M-16

Sarafim:
Famas je super puska.kao mnoge druge izraelski Galil ili Juznoafrikca R-4 ali te puske se ne pojavljuju na filmovima i zato niko i ne govori o njima.
Najpametniji post. Danas je toliko tehnika otišla da se teško može napraviti loša. Zapravo, došlo se do granice razvoja i tek optoelektronika može donijeti nekakva poboljšanja ali kako su to uglavnom modularni sistemi svaka puška će to moći dobiti uz minimalne preinake.

Za taj juznoafricki r-4 ne znam, zapravo prvi puta sam ovde cuo za nju ali galil i famas su dve izvanredne puske zasigurno bolje od m16, e sad za famas sam cuo da je ne krasi neka prevelika preciznost

sad sam guglao malo i provalio da u stvari znam koja je to puska - FN FAL zaboga da odlicna je, vrlo pouzdana
02_galil_big.gif
a na sajtu kazu da je nastala kao kopija galil-a (evo i te slicice)
galil-arm-r.jpg
a emo i FAMAS-a
famas_f1.jpg

Sa R4 su Hrvati poceli koristiti i opremati svoje trupe na pocetku rata, ali posle se sa tim stalo, ne znam zasto. Inace, nasi su zarobili jednu celu isporuku tih puski tako da smo ih i mi dobili. 63. i Kobre su je imali u naoruzanju.

Silent Bob:
Sa R4 su Hrvati poceli koristiti i opremati svoje trupe na pocetku rata, ali posle se sa tim stalo, ne znam zasto. Inace, nasi su zarobili jednu celu isporuku tih puski tako da smo ih i mi dobili. 63. i Kobre su je imali u naoruzanju.
:lol: Ne baš samo tim. Pa uvozilo se sve živo tada, rumunjski mađarski kalšnjikovi, fn fal, sar80, ultimax, g3, m16, stg 550, ak74 5,45mm ... Ja jedino nisam vidio a ni čuo taj famas, galil, ni r4. ostalog je svega bilo.

HS1911:
sumnjivi, stavi onda link.
5.56 vs 7.62 hm hm svaki ima prednosti i mane. i mislim da je to jasno. Ali ja bih dodao još jednu, na svom faxu sam jednom bio prisutan u laboratoriju za ispitivanje materijala. Testirali su najobičniju plastiku, PEHD, a koja je bila namijenjena bila za pancirke. Taj tanki PEHD(to je ono isto od kojeg se rade šuškave tanke vrećice) je pokazao bolje svojstva od kevlara!! E sad, čuo sam isto tako da su se pojavile nove vrste pancirki koje su uz to sto su lagane i relativno ugodne za nositi, pružaju zaštitu od 7,62(ne znam detalje, s koje udaljenosti..itd) i da to može probiti samo 5.56. Navodno, koliko sam razumio 7.62 nema dovoljnu količinu energije po površini za probijanje. Zna li netko više?
Neide to tako , moras prvo razlikovati efektivni domet , koristan domet , i probojnu moc! Evo objasnicu ti najjednostavnije sto umem ,efektivni domet se racuna tako sto grubo gledajuci imas jednu promenjljivu i jednu konstantnu, dakle imas brzinu metka (koja se menja) i tezinu zrna (koja je konstantna ) njih dve daju silu na vrhu zrna, kako metak putuje , brzina se smanjuje a sa njom i sila, e sada efektivni domet ti je ona granica , gde se smatra da zrno nema dovoljnu snagu da nanese smrtnu ili ranjavajucu povredu ljudskom organizmu sa redovnom zastitom (dakle jakna , farmerice , vojna uniforma) 5,56 ima strahovitu pocetnu brzinu,oko 1000m/s (pricam o m16) medjutim njegova masa je mala i on celom svojom putanjom ima uvek manju silu od 7,62! I iaoko ima mnogo manje propadanje,zbog cega je i preciznije, (pad na dole usled gravitacione sile i usled pada brzine) ima mnogo manji efektivni domet od od zrna 7,62, koje iako mnogo sporije ,i iako pada pod vecim lukom , prostom svojom masom obezbedjuje dovoljnu kolicinu kineticke energije da zada smrtnu ranu, dakle da penetrira u telo coveka. To znaci da ce zrno ispaljeno iz ak47 usmrtiti prilikom pogodka na mnogo vecoj udaljenosti od zrna ipaljenog iz m16 , takodje ce savladati i vece i jace prepreke nego zrno kalibra 5,56 , kao sto su recimo ulazna drvena vrata , lim na kolima , itd... e gde je sada problem , i sada smo dosli do onoga sto tebe zanima, zasto zrno 5,56 iako pored svega gore navedenog ima bolju probojnu moc (probojna moc je vrlo kompleksna i komplikovana za objasniti , jer se ne iskazuje jednim brojem , vec vrlo komplikovanim tablicama, jer zrno 7,62 ce lakse probiti recimo drvenu lajsnu od 5,56 , ali ce 5,56 dublje penetrirati u pancir,prosto objanjeno , mada je to mnogo komplikovanije) zato sto , ljudsko telo daje mnogo manji otpor zrnu po sm2 od pancira, e taj otpor covecijeg tela , je toliko zanemarljivo mali, da je gotovo indentican i zrnu precnika 5,56 i zrnu precnika 7,62 ,odnosno zanemraljivo veci! Ali kako se taj otpor koji neko telo daje zrnu povecava(po cm2 gledano) tako zrno manjeg precnika sve vise dolazi u prednost, jer iako napada sa manjom silom , i otpor koji mu se supsrotstavlja je daleko manji (jer busi manju rupu , obicnim recnikom receno) Tako da kod izuzetno tvrdih materijala , koji imaju ogromnu tvrdocu , kako smo ga gore nazvali otporom po cm2(mada to i nije skroz tacno , ali necu da komplikujem) mnogo vise dolazi u prvi plan, i mnogo je bitnije od snage zrna , to koliko je zrno velicine (dakle sto manjeg precnika) e zato moderne specijalizovane protiv pancirne poske imaju zrno keje je malog kalibra, ali je izduzeno , tako da dobija na tezini, odnosno tezina mu se ne smanjuje iako mu se smanjuje kalibar. To su ona jako spicasta,izduzena zrna, ona cuda cine! Eto ja sam se potrudio....

Basically, the Galil assault rifle can be described as a modified Kalashnikov AK-47 design
http://www.israeli-weapons.com/weapons/small_arms/galil/Galil.html
Interasantno sta su Izraelci koristili kad su pravili Galil!!
Nisu pravili na osnovu neke americke jurisne, mozda to govori sta misle o njoj. A sa druge strane u masovnoj je upotrebi u izraelskoj vojsci M-16 ili je nose samo rezervisti koje smo imali prilike da vidimo na tv-u tokom intervencije u Libanu. Nisam siguran da smo mogli da vidimo njihove udarne snage.

Sledi i objasnjenje zasto ga nema toliko:
While being a successful weapon, the Galil was not widely issued to the IDF during its lifetime, because during the late 1960s and early 1970s Israel received large shipments of the US M16 and CAR-15 assault rifles at the very low prices. M16 rifles became the major armament of the IDF, with the Galils mostly issued to the Armored corps, Artillery corps and some units of the Israeli Air Forces (Anti-Aircraft forces).

Sukhoi:
Postavio sam ovu temu da vidim dokle moze da ide ljudska glupost. Kome moze da se dopada M-16 !?[/QUOTR-4 je cudo od puske.Pucao sam iz nje i neverovatno je precizna.A sto se tice cishcenja mozes da je operes za pastom za ruke i samo je stavis da se osusi.Mnogo je kvalitetna

HS1911:
Da ne quotam.
Hvala Zorane. Malo si se zbunio ali razumio sam sto si želio reći :) :)
pa kucao sam na telefonu :) a tastatura je mala i cesto pravim gramaticke greske, ako si na to mislio , a mozda sam negde i permutovao ili nesto pogresi, neznam evo sad cu da procitam pa ako nadjem nesto , cu da ispravim!

R-4 je cudo od puske.Pucao sam iz nje i neverovatno je precizna.A sto se tice cishcenja mozes da je operes za pastom za ruke i samo je stavis da se osusi.Mnogo je kvalitetna

Имаш ли неки сајт за Р-4?

Sukhoi:
R-4 je cudo od puske.Pucao sam iz nje i neverovatno je precizna.A sto se tice cishcenja mozes da je operes za pastom za ruke i samo je stavis da se osusi.Mnogo je kvalitetna

Имаш ли неки сајт за Р-4?
Nemam ali pogledaj neki izraelski jer je to kopija Galila.ili na Google

Back