Mali virtuelni klub pesnika

• Začetnik teme Začetnik teme BAUK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Gledajući nespretnost mačeta, njegove nepromišljene pokrete koji nemaju ništa od sigurnosti i preciznosti odrasle životinje, čovek zapravo dolazi do zaključka da su nesigurnost i prisustvo katkad neverovarnih grešaka posledica nepoznavanja materije i opasnosti koje vrebaju nepripremljenu i neiskusnu osobu na putu sa neuobičajenim situacijama. Otrežnjenje nakon teških posledica mladom čoveku prepunom neopravdane samouverenosti obično biva mučno, dugotrajno i sa velikim otporom, pogotovu onda kada izlazi iz borbe sa samim sobom. Onih par meseci rada agencije stvorili su mu prilično iskrivljenu sliku života. Sav taj nesvakidašnji lažni glamur u kome je toplo žensko telo prosto teklo kroz naručije, i saznanje da je, i pored svega, svakog trena sve bogatiji, ostavljali su neizbrisive tragove na njegovoj svesti. Otud i prekomerna samouverenost koja za posledicu ima fatalnu nepromišljenost, koja guta svest kao živo blato. Početni oprez prema Sergeju brzo se pretvorila u neosnovano poverenje hranjeno harizmom koja je iz njega prosto izbijala. Ako je Sergej ovo ili ono smatrao normalnim, podesnim ili odgovarajućim, sumnje su bile potiskivane gradeći mesto lakoumlju. Što je problem iza njihovih leđa bio ozbiljniji, na njega se manje pažnje obraćalo. I tako sve do konačnog kraha, do šamara koji donosi trenutno otrežnjenje. A upravo je tek ovaj mučni razgovor doneo taj tako dugo traženi komad istine. I da ne beše njega, verovatno bi bio i dalje u sivilu, u magli sopstvenih besmislica i poremećenih vrednosti. Šamar , bol, trnca koja se pale kao zvezdice donoseći delić po delić mozaika koji se sklapa u dugo odbacivanu istinu. Bol je jača, što je svest o dubini zablude jasnija. Ali iako je neprijatno, otrežnjenje je lek, trag koji vodi ka kakvom takvom spasu, onom što zahteva žrtvu za pokajanje i očišćenje duše i tela.
Već posle par dana, pošao je u pravcu Moskve, svestan da je put kojim se kretao od tog momenta postao dug i neizvestan."

KAVEZ - Narodna knjiga 2002

KОРАЧАЊЕ

Докле ћеш Ветре
са Олујом ветровати?
Докле ћеш Олујо
са Морем олујати?
А ти, недовршено Море,
хоћеш ли и даље
са Рекама морити?
Па и Реке, хоће ли престати
са Иѕворима да рекују?
Као да Извор не жели да престане
са Земљом да изворује,
а ни Земља са Човеком да земљује...

Када ћете стати?
Карику заборавити?
" Корачаћемо смело, карику неговати,
све док Човек са Ветром човекује..."

RAZGOVOR SA DAVIDOM

Reci nam, Davide,
imena umrlih
daj da cujemo
njihove krike

Reci nam, svemocni care,
Koliko puta
Po trideset dukata si uzeo
Da li si ikad sebe optuzio?
Pricaj o zabludama svojim,
koje nisi hteo da priznas
o, vladaru nas

reci nam cenu nasih dusa

Zasto cutis Davide,
Slatkorecivi prince,
Pricaj

Pricaj o porazima svojim
I bitkama koje nisi dobio
Reci Davide,
zeljni smo znanja
zasto cutis
o, ponizni slugo nas?

Ne smem da volim

Ne smem da volim!
Dusa mi ne da!
Jer,kad se slucajno nekome preda,
sibana bude toljagom teskom,
i sve sto ucinim ispadne greskom!
Greska mi sudba,i zivot mi greska
ne znam-valjda sam gresnica teska.
Valjda je voleti greh,
valjda ja nemam pravo na smeh.
smeh je za ljude druge,
sto se iza lazi kriju,
a istinu traze...neka...
neka im njihove sarene laze!
Neka...meni je dosta i suza koja...
Barem cu znati da je moja.
Znam,prepisana nije-i necu,
necu da je krijem.
Sto Vama sreca-to meni tuga nek' je
nek' mi makar ona smiraj da...
bar ona-jer drugo vise nemam ja!

Najiskrenije cestitke autoru izabrane pesme u prethodnom mesecu i srdacan pozdrav svim ucesnicima:)
Tugu mi stvara, nedostatak vremena i cesce druzenje sa vama, ali...mozda zbog toga, ovi retki trenuci veliku srecu donose :)
Jos jednom puno pozdrava uz pesmu...

...

Sutra cu sarenu haljinicu obuci
i cipele obuti nove
bez potpetica.

Sutra cu kosu odseci
da ni svojom rukom
kroz nju proci ne moram.

Sutra cu se smejati
i oci ce mi opet biti
blistavo plave.

Sutra...

A veceras,
veceras hocu jos
.......da se secam.

...

Usamljenom

Borim se jos uvek
da ne postanes iluzija
s tobom je sve uvek
bilo i ostalo
tek ono sto zaista jeste
s tobom je sve bilo nebitno
ali uvek sa smislom
i sav tvoj mrak za mene
je bio oslobadjanje
a ja sam samo pozelela
da ti budem svetlost
i podelim s nekim
poslednju kap radosti.
I ko zna kud bi nas to
odvelo
da smo imali
dovoljno vere...
Ponekad mislim
bolje ovako
dok si jos stvaran
u mislima
i borim se,
ali sada -
sve je ponovo toliko bitno
ali bez imalo smisla.

Hvala Vam na čestitkama. Ono što mi je još draže je da vidim da nam se svakim danom broj hrabrih članova sa novim pesmama povećava. Svima je jasno da je većina pesama visokog kvaliteta, i da bi ih kao svoje prihvatio svaki pisac. U to ime, meni je drago i čast što učestvujem sa vama u stvaranju ovog neformalnog književnog kluba.

Eto i mene, posle izvesnog vremena.

I rasturen bi

I rasturen bi
na sačinitelje
u nevidljive čestice
rasut
ponad kuće i avlije
uz brdo
kroz voćnjak i vinograd
sasvim Slobodan
Preko njive
pod oblakom punim kiše
rasturen na sačinitelje
kroz bagremar, pa niz potok
u nevidljive čestice
rasut
u jarugu
večni mir
i svoj Grob

Dedi Radomiru u spomen

Pozdrav,
C.

Prošlo je više od mesec dana od početka glasanja za mesec januar, pa je red da date svoje mišljenje o pesmama i prozi od 05.02 do danas. Ako je neko zainteresovan da vodi računa o glasovima , kao što je to prošlog meseca uradila koleginica, ja bih mu bio zahvalan. Ono što sam primetio u proteklih mesec dana, je da je stiglo više pesama...

Mogu sano da slutim koliko vam je ovog puta teško da među jednakima prepoznate za nijansu bolje stihove. Evo, prvi ću probiti led.
Manhunter 5
Devojčica 4
Cecilija 3
Hesse 2
Lotos 1
Pošto se javljaju jako lepe pesme, predpostavljam da je još nekome palo na pamet da na jesen, pred sajam knjiga štampamo jednu zajedničku, u koju bi ušle pesme koje su u proteklom periodu ponele najviše bodova. A to su one koje su zauzimale prva tri mesta u mesečnim etapama. Ako Vam se ovaj predlog sviđa, ili imate zamerke, dodatne ideje i dopune, slobodno kažite.

Kao prvo da se zahvalim Goranu na glasovima i da u potpunosti podrzim njegovu ideju o zajednickom izdanju,jer mislim da bi to zaista bila jedinstvena knjiga a odista kvalitetna i sveza.Evo kakve su moje impresije o proteklom mesecu:
manhunter 5
Justhappyface 4
Celtic Vlajna 3
Hesse 2
S nestrpljenjem iscekujem nove stihove...

Dont_Break_The_Oath:
ok,posto ja sva svoja dela originalno radim na norveskom,,da li bi se prihvatio sturi prevod na srpski na ovoj temi ili da ih napisem u originalu?

Ne bi nam smetalo da neka pesma bude na stranom jeziku, ukoliko bi je drugi razumeli, dali joj bodove, sa kojima bi ona bila jedna od tri, izabrana od strane nas. Ali pošto je to na jeziku, koga predpostavljam malo ko ili niko ne razume, teško da bi kao takva uspela da dobije dovoljan broj glasova. Ono što mogu da Vam kažem je da ću uskoro videti Petrua (Petru Krdu je urednik KOV-a, i sam poznat pesnik, a KOV je ove jeseni izabran za izdavačku kuću godine),i reći mu da imam ovakvu ideju.Ako predpostavimo da će biti trideset pobednićkih pesama, i ako svaki autor, da po još jednu svoju pesmu, to bi značilo da bi knjiga imala oko trideset pet strana. Ja mislim da je to malo.Ali sa tako malim obimom, ona bi bila izuzetno jeftina za štampu, a pošto znam da Petru autorima daje dve stotine knjiga, predpostavljam da bi svaki autor mogao da dobije od pet do sedam primeraka. Ne mogu ni da slutim koliko bi sve koštalo, ali ako bi podelili na ravne časti, ne bi nas koštalo više nego jedan izlazak u grad, a za uzvrat bi dobili bar po pet knjiga, u kojima smo i mi koautori. Šta mislite o tome.

Goran Jovanic:
Izvinite za ovu ponudu. Ipak je ovo samo neformalni klub lepog stiha, pa neka na tom nivou i ostane.Do kraja glasanja ostalo je još par dana, te je potrebno da glasaju oni što to još nisu uradili.

Gorane samo polako,nemoj odmah da klones duhom.To sto ljudi ne reaguju odmah na tvoj predlog ne znaci da to ne zele,vec samo da smo malo lenji u zadnje vreme.Ja sam uz tebe(ukoliko uopste udjem u uzi krug)a verujem da ce ih biti jos.A i ako ne bude nista od toga,i ovako nam je lepo :wink:

Претпостављам да је намена ове странице могућност да песници и они који мисле да имају шта да напишу поделе своје записе са другима. Ако сам у праву (и ако нисам, свеједно) шаљем једну своју, мени драгу песму.
-------------------------
Љубав не познаје границе!
Да ли то само су речи?
Зар нису Ромео и Јулија
због љубави у смрт морали прећи?

То био је идеал детињства нашег.
Ал' након рата, мржње и крви
остасмо празни, к'о разбијене чаше.

Љубав не познаје границе,
једино у романима побеђује све.
Као да љубав више не постоји,
постала је само део светске заблуде.

Чак и хришћани мрзети могу,
као што девојку чиста срца
и непријатељ обара с ногу.

Желим доказати да још увек је дан.
Верујем да љубав јача од свега
стварност је, а не само сан!
----------------------------
Поздрав свим љубитељима лепе речи!

Sada imamo dosta zanimljivu situaciju.Imamo ponovo dva prva mesta, ali i dva druga.Mislimda bi dobro bilo kada bi Hesse i Justhappyface glasali, kako bi se iybistrila situacija.
Što se tiče knjige, ono što možda nekome smeta je da li će meni dati novac. Ili da li će dobiti za uzvrat knjige. Ono što je meni bitno , je da izvršim uticaj na svog bivšeg izdavača. Čak ni tada nisam siguran da bi prihvatio naš rad. Svakako bi novac uplatili direktno na izdavačku kuću, pošiljke bi poslali oni. Ono što Vi ne možete da znate, je da meni bilo kakav novac ne treba, jer ja živim na poprilično višem standardu, a pored toga, ovo i činim radi same književnosti, jer nekoga od vas ta knjiga može da osokoli za dalji rad. Moja knjiga kreće za nekoliko dana na tržište od osamdeset zemalja, i to pokriva u potpunosti moje porive i želje.

Back