Lukašenko je opstao na vlasti, hoće li i Vučić?

Poruka
19.914
Da bi protesti i revolucije u autoritarnoj državi kao što je Belorusija bili uspešni, neophodno je da oni budu brzi i odlučni i da preuzmu ili fragmentišu bezbedonosni aparatus. To se nije desilo.
Srbija je za razliku od Belorusije i dalje primer hibridnog režima gde moć nije u tolikoj meri konsolidovana. Mi u Srbiji još uvek imamo pravo na okupljanje, na slobodu zbora i govora, ali sve manje, sa sve više batina, kažu sagovornici Danasa upoređujući neuspešne demonstracije u Belorusiji i ove u Srbiji.

Pre par dana navršilo se pet godina od velikih demonstracija u Belorusiji koje su izbile 9. avgusta na dan predsedničkih izbora. Građani su izašli na ulice, protestujući protiv nameštenih rezultata koji su Aleksandru Lukašenku obezbedili još jedan predsednički mandat. Posle više od 30 godina na vlasti, Lukašenko najavljuje povlačenje 2030.Žene u Belorusiji su tada organizovale marševe, studenti štrajkove, protestovali su radnici, umetnici, sportisti. Diplomate su davale otkaze, lekari i nastavnici pisali otvorena pisma.
Svetlana Tihanovska, domaćica koja je ušla u političku borbu umesto supruga Sergeja koji je bio u zatvoru, postala je simbol otpora. Njena priča, međutim, nije imala srećan kraj — završila je u egzilu u Litvaniji.

Odgovor režima bio je brutalan, nasilje, mučenja, bolnice pune pretučenih. I do pada režima nije došlo.

https://www.danas.rs/vesti/politika/lukasenko-je-opstao-na-vlasti-hoce-li-i-vucic/
Ja mislim da Vucic nema toliko moci kao Lukasenko da upotrebi brutalnu silu kao navedeni mu kolega.

Poslednja izmena:
Ja mislim da Vucic nema toliko moci kao Lukasenko da upotrebi brutalnu silu kao navedeni mu kolega.
Vucic nema potrebe da poteze silu.Iza njega je 85 posto gradjana Srbije, i sto je najvaznije, ruske i kineske obavestajne sluzbe kao garant Srbiji da je anglo-americki napad na Srbiju, putem ove obojene revolucije, u samom startu izgubio snagu.

Back