Macro fotke

Е, тако...
то је мање више скоро па све од макро/сloseup фазонерије што имам...
сад, ови писмени би могли лепо да дефинишу шта је макро а шта јок, оно, 1:1 и крупније на еквиваленту филма и те приче... а и не мора баш...
то је од мене за сад...

И, дабоме...
клик на слику и отвори се нов таб где је слика већа и прегледнија...
да су све биле онако, пристојне величине, много би оптеретило страну, обзиром на број слика...

Poslednja izmena:
Има Крушевачки Рубинштајн неку обојену метил-водицу коју зову После кише... није грдно колико цена сугерише...
заправо је сасвим фин додатак...
но...
ево нечег малко ранијег... док је падала киша
:mrgreen:

Јест... старо на брзину.... замисли колико би требало да мало по мало додајем....
а ново ће полако... само да ове твоје нису овако... деморалишуће...

Moja namera je da ljudima prikazem koliko lepa makro fotografija moze biti i da ih privucem da se prihvate svojih fotoaparata, da ih motivisem, a ne obrnuto :confused:
Zato i vrsim eksperimente sa kompaktnim fotoaparatima da pokazem da se do pristojne makro fotografije moze doci i najjeftinijom opremom jer je tehnika dosta napredovala.

Prethodna fotka je krop, a original bi izgledao ovako (mozda se nekom ovako vise svidi)

focus stacking od 7 fotografija, a parametri su f/8, 1/160, ISO 200, slikano iz ruke

Poslednja izmena:
bruka dobro Devil-e, kao i obichno bruka dobro :) Elem, poludeo sam od jurnjave za bubama i mashenja fokusa kad konacno dodju. to mi bude u principu jedno 70% slika koje odmah u startu propadnu. Dodushe uzeo sam novi nikon koji, iako dobar, nema neku fascinantnu brzinu autofokusa ali mi je sada otkrovenje ova target funkcija za centriranje fokusa. Kada uhvati bubu npr. sam je posle juri po trazilu kako se ona krece, Nashe je samo da okinemo. nice ine Nikon ;) btw. jel preporucujesh neshto od macro prstenova naravno jeftino a dobro :D

Moja namera je da ljudima prikazem koliko lepa makro fotografija moze biti i da ih privucem da se prihvate svojih fotoaparata, da ih motivisem, a ne obrnuto :confused:
Zato i vrsim eksperimente sa kompaktnim fotoaparatima da pokazem da se do pristojne makro fotografije moze doci i najjeftinijom opremom jer je tehnika dosta napredovala.

...
focus stacking od 7 fotografija, a parametri su f/8, 1/160, ISO 200, slikano iz ruke

Јест... показујеш је и то на изузетан начин... Слажем се и из прве руке тврдим да не треба скупе опреме за приостојне слике, па чак и макро, но...
Моја се маленкост битмапом и jpeg-ом већ 10ак година замлаћује... Опробао сам се у без мало свим графичким екстензијама на прилично широкој палети софтвера, а ево већ и 7-8 година и око фотографије цупкам, а од како сам то почео малко озбиљније да схватам, трудим се да што је више могуће постигнем апаратом....
толико чак, да се мој постпроцес у највећем броју случајева завршава у camera raw-у, при конверзији у jpeg...
е сад, истина, моје слике нису ни принети онима којима се посвети по пар сати припреме и детаљне обраде, али, кад неко ко не зна то погледа моју и неку, рецимо, од 7 фокусних слојева, јасно је која ће да му делује лепше, али, питање је, која ће да га охрабри да проба нешто слично? Која ће да му заличи на нешто што би он/она могли да понове са сличним резултатом?
На то сам мислио кад сам написао оно, деморалишуће...

Ma znam na sta si mislio, i u pravu si da je za pocetnika u makro fotografiji realno nemoguce napraviti takvu fotografiju, ali takve fotografije mogu biti inspirisuce. Bar su na mene tako delovale makro fotografije koje sam ranije gledao i divio im se. Uglavnom sam to pripisivao opremi, a kasnije, kako sam ulazio u vode koje me interesuju, iskustvu. Niko se ne rodi sa iskustvom i opremom tako da se od necega mora poceti. Moje prve makro fotografije su bile veoma lose (sa sadasnjeg gledista) ali su mi tada bile najbolje, a imao sam i prijatelje koji su potvrdjivali "taj kvalitet" (na jednom lokalnom sajtu koji je ugasen). Tada smo gledali, odn. postavljali makro fotke nasih jakih makrofotografa koje su nam se cinile kilometrima daleko i uglavnom komentarisali kako oni imaju opremu skupu bar par hiljada evra i to nam je bilo dosta da sa optimizmom nastavimo sa nasim eksperimentima sa (sada vec) praistorijskim modelima kompakta. Danas kada pogledam te fotografije majstora izgledaju mi smesne, ali sam i skapirao da je to vecinom stvar iskustva. Iste fotografije koje sam vidjao da oni prave DSLR-om, sada mogu da pravim nekim boljim kompaktom, cak i bolje ako koristim napredne makro tehnike kao f.stacking. Mora od neceg da se pocne i moja je preporuka da to bude od najskromnije opreme i kako se gradi iskustvo tako da se kupuje i bolja oprema (ako finansije dozvoljavaju). Svako preskakanje ima los efekat jer ako u startu imas dobru opremu, a nemas iskustva imaces negativno iskustvo jer oprema ne cini dobru fotografiju (to sam vidjao xxx-puta) i pravi put je da sa skromnom opremom postignes njen maksimum i sam uvidis sta ti treba da napredujes (a ne na osnovu tudjih iskustava) pa tako i nadogradjujes opremu, a time stices i novo iskustvo, a kasnije i znanje sta ti je jos potrebno od opreme da bi postigao bolje rezultate. Sada je kriza pa sve ide malo teze sa opremom, ali je princip isti, a i polovna roba ima nizu cenu. Jos jedan presudan efekat u bilo kojoj grani fotografije je ljubav, odn. koju granu fotografije volite. Ja volim makrofotografiju i oduvek me je fascinirao taj mali svet, nevidljiv golim okom. Mislim da sam se ostvario u makrofotografiji i uz ovaj hobi se opustam i punim baterije (mada se cesto namucim, koliko god to cudno zvucalo).
Onaj ko voli fotografiju i koga privlaci neka grana fotografije (a ne uopsteno fotografija) sigurno ce postici odlicne rezultate uz dosta truda i posvecenosti. I posle dosta vremena provedenog u makrofotografiji imam uzore cije fotografije pokusavam dostici i zato jos uvek eksperimetisem da bih dobio bolje rezultate.
Ono sto bih savetovao svima (bilo kojom granom fotografije da se bave) je da sto vise gledaju majstorske fotografije i da ih pamte (sto zbog kompozicije, svetla, DOF-a i boja) i to primenjuju na svojim fotografijama. Kasnije kada budu u mogucnosti da kopiraju majstore mogu i da smisle nesto svojstveno samo njima.

PoZz

Ma znam na sta si mislio, i u pravu si da je za pocetnika u makro fotografiji realno nemoguce napraviti takvu fotografiju, ali takve fotografije mogu biti inspirisuce. Bar su na mene tako delovale makro fotografije koje sam ranije gledao i divio im se. Uglavnom sam to pripisivao opremi, a kasnije, kako sam ulazio u vode koje me interesuju, iskustvu. Niko se ne rodi sa iskustvom i opremom tako da se od necega mora poceti. Moje prve makro fotografije su bile veoma lose (sa sadasnjeg gledista) ali su mi tada bile najbolje, a imao sam i prijatelje koji su potvrdjivali "taj kvalitet" (na jednom lokalnom sajtu koji je ugasen). Tada smo gledali, odn. postavljali makro fotke nasih jakih makrofotografa koje su nam se cinile kilometrima daleko i uglavnom komentarisali kako oni imaju opremu skupu bar par hiljada evra i to nam je bilo dosta da sa optimizmom nastavimo sa nasim eksperimentima sa (sada vec) praistorijskim modelima kompakta. Danas kada pogledam te fotografije majstora izgledaju mi smesne, ali sam i skapirao da je to vecinom stvar iskustva. Iste fotografije koje sam vidjao da oni prave DSLR-om, sada mogu da pravim nekim boljim kompaktom, cak i bolje ako koristim napredne makro tehnike kao f.stacking. Mora od neceg da se pocne i moja je preporuka da to bude od najskromnije opreme i kako se gradi iskustvo tako da se kupuje i bolja oprema (ako finansije dozvoljavaju). Svako preskakanje ima los efekat jer ako u startu imas dobru opremu, a nemas iskustva imaces negativno iskustvo jer oprema ne cini dobru fotografiju (to sam vidjao xxx-puta) i pravi put je da sa skromnom opremom postignes njen maksimum i sam uvidis sta ti treba da napredujes (a ne na osnovu tudjih iskustava) pa tako i nadogradjujes opremu, a time stices i novo iskustvo, a kasnije i znanje sta ti je jos potrebno od opreme da bi postigao bolje rezultate. Sada je kriza pa sve ide malo teze sa opremom, ali je princip isti, a i polovna roba ima nizu cenu. Jos jedan presudan efekat u bilo kojoj grani fotografije je ljubav, odn. koju granu fotografije volite. Ja volim makrofotografiju i oduvek me je fascinirao taj mali svet, nevidljiv golim okom. Mislim da sam se ostvario u makrofotografiji i uz ovaj hobi se opustam i punim baterije (mada se cesto namucim, koliko god to cudno zvucalo).
Onaj ko voli fotografiju i koga privlaci neka grana fotografije (a ne uopsteno fotografija) sigurno ce postici odlicne rezultate uz dosta truda i posvecenosti. I posle dosta vremena provedenog u makrofotografiji imam uzore cije fotografije pokusavam dostici i zato jos uvek eksperimetisem da bih dobio bolje rezultate.
Ono sto bih savetovao svima (bilo kojom granom fotografije da se bave) je da sto vise gledaju majstorske fotografije i da ih pamte (sto zbog kompozicije, svetla, DOF-a i boja) i to primenjuju na svojim fotografijama. Kasnije kada budu u mogucnosti da kopiraju majstore mogu i da smisle nesto svojstveno samo njima.

PoZz

sjajno. fotograf se postaje skolovanjem, a moze i kroz veliki entuzijzam i ljubav u duzem periodu

ranije je trebalo znanje. danas bas i ne. svako moze da opaljuje i da misli da je bogznasta. svako majstorstvo pociva na velikom znanju

Несумњива потврда да свако село има своје обичаје......
Не знам.... мени та прича лепо звучи али, не пије ми воду за нека моја схватања....
Но, свако већ по сопственом нахођењу, јел да... тако је и најбоље...
А морам да се сложим да је циљ у забави и ужутку, а не у продуктивности...

Несумњива потврда да свако село има своје обичаје......
Не знам.... мени та прича лепо звучи али, не пије ми воду за нека моја схватања....
Но, свако већ по сопственом нахођењу, јел да... тако је и најбоље...
А морам да се сложим да је циљ у забави и ужутку, а не у продуктивности...

kakva shvatanja?

a zasto u makrofotografiji toliko forsirate bube i insekte .. kao da vam fali ideja pa udri po onom uobicajenom :)
ovde na temi je jedno 80% fotki insekata i buba :)
probajte da idete malo u sirinu. zato mi se moghrionov rad bas dopada jer covek nalazi druge motive.

- - - - - - - - - -

bruka dobro Devil-e, kao i obichno bruka dobro :) Elem, poludeo sam od jurnjave za bubama i mashenja fokusa kad konacno dodju. to mi bude u principu jedno 70% slika koje odmah u startu propadnu. Dodushe uzeo sam novi nikon koji, iako dobar, nema neku fascinantnu brzinu autofokusa ali mi je sada otkrovenje ova target funkcija za centriranje fokusa. Kada uhvati bubu npr. sam je posle juri po trazilu kako se ona krece, Nashe je samo da okinemo. nice ine Nikon ;) btw. jel preporucujesh neshto od macro prstenova naravno jeftino a dobro :D

ova mi se recimo dopada jer nije uobicajena lupa koju mozemo videti na temi nego je fotka sa kadrom i idejom.

kakva shvatanja?

Рецимо да је несумњиво да свака слика говори 1000 речи....
Питање је, којих....
Никад нисам ни хтео ни смео да се похвалим неким знањем или талентом, а фотографију волим јер се њоме, бар по мени, бележи много више него оно у кадру...
Стицај околности је довео до тога да је моје памћење осетно... крњаво... а фотографија мени дође као својеврсни подсетник дана или тренутка када сам то, јел, сликао... тако да ми није нарочито битан квалитет фотографије нити њена техничка коректност него оно што та слика мени представља или подсећа што је неретко и оно што се пренесе на слику... Сад, неко то уме да осети, неко не, некоме је забавно, а некоме чиста глупост, али, мени има практичну сврху, да поред забаве и ужитка, пружи и подсетник на неки дан ил неко расположење, мирис, атмосферу ил звук...
Те се увек више радујем кад неко осети оно што је у слици, по мени, него кад неко препозна и похвали неку лепршаву технику, кадар ил склад боје и облика...

Рецимо да је несумњиво да свака слика говори 1000 речи....
Питање је, којих....
Никад нисам ни хтео ни смео да се похвалим неким знањем или талентом, а фотографију волим јер се њоме, бар по мени, бележи много више него оно у кадру...
Стицај околности је довео до тога да је моје памћење осетно... крњаво... а фотографија мени дође као својеврсни подсетник дана или тренутка када сам то, јел, сликао... тако да ми није нарочито битан квалитет фотографије нити њена техничка коректност него оно што та слика мени представља или подсећа што је неретко и оно што се пренесе на слику... Сад, неко то уме да осети, неко не, некоме је забавно, а некоме чиста глупост, али, мени има практичну сврху, да поред забаве и ужитка, пружи и подсетник на неки дан ил неко расположење, мирис, атмосферу ил звук...
Те се увек више радујем кад неко осети оно што је у слици, по мени, него кад неко препозна и похвали неку лепршаву технику, кадар ил склад боје и облика...

da. i ja sam subjektivan kad su u pitanju neke meni drage moje fotografije.

neslaganje sa delitom ipak ostaje nedoreceno,ili sam ja grub pa ne prepoznajem suptilan odgovor, ali, nije vazno, vazno je uzivanje(sto kaze bora corba vazno je smo dobro se zezati)

bice da je vazno i forma i sadrzina, sa promenjivim odnosom, kako kad. zato je neko majstor, a neko duduk

gledao sam dokumentarac o pikasu. pokazalo se da je on izuzetam crtac i slikar, a slike su mu na kraju bile kao da je dete crtalo. znaci prvo je bio tehnicar pa umetnik

Технички, моје слике правим зарад себе, и, како Бора вели, зезања... личног.... што би опет и цео концепт схватања фотографије и њене сврхе свело на прилично себичну и... субјективну форму...
Са, макар мени релативно јасном наменом и циљем.... е сад, у целом том процесу свакако прија кад се коме то још и свиди....
А лично не видим неслагање, само, ето, тек два различита односа, а и то чак, потенциално могу да припишем свом неразумевању друге приче...
А опет, како сам схватио и овај форум, овде смо, биће да покажемо шта смо направили, понудимо коме савет ил сугестију, а не да овако, у неку причу улазимо....
За мој, релативно кртак век сам срео известан број... људи који се баве фотографијом... фотограф је груба и крупна реч за већину њих...
Немој погрешно да ме схватиш, али, много је оних који воле да истерују какве небеске правде и истине о стилу, форми, опреми, техници....а мени ни за трени није било ни до какве од тих прича кад сам се апарата прихватио....
А ово почиње да ми личи на то и искрено ми већ хекла живце....
Ако сам промашио тему, радо ћу да одем, али молим да ми се каже, пошто и нисам баш од оних паметних који умеју сами да схвате...

fx-DSCN11.jpg

Ево га нешто што ми се данас врзмало по глави...

Но, испада да је осетно теже него што сам очекивао...
мораћу још који пут да се позабавим идејом...

Back