ljubav

• Začetnik teme Začetnik teme koto
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uglavnom se koristi termin ljubav i obelezava nesto sto je manje-vise personalni odnos. Nekog volimo vise-manje, volimo ovo ili ono ili nas vole ovi ili oni... Relacijski. Manje-vise uslovljeno.
A ima termin Ljubav - koji vise obelezava ono sto je bezuslovno i "zavisi" vise od onog ko Voli nego od onog ko/sta je voljen/o. Takva, Ljubav je pomalo utopisticka, ali (zaista) nije ne moguca... Doduse, poprilicno iskljucuje ono sto podrazumeva ljubav. Jer je obuhvata, ali i prevazilazi, te se individuum i relacija - gube.

Preduslovi za Ljubav... Ima... Svi su u coveku...

(mozda i nisam jasna, al ondaK mozemo da govorimo o def. ljubavi od strane cika Dostojevskog i dodjemo do cika Nicea i kazemo: Ides zenama? Ponesi bic) ;)

Ljubav, apsolutna bezuslovna, koja savladava sve prepreke i bezobzira na to šta učinila osoba prema kojoj je ta ljubav usmerena, bez obzira na sve uvek ostaje i opstaje istom jačinom, nikada se ne gasi niti oscilira, večna je............

Postavlja se samo pitanje da li je to ljubav ili možda obožavanje ?

Čika Niče savetuje nošenje biča, ali ne spominje upotrebu istoga :mrgreen:

"Mulier cum sola cogitat, male cogitat"

"Kad žena sama misli, zlo misli." Publilije Sirus.

Ako je tako, kako kaže Publije, da li žena uopšte može da voli, jer samo zlo misli?

Ljubav, apsolutna bezuslovna, koja savladava sve prepreke i bezobzira na to šta učinila osoba prema kojoj je ta ljubav usmerena, bez obzira na sve uvek ostaje i opstaje istom jačinom, nikada se ne gasi niti oscilira, večna je............

Postavlja se samo pitanje da li je to ljubav ili možda obožavanje ?

Čika Niče savetuje nošenje biča, ali ne spominje upotrebu istoga :mrgreen:

"Mulier cum sola cogitat, male cogitat"

"Kad žena sama misli, zlo misli." Publilije Sirus.

Ako je tako, kako kaže Publije, da li žena uopšte može da voli, jer samo zlo misli?

Jasta... Opet - u prvom boldu mesanje ljubavi i Ljubavi. Recimo opet da Ljubav nije relacijska i personalna. I nije obozavanje (obozavanje je fiksacija, a ljubav je "odfiksirana").

Drugi bold - misliti i voleti i misliti da volis i voleti da mislis ... nije isto... Kad je rec o ljubavi, mozes da mislis zlo nekome koga "volis". A najcesci primeri su da cinis zlo nesvesno onome koga volis iz potrebe da ga sto vise vezes za sebe... Iz sopstvene nesigurnosti i potrebe da budes voljen...

(Da li je misao u stanju da voli nesto vise od sebe same?)

(Naravno, ne govori o upotrebi bica, vec ili o potrebi da ukrotis zenu ili o potrebi da se odbranis - u oba slucaja bic je tu da ga dignes i "zapretis", tvoj oslonac).

Jasta... Opet - u prvom boldu mesanje ljubavi i Ljubavi. Recimo opet da Ljubav nije relacijska i personalna. I nije obozavanje (obozavanje je fiksacija, a ljubav je "odfiksirana").

Drugi bold - misliti i voleti i misliti da volis i voleti da mislis ... nije isto... Kad je rec o ljubavi, mozes da mislis zlo nekome koga "volis". A najcesci primeri su da cinis zlo nesvesno onome koga volis iz potrebe da ga sto vise vezes za sebe... Iz sopstvene nesigurnosti i potrebe da budes voljen...

(Da li je misao u stanju da voli nesto vise od sebe same?)

(Naravno, ne govori o upotrebi bica, vec ili o potrebi da ukrotis zenu ili o potrebi da se odbranis - u oba slucaja bic je tu da ga dignes i "zapretis", tvoj oslonac).

"Jašta..." - šta ću kada ponekad volim da citiram :)

Počeli smo da se boldujemo, srećom samo bolduješ, ne podvlačiš boldovano :mrgreen:

Kakva je to "odfiksirana ljubav" :confused:

Ljubav je i te kako personalna, bila i ostala....

Obožavanje je fiksacija, ako nije povezano sa ljubavlju.
Ako obožavaš nešto zbog nečega, a ne voliš to što obožavaš zbog njega samoga, tu nema ljubavi ni u tragovima....

E sada ovaj drugi podvučeni bold je nešto odlično.

Vezivanje koje spominješ je prisutno u najmanje 99,99% ženske populacije i nikada mi nije bilo jasno zašto ? :eek:

Ako te neko iskreno voli, šta tu ima da se vezuje i o kakvoj nesigurnosti pričamo uopšte....jedino da muškarce počnu vezivati olovnim kuglama i pripadajućim lancem oko noge da bi žene bile sigurne.....

Misao nije u stanju da voli....osim ako ne zalazimo u filozofiju....

Da ukrotim ili da se odbranim u oba slučaja "pretim", nije bio loš, samo je zaboravio treću i najjednostavniju opciju, a to je da ignorišeš, ne treba ti ni bič ni "pretnja".

Ljubav, prava iskrena neuslovljena ljubav se sigurno nikada i nigde ne može kupiti, samo je nažalost među ljudima danas jako, jako malo ima.

Samo danas? Mislim da je nikada nije bilo napretek. Sem u utopijama o zlatnom dobu. Uz to, nekako je uvek lakše mržnja stizala do naslovnih strana, pa nam se čini da je svuda. Ali na sreću još uvek ima u nama dovoljno ljubavi da nadvalada sile razaranja.

Takođe, to koliko ljubavi "ima" zavisi i od toga kakvim očima gledamo. Ako smo toliko pesimistični, sebi jako smanjujemo šanse da je vidimo i osetimo. Jer ljubav nije neki kamen koji stoji na putu, pa hodajući za njega zapnemo i, gle!, opazimo ga. Ljubav je nešto što moramo negovati i stalno obnavljati u našim srcima, kroz dodir, komunikaciju dva bića. A kako da je negujemo ako smo je u sebi ugasili? Otuda, ako zaista hoćemo da je vidimo, moramo je prvo videti u sebi i onda ćemo je sasvim sigurno videti i u drugome.

:)

Samo danas? Mislim da je nikada nije bilo napretek. Sem u utopijama o zlatnom dobu. Uz to, nekako je uvek lakše mržnja stizala do naslovnih strana, pa nam se čini da je svuda. Ali na sreću još uvek ima u nama dovoljno ljubavi da nadvalada sile razaranja.

Takođe, to koliko ljubavi "ima" zavisi i od toga kakvim očima gledamo. Ako smo toliko pesimistični, sebi jako smanjujemo šanse da je vidimo i osetimo. Jer ljubav nije neki kamen koji stoji na putu, pa hodajući za njega zapnemo i, gle!, opazimo ga. Ljubav je nešto što moramo negovati i stalno obnavljati u našim srcima, kroz dodir, komunikaciju dva bića. A kako da je negujemo ako smo je u sebi ugasili? Otuda, ako zaista hoćemo da je vidimo, moramo je prvo videti u sebi i onda ćemo je sasvim sigurno videti i u drugome.

:)

Nemoguće je ugasiti ljubav s jedne strane a sa druge, kad otvoriš oči i kreneš da posmatraš ljude oko sebe, vidiš da i ljubav evoluira kao i sve ostalo..
Pesimizam u nečijim očima se vidi samo onda kad taj neko shvati da ljubav evoluira ali u pogrešnom smeru..ona nestaje..pa umesto nekih novih Romea i Julija
vidimo parove mladih ljudi praznih EMO pogleda koji mogu zajedno ali i ne moraju zajedno, sve im je jedno, ništa im ne znači i ništa im nije bitno..čist led..
I tu nema povratka...a geni beleže, šaržiraju, pamte...budućnost po pitanju ljubavi nije ni malo ružičasta..;)

Nemoguće je ugasiti ljubav s jedne strane a sa druge, kad otvoriš oči i kreneš da posmatraš ljude oko sebe, vidiš da i ljubav evoluira kao i sve ostalo..
Pesimizam u nečijim očima se vidi samo onda kad taj neko shvati da ljubav evoluira ali u pogrešnom smeru..ona nestaje..pa umesto nekih novih Romea i Julija
vidimo parove mladih ljudi praznih EMO pogleda koji mogu zajedno ali i ne moraju zajedno, sve im je jedno, ništa im ne znači i ništa im nije bitno..čist led..
I tu nema povratka...a geni beleže, šaržiraju, pamte...budućnost po pitanju ljubavi nije ni malo ružičasta..;)

Samo mi nije jasno kako misliš da geni beleže, šaržiraju, pamte, kod onih koji su prazni koliko je meni barem poznato, nema nastavka, samim tim nemaju geni više šta da zabeleže, sledi samo brisanje, čekanje kraja i to je to....

...geni se kao i DNK , pojavljuju u 'višku' i neutroseni u 'mašini' prebivaocu opstaju za,- ...daleka neka pokoljenja."
-a budućnost, bar za mene Barb, nije ružičasta ,- zato hvatam zadnje vozove...

Postoje razlicite vrste ljubavi tako da oui, moguca je bez strasti, ali ona izmedju muskarca i zene na koju se verovatno najvise misli, ne bih rekla da je prava ako nema hemije.

Eh Moony :)

ja sam tebe pitala....a odgovorio si pitanjem...mozda je to nacin :think:
svoje misljenje o ljepoti ispisala sam na temi "Lepota je proleta"...pa ako te zanima ti procitaj.
a to sta ti nazivas ljepotom tesko da bih ja mogla znati i ne bih se ni usudila da nagadjam o tome, zato sam ti i postavila pitanje :)

"Ljubav i ljepota jedno su"
mislim da je za razumijevanje tog sto sam napisala potrebna izvjesna sposobnost apstrahovanja.....
i uopste mi nije jasno to tvoje tumacenje u vezi sa nekakvim pakovanjima...ja nisam govorila o predmetu ljubavi vec o ljubavi samoj!
i dalje sam misljenja da je ljubav ljepota i ljepota ljubav.....uostalom ovo je slobodan svijet svak nek to tumaci kako hoce :D

Eh Moony :)

ja sam tebe pitala....a odgovorio si pitanjem...mozda je to nacin :think:
svoje misljenje o ljepoti ispisala sam na temi "Lepota je proleta"...pa ako te zanima ti procitaj.
a to sta ti nazivas ljepotom tesko da bih ja mogla znati i ne bih se ni usudila da nagadjam o tome, zato sam ti i postavila pitanje :)

"Ljubav i ljepota jedno su"
mislim da je za razumijevanje tog sto sam napisala potrebna izvjesna sposobnost apstrahovanja.....
i uopste mi nije jasno to tvoje tumacenje u vezi sa nekakvim pakovanjima...ja nisam govorila o predmetu ljubavi vec o ljubavi samoj!
i dalje sam misljenja da je ljubav ljepota i ljepota ljubav.....uostalom ovo je slobodan svijet svak nek to tumaci kako hoce :D

Evo da odgovorim na pitanje :)
Lepota je u oku posmatrača i svatko ima neku svoju definiciju lepote, ne postoji neka univerzalna opšte prihvaćena, barem koliko je meni poznato.
Ono što je nekome lepo to se i voli, barem u većini slučajeva.
A ja pod lepotom ne podrazumevam dobro "pakovanje",nikako.......
Recimo da postoje tri vrste ljudi po pitanju ljubavi:

1. Oni koji su početnici ili naivni ili samo površni kojima je bitno samo pakovanje i ništa više od toga.
2. Oni koji traže dubinu i idu dalje od ulaznih vrata kada je ljubav u pitanju.
3. Oni koji ne traže ljubav i za koje to ne postoji.

Svako od nas najbolje zna kojoj kategoriji pripada.

Ah, nikad do kraja ispricana prica, ne birate je, ona se desi, a kad se desi, prvo lazete samog sebe, a podsvijest vam govori drukcije, onda kad se svijest i podsvijest sloze, onda je i to relativno, ili padnete u depresiju jer ljubav nije uzvracena, ili ste najsrecniji covjek na svijetu. Ova druga vas cini boljom osobom, veselijom, skromnijom, jer naucite da jedan osmjeh, lijepa rijec, zagrljaj mogu da vas izvuku iz svih poteskoca koje ste imali tokom dana. Ljubav ako je obostrana, nije ista s obije strane, nikad nije bila. Ne mozete voljeti vasu voljenu osobu isto kao ona vas, nemoguce je. Pa je ispoljavate na razlicite nacine, jedno pocne da kod drugog cijeni previse, misleci na sitnice, a ovo drugo ne cijeni dovoljno ono sto mu se pruza, pa nastaju nesuglasice, ovo koje cijeni previse pocne da sumnja kako nije dovoljno voljen, pa svadje, rasprave. Obicno se ljubavi gase jer shvatite sta ste imali tek kad to izgubite ali u 99% slucajeva to bude kasno.

Ljubav nije samo da vi saljete vasoj voljenoj osobi po 5 SMS-ova dnevno da je volite, ljubav je i kad ponekad mrzite sebe zato sto volite tu osobu. Ljubav je veci porok od kocke, duvana, alkohola, droge. Tesko je skinuti se sa ljubavi, sa nje se jedino skida novom ljubavlju, sto znaci prestati jedno, da bi ste ponovo poceli isto, a prestanete da volite zauvijek to je nemoguce. Kad hocete preko noci da prestanete da volite, onda trpite bolove u sebi, a nabacujete neki lazni osmjeh, masete rukama, djelujete srecno, ali ogledalo vase duse nikad ne laze. Najuniverzalniji jezik koji ligvinsti uopste ne izucavaju jer je on van njihove materije se zove pogled. On govori umjesto vas sve ono sto osjecate u sebi.

Pogled je melodija ljubavne pjesme koju imate u sebi, a otkucaji srca su ritam sekcija iste pjesme, diktira tempo, pa sve sto treba da uradite da bi ste poslusali pjesmu jeste da stavite ruku na grudi vase voljene osobe i da je gledate u oci. Tu pjesmu samo vi znate i to je vasa omiljenja pjesma. To je ujedno veoma tanka nit izmedju hrabrosti i straha, a hrabrost je ustvari strah sa voljom, tako da ljubav i te kako plasi ali vas tjera da radite stvari koje nikad ne biste uradili.

E sad stvarno dosta sam mlatio, yebite se...ovaj volite se :P

Poslednja izmena:
...ljubav je lasta koja svoje proljece nikako da zaboravi nego tvrdoglavo , njemu se vraća stalno...a, proljece su izmislile ruže, samo za sebe i ne daju da ostane duže...

Oh, kako sam bio zaljubljen ovih dana... Neizrecivo, neopisivo... Ali, kako to vec biva, veza puce, ja opet sam, sa slomljenim srcem... Sve ce proci, vreme ce zaleciti sve, ostace samo oziljak na srcu... Jeiga, bar cu imati uspomenu! Za ceo zivot!:heart::heart::heart:

...Ljubav opet spava
...ne bi mu glava
ne bi mu glava."

nedam i dati neću
da imam ikad vlasnicu
veću
pa neka me vodi
u sve veću i veću
nesreću...

...odbirom osobe koju ćemo voljeti , čuvati i pored sebe gledati
ako nekud pokuša otići
ne-dati
ili bar dati joj do znanja
da treba
tu oko mene
da se vrati..

...al'
povratku osamu
suprostavi
...nedaj okret nazad
glavi...

...po pustinji
al'
n a s t a v i ...

...taj odbir nameće naša priprema i okruženje
nas odnos u kavezu
od rodjenja postavljenom
i od kakvog štofa satavljenom

P.S.
...prijateljica mi je pričala o svom razvodu -bolnom rastanku. Njen muž se zaljubio u mladju ženu s posla i iznenada najavio da odlazi da živi s njom. Uslijedili su mjeseci
mučnih preganjanja oko kuće, novca , starateljstva nad djecom . Sada, nakon nekoliko mjeseci , govori da joj samostalnost odgovara , da je sretna sto je sama .
" Jednostavno više na njega ne mislim -zaista mi nije stalo", reče ona . Čim je to izgovorila , oči joj se trenutno ispuniše suzama....???
Danijel Goleman

Poslednja izmena:
Ljubav je osećaj da i kad nešto izgubiš,voliš kao da si dobio.
Jer srce je klatno
Na satu života
Što se levo-desno mrda
A sila koja ga pokreće je ljubav
I nalazi se svuda.:)

...ljubav je pronasla Eva
u sebi
Adamu je ćutala
da se propio
ne bi

...bez sumnje
i neprospavanosti
bez ljubomore
i grudobolje
Ljubavi nema
...Bože mi
o p r o s t i ...ali
Izgon iz Raja
nije usljed
navedenog slušaja...
Ljubav se jedino odvija
kad neko se smija
a neko
od muke savija...

...ljubav je stanje koje se doseže iz dva pravca a slijevanjem se gube osobine dolaznih pravaca...kao i jedinjenja u hemiji.Zadrzavanje osobina pojedinih 'dolaznika'
ljubav pretvara u amalgame i stalnu opsnost raspada, mada 'jedinjenje' kad se raspada dolazi do tragedije i psiho posledica.pa sad sta je bolje.Bolje je da Ljubav se ostvaruje jer
kao i Čovjek , i ljubav je Djelovanje...
Značenje je strana upadica ili tudjica u Ljubavnom polju. Značenje ako i ima tragove to je kad dodju djeca i projekcija traje do zavrsetka adolescencije a onda djeca ...podju u pravcu
svoga ,- 'jedinjenja' ili ako hoćete,- Hemije...

Back