Ljudi koji imaju potrebu za dokazivanjem drugima kroz uspeh

Ostvaren i zadovoljan covek nema potrebe da se dokazuje drugima.

Svi smo mi nezadovoljni na ovaj ili onaj nacin, ali skretanje paznje "vidi me, ja sam uspesan, vidi me, ja sam uspesan" mi deluje kao ocjanicki pokusaj skretanja paznje i podizanje svoje vrednosti.
Verovatno sa ta osoba ne oseca zaista uspesnom i ostvarenom, a ona kada neko kaze "e blago tebi, sto je namam takav posao kao ti" ili sta vec, onda za zadovolji ta potreba za dokazivanjem, nahrani se ego, i sve je super....privremeno, a onda opet. Zacarani krug.

To je mozda i najvece zlo modernog doba ili bolje da kazem kapitalistickog drustva, jer danas "uspeh" se iskljucivo gleda kroz materijalnu prizmu i ljudima konstantno ispiraju mozak i bombarduju ih preko medija i kroz sistem obrazovanja cak , kako ne znam oni moraju da ispune neke norme, kako moraju da imaju toliki i toliki televizor , kako moraju da voze taj i taj auto , da zive u tolikoj i tolikoj kuci........itd i sad ukoliko ljudi ne zele da prihvate te norme ili iz nekog razloga ne mogu da ih ostvare oni ih teraju da se osecaju inferiorno zbog toga, da se osecaju depresivno, manje vredno, odbaceno.........itd , zato jadni ljudi gutaju tu pricu i upravo kroz tu malogradjanstinu pokusavaju sebi i drugima da dokazu kako eto oni nisu inferiorni, kako su eto i oni uspesni, vredni necije paznje i sta ti ja znam.

Znaci to je re svega jedna idiotizacija, dehumanizacija i unistavanje coveka terajuci ga u taj zatvoreni krug monstruoznog kapitalizma i potrosackog tj. materijalistickog drustva.

Radi se o sujeti. Sujeta je potreba za dokazivanjem sopstvene vise vrednosti. Svi smo mi manje-vise sujetni, a razlikujemo se po nacinu na koji smo sujetni. Kad covek moze da zadovolji sujetu na vreme i na realan nacin, onda on moze da se razvija normalno. Kada ne moze, kada ga neka situacija ili steceni ili nauceni obrazci ponasanja guraju u osecaj nize vrednosti, onda mora da se dokazuje. Nazovimo taj proces kompenzacijom.

Back