Moghrion
Veoma poznat
- Poruka
- 13.065
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Elem, poludeo sam od jurnjave za bubama i mashenja fokusa kad konacno dodju. to mi bude u principu jedno 70% slika koje odmah u startu propadnu. Dodushe uzeo sam novi nikon koji, iako dobar, nema neku fascinantnu brzinu autofokusa ali mi je sada otkrovenje ova target funkcija za centriranje fokusa. Kada uhvati bubu npr. sam je posle juri po trazilu kako se ona krece, Nashe je samo da okinemo. nice ine Nikon 
Moja namera je da ljudima prikazem koliko lepa makro fotografija moze biti i da ih privucem da se prihvate svojih fotoaparata, da ih motivisem, a ne obrnuto
Zato i vrsim eksperimente sa kompaktnim fotoaparatima da pokazem da se do pristojne makro fotografije moze doci i najjeftinijom opremom jer je tehnika dosta napredovala.
...
focus stacking od 7 fotografija, a parametri su f/8, 1/160, ISO 200, slikano iz ruke
Ma znam na sta si mislio, i u pravu si da je za pocetnika u makro fotografiji realno nemoguce napraviti takvu fotografiju, ali takve fotografije mogu biti inspirisuce. Bar su na mene tako delovale makro fotografije koje sam ranije gledao i divio im se. Uglavnom sam to pripisivao opremi, a kasnije, kako sam ulazio u vode koje me interesuju, iskustvu. Niko se ne rodi sa iskustvom i opremom tako da se od necega mora poceti. Moje prve makro fotografije su bile veoma lose (sa sadasnjeg gledista) ali su mi tada bile najbolje, a imao sam i prijatelje koji su potvrdjivali "taj kvalitet" (na jednom lokalnom sajtu koji je ugasen). Tada smo gledali, odn. postavljali makro fotke nasih jakih makrofotografa koje su nam se cinile kilometrima daleko i uglavnom komentarisali kako oni imaju opremu skupu bar par hiljada evra i to nam je bilo dosta da sa optimizmom nastavimo sa nasim eksperimentima sa (sada vec) praistorijskim modelima kompakta. Danas kada pogledam te fotografije majstora izgledaju mi smesne, ali sam i skapirao da je to vecinom stvar iskustva. Iste fotografije koje sam vidjao da oni prave DSLR-om, sada mogu da pravim nekim boljim kompaktom, cak i bolje ako koristim napredne makro tehnike kao f.stacking. Mora od neceg da se pocne i moja je preporuka da to bude od najskromnije opreme i kako se gradi iskustvo tako da se kupuje i bolja oprema (ako finansije dozvoljavaju). Svako preskakanje ima los efekat jer ako u startu imas dobru opremu, a nemas iskustva imaces negativno iskustvo jer oprema ne cini dobru fotografiju (to sam vidjao xxx-puta) i pravi put je da sa skromnom opremom postignes njen maksimum i sam uvidis sta ti treba da napredujes (a ne na osnovu tudjih iskustava) pa tako i nadogradjujes opremu, a time stices i novo iskustvo, a kasnije i znanje sta ti je jos potrebno od opreme da bi postigao bolje rezultate. Sada je kriza pa sve ide malo teze sa opremom, ali je princip isti, a i polovna roba ima nizu cenu. Jos jedan presudan efekat u bilo kojoj grani fotografije je ljubav, odn. koju granu fotografije volite. Ja volim makrofotografiju i oduvek me je fascinirao taj mali svet, nevidljiv golim okom. Mislim da sam se ostvario u makrofotografiji i uz ovaj hobi se opustam i punim baterije (mada se cesto namucim, koliko god to cudno zvucalo).
Onaj ko voli fotografiju i koga privlaci neka grana fotografije (a ne uopsteno fotografija) sigurno ce postici odlicne rezultate uz dosta truda i posvecenosti. I posle dosta vremena provedenog u makrofotografiji imam uzore cije fotografije pokusavam dostici i zato jos uvek eksperimetisem da bih dobio bolje rezultate.
Ono sto bih savetovao svima (bilo kojom granom fotografije da se bave) je da sto vise gledaju majstorske fotografije i da ih pamte (sto zbog kompozicije, svetla, DOF-a i boja) i to primenjuju na svojim fotografijama. Kasnije kada budu u mogucnosti da kopiraju majstore mogu i da smisle nesto svojstveno samo njima.
PoZz
Несумњива потврда да свако село има своје обичаје......
Не знам.... мени та прича лепо звучи али, не пије ми воду за нека моја схватања....
Но, свако већ по сопственом нахођењу, јел да... тако је и најбоље...
А морам да се сложим да је циљ у забави и ужутку, а не у продуктивности...

bruka dobro Devil-e, kao i obichno bruka dobroElem, poludeo sam od jurnjave za bubama i mashenja fokusa kad konacno dodju. to mi bude u principu jedno 70% slika koje odmah u startu propadnu. Dodushe uzeo sam novi nikon koji, iako dobar, nema neku fascinantnu brzinu autofokusa ali mi je sada otkrovenje ova target funkcija za centriranje fokusa. Kada uhvati bubu npr. sam je posle juri po trazilu kako se ona krece, Nashe je samo da okinemo. nice ine Nikon
btw. jel preporucujesh neshto od macro prstenova naravno jeftino a dobro
![]()
![]()
kakva shvatanja?
Рецимо да је несумњиво да свака слика говори 1000 речи....
Питање је, којих....
Никад нисам ни хтео ни смео да се похвалим неким знањем или талентом, а фотографију волим јер се њоме, бар по мени, бележи много више него оно у кадру...
Стицај околности је довео до тога да је моје памћење осетно... крњаво... а фотографија мени дође као својеврсни подсетник дана или тренутка када сам то, јел, сликао... тако да ми није нарочито битан квалитет фотографије нити њена техничка коректност него оно што та слика мени представља или подсећа што је неретко и оно што се пренесе на слику... Сад, неко то уме да осети, неко не, некоме је забавно, а некоме чиста глупост, али, мени има практичну сврху, да поред забаве и ужитка, пружи и подсетник на неки дан ил неко расположење, мирис, атмосферу ил звук...
Те се увек више радујем кад неко осети оно што је у слици, по мени, него кад неко препозна и похвали неку лепршаву технику, кадар ил склад боје и облика...