Ljubav

Ja shvatam da postoje ljudi koji ne mogu biti u uspesnoj vezi/braku sa osobom druge vere, nacije. Tada svi ovi problemi postaju stvarni i bitno je i da li cemo se vencati u dzamiji ili crkvi i kako ce nam se dete zvati i koje cemo datume slaviti, sve je tada bitno. No, zar ce osobe kojima je sve ovo bitno doci u situaciju da zele da osnuju porodicu sa covekom druge nacije i veroispovesti?

Poznajem bracne parove u kojima je jedan supruznik srpske, drugi hrvatske nacije, ili muslimanske i hrvatske, muslimanske i srpske (ovde sam musliman navela kao naciju, sto je greska, ali znamo na sta mislim, muslimani Bosnjaci). Sve kombinacije. U ovim porodicama gde je jedan roditelj musliman, deca nisu dobila imena Mustafa i Ahmed, nego Boris na primer. Postuju se ocevi praznici uglavnom, ili i njegovi i njeni. Nase zene su i ovako naucile da udajom dobijaju novo prezime, dobijaju novu slavu. Verujem da je zato ovim zenama bilo lakse da prihvate muzevljeve praznike, a odreknu se svojih. No, jasno je da nisu u pitanju ljudi koji mnogo drze do religije. Ti praznici se vise obelezavaju reda radi, kao sto je cesto slucaj i kod nas, gde je slava dan za okupljanje prijatelja uz hranu i pice, a redje verski praznik u cast odredjenog sveca.

Odgovor: mogu da uspeju takvi brakovi. No, "mogu" ne znaci da i moraju.

Ja shvatam da postoje ljudi koji ne mogu biti u uspesnoj vezi/braku sa osobom druge vere, nacije. Tada svi ovi problemi postaju stvarni i bitno je i da li cemo se vencati u dzamiji ili crkvi i kako ce nam se dete zvati i koje cemo datume slaviti, sve je tada bitno. No, zar ce osobe kojima je sve ovo bitno doci u situaciju da zele da osnuju porodicu sa covekom druge nacije i veroispovesti?

Poznajem bracne parove u kojima je jedan supruznik srpske, drugi hrvatske nacije, ili muslimanske i hrvatske, muslimanske i srpske (ovde sam musliman navela kao naciju, sto je greska, ali znamo na sta mislim, muslimani Bosnjaci). Sve kombinacije. U ovim porodicama gde je jedan roditelj musliman, deca nisu dobila imena Mustafa i Ahmed, nego Boris na primer. Postuju se ocevi praznici uglavnom, ili i njegovi i njeni. Nase zene su i ovako naucile da udajom dobijaju novo prezime, dobijaju novu slavu. Verujem da je zato ovim zenama bilo lakse da prihvate muzevljeve praznike, a odreknu se svojih. No, jasno je da nisu u pitanju ljudi koji mnogo drze do religije. Ti praznici se vise obelezavaju reda radi, kao sto je cesto slucaj i kod nas, gde je slava dan za okupljanje prijatelja uz hranu i pice, a redje verski praznik u cast odredjenog sveca.

ОПИСАНО - ИЗУЗЕТНО РЕТКО, КАО ПРОНАЋИ ИГЛУ У ПЛАСТУ СЕНА!

И зашто губити време и енергију на тако мали проценат!
Нема таквог брака без губљења идентитета једног од супружника!

Moja tolerancija je još uvek tu.
Ali pošto vidim da se uvažena postavljačica teme pozdravlja onakvim pozdravima, pomislih da treba da je ispoštujem i uzvratim istim.

Simpl ez det.

Postavljačica je vrlo interesantna,s pažnjom je čitam :D ali mislim da preteruje,da ne poznaje dovoljno materiju....itd...:)

Moze na prste da izbrojimo

ОПИСАНО - ИЗУЗЕТНО РЕТКО, КАО ПРОНАЋИ ИГЛУ У ПЛАСТУ СЕНА!

И зашто губити време и енергију на тако мали проценат!
Нема таквог брака без губљења идентитета једног од супружника!

Opet kazem- ljudi koju ne mogu da uspeju u ovome, jer drze do praktikovanja svoje religije, nece se ni naci zajedno.
Za njih ce u startu biti nezamislivo da se upuste u ozbiljnu vezu sa osobom druge vere.
Imam utisak da musliman koji je vec bio toliko sirokogrud i sirokouman da se ozeni pravoslavkom, nece sprovoditi religiozni teror kod kuce, koji nije mogao da se nasluti pre braka.
Osim ako nije neki izopaceni tracitelj, ali ja govorim o zdravim ljudima.

Ima istine u ovome da nema takvog braka u kome nema gubljenja identiteta jednog od supruznika, ali kog dela njegovog identiteta? Njegovog verskog i nacionalnog mozda, no ako njemu do tih delova identiteta nije ni stalo, nista njemu vredno nije ni izgubio.

Šesnesta garava ,odlična brigada samo ne znam kakve veza ona i njeni borci imaju sa temom ?

Pa ja sam rekla da mi je muka od prolivanja bilo čije krvi zarad bilo čijih ideala.
I lupila joj šamar.

Kakogod.

Ide deco sada felix da se igra sa nekim mesnatim ljudima, a vi mi budite dobri :)

Ne poznaješ mene.
Niti moj život.
Stav nisam izgradila za jedan dan.
Već kroz ceo život koji mi se desio.

Stoga ne sudi o meni.
Molim te.

Pa stav je uredu ali ako sa stavom vredjas ona to nije uredu! treba znati iznijeti svoj stav bez uvreda.

I nemoj mi sa tim numerima "moj zivot moja tuzna prica" imam i ja zivot, korijen i godina nisi jedina! I ovde ce da stanemo ti i ja.

Važi. I ja sam za. Bolje tako.
Samo mi još reci, molim te, kako sam te to uvredila?
Tačno?
Citiraj.
I ja se izvinim onda javno.
Može? :)

Pride, moj život nije tužna priča :D

Sta mislite jesuli ljubavne veze izmedju dvije razlicite vjere ono npr. Srbin se zaljubi u muslimanku ili hrvaticu, jeli mislite da takve veze imaju srecnu zvijezdu!? Posto znam da ce sad neki da iskoce sa onom pomalo istroshenom recenicom "bitna je ljubav itd." zamoljavam da razmislite

To uopste nije istrosena recenica, dakle ljubav jeste bitna. Oni koji ti kazu da "treba da se drzis svoje nacije i vere" verovatno pojma nemaju o ljubavi i u velikom su zaostatku.
Drugo, kapiram da bih mozda i ja bio protiv da se radi o vezi izmedju ljudskog bica i vanzemaljca... al' posto se radi o dva ljudska bica, koji su rodjeni, odrasli, i zive u potpuno istim uslovima ma gde na Balkanu da se nalaze, izmedju njih ne postoji sustinska razlika osim nacionalne/verske pripadnosti.
Kad kod nas cuju da je devojka pravoslavne veroispovesti odlucila da se uda za muslimana iz Sarajeva ili Novog Pazara, odmah krecu saveti tipa... to su nepremostive razlike, nemoguce je opstati, sukob 2 kulture, naterace te da nosis maramu preko glave... sto nema veze sa mozgom, jer su mladici i devojke koje odrastaju u tim gradovima moderni koliko i njihove generacije u Beogradu npr. Drugo, to sa nepremostivim razlikama u kulturi bi mozda imalo smisla da je mladozenja neki zatucani mudzahedin iz Avganistana, a ne neko ko je odrastao sa tobom u istoj zemlji.
Ista stvar kad momak pravoslavac zgotivi na moru Hrvaticu, i odluci da sa njom zapocne vezu... odmah okolina postavlja pitanje ratova, ustasa, ubijanja, proterivanja, iako recimo ni doticna devojka ni njena porodica nemaju nikakve veze sa tim, oni ih i dalje trpaju u kos "zlocinaca"...

Znachi, ogroman broj ljudi kod nas ima problem da druge meri po kriterujumu da li je neko "nash", a ne po tome kakav je covek. Nacionalisticki neopterecene ljude boli uvo za to odakle je neko, i kako se zove Bog kom se moli, dok god je normalan, i to tako, bez obzira na okolinu, price, gluposti i sve, treba da bude.

Sta mislite jesuli ljubavne veze izmedju dvije razlicite vjere ono npr. Srbin se zaljubi u muslimanku ili hrvaticu, jeli mislite da takve veze imaju srecnu zvijezdu!? Posto znam da ce sad neki da iskoce sa onom pomalo istroshenom recenicom "bitna je ljubav itd." zamoljavam da razmislite

dje ce mo se vjencati da li u crkvi ili katedrali ili dzamiji!? (jeli nama to svejedno)
Kako ce mo djeci odredjivati imena? Lazar, Ifo ili rasim? (ili je i to svedno? mozhda ce mo neka neutralna imena da se nezna po imenu kom narodu pripadamo)
Koje ce mo praznike svetkovati? ( i jedne i druge? Nijedne?)

Da li takve veze uopste mogu da opstanu na prostorima bivse jugoslavije, ili tako nesto samo moze opstati negde daleko npr. amerika, australija itd.? Ako razmislimo i vidimo da smo mi ex-jugovici strashno nakloniti siroj i daljnoj familiji jer smo nekako vezani, povezani kolika je realna saMsa da to uspije bez nekih vecih nacionalno upletenih svadja izmedju dvoje mladih koji se volu i njihovim familijama koje ipak trebaju da stupe takodje u neku veze (prijatelja, kumova itd.)
Prava ljubav brise i vece prepreke,a kamoli verske i slicne razlicitosti.
Cak to moze i da privuce jos vise.
Ako su ljudi normalni.

Tema je sasvim korektna ali ako krenete sa mahanjem nacionalističkim i političkim parolama, zaključaću je.

Ratove i pale borce ostavite tamo gde jesu, u prošlosti.
Politiku tamo gde pripada, imamo podforum za to.

Držite se teme, i bez svađe molim....

Hvala...:heart:

pa u stvari bas ti koji tako pricaju znaju o cemu pricaju i kako to funkcionise u praksi...a dok si mlad mislis da se svaka pecurka jede
posto je ova tema atomska bomba :lol: ja bih se ogradla i iznela samo stav da dvoje ljudi koji se vole pa valjda pretenduju jednog dana da imaju porodicu treba da imaju iste bitne zivotne vrednosti iliti svaka ptica svome jatu po svemu..mislim sve je to lepo kad ste zaljubljeni pa nista nije bitno pa super duper ali kasnije...praksa je praksa a teorija je teorija

Back