Ljubav i brak

Bad_Wolf:
ajkulica:
Zena s greskom:
Hellen:
ajkulica:
Potpuno te razumem i ja sam tek 2 meseca u braku i super nam je :wink: A ljudi ajde da kazem poznanici nam postavljaju jedno te isto pitanje Da li vam je dosadno?Ma ajde nama je super i srecni smo a valjda je danas to ljudima cudno.

Није чудно после 2 месеца! :)
Биће чудно после 12 година! :wink:
:?: :!:
Ako imas takvo misljenje i stav onda nisi jos upoznala osobu koja te ispunjava u svakom pogledu i sa kojom ne mislis na vreme i imas samo lepe planove za buducnost :D

A ti si upoznala i znas da ce te ispunjvati kroz 12 godina?

:lol: :lol: :lol: :wink: Ne znaju deca sta vreme i svakodnevnica uradi sa ljubavlju.I ja sam isto mislila nekad davno.....

Ivonice ne duri se Hani se šalila ...
bar je meni tako izgledalo ...
inače želim ti sve najbolje i da se voliš sa mužem ( svojim ) bar sledećih sto godina ...
uh umalo da zaboravim i meni je slatko kad vidim starije parove da se šetaju držeći se za ruke ...

brak je svojevoljna zajednica dvoje ljudi koji su se svesno odlucili na takav zivot.
i zaista mi je gadan taj vecinom pezorativni stav prema braku. kao, to je staromodno, nije fancy, ja sam super i samostalna, ma nikad nisam ni htela..

Brak je pre svega ekonomska zajednica. Opstaje i funkcioniše zahvaljujući tome. ( primer : predbračni ugovor) Nema tu mnogo mudrosti. O "svojevoljnom" braku pitajte svoju prababu, recimo. Živimo, ipak, u 21. veku. Primer koji sam naveo, živi u VBZ više od 10 godina, ja živim blizu 4. Baš me zanima kvalitet moje VBZ i očajničkog batrganja u bračnoj zajednici. Dokle god postoji razlog zašto ste sa nekim, to nije brak, to nije veza, to nije ljubav. To je batrganje, jer postoji RAZLOG, i zato su neki nervozni :wink:

HeBePoBaTaH_:
Brak je pre svega ekonomska zajednica. Opstaje i funkcioniše zahvaljujući tome. ( primer : predbračni ugovor) Nema tu mnogo mudrosti. O "svojevoljnom" braku pitajte svoju prababu, recimo. Živimo, ipak, u 21. veku. Primer koji sam naveo, živi u VBZ više od 10 godina, ja živim blizu 4. Baš me zanima kvalitet moje VBZ i očajničkog batrganja u bračnoj zajednici. Dokle god postoji razlog zašto ste sa nekim, to nije brak, to nije veza, to nije ljubav. To je batrganje, jer postoji RAZLOG, i zato su neki nervozni :wink:
Tvoja VBZ je neekonomska zajednica ili zivite od vazduha? :lol: Mislis da nema batrganja u VBZ? zanimljivo...Verovatno nemas dece pa ne ne shvatas da je brak administrativna forma i uredjenje odnosa, i da ljudi ne stupaju zvanican brak radi papira nego radi jednostavnijeg administrativnog funkcionisanja.

Zena s greskom:
Bad_Wolf:
ajkulica:
Zena s greskom:
Hellen:
ajkulica:
Potpuno te razumem i ja sam tek 2 meseca u braku i super nam je :wink: A ljudi ajde da kazem poznanici nam postavljaju jedno te isto pitanje Da li vam je dosadno?Ma ajde nama je super i srecni smo a valjda je danas to ljudima cudno.

Није чудно после 2 месеца! :)
Биће чудно после 12 година! :wink:
:?: :!:
Ako imas takvo misljenje i stav onda nisi jos upoznala osobu koja te ispunjava u svakom pogledu i sa kojom ne mislis na vreme i imas samo lepe planove za buducnost :D

A ti si upoznala i znas da ce te ispunjvati kroz 12 godina?

:lol: :lol: :lol: :wink: Ne znaju deca sta vreme i svakodnevnica uradi sa ljubavlju.I ja sam isto mislila nekad davno.....
Pa onda nemojte svojim iskustvom da bedacite nas koji smo na pocetku onoga sto smatramo da je super i zelimo da tako i ostane.Ali ima izuzetaka iz svega tako da ako vazi kao pravilo po vama da vreme ubija ljubav ja imam za primer svoje roditelje koji su srecni i vole se i posle 20 godina braka.Pozdrav za iskusne a poljubac za sveze bracne parove :D

Gema69:
HeBePoBaTaH_:
Tvoja VBZ je neekonomska zajednica ili zivite od vazduha? :lol: Mislis da nema batrganja u VBZ? zanimljivo...Verovatno nemas dece pa ne ne shvatas da je brak administrativna forma i uredjenje odnosa, i da ljudi ne stupaju zvanican brak radi papira nego radi jednostavnijeg administrativnog funkcionisanja.
Brak je, pre svega, ekonomska zajednica ( kad ne stavljam zapete, mada, isto bi neki čitali). U najvećem broju slučajeva, brak je, isključivo ekonomska zajednica, nažalost. Brak nije administrativna forma, već zakonom regulisana zajednica života dvoje ljudi. Ne obavezje tebe matičar koji sklapa brak, već zakon. Ne postoji zvaničan i nezvaničan brak. Ne mešaj administrativno regulisanje uvoza robe van zemalja EU, dobijanja vize za letovanje u inotranstvu, plaćanje poreza ili socijalnu pomoć nezaposlenima sa institucijom braka!

U svim zakonodavstvima, evropsko - kontinentalnog sistema, kao i anglosaksonskog, precedentnog prava, izjednačena su bračna i vanbračna deca (lično ime, nasledna prava, obaveze izdržavanja i sl.) i to rodjenjem deteta. Takodje, lica iz VBZ imaju prva i obaveze koje imaju supružnici, potrebno je samo da je zajednica života trajala duže vremena, obično 10 godina. I to važi svuda, pa i u Srbijici, verovali ili ne.

Dakle, nepoznavanje prava škodi, i meni nije jasno kako neki ljudi znaju sve o prenosu vozila npr. a pojma nemaju o braku. Kako li tek izgleda takva zajednica života sa emotivne strane?

A zar nije veza,zajednicki zivot,i onda brak upravo najveca sloboda koja moze da postoji,ona situacija gde licnost i karakter dolazi do totalnog izraja kada dajes sve od sebe bez ijedne reci prekora?

Samo kukavice ce moralisati i govoriti da je brak robija,ili ekonomska zajednica.

e ajd polako, kako smo bre stigli do toga da je brak još uvek pre svega ekonomska zajednica???
brak je BIO ekonomska zajednica i zato se bračni partner birao na osnovu nekih drugih kriterijuma nego sad...i u izboru je učestvovala šira zejednica...pleme zadruga ili porodica.I brak je bio trajan upravo zato...
e ili nemam pojma i samim tim sam pogrešno izabrala muža...trebalo je da gledam da li ima dobra kola veliku kuću privatan biznis i tako tooo ...

Dont_Break_The_Oath:
A zar nije veza,zajednicki zivot,i onda brak upravo najveca sloboda koja moze da postoji,ona situacija gde licnost i karakter dolazi do totalnog izraja kada dajes sve od sebe bez ijedne reci prekora?

Samo kukavice ce moralisati i govoriti da je brak robija,ili ekonomska zajednica.

To o čemu pričaš je ljubav. Sasvim druga tema. Ovde je reč o institucionalizaciji zajedničkog života. Možda, tebi lično, odgovara forma braka, to je stvar ličnog izbora. Afirmacija ličnosti, stvaranje karaktera se ostvaruje samostalno. Onda sledi prepoznavanje i ljubav, tek tada. Ljubav i zajednički život su nadogradja uspešnog i hrabrog muškarca, ma kako bio institucionalizovan odnos dvoje ljudi.

Ne mešaj administrativno regulisanje uvoza robe van zemalja EU, dobijanja vize za letovanje u inotranstvu, plaćanje poreza ili socijalnu pomoć nezaposlenima sa institucijom brak

Niko ti ne spori PRAVA, ali u VBZ ces imati mnogo vise OBAVEZA *papirologije...Inace ne brini ne brkam gorenavedeno. :wink:
Imam blagi utisak da te ZBZ plasi?

Gema69:
Ne mešaj administrativno regulisanje uvoza robe van zemalja EU, dobijanja vize za letovanje u inotranstvu, plaćanje poreza ili socijalnu pomoć nezaposlenima sa institucijom brak

Niko ti ne spori PRAVA, ali u VBZ ces imati mnogo vise OBAVEZA *papirologije...Inace ne brini ne brkam gorenavedeno. :wink:
Imam blagi utisak da te ZBZ plasi?

A ti bi da se ja oženim, i insistiraš na tome :?:

Onda, moraš da mi daš neki bolji argument. Ne stoji argument oko obaveza, i vidim da ti razmišlajš po principu "da li ću da moći da uzmem bakinu komodu ako se razvedem".

Ne plaši me ZBZ, pošto već imam ZZ u VBZ, i to traje godinama. Zaljubljen sam i dalje, jer radim na tome.
Želim ti puno sreće u braku.
Pozdrav :wink:

Solution:
gigule:
moguće jer ako je u sredini u kojoj se ne oseća kao "normalna" onda stvarno možda misli da nije sve OK što tako misli o braku i što je na kraju krajeva srećna...
mislim, razumem je...to je kao što su mene svaki drugi dan pitali za decu...što ih nemam...
mada su me komšije ranije više urnisale s tim...da ne kažem da su već i imena bila pripremljena... ali smorili su se...

pa eto, možda sa i ovi smore...

možda ljudima smeta tuđa sreća (???)

gigi srce odusevila si me 8)
a ti mala uzivaj u sreci i neka te ne brinu one dve uspijuse sto stalno vise jedna uz drugu
ma ko sijamski blizanci 8)
nesrecnicama krivo do zla boga sto neko ima i srecan brak :twisted:

I ova tema je zrela za zakljuvicanje.sve je receno...

Vidim da ste bas bili zainteresovani za ovu temu. Drago mi je.
Procitala sam mnogo interesantnih stvari. I lepih i nekih manje lepih. U svakom slucaju hvala vam svima na ucescu u diskusiji.
Ja sam i dalje pristalica braka, naravno ako nadjes osobu koja ti odgovara i ispunjava u svakom smislu, koju pre svega volis i neguj to i sve ce biti u najboljem redu. Nema potrebe tu mnogo filozofirati. I da bi uradio nesto sa svojim zivotom i dao mu neki smisao, i tu treba truda, zelje i ljubavi. Isto je i sa brakom.Uzajamno razumevanje, postivanje, opet kazem, pre, svega ljubavi i nema straha.Ljubim vas. :lol:

Back