Kako napraviti baštenski nameštaj od drvenih paleta – korak po korak uputstvo za DIY projekat

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.691
Napravi svoj baštenski nameštaj od paleta uz naše jednostavno DIY uputstvo. Jeftino, kreativno i bez specijalnog alata!
Tražiš način da osvežiš svoju baštu bez trošenja puno novca? Onda je ovo pravi projekat za tebe! Baštenski nameštaj od paleta nije samo jeftin, već i trendi, ekološki i prilagodljiv tvojim potrebama. U nastavku ti donosimo detaljno uputstvo kako da napraviš svoju garnituru uz minimum alata i maksimum kreativnosti.

Potrebno je
  • 2–6 drvenih paleta (po izboru)
  • Šrafovi za drvo
  • Metalne spojnice (L-profil, ako želiš veću stabilnost)
  • Lak, zaštita za drvo ili farba
  • Jastuci i dekoracija po izboru

Alat:
  • Bušilica/šrafilica
  • Brusilica (ili šmirgla)
  • Testera (ručna ili električna)
  • Merna traka i olovka

Koraci izrade – uradi sam​

1. Priprema paleta
Dobro ih pregledaj i očisti. Ukloni stare eksere. Ako koristiš palete iz industrije, proveri da nisu hemijski tretirane (potraži oznaku "HT" – heat treated).

2. Brušenje i zaštita
Izbrusi sve ivice i površine da izbegneš iverje. Premaži zaštitom za drvo i/ili farbom po izboru.

3. Sastavljanje
Najjednostavnija verzija je slaganje dve palete kao sedište + jedna kao naslon. Spoji ih šrafovima i profilima.

4. Završna obrada
Dodaj točkiće za mobilnost, ofarbaj u boju po izboru i ubaci jastuke – možeš i stare presvlake da recikliraš!

Kako vam se doopada? Da li ste možda već napravili ovako nešto slično ? Ili ipak volite one manje lepe plastične stolice

f57551f3-0c46-4319-b4f5-b4edfe63c790.png

Kao ovako su fenseri , a nije im blamaza da koriste palete....vala stvarno svega ima....ali pazi isti ljudi , em fenseraj , pozeraj teski , em hoce da prave od paleta bastenski namestaj....Ne govorim o ovom clanku nego znam u praksi ,cak znam i kako su uradili naslone,

Pa sad

Meni lično se dopada 🤷🏻‍♀️

Palete inače se za transport nisu služile za ništa , često su ih čak i bacali, znaci zašto ne stvoriti nešto korisno, sto je ujedno lepo , brzo napravljeno i gde fzntaziji nema kraja

Vim kad se stvari iskoriste u nešto funkcionalno

IMG_6329.jpeg

Napravi svoj baštenski nameštaj od paleta uz naše jednostavno DIY uputstvo. Jeftino, kreativno i bez specijalnog alata!
Tražiš način da osvežiš svoju baštu bez trošenja puno novca? Onda je ovo pravi projekat za tebe! Baštenski nameštaj od paleta nije samo jeftin, već i trendi, ekološki i prilagodljiv tvojim potrebama. U nastavku ti donosimo detaljno uputstvo kako da napraviš svoju garnituru uz minimum alata i maksimum kreativnosti.

Potrebno je
  • 2–6 drvenih paleta (po izboru)
  • Šrafovi za drvo
  • Metalne spojnice (L-profil, ako želiš veću stabilnost)
  • Lak, zaštita za drvo ili farba
  • Jastuci i dekoracija po izboru

Alat:
  • Bušilica/šrafilica
  • Brusilica (ili šmirgla)
  • Testera (ručna ili električna)
  • Merna traka i olovka

Koraci izrade – uradi sam​

1. Priprema paleta
Dobro ih pregledaj i očisti. Ukloni stare eksere. Ako koristiš palete iz industrije, proveri da nisu hemijski tretirane (potraži oznaku "HT" – heat treated).

2. Brušenje i zaštita
Izbrusi sve ivice i površine da izbegneš iverje. Premaži zaštitom za drvo i/ili farbom po izboru.

3. Sastavljanje
Najjednostavnija verzija je slaganje dve palete kao sedište + jedna kao naslon. Spoji ih šrafovima i profilima.

4. Završna obrada
Dodaj točkiće za mobilnost, ofarbaj u boju po izboru i ubaci jastuke – možeš i stare presvlake da recikliraš!

Kako vam se doopada? Da li ste možda već napravili ovako nešto slično ? Ili ipak volite one manje lepe plastične stolice

Pogledajte prilog 1745254
NAJS!
mada..., al' necu

Zavisi za onaj moj primerak iz teme potrebne su tri palete i nema šta da se seče jedna paleta je pozadina i dve jedna na drugu površina za sedenje

Jedino sto bi ja još navela je da se voskovi trebaju dobro odraditi i verovatno bi prelakirala

Za svaki veći projekat naravno da treba sjeci

Back