Majski prevrat – zar je baš moralo tako?!

Samo si ti to trebao da objasnis RUSIMA koji su taj puc i smislili iz Moskve, i bili nezadovoljni spoljnom politikom Srbije jos iz doba vladavine Milana pa sve do Aleksandra Obrenovica, koji su posle srpsko-bugarskog rata 1885. i SanStefanskog ugovora sve vise postojala RUSOFOBI i okretali svoju spoljnu politiku prema Becu a ne Moskvi.To se zvanicnicima u Moskvi nije niti malo svidelo i preko svojih ljudi u srpskoj vojsci platili i narucili da se Alekdandra Obrenovic i njegova zena fizicki likvidira. I dalje mislim da je dolazak posle Petra I Kardjordjevica bilo dobra stvra za Srbiju ali kad procitam da su RUSI narucili taj puc samo se najezis.

Koji su to eklatantni primeri u istoriji rusko-srpskih odnosa?
- Recimo, Rusija je imala glavnu i odlučujuću ulogu u puču 1903. Ubistvom Aleksandra Obrenovića došlo je do nagle promene u srpskoj spoljnoj politici: uspostavljeni su bliski odnosi sa Rusijom. Ona nije ušla u Prvi svetski rat zbog svoje velike ljubavi prema Srbiji, već zbog svojih ogromnih finansijskih dugova i potrebe da kontroliše Bosforski moreuz.

http://nin.co.rs/2003-08/07/30248.html

.

Nebac, kazi, zar se i tebi ne cini da su Sovjeti organizovali Majski prevrat?

Ja sve vreme imam utisak da je bilo tako nekako :think:

А и Петрова супруга је кажу вршила знатан притисак на њега да организује преврат.Кажу да је била заслепљена осветом према Обреновићима

Ко је вршио притисак? Ко то каже?

Ај јави ми то молим те, па да му ја јавим да је кнегиња Зорка умрла 13 година пре Мајског преврата.

http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?res=9B03E7DF1530E733A25753C2A9679C946397D6CF

KRALJ SRBIJE BI MOGAO ABDICIRATI.

,,Njujork tajms”, ponedeljak, 20. Januar, 1902.
Str. 1
Aleksandar spreman da preda tron Knezu Aleksi Karađorđeviću.

BEČ, 20. Januar – Beogradski dopisnik Noje Fraje Presa objavio je da je pitanje nasledstva trona zrelo za rešenje, pošto je Kralj Aleksandar spreman da abdicira u korist Kneza Alekse Karađorđevića, potomka Karađorđa (Crnog Ðorđa srpskog) i pretendenta na srpski presto, ako mu bude zagarantovana zadovoljavajuć penzija.

U svakom slučaju, nastavlja dopisnik, Knez Aleksa Karađorđević će najverovatnije biti proglašen prestolonaslednikom, pošto ni Rusija ni Austrija nemaju ništa protiv.

Aleksa (1862-1908) je pripadao starijoj grani loze Karađorđevića - bio je unuk Alekse (1801-1830), Karađorđevog najstarijeg sina; a, dakle, Karađorđev praunuk.

Petar I je bio sin Kneza Aleksandra, Karađorđevog mlađeg sina; dakle – Karađorđev unuk.
Sad, stvarno ne znam kako to ide oko nasleđivanja prestola i ko bi u ovom slučaju imao prednost, ali mi se sviđa što je Aleksa imao taj civilizovaniji pristup da dođe na presto bez krvoprolića.

Prince_Alexis_Karageorgevich.jpg

Aleksa u braku sa Darijom Pankurst nije imao dece, tako da se verovatno na duge staze ne bi ništa naročito promenilo da je došao na srpski presto, osim što, eto, Aleksandar i Draga ne bi bili izmasakrirani.
Занимљиво.

Али, тешко да је то било остварљиво, знајући Александра.

Владар који се већим делом своје владавине понаша као незрело дериште, и против интереса сопствене државе, замишљајући је као своју приватну прћију тешко да би пристао на тако нешто.

Он је био мајстор да од свих направи непријатеље, и то је радио практично све време, у свим аспектима државних послова.

А женидба с Драгом је кулминација, од које почиње коначни суноврат, пут без повратка.

Дакле, Мајски преврат је, просто, природна последица дугогодишњег неодговорног понашања краља Александра, и никакве везе с тим немају стране обавештајне службе.

Ma nema na čemu. Moj primerak je kupljen u knjižari Nikola Pašić u Bg i na žalost bilo je jedino tamo. Izdavač je ili Građevinska kniga ili Rad, možda čak i zajedno.
Inače knjiga pruža skroz drugačiju sliku na istoriju, jeste emotivno subjektivna ali iznosi dosta stvari od pre prevrata o kojima bi trebalo razmisliti.
Inače autorka je sestra kraljice Drage, umrla je u dubokoj starosti u staračkom domu negde u Švajcarskoj, pred smrt je našao tadašnji SFRJ konzul i tako je nastala knjiga.
Pomoću nekih 150 okolnosti, stupila je sa mnom u kontakt baš stara žena, potomak čini mi se Lunjevica, živi u Americi i zamolila me da joj nađem tu knjigu. Tako sam i ja saznao i kupio primerak sebi.

Па ако јој је СФРЈ конзул кумовао онда је сигурно веродостојна са свим могућим и немогућим сплеткама.

Back