Маца која одбија да изађе у двориште

Пшеница селица

Primećen član
Poruka
538
Поздрав свима који уживају уз звуке предења! z:poz: Имам једно питање, надам се да ћу неки добити савет.
Имам домаћу мацу, женку, стерилисана је пре 4 месеца и од тада је држимо у кући. Годину дана је стара и до једно трећег, четвртог месеца је била потпуно дивља мачка, пошто је дошла са улице и ми смо је хранили у дворишту, јер није хтела ни да се мази, а камоли да уђе у кућу. После настаје преображај, буквално преко ноћи, и она постаје наше умиљато мезимче.z:)
Најпре је била мало у кући, а мало у дворишту, а сада, већ пуна 2 месеца није уопште изашла у двориште чак ни на кратко, не зато што је не пуштамо, него нема ни жељу, поседи мало на прозору и тераси и брзо унутра. Е сад, кроз башту пролазе и друге мачке, али пролазиле су и док је она била маче и док је по цео дан бивала ван куће и није се плашила. Не знам да ли то има везе са тим што је стерилисана, али ми је некако страшно да помислим да више никад неће хтети да се дуже задржи напољу, а још суровије ми је да је на силу терам. Моје питање је да ли имате неки савет из вашег искуства са мацама, шта радити у оваквим ситуацијама? Да ли треба да се забринем?

Поздрав свима који уживају уз звуке прдења! z:poz: Имам једно питање, надам се да ћу неки добити савет.
Имам домаћу мацу, женку, стерилисана је пре 4 месеца и од тада је држимо у кући. Годину дана је стара и до једно трећег, четвртог месеца је била потпуно дивља мачка, пошто је дошла са улице и ми смо је хранили у дворишту, јер није хтела ни да се мази, а камоли да уђе у кућу. После настаје преображај, буквално преко ноћи, и она постаје наше умиљато мезимче.z:)
Најпре је била мало у кући, а мало у дворишту, а сада, већ пуна 2 месеца није уопште изашла у двориште чак ни на кратко, не зато што је не пуштамо, него нема ни жељу, поседи мало на прозору и тераси и брзо унутра. Е сад, кроз башту пролазе и друге мачке, али пролазиле су и док је она била маче и док је по цео дан бивала ван куће и није се плашила. Не знам да ли то има везе са тим што је стерилисана, али ми је некако страшно да помислим да више никад неће хтети да се дуже задржи напољу, а још суровије ми је да је на силу терам. Моје питање је да ли имате неки савет из вашег искуства са мацама, шта радити у оваквим ситуацијама? Да ли треба да се забринем?

:mrgreen:
Mozda nece zbog hladnoce, lepse joj u kuci?

Нажалост, сада дубоко жалим због тога што је маца уопште и излазила напоље.
Почели су топли дани и она више није хтела да улази у кућу из дворишта, чак ни да преспава.
И тако смо је сутрадан нашли на улици прегажену, јер очигледно није била навикнута за живот напољу,
а била је сувише каприциозна да уђе увече у кућу када је ми дозивамо.
Много ми је жао, заволела сам ту мацу, иако смо одувек имали много маца у дворишту, увек се тако с времена на време издвајала
нека која би ми посебно прирасла за срце.
Жао ми је што јој је живот био тако кратак, а могла је дуго још да ужива код нас.
Жао ми је што смо је стерилисали и за џабе мучили, а не би стигла ни да има мачиће.
Жао ми је што је нисмо све време држали у кући, али како спречити мацу да изађе у двориште и да мало и она ужива на сунцу.
Жао ми је што је нисам више мазила док сам могла.
Жао ми је што пишем ово на овој теми, и што звучи мало детињасто, али ето да има траг да сам много волела ту једну мацу
и да сам желела да јој посветим једну тему на овом форуму.

:(

318193_295599770530240_100002406574327_657507_292342738_n.jpg

Хвала вам на овим речима. Мало ми је утеха што се надам да јој је тај живот иако кратак, био бар мало лакши и лепши код нас. :(((
Сада у дворишту су друге две маце које су се дошетале, али су потпуно дивље и дођу само по храну.
Сваки пут се тако у породици договоримо да више нећемо имати маце, сувише су болне ове ситуације, али оне некако саме дођу у наше двориште, угњезде се у шупу
и како их не хранити...

Back