Loše vesti i kako ih saopštiti

T i n a

Obećava
Poruka
71
Loše vesti i kako ih saopštiti

Kako god da okrenete, loše vesti su s vremena na vreme neizbežne, i nije svejedno na koji ćete ih način podeliti. Poznati su vladari koji su ubijali svoje glasnike ukoliko su imali da im saopšte neku nepovoljnu vest. Zato nije loše imati u vidu da je prirodna i vrlo ljudska reakcija na loše vesti upravo tuga ili bes.

Da biste ovo dvoje ublažili (ako već nije uvek moguće i izbeći), potrebno je obratiti pažnju na način na koji se nepovoljne odluke ili dešavanja u firmi saopštavaju, a jednako važi i za vaše klijente i kupce - nije svejedno kako saopštavate loše vesti. Linija manjeg otpora bi se sastojala u tome da treba da prećutkujete ili lažete, što vam nikako ne preporučujemo.

Takođe, tu je i opcija bezličnog saopštavanja loše vesti, to jest putem elektronske pošte.
Istraživanje koje je sprovela „International Association of Business Communicators" 2006. godine, pokazalo je da tek nešto više od trećine kompanija (37%) loše vesti ne prepuštaju elektoronskoj pošti.

Budući da je otvorena komunikacija takođe i način da pokažete svoje liderske spospobnosti, kao i da pridobijete još poverenja među saradnicima, ne treba propuštati da se loše vesti saopšte uživo. Elektronska pošta, istina, spašava neprijatnih situacija u kojima gledate kako publika prima i "vari" lošu vest, ali na duge staze, i ako vam je stalo do toga da idete napred uprkos teškoćama, sledite ova pravila i pokažite da ste osoba u koju se može pouzdati. Inače, ukoliko bi se loše stvari komunicirale samo elektronskom poštom, kompanija bi bila iznutra viđena kao beskrupulozna, surova i hladna - ko još želi da radi u takvom sistemu?

Pred vama su tehnike i predlozi kako da taktično plasirate sadržaj koji imate, na način koji će izazvati najmanje negativnih emocija.

Sendvič metod ili - prvo dobra vest

Svima je poznata pitalica - imam dve vesti, jednu dobru i jednu lošu. Najčešće je primenljivo pravilo da nikada i nipošto ne govorite o lošoj vesti na samom početku! Vaša publika će izgubiti interes i može da se desi da uopšte ne čuje dobru.

Umesto toga upotrebite takozvani „sendvič metod", odnosno umetnite lošu vest između dve dobre. Znači: dobra vest - loša vest - dobra vest.

Loše vesti i kako ih saopštitiPrvi korak je da identifikujete šta ćete reći na samom početku: šta je to što se pre negativnog događaja odvijalo dobro? Pronađite šta ćete ovde da pohvalite i istaknete, to može da bude marljivost vašeg tima, stvari koje su vam išle na ruku, bilo šta što je vašoj publici interesatno i što žele da čuju još.

Potom pređite na predstavljanje činjenica. Posle inicijalne dobre vesti koja je pridobila pažnju svih, krenite pravo na lošu vest. Nemojte se našaliti da kažete „A sada - loša vest" jer ćete time umanjiti značaj prethodno izrečenog. Izgovorite problematičnu stvar mirnim tonom i odnosno ravnim, neemotivnim glasom, ali nemojte je negirati i nemojte biti advokat loše vesti.

Nakon što ste jasno rekli šta ne valja, istaknite ono što je pozitivno, sa fokusom na to šta ste iz toga naučili. Izbegavajte opravdanja i ne krivite i prozivajte na odgovornost - vaš cilj je da saopštite vest zadržavajući integritet. Prihvatite to što se desilo kao realnost i ne upirite prstom ni u koga, bolje je pozabaviti se problemom nego time čija je krivica.

Važno: pokažite uvažavanje prema onima koje je loša vest jako dotakla. Ne lažite da su stvari bolje nego što jesu i ne omalovažavajte osećanja li stavove ljudi.

Greške su zaista najbrži put do uspeha, pod uslovom da na njima učimo, i možete ih upotrebiti konstruktivno, tako da ubuduće sprečite neželjen rezultat. Ukoliko valjano izanalizirate šta je pošlo loše, ovo može drastično uticati na vaš budući uspeh! Užasno je važno da pri analizi ne budete lični i kritični, već da date kvalitetne povratne informacije, to jest da opišete šta se desilo i zapitate šta je moglo drugačije.

malo je presiroko postavljena tema..
lose vesti, koje?
privatne ili poslovne?

nije isto kad nekome treba da se saopsti u bolnici da im je clan porodice koji je bio na lecenju preminuo ili saopstiti nekome da je dobio otkaz ili saopstiti podredjenom da poslednji od poslova u nizu nije uradio kako treba i skrenuti mu paznju na greske..

za prvi primer, bila sam u situaciji da je neko meni saopstio da moj otac vise nije ziv..
nacin na koji je to uradila u meni je izazvao reakciju da sam imala zelju da prebijem tu doktorku..njene reci ‚‚sta se iznenadjujete, znate da je bio u teskom stanju‚‚ (a tata jeste bio u komi i ona je bila ta koja mi nije dala da ga vidim kad sam nekoliko sati pre toga bila u bolnici da se raspitam za stanje)..na informaciju koju sam cula sam bila spremna jer sam dan pre toga na ljudski nacin od dr neurohirurga koja je uradila operaciju dobila realnu sliku i prognozu..sa minimalnom nadom u pozitivan ishod..

moj prijatelj je dobio otkaz u velikoj korporaciji pre dva meseca..
kriza je..posao je svima neizvestan..praksa tajkuna kod koga je bio zaposlen je da svakog meseca otpusti po 30 radnika, i da zaposli novih 30..
samo je sa spiskom usla dir iz kadrovskog..procitala ime..ko je prozvan istog momenta je morao sa svog radnog mesta da ustane i osoba iz obezbedjenja je momentalno zakljucavala njegov kompjuter..
nema lepo..nema nezno..

pre dve nedelje sam zaposila novog saradnika..
pre pocetka saradnje jasno sam mu objasnila njegove duznosti i nacin na koji treba da ih realizuje..
pustila sam dve nedelje da vidim kako se uklapa, a onda na greske koje je napravio u tom periodu mu skrenula paznju sa akcentom da je sve ostalo u redu, ali da navedene stvari treba da uradi drugacije i objasnim i kako i zasto..
na neiskustvo sam mu otpisala jedino pitanje koje mi je postavio - sto, jel se neko zalio?
pa ja ako sacekam da mi se klijenti zale da bi promenila ono sto nije dobro, ne bih 20 god opstala u privatnom poslu..

Гледаш увек да спојиш две лоше вести у једну.

Нека као пример послужи ово:
Каже Мујо Хуси, болан имам двије лоше вијести за тебе...
А овај ће, дај немој ме стресирати дупло, мо'ш ли то некако спојит' у једну?
А Мујо се мисли мисли, па каже, може, ево:

НЕКО НАМ ХЕБЕ ТВОЈУ ЖЕНУ!

Kao prvo da kazem da mi je muka od istrazivanja budala koja sve globalizuju i rade na osnovu mentaliteta tipicnog Amerikanca i sl.

E sada zavisi od mentalnog sklopa osobe kojoj se saopstava vjest...Nekom cvrstom se moze direktno, a nekom sa nekim uvodom, tipa nemoj se uzbuditi moram ti nesto reci...

A te metode srecna dobra vijes mi je ono blah, glupost
Kao ''E imam dobru i losu vjest, oces prvo dobru'' sve to sa osmjehom
''Pa moze''
''E znas onaj tiket sto smo odigrali popola, prosli smo, dobio si 20 maraka''
''A losa''
''Pa umrla ti keva brate''

msim...glupost

Dosao vojnik kuci,posle jedno pola godine. Doceko ga brat izljubili sa iz pozdravljali pa ga vojnik pita "brate sta ima novo kuci ?".
- Pa nista posebno sta bi bilo novo
-nije me bilo kuci pola godine i bas nist se nije desilo.
- Pa dobro, umro dzeki.
-Nije valjda, kako se to desilo
-Uderila ga krava Ruza.
-Ruza je bila mirna, dobra krava.Sta joj bi?
-Pala joj greda od stale na nju i od stra ga udari.
-Stala je bila nova, onomad smo je pravili, kako greda da padne?
-Zahvatila je vatra kad nam gorela kuca.
-Nije valjda pa kako se to desi?
Kada smo sahranjivali majku neko oborio svecu, ona zapalila zavesu i eto.
-Mati umrela! Kako!?
-Od tuge za ocem.
-I on umreo! Bio je potpuno zdrav, kako to?

-Infark ga strefio kad je video snajku,tvoju zenu,na gomili sa komsija Miletom.

malo je presiroko postavljena tema..
lose vesti, koje?
privatne ili poslovne?

nije isto kad nekome treba da se saopsti u bolnici da im je clan porodice koji je bio na lecenju preminuo ili saopstiti nekome da je dobio otkaz ili saopstiti podredjenom da poslednji od poslova u nizu nije uradio kako treba i skrenuti mu paznju na greske..

za prvi primer, bila sam u situaciji da je neko meni saopstio da moj otac vise nije ziv..
nacin na koji je to uradila u meni je izazvao reakciju da sam imala zelju da prebijem tu doktorku..njene reci ‚‚sta se iznenadjujete, znate da je bio u teskom stanju‚‚ (a tata jeste bio u komi i ona je bila ta koja mi nije dala da ga vidim kad sam nekoliko sati pre toga bila u bolnici da se raspitam za stanje)..na informaciju koju sam cula sam bila spremna jer sam dan pre toga na ljudski nacin od dr neurohirurga koja je uradila operaciju dobila realnu sliku i prognozu..sa minimalnom nadom u pozitivan ishod..

Ни лекарима није нимало лако када тако нешто морају да саопште, ипак не би нам било једноставно да се нађемо у њиховој кожи. Треба бити довољно изграђен да био кадар носити се са изазовима те професије. Ево једне приче са форума doktor.rs:

Dragi kolega,
na zalost, ne mogu vam mnogo pomoci. Ja sam stomatolog "na prvom udaru", znaci onaj koji prvi posumnja na "nesto" i treba to "nekako" da saopsti pacijentu, i uputi ga dalje.
Dosad, za mozda godina staza, sam mozda desetak puta morala da kazem pacijentu da je u pitanju ozbiljno oboljenje (kod nas pretezno planocelularni), i mozda nekoliko puta godisnje da je prekanceroza.... Dakle, moje iskustvo na temu je skromno.
Moja licna dilema na ovu temu je uvek bila otprilike sledeca: kako da "doziram" ono sto govorim. Dakle, treba da izgovorim sta mislim dovoljno ozbiljno da me pacijent shvati ozbiljno, a dovoljno "opusteno" da se ne prestravi, i da ne krene na licu mesta da panici, sto dovodi do vrlo losih posledica, znate i sami bolje nego ja. Sve ovo, naravno, podrazumeva da dobro procenim osobu i situaciju, jer se dogadja zaista sve i svasta, kako je Bogi lepo opisao...
Desilo mi se da me urgentna zove na teren, jer se postariji pacijent "ugrizao za jezik", te profuzno krvari, a ima jedan jedini zub, te treba da se izvadi. Dobro. Izadjem na teren, i vidim iz aviona jedan jeziv karfiolasti karcinom jezika, na pacijentu koji je posle insulta jedva pokretan i orijentisan.... Promislim, kazem cerki i zetu kakva je situacija, jos dve noci ne spavam razmisljajuci sta sam rekla, da li sam ovoliko ili onoliko, posle nedelju dana nazovem - i cujem da ga nisu ni odveli na maksilo-facijalnu..."Mo's misliti"... Cika je umro neki mesec iza toga.

Moje privatno misljenje, kao i iskusnih kolega sa kojima sam u kontaktu (hirurzi, ginekolozi-onkolozi, radiolozi itd.) da se na ovakve stvari nikad ne ogugla. Ono na sta ja naidjem - karcinomi poda usta, melanomi, karcinomi baze jezika, osteosarkomi, su pretezno tumori sa izuzetno losom perspektivom, to su pacijenti kojima slede zamasni, mutilantni operativni zahvati, i mislim da svaki normalan lekar i sanja te pacijente, pogotovo ako je prosao i hirurgije i asistirao blok disekciju vrata sa hemisekcijom mandibule.
Kasnije u zivotu sam pravila kasnije ovakvim pacijentima obturator proteze, timski i epiteze (posle egzenteracije orbite), i otplakala svakog tog pacijenta, ma koliko godina imao. I sto je, po meni, takodje jako znacajno, jos mnogi clanovi tima sa mnom zajedno. Nisu svi "osecajni" jos izumrli...

Zelela bih da pozdravim pacijentkinje koje su se ovde javile, da im pozelim sve sto Bog moze da im da, od srca.
Zelim da se zahvalim kolegama koje su podelile svoje stavove ovde sa ostalima, kako rekoh negde nize, lakse mi je kad vidim da nas ima jos ovakvih.

Svima pozdrav.

http://www.doktor.rs/forum/strucne-diskusije/sta-koliko-reci-terminalnom-pacijentu-t24056-30.html

Back