Љубитељи ватреног оружја

Evo ove su iz Crne Gore.
oruzarnica.jpg
Bravo Juce pocele ste da se civilizujete. tacno da su prikazane kubure iz muzeja CXrne gore, ali u pitanju su prizrenke, kubure koje su radjene u Prizrenu, i zato i nose takav naziv. Karakterise ih okovanost srmom uobicajeno srebrnom, kod siromasnijih primeraka i bakarnom pa posrebrenom. Da li znate kako se zove mehanizam za opaljenje na prikazanim kuburama?

Bravo Juce pocele ste da se civilizujete. tacno da su prikazane kubure iz muzeja CXrne gore, ali u pitanju su prizrenke, kubure koje su radjene u Prizrenu, i zato i nose takav naziv. Karakterise ih okovanost srmom uobicajeno srebrnom, kod siromasnijih primeraka i bakarnom pa posrebrenom. Da li znate kako se zove mehanizam za opaljenje na prikazanim kuburama?

pokusao sam da izvucem bilo kakvu informaciju o sistemu za okidanje, ali uzalud ... nasi juca drugari nisu znali.

sada je grupa juca u banovini, pa ce mozda da se potrude i saznaju sta su nam okacili dok se vrate. :)
nisu nista znali niti o poreklu, i to sam probao da izvucem.

Privatno imam M - 88. Nisam ga koristio nigde van streljane, a i to retko. U vojsci sam duzio M - 70, a i u rezervi isto tako. U svetu ne verujem da postoji primer da je neka puska u masovnoj operativnoj upotrebi bila preko 60 godina. Negde sam procitao da ju je jedan novinar nazvao ''evergrin puska''. :lol:
Lugomire, ako smem da ti preporucim da se resis te 88. To je u stvari skraceni TT-ejac, ali bas to skracivanje je dovelo do dosta problema. A i pojedini primerci su dosta aljkavo uradjeni, neznam kako je uradjen taj tvoj. Imali su problema sa ispadanjem prednjeg nisana, na ponekom je znao da pukne zub zapinjace, poneki je imao i problem sa drzanjem okvira. Ako vec moras da placas porez onda uzmi ili TT-jca, po mogucnosti neki iz prve serije. Karakterisu ih krupno gravirani brojevi sa desne strane navlake i rukohvara, i nesto losiji zavrsni finis. ali upotrebljeni materijali i termicka obrada su vrhunski. A ako bas zelis da imas oruzje u kalibru 9mm kupi 99, opet iz starih preratnih serija i miran si do kraja zivota, pa sve da zivis i 200 godina. Jedna 99 je u strelistu Mus ispalila vise od 100000 i slovima sto hiljada metaka bez lomova vitalnih delova i vidljivih ostecenja.

Lugomire, ako smem da ti preporucim da se resis te 88. To je u stvari skraceni TT-ejac, ali bas to skracivanje je dovelo do dosta problema. A i pojedini primerci su dosta aljkavo uradjeni, neznam kako je uradjen taj tvoj. Imali su problema sa ispadanjem prednjeg nisana, na ponekom je znao da pukne zub zapinjace, poneki je imao i problem sa drzanjem okvira. Ako vec moras da placas porez onda uzmi ili TT-jca, po mogucnosti neki iz prve serije. Karakterisu ih krupno gravirani brojevi sa desne strane navlake i rukohvara, i nesto losiji zavrsni finis. ali upotrebljeni materijali i termicka obrada su vrhunski. A ako bas zelis da imas oruzje u kalibru 9mm kupi 99, opet iz starih preratnih serija i miran si do kraja zivota, pa sve da zivis i 200 godina. Jedna 99 je u strelistu Mus ispalila vise od 100000 i slovima sto hiljada metaka bez lomova vitalnih delova i vidljivih ostecenja.

nisam hteo da kritikujem 88-icu posto ce dlugomir sledeci put da je upotrebi na strelistu za verovatno x godina, pa mu i nije bitno, ali sve napisano je
na zalost tacno. M 88 je uglavnom lose oruzje, pravljeno u onim inflatornim godinama kada ni materijal ni rad nisu bili dobri.

posto znam po malo i ekipu koja je nekada pravila 88 - ice, samo da napomenem da su jedino prve serije tog pistolja ipak odlicno uradjene,
a ostale uglavnom nisu.

stari m 57 sa tim velikim brojevima i grbom, i ne bas uvek sa grubim finisom (omaklo im se ponekad i da ih ulickaju za primer) jesu neverovatno
kvalitetna oruzja, a cz 99 iz tih prvih serija koje jedvdokan pominje (imam i ja takav komad) su pistolji koji su bukvalno jednaki po kvalitetu
naboljim sluzbenim oruzjima tog tipa na svetu.

da bi odredio godiste kod m 57 i m 88 treba da ocitas oznake elektro iglom sa unutrasnje strane navlake i rukohvata i da ti neko pronadje tipove
celika i vreme proizvodnje u fabrickim knjigama, sto je prakticno nemoguce, a za cz 99 imas oznaku godine proizvodnje na ramu, vidi se kad
se skine navlaka. odlicni su oni pravljeni 1990 - 1992.

Poslednja izmena:
mislim da ce svi vrlo rado da se ponude za kratak kurs iz poznavanja prangija ako treba ... :)

Nekada sam samo iz vazdušne puške pucala :rumenko: eto slaba sam sa oružjem.
Mogla sam zatvarač od flaše da pogodim jer me stric od šeste godine učio da gadjam ali već dugo kako nisam vežbala.
Pa eto ako se neko javlja za časove da mi malo pokaže......................:rumenka:

Mogla sam zatvarač od flaše da pogodim jer me stric od šeste godine učio da gadjam ali već dugo kako nisam vežbala.
Pa eto ako se neko javlja za časove da mi malo pokaže......................:rumenka:
Sreca tvoja sto nisi odrastala u moje vreme. Mi smo morali u 8. osnovne na gadjanje, i to iz one stare M - 48. Kod nje je trzaj strahovit, bilo je i povreda zbog toga.

Ma mislio sam svakako da ga se resim, ali da ne kupim nista drugo. Nisam imao opisane probleme, ali moguce da je tako zato sto ga nisam mnogo ni koristio.

Ma mislio sam svakako da ga se resim, ali da ne kupim nista drugo. Nisam imao opisane probleme, ali moguce da je tako zato sto ga nisam mnogo ni koristio.

tacno. da si malo cesce goreo dzebanu vec bi zakukao. za crnu utehu, u velikoj ivanci se pokazalo da m 88 i te kako radi kad ne treba
(zlocin je pocinjen zastavom m 88).

- - - - - - - - - -

lukavo , nema sta ... :super:

sve celik, sve kvalitet (ultimax i galil nisu sve celik, ali oba rade kao singerice).

dok ne dodje ona ludaja, jedna od retkih amerikanskih prangija za koju mislim da je odlicna, smith wesson 10.
mekan na okidacu, malo trza (38 spec.),tacan na meti, sve celik i nema ni sraf viska na njemu.

lepo izgleda kad je hromiran, ako nekome znaci. :)

Galil mi se dopada, izuzev kalibra. Ne volim 5.56 zbog male zaustavne moci, pod uslovom da ne dodje do rikosetiranja metka pri udaru u kost, e tad pravi teske povrede. Mada dosta izgubi na preciznosti ako pucas kroz granje i lisce. Skrene sa putanje i za 40 %.

... ali je po ruskoj mustri pa radi, to mu je vrliina. da nije bilo onog kikasevog aviona nikad ne bi znali. :)

5,56 je sr ...

Poslednja izmena:

Back