ljubaznost kao imperativ

• Začetnik teme Začetnik teme parka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bogme ja volim englesku sklonost ka nezabadanju nosa i ljubaznost koja meni ulepsa dan...provela puno vremena tamo, poznajem puno ljudi, zet mi je stranac, na fakultetu provela dosta vremena i nisu oni lazljivi ali imaju meru...znaci mi smo u redu, cekamo skupa i caskamo, sve je na finjaka da ne moze vise biti, onog momenta kada se razdvojimo zaboravimo da smo se i videli...kod nas je sve fatalisticki...ako si mi prijatelj moras sve da mi govoris, podnesi istinu stoicki (tj. podnesi moju istinu), imam pravo da komentarisem tvoju vezu, porodicu, izbore jer sam ti prijatelj, necu da caskam jer dizem gard ohhhhhh bozeeeee tako smara ta lazna ljubaznost, gledaj komsinicu e javicu joj se u bradu jer mrzim kada me smara, smaraju me profesori, smara me sef, smara me baka u pekari, smara me prevoz, smaram samog sebe a meni je od smorenih lica ama muka vise...ljubaznost je lazna - pa sta, svakako je bolja od vecine iskrenih izjava jer nam niko ne daje za pravo da "nasim" istinama sejemo otrov spram noge na koju smo ustali tog jutra...distanca je kraljica odnosa...

Slazem se sa Vazdusastom u opisu fatalistickog shvatanja druzenja i odnosa uopste kod nas.
Kod mene je ljubaznost prirodno stanje stvari, ali slicno ocekujem i od drugih, posebno u onim odnosima gde se ne mozemo izbeci, na poslu, u komsiluku... Kad vec ne mozemo da se izbegnemo, hajde onda da bar napravimo suzivot laksim i jednostavnijim - zato postoji ljubaznost. Ako nekome moram da saopstim nesto ruzno, sigurno bi mi bilo prirodnije da to kazem na ljubazniji nacin, nego da tog nekog jos i uvredim, ponizim... Kao sto bi i meni bilo lakse ako bi mi tako nesto saopste na finiji nacin. Npr uvek vise volim ono obracanje koje cujemo cesto u filmovima "Komadic spanaca ti se zakacio za zub.". Kod nas bi ti tresnuli "Opet nisi oprao zube, stroko debela":lol:

naslov sve kaže
mada možda i ne kaže pa da pojasnim
=)
ja se prva slažem da je ok da ljudi budu dobri i ljubazni prema drugim ljudima i da bi svet tako bio lepše mesto
ja prva dnevno 200 puta kažem hvalalepo i molimlepo
nije to tema
tema je o ljudima koji se zalažu za ljubaznost. onako verbalno se zalažu
a prava tema je o tome da su ti takvi spremni glavu da ti odgrizu, ni malo ljubazno, ako se ne uklopiš u njihove standarde ljubaznosti

gde je tu logika ako smem da znam?
što to radite?
gubite se u formama i oblandama, da ne kažem vanilicama.. ali zašto?
šta to ima za cilj?
nemoguće mi je da je ljubaznost radi ljubaznosti jedini cilj.
ono, kad ti neko kaze da si niza vrsta a pritom ostane apsolutno elokventan - vrsta ljubaznosti?

obicna mentalna masturbacija

kao oni sto imaju seks isred ogledala pritom gledajuci iskljucivo na sebe

Kazu da je usiljena ljubaznost stetna po zdravlje, ali da je, isto tako, bolje i takva nego nikakva. Meni nije tesko da budem ljubazna, da se nasmesim, kazem "izvinite", "ma nema problema", da pitam "kako ste", popricam sa kasirkom u prodavnici, ili prodavcem na pijacnoj tezgi...Mislim da bi nam svima bilo lepse kada bismo bili ljubaznjii jedni prema drugima.
Na zalost, svedoci smo da je mnogo vise neljubaznih, agresivnih, nadrndanih osoba koje ce i na najmanji mrd skociti da se svadjaju ili odbrusiti.
Ja sam dozivela sledece: ulazim u bus, i slucajno zakacim mladjoj zeni cipelu, okrenem se ka njoj i kazem "izvini molim te", a ona mi odgovara "e sad ces to da olizes". Ja zapanjena, prosto ne znam kako da reagujem na...ne znam kako TO ni da nazovem. I sta je takva reakcija trebala da izazove? Da joj zavalim samarcinu i da se pobijemo tu na sred busa...Na njenu srecu (verujte mi :evil:) bila je sa tipom koji je krenuo da urla na nju da se sredi i smiri odmah...toliko je iznapusavao da moja reakcija nije bila potrebna.
Da li trebam da kazem da je prema njemu bila manja od makovog zrna...on je posle dve stanice demonstrativno izasao, a i ona - sve trceci za njim.
U svetlu takvih i slicnih desavanja - da ljubaznost bi trebala da bude imperativ. Ne bih imala nista protiv i da bude zakonom zasticena - trebalo bi, jer smo mi kao nacija izgleda u velikoj opasnosti da zaboravimo znacenje reci ljubaznost, a ljubazno ponasanje je uveliko u izumiranju. A meni je pun k...nadrndanih ljudi svuda okolo. I nisam ljubazna prema takvima. Nimalo.

Ljubaznost je umetnost u komunikaciji ... a u komunikaciji je umetnost radi umetnosti samo prazna retorika. Ljubaznost nije nešto s čim se čovek rađa, nego je uči, kao što se uči i ono što zovemo "pristojnost" u svakodnevnom životu: ne čačkati zube u tuđem prisustvu, ne pljuvati po ulici, sline obrisati maramicom a ne rukavom.
Usiljena ljubaznost ne mora biti licemerje (to u slučaju da neko zaista ne misli ono što govori, i da su mu misli drastično različite od reči, npr, kao u onom vicu kada domaćica kaže "Zar već idete, dragi gosti?", a u sebi misli "Daleko vam lepa kuća" ). Može biti odraz nesigurnosti u sebe, strah da će se ispasti glup i smešan, rezultat nerazumevanja sagovornika ili nezainteresovanosti ... ali u sprezi sa dobrim, starim, kućnim vaspitanjem da se ispoštuje drugo ljudsko biće (recimo, kad sretnete baku iz komšiluka s kojom nemate nikakvih kontakata, ali uredno odslušate njene jadikovke na zdravlje i penziju). Takođe može biti i način da se neko socijalizuje, tj. približi grupi kojoj želi da pripada. A ponekad kurtoazija nije ništa drugo nego zataškavanje unutrašnje praznine, dosade itd: neko vam se smeška jer, zapravo, nema šta da vam kaže, pa računa da je bolje da se smeška nego da vam okrene leđa. Onda treba sebi postaviti i sledeće pitanje: možda tom nekom niste dovoljno inspirativni?
Koliko puta vam se desi da nekog pitate kako je a da i ne sačekate odgovor – zato što vas ne interesuje, ili zato što već znate kako je ta osoba?
Iskreni a neljubazni ljudi nisu prijatni. Ko još voli da mu neko skreše u lice sve što misli, a da nije ni upitan za mišljenje? U takvim slučajevima iskrenost je devalvirana, i postaje mešanje u tuđe stvari.
Istovremeno neiskreni i ljubazni ljudi su relativno podnošljivi za površne kontakte ... i ništa više od toga, jer imamo posla sa potencijalnim manipulatorima.
Istovremeno neiskreni i neljubazni ljudi su za izbegavanje. Ne želimo sociopate u svojoj okolini.
Iskreni i ljubazni ljudi su ideal kome treba težiti.

ja nisam za ljubaznost po svaku cenu..znaci da te neko jase...ili da te neko nervira, a ti foliras da si fin i ljubazan...za to postoji distanca, pa cak i kurtoazija....

a ljubaznost kao sredstvo komunikacije..prema prodavacicama,, kondukterima, komsijama....a tek prijateljima i porodoci.....bez usiljenosti....

ja jedva naucih mm da to sto kazem izvoli kad mu nesto dajem...smatram za najnormalniju stvar..a ne za zvanicno ophodjenje...meni je to bas lepo...

cime si potpuno sokirana, jer je forum inace mesto gde se ljudi tako divno razumeju, i svi misle i dozivljavaju isto:lol:
ma....samo vidim da se ne razumemo, da svako ljubaznost dozivljava kao nesto potpuno razlicito, i onda jedni druge kao ubedjujemo a idemo paralelnim kolosecima tako da se nikad necemo naci na istom.

meni je ljubaznost reci dobar dan, hvala,nasmesiti se nekome jer te je pustio da prodjes prvi,i jednostavno biti prijatan prema nepoznatim ljudima, jer i sami volimo da drugi budu prijatni prema nama.

vazdusasta spomenu fatalisticko druzenje i napadne prijatelje - ja takve ni kod nas nemam. nema potrebe da se ide u englesku da ti neko ne bi zabadao nos, vec jasno se postaviti koji deo je tvoj,koji se deli sa prijateljima, a sta se ne pita....ne znam da li je stvar mog vaspitanja,ali neke stvari koje smatram previse licnim ili agresivnim pitanjem (tipa kad ces da zavrsis fakultet, sto nemas decka, kako te yebe decko (a i takva pitanja sam cula :roll: ) i slicno) jednostavno ne postavljam,a ako neko hoce da mi kaze,a prijatelj je i poznaje me, zna da cu biti tu da saslusam. meni to nema veze sa ljubaznoscu, vec sa cinjenicom da polazim od sebe - ako ja ne volim da me pitaju licne stvari,necu ih ni ja pitati. jednostavno je nekulturno.

a lazna ljubaznost mi je npr osoba koja se svima smeska,sa svima je super, sa svima procaska o ko zna cemu, a iskreno pola tih osoba ne voli i ogovara iza ledja. e to je ono sto sam rekla da mi trosi energiju i da mi cini da se fizicki osecam lose.

a pisanje mejlova meni,da bih ja rekla nekom drugom,ko da nemam svojih problema u zivotu mi je peta stvar,i to zovem kukaviclukom. ili neprilagodjenoscu. to nema veze sa ljubaznoscu,niti izbegavanjem konflikata niti bilo sta. linija manjeg otpora.

al to su moji dozivljaji gore pomenutih stvari...i vidim da nema svrhe da se ubedjujemo ko je u pravu jer bas ne videh odavno temu sa razlicitim dozivljajima tako jedne sitne,svakodnevne stvari :)

ma....samo vidim da se ne razumemo, da svako ljubaznost dozivljava kao nesto potpuno razlicito, i onda jedni druge kao ubedjujemo a idemo paralelnim kolosecima tako da se nikad necemo naci na istom.

meni je ljubaznost reci dobar dan, hvala,nasmesiti se nekome jer te je pustio da prodjes prvi,i jednostavno biti prijatan prema nepoznatim ljudima, jer i sami volimo da drugi budu prijatni prema nama.

vazdusasta spomenu fatalisticko druzenje i napadne prijatelje - ja takve ni kod nas nemam. nema potrebe da se ide u englesku da ti neko ne bi zabadao nos, vec jasno se postaviti koji deo je tvoj,koji se deli sa prijateljima, a sta se ne pita....ne znam da li je stvar mog vaspitanja,ali neke stvari koje smatram previse licnim ili agresivnim pitanjem (tipa kad ces da zavrsis fakultet, sto nemas decka, kako te yebe decko (a i takva pitanja sam cula :roll: ) i slicno) jednostavno ne postavljam,a ako neko hoce da mi kaze,a prijatelj je i poznaje me, zna da cu biti tu da saslusam. meni to nema veze sa ljubaznoscu, vec sa cinjenicom da polazim od sebe - ako ja ne volim da me pitaju licne stvari,necu ih ni ja pitati. jednostavno je nekulturno.

a lazna ljubaznost mi je npr osoba koja se svima smeska,sa svima je super, sa svima procaska o ko zna cemu, a iskreno pola tih osoba ne voli i ogovara iza ledja. e to je ono sto sam rekla da mi trosi energiju i da mi cini da se fizicki osecam lose.

a pisanje mejlova meni,da bih ja rekla nekom drugom,ko da nemam svojih problema u zivotu mi je peta stvar,i to zovem kukaviclukom. ili neprilagodjenoscu. to nema veze sa ljubaznoscu,niti izbegavanjem konflikata niti bilo sta. linija manjeg otpora.

al to su moji dozivljaji gore pomenutih stvari...i vidim da nema svrhe da se ubedjujemo ko je u pravu jer bas ne videh odavno temu sa razlicitim dozivljajima tako jedne sitne,svakodnevne stvari :)
borka je lepo rekla: iskrenost i ljubaznost su ideal kome tezimo. sta vise da pozelis od coveka, od toga? da bude ljubazan, i iskren?:)
ali ako ljubaznost predje u infantilno i uprepodobljeno foliranje, a iskrenost se koristi kao izgovor da *****s ljudima po glavi, onda to gubi vezu sa mozgom....
mera je najvaznija u zivotu, u svemu, pa i u ovom.

Poslednja izmena:
Parka, ajde molim te, još jednom objasni temu =)

Ja samo nisam bas dobro ukapirala onaj deo o "standardima ljubaznosti", volela bih neki primer.

Jer po mom rezonu, ili je covek ljubazan ili nije, ljubaznost ne vidim kao ovakvu kod Pere onakvu kod Zike. Ona prosto jeste ili nije.

E sad, da li je usiljena, kurtoazna ili iskrena, o tome moze da se diskutuje, mada sto rece Borac, u povrsnim kontaktima to uopste nije ni bitno. To sto ce mi neko reci "jao, nemojte, bas sveze izgledate" samo da bi bio ljubazan, a uopste tako ne misli, meni nije toliko vazno. Objektivno ja znam kako izgledam, a lepa rec uvek cini da se covek oseca makar malkice bolje.

Ja samo nisam bas dobro ukapirala onaj deo o "standardima ljubaznosti", volela bih neki primer.

Jer po mom rezonu, ili je covek ljubazan ili nije, ljubaznost ne vidim kao ovakvu kod Pere onakvu kod Zike. Ona prosto jeste ili nije.

E sad, da li je usiljena, kurtoazna ili iskrena, o tome moze da se diskutuje, mada sto rece Borac, u povrsnim kontaktima to uopste nije ni bitno. To sto ce mi neko reci "jao, nemojte, bas sveze izgledate" samo da bi bio ljubazan, a uopste tako ne misli, meni nije toliko vazno. Objektivno ja znam kako izgledam, a lepa rec uvek cini da se covek oseca makar malkice bolje.
joj bre kako cini da se oseca bolje?:dash:
ako vidis da ti se neko uvlaci, iz bilo kog razloga..i ako vidis da ti u oci laze, kako te to ne nervira? :)

e mene recimo to bas nervira. kao jaaaaao sto izgledas fantasticno jutros, a ja ko posrana :neutral: i onda napravim istu facu ko ovaj neutralni smajli....ono...bez komentara :) ne volim uvlacenje, isto ko sto ne volim bezobrazluk (npr sta imas ti da ides i svima redom govoris e kako si raspalo obucen,ili kakav si grob il ne znam ni ja sta kad jednostano mozes da precutis, kod tih stvari koje ukljucuju izgled i ukus. misljenje ne stavljam u ovu grupu doduse, jer je misljenje daleko kompleksnije i podlozno podeli na komponente i ponovnom sklapanju :) ).

joj bre kako cini da se oseca bolje?
ako vidis da ti se neko uvlaci, iz bilo kog razloga..i ako vidis da ti u oci laze, kako te to ne nervira?

:lol: Kako se ljudi razlikuju...pa kad sam posrana sto rece Eriu, onda mi je toliko svejedno da nista ni ne vidim...ne nervira me cak ni kad vidim da me laze, ali nimalo. Boli me uvo, ravnodusna sam. Pazite, ovo vazi samo za ljude koje povrsno poznajem, koji mi ne znace, nisu mi bitni u zivotu. Taj povrsni kontakt, cak i ako je lazno ljubazan ne smeta mi. Ako ucini da se makar malo osmehnem, tako s*****na, zasto bi mi smetao? Izmamice mi osmejak na sekund, a vec sledeceg sekunda cu zaboraviti i tu osobu i njen (lazno) ljubazni komentar. Pozitiva, ma kako bila sicusna, nebitna...ipak je pozitiva.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back