Makeover prostora od cca 40m2

• Začetnik teme Začetnik teme m0nk!
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

m0nk!

Zainteresovan član
Poruka
194
Raspolažem prostorom od cca 40m2 na prvom spratu kuće i želim čuti mišljenja članova foruma kako bih taj prostor najbolje iskoristio. Radim makeover.

Imam nekoliko dobrih ideja, međutim više glava bolje razmišlja i želio bih čuti neke savjete.

Idemo na konkretne stvari.

U tih 40m2 postoje 4 prostorije:

- dnevni boravak (5x4m2)
- špajz/ostava (1.30x4m)
- kuhinja (3.40x2.30m)
- soba (3.40x3.30m)

WC i kupatilo trenutno se nalaze na prizemlju i na prvom spratu ne postoje.

Dnevni boravak ima dva vanjska i dva unutrašnja zida. Jedan vanjski zid na kojem je prozor gleda prema glavnoj ulici, a drugi vanjski zid koji nema prozora gleda u susjednu kuću koja i nije baš daleko od mene.

Ostava se proteže duž ovog zida u dnevnom boravku od 4m tako da dnevni boravak faktički ima pregradni zid sa vratima, a iza vrata se nalazi prostor za ostavu širine 1.30m.

Također, važno mi je napomenuti da u ostavu ima dovedena voda, tj. postoje priključci hladne i tople vode, kao i odvod.

Kuhinja se nalazi odmah sa ulaznih vrata, kao da nema hodnika. Iz kuhinje se ulazi u drugu sobu koja ima cca 12m2.

Moja ideja je da u ovom pregradnom zidu u dnevnom boravku napravim otvor, odnosno srušim dio zida i u ovom dijelu koji je 1.30 širok prebacim kuhinju. Tu se faktički nalaze priključci za vodu koje sam spomenuo gore pa mi je to prednost.

Na spomenuti način spojio bih kuhinju, trpezariju i dnevni boravak u 20m2 i vjerujem da je to dovoljan prostor za sve troje spomenuto.

U dijelu gdje je sad kuhinja napravio bih pregradni zid od rigipsa i taj prostor gdje je sad kuhinja iskoristio za WC i kupatilo. Na taj način bih dobio i hodnik odmah sa ulaznih vrata.

Sobu od 12m2 iskoristio bih za dječiju plus eventualno spavaću.

Iz tog dobijenog centralnog hodnika bi se u tom slučaju ulazilo u WC i kupatilo (lijevo), sobu od 12m2 (pravo) i u dnevni boravak koji bi istovremeno bio kuhinja i trpezarija (desno). Hodnik bi povezivao sve prostorije.

Unaprijed da zahvalim za sve savjete i odgovore generalno. :)

Evo amaterski crteži urađeni brzinski u Illustratoru:

Prva slika označava trenutno stanje, a ispod nje crtež kako sam planirao sve odraditi. Promjene su označene crvenom bojom.

Btw. mint boja označava prozore, ljubičasta boja označava vrata, narandžasta boja označava ulazna vrata, a ovi žuti kružići označavaju instalacije za vodu. Puni žuti krug je dovod, a ovaj žuti outline u ostavi je oznaka gdje je podni odvod.

Ubacio sam i kompas.

Istočna strana je otprilike gdje je prozor u dnevnom boravku. Izgleda neko ko je ovo pravio volio da ga Sunce jutrom sprži. :)

stanje sad-01.jpg

zamisao-02.jpg

Sad vidjeh da sam prepolovio hodnik i WC/kupatilo na crtežu. Greška. Hodnik bi uzimao manje prostora, malo s početka. WC bi bio dužine oko 2m. Širina ostaje 2.30 kao i cijela prostorija.

Lijevo na istočnoj strani je ulica, a sjeverno je susjedna kuća. Sjeverna i sjeverozapadna strana gledaju prema gradu (živim na brdu).

Sad zbog toga razmišljam da sve isprevrćem i da dnevni boravak uradim na ulazu. Kad pijem kafu da gledam grad. :hahaha:

Prva slika označava trenutno stanje, a ispod nje crtež kako sam planirao sve odraditi. Promjene su označene crvenom bojom.

Btw. mint boja označava prozore, ljubičasta boja označava vrata, narandžasta boja označava ulazna vrata, a ovi žuti kružići označavaju instalacije za vodu. Puni žuti krug je dovod, a ovaj žuti outline u ostavi je oznaka gdje je podni odvod.

Ubacio sam i kompas.

Istočna strana je otprilike gdje je prozor u dnevnom boravku. Izgleda neko ko je ovo pravio volio da ga Sunce jutrom sprži. :)

Pogledajte prilog 1357945

Pogledajte prilog 1357947
ovo drugo mi je bolje jer se ne ulazi u kuhinju nego ima hodnik..nekako mi je nehigijenski i neestetski pravo s vrata u kuhinju...

Ubacio sam i kompas.

E, vidis, ja volim obrnuto - da mi soba gleda na istok a dnevna vise na zapad (volim da me budi sunce i da ustajem rano, a da mi pri zalasku sunca zraci padaju u dnevnu sobu).

Pretpostavljam da nisi za varijantu da ti dnevna i kuhinja budu spojene (eventualno odvojene šankom/ostrvom)?

E, vidis, ja volim obrnuto - da mi soba gleda na istok a dnevna vise na zapad (volim da me budi sunce i da ustajem rano, a da mi pri zalasku sunca zraci padaju u dnevnu sobu).

Pretpostavljam da nisi za varijantu da ti dnevna i kuhinja budu spojene (eventualno odvojene šankom/ostrvom)?

Trenutno mi je tako kako si naveo u prvom pasusu jer spavam na trosjedu koji se nalazi na istom mjestu kao taj u renderu. Ujutro mi je istočna strana i Sunce progrije. Možda ne bi bilo loše i ostaviti tako, ali ne da mi se uvijek namještati trosjed poslije spavanja. 😂

Ovaj drugi dio posta nisam shvatio. Prema novom crtežu i prema renderima - kuhinja i dnevni boravak bi bili spojeni, kao i trpezarija. Na renderima vidiš i šank/ostrvo.

Možeš li nekom slikom pokazati šta si mislio ako se nismo razumjeli?

Trenutno mi je tako kako si naveo u prvom pasusu jer spavam na trosjedu koji se nalazi na istom mjestu kao taj u renderu. Ujutro mi je istočna strana i Sunce progrije. Možda ne bi bilo loše i ostaviti tako, ali ne da mi se uvijek namještati trosjed poslije spavanja. 😂

Ovaj drugi dio posta nisam shvatio. Prema novom crtežu i prema renderima - kuhinja i dnevni boravak bi bili spojeni, kao i trpezarija. Na renderima vidiš i šank/ostrvo.

Možeš li nekom slikom pokazati šta si mislio ako se nismo razumjeli?

Kasnije kad budem za kompom cu da ti posaljem kako bih ja organizovao.

Sad vidjeh da sam prepolovio hodnik i WC/kupatilo na crtežu. Greška. Hodnik bi uzimao manje prostora, malo s početka. WC bi bio dužine oko 2m. Širina ostaje 2.30 kao i cijela prostorija.

Lijevo na istočnoj strani je ulica, a sjeverno je susjedna kuća. Sjeverna i sjeverozapadna strana gledaju prema gradu (živim na brdu).

Sad zbog toga razmišljam da sve isprevrćem i da dnevni boravak uradim na ulazu. Kad pijem kafu da gledam grad. :hahaha:
Meni se dopada to kako si osmislio.. Sviđa mi se i raspored prostorija naspram strana sveta, jer ja volim senovita buđenja, ne volim kad mi sunce agresivno upada u oči čim ih otvorim.. Ujedno, čini mi se da je taj plan koji si napravio i prilično lako izvesti.. ne zahteva previše velikih radova.

A, ne znam zašto ovo razmišljaš:

Sad zbog toga razmišljam da sve isprevrćem i da dnevni boravak uradim na ulazu. Kad pijem kafu da gledam grad.
jer, na osnovu ovoga kako si iznad opisao, tvoja trpezarija i dnevni boravak već gledaju na grad.. "Sjeverna i sjeverozapadna strana gledaju prema gradu (živim na brdu)."?

Najveću dilemu imam gdje sa spavanjem ako ne uspijem od dječije napraviti i spavaću.
Moje komšije imaju sličan stan ovom tvom što si planirao kao buduću zamisao.. Oni su njihovu odvojenu sobu ostavili za decu (imaju dvoje).. a sebi su francuski ležaj smestili u deo dnevne sobe i trpezarije (poput ispusta) koji su vizuelno odvojili teškom zavesom i sa par sobnih biljaka pored.. tako da je sve to i vrlo funkcionalno i jako lepo izgleda..

Evo ti dva fina YT videa u kojima su prikazane ukombinovane spavaća i dnevna soba.. možda ti dodaju neke ideje koje ti se svide.. :)

10 Small Living Room and Bedroom Combo

Small bedroom living room combo ideas

U ovom prvom videu na 3:42 počinje prikaz onoga što sam ti rekla da su moje komšije uradile, vizuelno su odvojili spavaći deo pomoću zavese.. prilično je slično ovome, samo što im je drugačiji stil enterijera (pa onda i zavese).. - i to se sve može vrlo lepo uskladiti prema ličnom ukusu..

img.jpg

A ima još lepih i jednostavnih ideja u onim videima.. meni se npr. i one sa paravanima (naročito u azijatskom stilu) jako dopadaju.. jer ja volim taj azijatski čisti, minimalistički stil i prirodne nijanse..

Pogledaj videa, pa ti možda sine i neka sasvim nova kombinacija.. koju ti sam izmisliš! :D

jer, na osnovu ovoga kako si iznad opisao, tvoja trpezarija i dnevni boravak već gledaju na grad..

Do mene je, pogriješio sam. Jugozapadna strana gleda na grad. Zaboravio sam da sam stavio kompas na engleskom. Šta ti je mozak, gledam S i W i kažem sjeverozapad. :eek:

Btw., hvala ti na idejama, detaljno ću ih pogledati. Mislim da će takvo i biti konačno rješenje.

Ujedno, čini mi se da je taj plan koji si napravio i prilično lako izvesti.. ne zahteva previše velikih radova.

Upravo tako, baš iz razloga što ovamo postoje urađene instalacije.

Ubacio sam i kompas.

ova kuhinja je po meni mala, oko 2m, nemoj ispod 2,5, a najbolje 3,
ovaj ormar nekako smanji,
stavila bih umesto bara, na tom mestu, normalan sto,
da sedite i jedete ko ljudi,
ako planiras ovako kauc da postavis
gubis bespotrebno mesto,
i nekako izgleda skuceno prilaz kuhinji,
kauci ispod prozora i tamo gde je tv,
a tv moze na zid kod stola ili ormara

Back