Lukavi i snalažljivi

Poruka
12.428
Jesu li lukavi inteligentni ili pametni? Jesu li lukavi snalažljivi? Jesu li snalažljivi pametni ili iskusni? Jesu li prevaranti natprosečno inteligentni? Jesu li iskusni pametni? Jesu li inteligentni uistom i lukavi? Da li su inteligentni pametni? Da li su pametni inteligentni? Jesu li snalažljivi uistom i prevaranti? Da li je za sva ova pitanja potreban talenat? Da li glupi mogu da odgovaraju na pitanja?

tema inspirisana dilemama u temama

Questions. So many questions.

8cbbca1de27d7cd3bf9eb8e726fa6d6b.jpg

Jesu li lukavi inteligentni ili pametni? Jesu li lukavi snalažljivi? Jesu li snalažljivi pametni ili iskusni? Jesu li prevaranti natprosečno inteligentni? Jesu li iskusni pametni? Jesu li inteligentni uistom i lukavi? Da li su inteligentni pametni? Da li su pametni inteligentni? Jesu li snalažljivi uistom i prevaranti? Da li je za sva ova pitanja potreban talenat? Da li glupi mogu da odgovaraju na pitanja?

tema inspirisana dilemama u temama
Screenshot_20220928-194550~01.png

Jesu li lukavi inteligentni ili pametni?
Da krenemo ispočetka? :D
Lukavi su inteligentni, ali ne znam da li su isto toliko pametni.
Kao verniku mi ''lukavi'' ima slojevito značenje jer je dugo Oče naš glasio, a mnogi ga i dalje ovako čitaju:
''Ne uvedi nas u iskušenje, već nas izbavi od lukavoga. ''
Nekako mi sve što ima to lukavstvo u sebi nije drago, ali se mora priznati da je često vrlo inteligentno.
Sa druge strane, pametno je izvagati ideje i pronaći način da se ne ide na lukavstvo, da se na ispravan način deluje.

Jesu li lukavi inteligentni ili pametni?
Inteligencija i pamet mi deluju kao prilično slični pojmovi. Mudrost je već nešto drugo.

Jesu li lukavi snalažljivi?
Da.

Jesu li snalažljivi pametni ili iskusni?
I pamet (verovatno misliš na mudrost) i iskustvo imaju uticaj u snalažljivosti.

Jesu li prevaranti natprosečno inteligentni?
Ne moraju biti svakako.

Jesu li iskusni pametni?
Iskustvo može pozitivno da utiče na mudrost.

Jesu li inteligentni uistom i lukavi?
Nisu.

Da li su inteligentni pametni? Da li su pametni inteligentni?
Ne moraju biti. S tim što mudrom čoveku verovatno treba određeni nivo inteligencije da bi postao mudar ali ne neki nadprosečno visok.

Jesu li snalažljivi uistom i prevaranti?
Nisu.

Da li je za sva ova pitanja potreban talenat?
Ne baš? :D

Da li glupi mogu da odgovaraju na pitanja?
Za odgovaranje nije potrebna ni mudrost ni inteligencija. Tako da... :mrgreen:

Da krenemo ispočetka? :D
Lukavi su inteligentni, ali ne znam da li su isto toliko pametni.
Kao verniku mi ''lukavi'' ima slojevito značenje jer je dugo Oče naš glasio, a mnogi ga i dalje ovako čitaju:
''Ne uvedi nas u iskušenje, već nas izbavi od lukavoga. ''
Nekako mi sve što ima to lukavstvo u sebi nije drago, ali se mora priznati da je često vrlo inteligentno.
Sa druge strane, pametno je izvagati ideje i pronaći način da se ne ide na lukavstvo, da se na ispravan način deluje.
biblija se vrlo cesto lose prevodila, i onda reci dobiju konotaciju koje mozda ne zasluzuju. Lukavstvo je obicna rec i bilo bi interesatno izvagati je negde u jezickom odeljenju - kakav joj je sentiment i znacenje.

Inteligencija i pamet mi deluju kao prilično slični pojmovi. Mudrost je već nešto drugo.

Da.

I pamet (verovatno misliš na mudrost) i iskustvo imaju uticaj u snalažljivosti.

Ne moraju biti svakako.

Iskustvo može pozitivno da utiče na mudrost.

Nisu.

Ne moraju biti. S tim što mudrom čoveku verovatno treba određeni nivo inteligencije da bi postao mudar ali ne neki nadprosečno visok.

Nisu.

Ne baš? :D

Za odgovaranje nije potrebna ni mudrost ni inteligencija. Tako da... :mrgreen:
vidim da iz tvoje perspektive pametni naginju ka mudrima. Nisam postavio ni jedno pitanje o mudrima, ali red je da odgovorim malo na tu temu iz svog coskica u separeu. Mislim da je mudrost veca i od inteligencije i od pameti. Mudrost ukljucuje sve to, osim nad stanja.

Ducic kaze da je lukavost inteligencija zlih, a da se dobar covek moze samo nauciti oprezu. Lukav covek misli da je pametniji, ako je nadmudrio/nasamario dobrog coveka. Zapravo je samo vece zlo u njemu, te na drugi nacin razmislja i dolazi do ideja, kakve nekom drugom ni na kraj pameti nisu, upravo zbog zla u njemu.

Hvali se neki tip kako je uspeo u životu, jer je vlasnik par apartmana na moru.
Ja se mislim,...koja si ti budala? Sad uživaj, tako što ćeš "robovati" glupostima ili letovati svake godine u istom mestu. :hehe:
Life Is too short!

Back