Logos je licnost

anajade

Elita
Banovan
Poruka
22.874
У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.

2. Она беше у почетку у Бога.

3. Све је кроз Њу постало, и без Ње ништа није постало што је постало.

I реч постаде тело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видесмо славу Његову, славу, као Јединороднога од Оца

U prevodu jovan ovo rece.
Logos je bio ovde.
Postao je neko vreme covek poput nas.
I poznavao sam.logos.
I poverovao sam da on jeste..
Sta je to jovana uverilo da je ovaj covek isus zapravo bog sin.

Али другачије значење.
Касније су га користили хришћански теолози да би приближили Исуса...
Хераклит је мислио на флору и фауну...
I drugi filosofi muslim i platon koristili su taj termin.
Za sve njih logos je bio krajnji razlog prvobitna intelegencija.Yzrok sveta..
Termin koji si izabrali da identifikuju neobjasnjivu silu za koju su verovali da stoji iza svega sto vidimo.
Idealan termin da jovan to upotrebi.
Taj logos o kome su govorili filosofi postao je i covek.
E sad u to ne veruju filizofi
U ono da a u ovo ne haha

prvo ga zovi voljeni ucenik, jer on nije prihvatao to ime jovan,
a drugo, ihahaj je on znao sto vi ne mozete da znate, pa ni apostol petar nije mogao, a ko ste pa vi? jel vidis da ga oslovljava sa "ovaj", a Isus mu kaze sta to tebe briga?
Jovan 21,21Vidjevši Petar ovoga reče Isusu: Gospode! A šta će ovaj?
Jovan 21,22Isus mu reče: ako hoću da on ostane dokle ja ne dođem, što je tebi do toga? Ti hajde za mnom.

i ostao je i tu je, i pomaze meni da raskantam lazno otrkivenje i antihrista koji ga je napisao, on mi sve govori sta da pisem, bas taj voljeni ucenik, moj brat u Hristu.
ja sam nista ne znam, taj voljeni ucenik mi sve pokazuje i ja samo ucim.

mi smo dva svedoka, mos' se slikate, razbicemo zajedno lazno otkrivenje, i niko nam nista ne moze

Poslednja izmena:
У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.

2. Она беше у почетку у Бога.

3. Све је кроз Њу постало, и без Ње ништа није постало што је постало.

I реч постаде тело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видесмо славу Његову, славу, као Јединороднога од Оца

U prevodu jovan ovo rece.
Logos je bio ovde.
Postao je neko vreme covek poput nas.
I poznavao sam.logos.
I poverovao sam da on jeste..
Jel ima još neki pojam kome ćemo dati ljudski lik, samo zato što ga ne razumemo u potpunosti? :think:

Valjda taj tvoj bog ima barem um.i volju ko i mi ako nema emocie.
Ili nema sta kazes
Ne možemo mi da znamo kakav je Bog, niti bilo šta što je nama sa našim bazičnim misaonim aparatom dato da znamo.

Kao što mrav ne može da razume kako leti avion i kako radi nuklearna centrala, tako ni mi ne možemo da dokučimo kako izgleda i šta jeste Bog.

Zato mu i dajemo ljudsko lice i ljudske osobine - što iz očajne želje da ga spoznamo, što iz nesposobnosti da to stvarno učinimo.

Kaд си чекић читав свет ти изгледа као ексер.
Откуд си толико сигуран да не може ?
Христос је био и Бог и човек.
Isus je bio pokušaj nekih pametnih ljudi da običnom čoveku približe ideal Boga, da ga učine razumljivijim i shvatljivijim, i da tog čoveka stave u neki moralni okvir koga bi se on držao i bez njihovog nadzora.

Zamisli kako bi reagovali prosečni paori pre 2000 godina da je neko došao sa pričom "Bog je transcedentni, bezlični, vanvremenski entitet koji je na neki nama nerazumljiv način uredio zakone univerzuma koje mi još uvek ne poznajemo u potpunosti..."

Verovatno bi dobio toljagom po glavi. :mrgreen:

Ne možemo mi da znamo kakav je Bog, niti bilo šta što je nama sa našim bazičnim misaonim aparatom dato da znamo.

Kao što mrav ne može da razume kako leti avion i kako radi nuklearna centrala, tako ni mi ne možemo da dokučimo kako izgleda i šta jeste Bog.

Zato mu i dajemo ljudsko lice i ljudske osobine - što iz očajne želje da ga spoznamo, što iz nesposobnosti da to stvarno učinimo.
Ako ne postoji zivi i otkriveni bog on i ne postoji.Ne u smislu da se javi nama u onoj sili u vecnosti nego onako kako se on javio.
Sve ostalo je idolotarija.Imaginarni filozofski bog.
Za ovog imaginarnog treba ti damo maste a za ovog drugog vera novi organ poznanja.

Back