Maca mi ima FIC?

kaemsandra

Početnik
Poruka
26
Sta se sad radi i da li je to smrtonosno?
Kako je sve pocelo:
- Vodili smo je za Uskrs par dana na vikendicu i po povratku pocela je otezano da mokri i uz prisustvo krvi. Kod veta je dobila infuziju i 5 dana antibiotike. I sve je bilo dobro dve nedelje. Jutros opet. Muke sa mokrenjem, i opet kod veta. Na UZ se vidi nesto malo u besiki ali pre ce biti da je ugrusak nego neka promena. Kamen nije. Bakterija nema. Kaze doca FIC. Tuzna je ona tuzna sam i ja. Ima nepune dve godine, sterilisana, mislim da joj je kod nas udobno, ali ipak nije tako. Kako da joj pomognem,? Da li je neko imao slicnih problema sa macom?:sad2:
 
Predpostavljam da misliš na fus, imaš ovde prilično detaljan opis problema i iskustva drugih..... Upala mokraćnih puteva - FUS (Mačak ne može u wc)

Ph urina je verovatno alkalan, izbaciti iz ishrane sve što ima kalcujum....
Ne sme da jede kosti, mleko ili jogurt.....nikako
Riba u ishrani povoljno utiče na snižavanje ph urina

Antibiotk treba da prima ne 5......već 10-14 dana ako je amoxicilin u pitanju. Vrlo lako se ponavlja ako se nešto ne promeni u ishrani.

Moraš prvo izmeriti ph urina.......i posle stalno meriti
 
Poslednja izmena:
pH =6. Sto znaci kiseo. A mica ima upalu mokracnih puteva nepoznatog porekla (Feline Idiopatic Cistytis). Interseuje me samo koliko se to cesto ponavlja i koliko dugo mace mogu da zive sa tim? Hvala na odgovorima!
 
Najvažnije je da ima volumen mokraće i da nema zastoja, kolko sam shvatio ti imaš mačku ne mačora. Kod mačke je lakši slučaj jer je mokraćni kanal kraći pa redje dolazi do zastoja mokraće.

A mica ima upalu mokracnih puteva nepoznatog porekla
Uvek se tako kaže kod upale mokraćnih puteva

pH =6. Sto znaci kiseo
Izmeri još neki put ph, treba videti da li je uvek tako ili se menja pa jedno merenje nije pravilo.

Cistitis izazivaju kristali u mokraći, oštećuju bešiku i pod stalnom je upalom. Potrebno je da veterinar izvrši ispiranje bešike, samo to se radi u anesteziji. Zatim iz ishrane izbaciti sve što ima više kalcijuma kao što je rečeno....bez kostiju, mleka, jogurta i sl.

Moj mačor je dobio cistitis od jogurta, 10 dana za redom je pio jogurt i napunio se pesaka i zapušio totalno pa je bio na katetru 7 dana. Tek kada sam izbacio gore navedenu hranu više se nije ponavljalo.

koliko dugo mace mogu da zive sa tim?
Nije smrtonosno ali mora da se vodi računa stalno jer je mačka iz nekog razloga podložna stvaranju peska.
Glavna opasnost je kod zastoja mokraće ili smanjenog volumena, tada dolazi do uremije ili postepeno oštećenje bubrega.
Bez obzira na cistitis odnosno fus, mačka mora imati normalan volumen mokraće ako želite da sve bude uredu.

Fus zahteva pojačanu budnost i pažnju vlasnika jer može uvek da se ponovi.

Ne znam koji antibiotik prima ali 5 dana je malo. Ja sam se u početku izglupirao jer nisam znao, lečim od cistitisa a dajem mleko da pije....dužnost veterinara je da ukaže na sve ovo....a ne.....kupite Royal canin urinare.....koji košta ne zna se i treba da se koristi stalno. Kakav urinare....treba da znaš znanje

Svaki dan merim ph i uglavnom nije dobar
 
Nema moja maca pesak. Analiza urina je pokazala samo povecan broj eritrocita i malo leukocita. tj. samo prisustvo krvi u urinu, bez kristala ili peska. Ona ima neki drugi problem, nepoznatog porekla. Na UZ se video mali ugrusak u besiki ali se mica toliko uplasila da se upiskila i upropastila snimanje. Na kontroli cemo pokusati ponovo sa UZ ali njoj je sad bolje, lepo piski i lepo jede. Mozda sam i ja pogresila kad sam, u pokusaju da ustedim, kupila umesto Hill`s-a Brit hranu. Ali i to je hrana visokog kvaliteta. Medjutim mozda joj ne prija. U svakom slucaju sad je na C/D Hill`s hrani, veterinarskog programa. I videcemo sta dalje. Malo mi je i nesto depresivna, nece da se igra, samo spava. Pre je obozavala da juri papirnate loptice sad ih samo proprati pogledom, volela je da sedi na terasi, sad promoli glavu, i vidi da je hladnjikavo. A zimi je i na -10 izlazila, i nista joj nije bilo.
U svakom slucaju drago mi je sto cujem da maca ipak moze da to preboli i posle ima lep i kvalitetan zivot.
 
Ukoliko nema peska ni kristala, nemoj da daješ pare na medicinsku hranu njena suština je održavanje ph vrednosti i topljenje kristala zavisno od vrste hrane.
Verovatno ima upalu nekog drugog porekla. ja sam davao uvin čaj na špric povremeno.....šta god da je bez antibiotika neće da prestane i to dosta treba, prilično je nezgodno....u tvom slučaju nije ništa dramatično kako može da bude.....
 
veterinar je rekao da mora najmanje 6 meseci na dijetu, a ta hrana kosta koliko i obicna, mozda 100-200 dinara vise. Sad je maca dobro, pocela je ponovo da se igra i malo je zivnula, ali bila je previse mirna zadnje dve nedelje. Dobili smo uz granuliranu hranu i kesicu vlazne hrane, i toliko joj se svidelo da moram sad da pokusam to negde da nadjem. Nadam se da ima u Pet centru. Znate li jos neku veliku prodavnicu pet hrane a da drzi i veterinarski program Hill`s-a?
 

Back
Top