodu prokuvati i BACITI. Fitati iz ovih namirnica ometaju uzimanje gvozdja, mada su paradoksalno bogati gvozdjem. Izbegavati ovsene pahuljice , sluzi ometaju uzimanje gvozdja. KAd kazem izbegavati znaci odmaci pijenje preparata gvozdja ili hranu u kojoj uzimate gvozdje od tih namirnica bar dva sata.

Poslednja izmena od moderatora:
Dalje, obavezno proveriti stolicu na okultno krvarenje, da se vidi da li se gvozdje gubi iz organizma npr. cir na dvanaestercu ili su creva pod nekakvom upalom. Stolicu proveriti na sve parazite, narocito na Candida. Ove gljivice, koje se cesto jave u crevima nakom dugotrajne upotrebe antibiotika jedu gvozdje. Trose ga na svoj rast. U tom slucaju treba gvozdje davati intravenski,a leciti Candidu Naravno za sve se konsultovati sa lekarom.
Inace uvek kod anemije pomaze da se piju probitici, oni ce pomoci da se obnovi crevna flora. Piti ih bar mesec dana i uz casu jogurta VIVA imuno, jer on sadrzi INULIN, to je fruktan kojim se hrane dobre bakterije u crevima. Ove bakterije treba hraniti i kuvanim korenastim povrcem i piti cikoriju. One pomazu varenju i apsorpciji mnogih hranljivih sastojaka, cime ce poboljsati imunitet oslabljen nedostatkom gvozdja.

Proveriti i antiglijadinska antitela, najbolje klase IgA u serumu. Jedan od 100 ljudi je alergican ili osetljiv na gluten iz zitarica. Ishrana psenicom dovodi do autoimunog procesa u crevima, koji ostecuje crevne resice, te nema apsorpcije B12 iz hrane te je kompromitovano preuzimanje gvozdja iz hrane. Lek je totalna ishrana bez glutena, a gvozdje i B12 se daju intravenski. Kad se resice oporave nakon par meseci onda se moze preci na drugi rezim poboljsanja apsorpcije gvozdja.

Nervoza i iritabilni kolon dovode do slabog zadrzavanja hrane u crevima, ona prosto trci kroz creva, te je i to nekada uzrok anemije.

Ako ste posle jela naduti, ili imate gasove, ili grceve i osecate neprijatnost posle jela mozda ne trpite laktozu, mlecni secer ili fruktozu, vocni secer. 35 posto Amerikanaca recimo ne trpi fruktozu. Proverite test na toleranciju ovih secera, te ako postoji, izbegavajte ih. Moracete unositi vitamin C oralno i jesti vise povrca bogatog C vitaminom, umesto voca. Voce koje ima malo fruktoze, a vise glukoze, te se sme pomalo jesti je breskva, kajsija i berries..jagode, maline, borovnice, kupine, limun, grejp. Ne jesti dinje, lubenice, urme, med, grozdje jer imaju jako puno fruktoze, koja moze izazvati stalne retke stolice.

Uvek bih proverila nivo B12 i folne kiseline u krvi, ako su niski treba ih popraviti. Od povrca fruktoze ima u paradajzu, slatkim crvenim paprikama, sargarepi.

Poslednja izmena od moderatora:
Džigerica i konjsko meso. Svo crveno voće, a crne ribizle (retko ih ima) prosto mirišu, kad se žvaću, kao gvožđarska radnja.Kupine. Sve zeleno povrće. što zelenije, to bolje. I, kraljica zdravlja, cvekla, naravno.

kao roditelj imala sam jedan vrlo tezak period kada sam se borila protiv teskog oblika anemije kod mog sina(lekari su bili protiv bilo kakvih lekova)...da ne duzim mnogo,ne znam sta sve nismo probali od prirodnih recepata za ta 3 meseca `borbe`,i na kraju slucajno dodjem do recepta `sirup od bobica zove`(sto nisam ni znala da postoji),i taj sirup u kombinaciji boravak na Zlataru(visina1200m) medju borovima je rezultiralo totalni oporavak.Za svaki slucaj smo tu blagodet koristili mesec dana.Krvna slika je bila fenomenalna.
Sada tim bobicama nije sezona,ne vredi da Vam pisem recept.
U svakom slucaju,zavisi od organizma,Vi probajte druge prirodne recepte,kojih ima puno,mozda Vama budu od pomoci.
Zelim Vam uspesan oporavak

Ja odavno imam problem sa malokrvnosti. Mozes li mi, molim te, napisati taj recept za sirup od bobica zove!
Hvala unapred!

Ovo je napitak koji dajem deci po kasiku dve ujutro a sve u cilju sprecavanja malokrvnosti tokom siromasnije ishrane zimi ili stresa pri kraju skolske godine. Ukusan je i sad mu je vreme da se pravi, recept je za 1l ali to je premalo pa predlazem da se mere udvostruce.

U 1l crvenog vina (sto je vino kvalitetnije i napitak je kvalitetniji) kuvamo 400-500g borovnice, kesicu cimeta, 300g secera, celi limun, narandzu 20 minuta. Ostavimo da prenoci a ujutro procedimo i dodamo 1,5dcl ruma.
Cuva se u frizideru i ne pije se ako se koriste bilo kakvi lekovi.

Imam problema sa gvozdjem u krvi... :neutral:
Limit je od 120-140, a meni je 110 g/L
Sta mi preporucujete od hrane da bih uspela da u roku od mesec dana popravim krvnu sliku, posto za mesec dana imam kontrolu??
Ako ne uspem to da izvedem hranom, moracu na neke terapije :eek:
pomagajteeeee

Cvekla ima veliki sadrzaj gvozdja, spanac takodje.
Pored ovog imaš i onaj sirup "Ferrum lek" čudi me što ti ga nisu prepisali. Ne moj ga uzimati na svoju ruku, neka ti ga prepišu.
Mada kad još bolje razmislim o svemu i ja lekovito delujem na ljude pa ti preporučujem šetnje samnom bar tri puta dnevno posle jela. :cmok:

Imam problema sa gvozdjem u krvi... :neutral:
Limit je od 120-140, a meni je 110 g/L
Sta mi preporucujete od hrane da bih uspela da u roku od mesec dana popravim krvnu sliku, posto za mesec dana imam kontrolu??
Ako ne uspem to da izvedem hranom, moracu na neke terapije :eek:
pomagajteeeee

..imash li manjak Fe ili nizak hemoglobin?
..to ne mora da bude povezano.. (ova referentna vrednost koju navodish je za Hb)

Back