Malokrvnost

WithdrawnWater:
Slazem se da se sve mora propisno reklamirati i da ono sto se reklamira mora da odgovara istinitom svojstvu preparata. A i nevezano za to, uopste sam protiv reklamiranja bilo kakvih medicinskih preparata (da ne kazem lekovitih substanci) ukljucujuci tu i vitamine kao i pomocna lekovita sredstva drugih namena. To samo uslovljava da ljudi gutaju sve i svasta na svoju ruku i bez odlaska lekaru, pri cemu se i gubi dragoceno vreme a i neadekvatno tretiraju mnoga stanja i bolesti.....

Sa druge strane vitamini B grupe koji su koenzimi bioloski znacajnih enzima mogu biti itekako opasni ako se unesu u prevelikoj kolicini i da dovedeu do hipervitaminoze! A o toksicnosti vitamina C koji se uzima na kilo tek sada se pocinje argumentovano da se govori

....lechila sam se od anemije u periodu od 2001-2005.... hemoglobin, kao i fe su mili jako niski (hemoglobin mi je bio chak i oko 90), iako sam imala dovoljno nosacha gvozzdja.... terapija je bila heferol, u pochetku sest meseci po dve, pa onda, 4 meseca pauze, pa opet shest meseci po dve dnevno... pa onda usled poboljshanja, samo po dve dnevno dve nedelje nakon menstruacije, pa opet 4 meseca pauze (valjda da se organizam sam izbori) i tako u nedogled....
...kasnije sam vrshila periodichne kontrole.... i hemoglobin mi je bio uvek negde oko 110, 105... i doshlo je vreme za novu kontrolu, ali chini mi se da ova nece biti bash tako dobra....
....kako sam utvrdila da sam nozofob, ipak sam reshila da odem do doktora. izvadicu krvnu sliku i fe.
....ono shto mene interesuje je: da li je u medjuvremenu nadjen neki bolji lek od heferola, zato shto mi heferol, po pravilu, prve dve nedelje korishcenja izaziva strashnu muchninu, bol u stomaku, a o neraspolozzenju i ostalim nus proizvodima necu ni da govorim....
...hvala....

...obilne menstruacije. evo, vec godinu dana se teram da krenem da uzimam kontraceptivne pilule, al` ne uspevam. kontam da su mi se za ove dve godine, koliko ne uzimam heferol, ispraznili svi depoi... a mozzda sam sad malaksala samo zato shto sam imala grip i menstruaciju u isto vreme.... svejedno. znacu sutra.... prvi put kada sam otishla kod doktorke, a bilo mi je loshe (to zbog anemije), mislila sam da ce mi reci - chuj curo, spavash po 18 sati zato shto si u depresiji.... ispostavilo se da mi je rekl - chuj, curo, sedi malo, jer ja ne znam kako ti stojish na nogama uopshte...(u medjuvremenu, nashla sam sebi simptome za 1001 bolest, shto smrtn, shto izlechivu.... :))

Meni je u vise navrata gvozdje bilo 3.... isla kod hematologa dva puta... prvi put je sumnjano na leukemiju pa se ispostavilo da je samo tezi oblik anemije (odsekla sam se bila od straha), tadasnja terapija su bile injekcije gvozdaj i one su mi do sada najbojje delovale, drzale su mi gvozdje na 22 dve god. Prosle god sam opet zavrsila kod hematologa i ona mi preise Ugurol ili cyclocapron i tothemu... Uzrok anemije jesu obimne menstruacije ali mi ginekolog i radiolog ne daju da piejm hormone zbog porodicne istorije raka... tako da sam ja navikla da funkcionisem s a gvozdjem od 3-7 mada se sada osecam lose imala sam nesvestice pre neki dan i to mi je prvi put u zivotu inace imam problema sa anemijom od svoje 14 te god....
Ja sa tothemom imams uper iskustva sto se tice podnosenja ali mi se drasticno povecao racun za zubara :cry: tj subi su mi pocrneli skroz uzas.....

Evo jednog 100% prirodnog leka(meni je bar pomogao)
1/2 kg cvekle
1/2 kg jabuka
1/2kg meda
1/2 kg sargarepe
sok od malo vise od 1/2 kg limuna
To sve oljustiti,izrendati,promesati i ostaviti da stoji preko noci.Ujutro procediti i piti po 1dl
dnevno(ne vise).Stvarno je super,pa ko hoce neka proba.
Pozdrav

Ja sam takodje imala/imam problema sa anemijom. Pocelo je jos u srednjoj kada se Doktorka krstila kada je videla moje rezultate i pitala me da li sam ziva i kako uopste uspevam bilo sta uraditi sa toliko niskom nivoom gvozdja. Elem, pocela sam piti razne tableti ce gvozdja i sl. Nista mi nije pomoglo, sve dok nisam pocela:
1. svaki dan piti crvene sokove,
2. jesti cvekle i sl. crveno povrce/voce
3. pila 1sumecu gvozdja dnevno
4. SVAKI dan (ili drugi dan) casu crnog vina.

U ponedeljak sam bila na kontroli i nisam verovala rezultatima. Znam da je sve individualno, ali meni tabletice nisu pomogle, samo mi je bio los ukus u ustima. Probaj jesti sto vise crvenog/ljubicastog voca/povrca, casu sumecih dnevno i casu crnog vina. Prekontrolisi se za 6-7 meseci i videces.

....a nije kao ono crne iznutra.... nego samo, onako.... ne razumem kako skidanje kamenca tu mozze da pomogne.... ja nikad nisam imala kamenac na zubima, dodushe, ne znam ni shta je to.....

Nemoj da se zezaš sa tothemom i ostalim ampulama, preporuka mog stomatologa - kad piješ neko gvožđe iz ampula pij obavezno na slamčicu!
Nego jedno pitanje za dr : na šta može da ukazuje gvožđe preko gornje granice, u decembru mi je bilo 35 pa nisam reagovala a sad u martu 42.7??? Kanim se da odem kod hematologa...

Ponovo mi je gvodze 3.8. to mi je izgleda postalo normalno stanje mislim salim se ali jedino mi je svojevremno do inekcija bilo bolje i gvozdje mi je 2 god bilo 22. Tothemu sam uzimala prosle god i skocilao mi je na 10 gvozdje... sada mi je prvi put u zivotu bilo toliko lose od anemije da nemam reci, nesvesticve, mucnina povracanje bukvalno mi se okretao plafon...Pitanje za Dr posto me mrzi da idem kod svog lekara (vise mi je muka da me salje kod hematologa) da li mogu da krenem sa Tothemom na svoju ruku... msilim ne bi trebalo da mi skodi?

Znas koliko mrzim da dajem odgovore na ovakva pitanja.
Da krenes na svoju ruku?
Jeli ti palo na pamet da te s razlogom salje kod hematologa?I da mozda negde da se narodski izrazim pustas krv pa je moguce da zbog toga imas tako nisko gvozdje.Kao npr tvoje obilne menstruacije sto ne mora biti jedini razlog.
Ajde pamet u glavu pa kod lekara.

Dva puta sam isla kod hematologa.. irekli su da nije nista patoloski... tj da je jedini problem obilan ciklus koji traje po 7 dana dobijam na 24 do 25 dana... Hormone tj antibebi pilule ne smem da uzimam ( tako su mi rekli ginekolog i radiolog a hematolog se ne salze sa time msili da treba da uzmem ugurol ili ciklokaprol) inace mislim da ima jos jedan razlog sto sam anemicna lai moj organizam jednostavno ne privhvata vecinu voca i povrca znaci kada ga vidim muka mi priopadne a kamoli da ga jedem... znci vrlo je skucena ishrana moja... jos plus radno vreme i to sto nemam vremena za kuvanje.... inace sam mozda neuhranjena ali ja smatram da sam debela tj da uvek bi trebalo da skinem koji kg i ceo zivot sam na nekim dijetama jer ako se opustim ugojicu se .... a i od govzdja se goji koliko znam i uvek me je frka.. do sada su mi injecije najbolje pomogle... ali ne mgou ceo zivot da budem na lekovima i inekcijama...

Volela bih da ozbiljno shvatis ovo sto cu sad napisati.
Ti moras da podignes to gvozdje kako znas i umes, dugotrajnom terapijom tipa totheme, narocito potencirati terapiju za vreme ciklusa.
Sa tako niskim gvozdjem imas sve sanse da jako ugrozis svoje zdravlje.Anemija se leci lekovima, preparatima gvozdja vise meseci, tu ishrana koja naravno ima svoje mesto ne moze da pomogne.

Back