Ljudi koji su izgubili sve u ratu najmanje su „nacionalistički“ nastrojeni

Šta znači izgubiti sve? Što se tiče materijalnih stvari i socijalnog standarda moja porodica i ja smo izgubili sve i počeli smo od početka u Srbiji. Nismo izgubili nikog u direktnim borbama sa Hrvatima, ali su svi problemi koji su nastali u tom kretanju ka Srbiji dosta uticali na zdravstveno stanje mojih starijih rođaka koji su relativno brzo umrli po dolasku u Srbiju.
A ja sam prilično nacionalistički raspoložen i željan sređivanja starih računa. :D

Izgubiti sve materijalno nije katastrofa.
Desilo mi se jednom.
Bio sam godinama podstanar,
sada hvala Bogu, imam kuću (120 kvadrata)
Kredit za nju još 3 godine, posle sam
"dobar" 120€ mesečno.

Kud smo već kod kredita,
I ja sam uzeo kredit u CHF
ali na moj zahtev,
kamata je pripisana glavnci
i sve podeljeno na jednake mesečne rate,
Izmene ugovora je moguća samo uz pismenu
saglasnost obe ugovorne strane
.

Što se tiče pojma nacionalizam
nemogu da verujem da još mnogo ljudi
razmišlja komunistički.

Naime;
Engleski nacionalista => dobar englez
Ruski nacionalistta => dobar rus
Za amere da i ne pričamo.

A i dan.danas:
Srpski nacionalista => ??????

Nacionalista je čovek koji voli svoju naciju
a sve ostale uvažava,.poštuje.i ne mrzi ih

Poslednja izmena:
Pa generalno primitivnim, neobrazovanim i ljudima uskog vidika je najlakse prodati te neke rasisticke, fasisticke i ratno huskacke price.

Jer oni uglavnom slabo su informisani, slabo su sretali i upoznavali one da kazem malo drugacije od sebe i ograniceni su da shvate sta odnosno koje interesne grupe zapravo stoje iza svega, ukratko podlozni su manipulaciji i lako ih je navesti da rade prljave poslove za nekog ili budu topovsko meso.

Otkud ti to? Poznajem neke koji su gubili sve, niko od njih nije protiv rata, naprotiv, gladni su osvete. Još ako im je neko ubijen u ratu, padne im krv na oči kad vide muslimana ili hrvata.

Ja i sva moja rodbina i poznanici smo bili u koloni 95' Danas svi ti isti ljudi ne zele ni da pricaju o ratu a kamoli nesto vise.Ja sam takodje veliki protivnik bilo kakvog govora mrznje.I pravo da ti kazem idu mi na gangalije svi balavci sto do podne spavaju a poslepodne glume velike "patriote" najiskrenije imam 0 postovanja prema njima bez obzira koje su nacionalnosti.

Imam dosta kontakta sa ljudima koji su se "opekli" u ratu i svi oni su zdravog razuma.A najvece kvazi "patriote" su decurlija rodjeni u bg-u ili tako negde.Najzalosnije je samo sto 95% naroda ima zdrav razum al onaj slajm od 5% ume da zakuva velik problem,jos je zalosnije sto nakon kuvanja tih 5% pobegne ili cute ko misevi kad vide sta je nastalo pa onda ovih 95% mora da pegla stvar a poslovica kaze da "200 pametnih ne moze da ispravi sra*e koje jedna budala napravi"
A fala bogu uvek ima onih odozgo sa one stane Drine,Dunava ili ove strane koji umeju da napujdaju 2-3 klinca da idu da crtaju kojekakve grafite i odatle sve pocinje,pametne niko ni ne pita nista jer valja svercovati nove cisterne nafte i slepere cigareta...

Poslednja izmena:
Šta znači izgubiti sve? Što se tiče materijalnih stvari i socijalnog standarda moja porodica i ja smo izgubili sve i počeli smo od početka u Srbiji. Nismo izgubili nikog u direktnim borbama sa Hrvatima, ali su svi problemi koji su nastali u tom kretanju ka Srbiji dosta uticali na zdravstveno stanje mojih starijih rođaka koji su relativno brzo umrli po dolasku u Srbiju.
A ja sam prilično nacionalistički raspoložen i željan sređivanja starih računa. :D

kojih? da povratis to sto si izgubio pravnim putem ili da ti nekom ucinis ono sto je tebi ucinjeno?

- - - - - - - - - -

Otkud ti to? Poznajem neke koji su gubili sve, niko od njih nije protiv rata, naprotiv, gladni su osvete. Još ako im je neko ubijen u ratu, padne im krv na oči kad vide muslimana ili hrvata.

to je patolosko stanje izazvano nanesenom patnjom ili gubitkom
dosta njh se kloni i ogradjuje od takvih provokacija tj.ne reaguje na prvu loptu kao klinci ili mladi koji nemaju direktna iskustva
al zato kad im padne klapna to je kraj, ne treba cackati mecku

Ja i sva moja rodbina i poznanici smo bili u koloni 95' Danas svi ti isti ljudi ne zele ni da pricaju o ratu a kamoli nesto vise.Ja sam takodje veliki protivnik bilo kakvog govora mrznje.I pravo da ti kazem idu mi na gangalije svi balavci sto do podne spavaju a poslepodne glume velike "patriote" najiskrenije imam 0 postovanja prema njima bez obzira koje su nacionalnosti.

Pa ti i tvoja rodbina onda niste normalni i kukavice ste, pošto ste nakon što su vas oni koji prizivaju rat oterali postali najveći pacifisti i mirotvorci. Ti isti koji su vas proterali bi koliko sutra išli u rat za Herceg-Bosnu, još uvek kukaju za Vukovarom i Križnim putem, lome table sa ćirilicom, i to što su takve poput tebe i tvoje rodbine proterali u stotinama hiljada vide kao čin herojstva i najveći uspeh u svojoj istoriji, a ne proizvod "ratnohuškačke hrvatske politike". Nego izgleda da ti kao žrtva patiš od nekog vrlo čudnog oblika stokholmskog sindroma.

to je patolosko stanje izazvano nanesenom patnjom ili gubitkom
dosta njh se kloni i ogradjuje od takvih provokacija tj.ne reaguje na prvu loptu kao klinci ili mladi koji nemaju direktna iskustva
al zato kad im padne klapna to je kraj, ne treba cackati mecku

Nije to nikakvo patološko stanje nego naprotiv najnormalnija reakcija jednog ljudskog bića. Kad ti neko ubije u ratu nekog bliskog tebi, ili te protera iz mesta u kom si decenijama živeo i stvarao sebi život, ili kad ti neko ubije dete ili nekog drugog člana porodice u ratu, sasvim je normalno da želiš osvetu i mrziš pripadnike naroda koji su ti to učinili. Probaj Jevrejima da objasniš kako ne treba da mrze Nemce jer je to "samo prošlost", pa ćeš videti kako ćeš proći. Ili probaj muslimanima iz Bosne da objasniš kako je Srebrenica samo bolna prošlost, kako ne treba zbog toga da pozivaju na osvetu, kako svi treba da se okrenemo budućnosti pa ćeš videti šta će biti. Oni kamenuju Srbe koji se tamo zadese, a kamoli šta drugo. Nego je to izgleda samo kod nas pravilo da žrtve pravdaju dželate i izigravaju mirotvorce. Zato i prolazimo kako prolazimo, kao večite budale i gubitnici u svim mogućim političkim utakmicama. Da bi neko želeo osvetu ipak je potrebno imati samopoštovanje, koje mnogi medju nama nemaju.

Nije to nikakvo patološko stanje nego naprotiv najnormalnija reakcija jednog ljudskog bića. Kad ti neko ubije u ratu nekog bliskog tebi, ili te protera iz mesta u kom si decenijama živeo i stvarao sebi život, ili kad ti neko ubije dete ili nekog drugog člana porodice u ratu, sasvim je normalno da želiš osvetu i mrziš pripadnike naroda koji su ti to učinili. Probaj Jevrejima da objasniš kako ne treba da mrze Nemce jer je to "samo prošlost", pa ćeš videti kako ćeš proći. Ili probaj muslimanima iz Bosne da objasniš kako je Srebrenica samo bolna prošlost, kako ne treba zbog toga da pozivaju na osvetu, kako svi treba da se okrenemo budućnosti pa ćeš videti šta će biti. Oni kamenuju Srbe koji se tamo zadese, a kamoli šta drugo. Nego je to izgleda samo kod nas pravilo da žrtve pravdaju dželate i izigravaju mirotvorce. Zato i prolazimo kako prolazimo, kao večite budale i gubitnici u svim mogućim političkim utakmicama. Da bi neko želeo osvetu ipak je potrebno imati samopoštovanje, koje mnogi medju nama nemaju.

to lici na onaj siptarski obicaj ,,besa,, samo sto se tom besom ne manipulise kao sa osecajim ljudi koji su pretrpeli materijalne i druge gubitke u ratu
sama gubitak necega ili nekoga nasilnim putem je poremecaj sam po sebi i reakcija na to je patolosko stanje a ne zdravo stanje
dakle,ljudi koji cine takva dela su vec u poremecenom stanju svesti pa to ti moze reci i duhovnik neki svestenik samo sto ce oni reci da su sisli sa uma
ti ako planiras da im uzvratis istom merom se prebacujes u isti stadijum pomucene svesti ko i oni
dok recimo uspesna samoodbrana bi mogla biti eventualno primerena reakcija al da e ne vezuje sa nacionalizmom i kolektivnom svescu kojom se manipulise

Ti isti koji su vas proterali bi koliko sutra išli u rat za Herceg-Bosnu, još uvek kukaju za Vukovarom i Križnim putem, lome table sa ćirilicom, i to što su takve poput tebe i tvoje rodbine proterali u stotinama hiljada vide kao čin herojstva i najveći uspeh u svojoj istoriji, a ne proizvod "ratnohuškačke hrvatske politike".

Ti si isti ko i oni,svi ste isti na ovoj rupi od balkana razlikuje te se samo po himnoj koju pevate na kojekakvim sportskim dogadjajima a koja se menja na svakih 10-20 godina.

Imam dosta kontakta sa ljudima koji su se "opekli" u ratu i svi oni su zdravog razuma.A najvece kvazi "patriote" su decurlija rodjeni u bg-u ili tako negde.Najzalosnije je samo sto 95% naroda ima zdrav razum al onaj slajm od 5% ume da zakuva velik problem,jos je zalosnije sto nakon kuvanja tih 5% pobegne ili cute ko misevi kad vide sta je nastalo pa onda ovih 95% mora da pegla stvar a poslovica kaze da "200 pametnih ne moze da ispravi sra*e koje jedna budala napravi"
A fala bogu uvek ima onih odozgo sa one stane Drine,Dunava ili ove strane koji umeju da napujdaju 2-3 klinca da idu da crtaju kojekakve grafite i odatle sve pocinje,pametne niko ni ne pita nista jer valja svercovati nove cisterne nafte i slepere cigareta...

isto sam prosla i slazem se sa ovim

Meni su ovi Srbi iz Hrvatske neverovatni, poklale ih ustaše onoliko u drugom svetskom, proterali ih u stotinama hiljada 1995. kroz najveće etničko čišćenje koje se i danas slavi kao "pobeda", a oni i dalje blebeću o pomirenju i bratstvu i jedinstvu... tačno se čovek zapita da li su sve to zaslužili. Ne kažem da su svi takvi, ali ovo kenjanje likova iz kolone koji su proterani iz svojih kuća od strane Hrvata kako je sve to "bio nesporazum", kako "ne treba ratovati"... kako čovek to da opiše koji ******? Pa Hrvati su onaj smrdljivi Vukovar brainili mesecima bez ikakvog jakog naoružanja, nisu imali ni tenkove ni ništa, par hiljada njih se borili protiv 30.000 pripadnika armije JNA sa ogromnim naoružanjem... i dan danas lome table sa ćirilicom, mrze Srbe, ne priznaju ništa što je srpsko... a ovi iz kolone što su sve izgubili, nisu ni metak ispalili da se brane, još guguću o "mračnoj strani rata" i "o tome da ljudi ne treba da se kolju". Sačuvaj me Bože i sakloni, sindrom žrtve i ništa više.

decko, nemas ti pojma
da imas ne bi tako pisao :)

- - - - - - - - - -

ko pominje pomirenje, samo nije nikom do rata ko ga je proziveo

- - - - - - - - - -

ja u hrvatsku i ne idem
niti imam zelju

- - - - - - - - - -

rat je trajao par godina
dezuralo se nocu da ne budes zaklan na spavanju, jer se to desavalo na kilometar, dva od tebe
sipale granate okolo
ranjeni i krvavi na sve strane

Ko god je nekoga izgubio u ratu, razumljivo je da taj ne moze preko toga lako preci. Bio on Srbin, Hrvat, Musliman ili Bog Otac. Ja sam imao tu srecu da mi niko blizi nije poginuo u ratu i na sve to gledam nekim drugim ocima, ali razumem sve one koji nisu bili te srece. Ljudi koji su osetili rat, shvatili su sta on sa sobom nosi, a mislim da najveci nacionalizam ispoljavaju oni u dijaspori.

neki ljudi nauče da na loše reaguju tugom i razumevanjem i prihvatanjem umesto besom mržnjom i agresijom,
pogotovo ako ne mogu ništa da promene. A ako mogu onda možda iznalaze neke konstruktivnije pristupe.
Možda postaju produhovljeniji i shvataju da treba da rade na sebi a da od soljenja pameti drugima nema mnogo vajde.
To su najčešće ljudi koji su videli dokle mržnja i bes mogu da idu, oni koji nisu i dalje veruju da je to potrebna i korisna stvar.
Ali ne mogu da osudjujem ljude koji su izgubili i mrze jer nošenje sa bolom je individualna stvar.

Tvrdnja iz početnog posta je netačna.
Ljudi koji su izgubili u ratu su itekako nacionalistički raspoloženi.
Poznajem mnogo ljudi koji su u ratovima izgubili bližnje i imovinu i izuzetno su jasno i nedvosmisleno nacionalistički opredeljeni.
Uostalom, među normalnim svetom važi da je odsustvo nacionalizma teža karakterna mana.
Jedino titosoroševskim drugosrbijaškim ženama u crnom je nacionalizam nešto loše.
I to isključivo srpski nacionalizam

Poslednja izmena:

Back