Preko književnosti sam došao do želje da se upoznam sa učenjima određenih filozofa. Npr. uzeo sam "Biće i ništavilo" od Sartra, ali sam brzo shvatio da se ne može nasumice tako početi već je neophodan sistematski pristup. Može li neko da mi navede neka dela ili učenja od kojih se mora krenuti, koja predstavljaju osnovu, kad je u pitanju zapadnoevropska filozofija?
Vec su bile slicne teme na kojima su ljudi predlagali dela pocev od lakog stiva poput Sofijinog sveta do Kantove Kritike cistog uma.
Pre nego sto se isto desi i na ovoj temi prenecu ono sto sam vec pisao a sto te moze uputiti sta je organon, ili sta bi trebao biti organon zapadne filozofske misli.
Filozofija se proucava celog zivota i daje odgovore na mnoga pitanja uspevsi da nas priblizi necemu o cemu covek sa svojim tkz."zdravim razumom" ne moze ni da sanja.
Nikako ne treba poceti od krova vec od temelja. Dakle ako zelis razumeti idealisticku filozofiju ne mozes poci od Bergsona vec od onog koji je prvi posao tim putem ili od Dzona Loka i doci do razumevanja njegove podele na primarne i sekundarne kvalitete ili do saznanja da svet objekata oko nas nije neprikosnoven u svjoj pojavi, vec da oseti boje , mirisa,ukusa nisu u objektima vec u nasoj svesti. Ali ustvari ne treba poceti ni od toga.
Ne treba ni poceti filozofirati dok covek jasno ne uvidi Barkijevu korelativnost subjekta i objekta, koja poput nekog otkrovenja prikazuje idealnost pojave.Sopenhauer je to "otkrovenje" nazvao "filozofski razbor" i postavio ga kao uslov filozofiranja uopste. Onaj ko nije uspeo da jasno uvidi korelativnost subjekta i objekta zidace svoju gradjevinu na pogresnom temelju.
Dakle Kako poceti?
Upravo tako sto ces pokusati da saznas sta je korelativnost subjekta i objekta a za to ti je potrebno Barklijevo delo u kome je on to prvi put izneo ili"Rasprava o osnovnim principima ljudskog saznanja". Ali cak ni to delo ne treba biti prvo, vec ono u kome je Barkli kroz dijalog skoro pa "nacrtao"svoju filozofiju nadavsi se da ce tako ljudi mozda razumeti ono sto ne razumeju ni dan danas.ili korelativnost subjekta i objekta.
Znaci, nabavi Barklijevo delo "TRI DIJALOGA IZMEĐU HILASA I FILONUSA".