Slazem se sa Natashom da sam treba da ga izucavas. Predlozio bi ti da pocnes sa manualnim modovima podesavanja blende i ekspozicije. Tako ces najbolje shvatiti nacin rada fotoaparata u razlicitim uslovima (kada ima vise ili manje svetla, videces da tu ima logike). Nasao sam neko strucnije objasnjenje i nadam se da ce ti malo pomoci, nije preterano opsirno :
"Aperture Priority (Prioritet blende) - Fotograf sam podešava željeni otvor blende, a ekspozicija se na osnovu toga automatski podešava. Uglavnom se koristi u cilju kontrolisanja dubinske oštrine. Shutter Priority (Prioritet zatvarača/ekspozicije), fotograf sam podešava željenu brzinu zatvarača, a otvor blende se prema tome automatski podešava. Uglavnom se koristi u cilju "zamrzavanja" pokreta prilikom snimanja objekata koji se kreću velikom brzinom"
Moj prvi foto-aparat je bio Zenit 12XP, na njemu sam sve rucno radio i tu ima posebne drazi. Posle njega sam jos godinama imao foto-aparate sa iskljucivo manualnim podesavanjima. Za aparat sa boljim karakteristikama nisam imao para.
Sad imam digitalni aparat i dalje uglavnom koristim manualna podesavanja iako on nudi vise mogucnosti.
Za mene je manualni rad sa foto-aparatom svetinja.