HS1911:
sumnjivi, stavi onda link.
5.56 vs 7.62 hm hm svaki ima prednosti i mane. i mislim da je to jasno. Ali ja bih dodao još jednu, na svom faxu sam jednom bio prisutan u laboratoriju za ispitivanje materijala. Testirali su najobičniju plastiku, PEHD, a koja je bila namijenjena bila za pancirke. Taj tanki PEHD(to je ono isto od kojeg se rade šuškave tanke vrećice) je pokazao bolje svojstva od kevlara!! E sad, čuo sam isto tako da su se pojavile nove vrste pancirki koje su uz to sto su lagane i relativno ugodne za nositi, pružaju zaštitu od 7,62(ne znam detalje, s koje udaljenosti..itd) i da to može probiti samo 5.56. Navodno, koliko sam razumio 7.62 nema dovoljnu količinu energije po površini za probijanje. Zna li netko više?
Neide to tako , moras prvo razlikovati efektivni domet , koristan domet , i probojnu moc! Evo objasnicu ti najjednostavnije sto umem ,efektivni domet se racuna tako sto grubo gledajuci imas jednu promenjljivu i jednu konstantnu, dakle imas brzinu metka (koja se menja) i tezinu zrna (koja je konstantna ) njih dve daju silu na vrhu zrna, kako metak putuje , brzina se smanjuje a sa njom i sila, e sada efektivni domet ti je ona granica , gde se smatra da zrno nema dovoljnu snagu da nanese smrtnu ili ranjavajucu povredu ljudskom organizmu sa redovnom zastitom (dakle jakna , farmerice , vojna uniforma) 5,56 ima strahovitu pocetnu brzinu,oko 1000m/s (pricam o m16) medjutim njegova masa je mala i on celom svojom putanjom ima uvek manju silu od 7,62! I iaoko ima mnogo manje propadanje,zbog cega je i preciznije, (pad na dole usled gravitacione sile i usled pada brzine) ima mnogo manji efektivni domet od od zrna 7,62, koje iako mnogo sporije ,i iako pada pod vecim lukom , prostom svojom masom obezbedjuje dovoljnu kolicinu kineticke energije da zada smrtnu ranu, dakle da penetrira u telo coveka. To znaci da ce zrno ispaljeno iz ak47 usmrtiti prilikom pogodka na mnogo vecoj udaljenosti od zrna ipaljenog iz m16 , takodje ce savladati i vece i jace prepreke nego zrno kalibra 5,56 , kao sto su recimo ulazna drvena vrata , lim na kolima , itd... e gde je sada problem , i sada smo dosli do onoga sto tebe zanima, zasto zrno 5,56 iako pored svega gore navedenog ima bolju probojnu moc (probojna moc je vrlo kompleksna i komplikovana za objasniti , jer se ne iskazuje jednim brojem , vec vrlo komplikovanim tablicama, jer zrno 7,62 ce lakse probiti recimo drvenu lajsnu od 5,56 , ali ce 5,56 dublje penetrirati u pancir,prosto objanjeno , mada je to mnogo komplikovanije) zato sto , ljudsko telo daje mnogo manji otpor zrnu po sm2 od pancira, e taj otpor covecijeg tela , je toliko zanemarljivo mali, da je gotovo indentican i zrnu precnika 5,56 i zrnu precnika 7,62 ,odnosno zanemraljivo veci! Ali kako se taj otpor koji neko telo daje zrnu povecava(po cm2 gledano) tako zrno manjeg precnika sve vise dolazi u prednost, jer iako napada sa manjom silom , i otpor koji mu se supsrotstavlja je daleko manji (jer busi manju rupu , obicnim recnikom receno) Tako da kod izuzetno tvrdih materijala , koji imaju ogromnu tvrdocu , kako smo ga gore nazvali otporom po cm2(mada to i nije skroz tacno , ali necu da komplikujem) mnogo vise dolazi u prvi plan, i mnogo je bitnije od snage zrna , to koliko je zrno velicine (dakle sto manjeg precnika) e zato moderne specijalizovane protiv pancirne poske imaju zrno keje je malog kalibra, ali je izduzeno , tako da dobija na tezini, odnosno tezina mu se ne smanjuje iako mu se smanjuje kalibar. To su ona jako spicasta,izduzena zrna, ona cuda cine! Eto ja sam se potrudio....