Nisu, to nisam ni napisala, niti mislim. Cinjenica je da islam namece odredjena pravila zenama - od pokrivanja lica i tela do odredjenih kanona koji se ticu ponasanja, posla itd., mislim da svi znamo na sta mislim. Kao prvo, ne zelim da se pokrivam i da, imala bih itekakav problem s tim...
Sto se tice komentara da i pripadnici drugih vera mogu da imaju rigorozan odnos prema zeni, to je tacno, ali takvo ponsanje nije uslovljeno verskim pravilima - barem ne pre svega.
Aj da dodam i ovo, cisto da ne bi bilo zabune.
Nisam rekla ni da je samo nasa zapadna kultura lepa i najbolja, niti to mislim o hriscanstvu i hriscanima...daleko od toga. Mislim da svaka kultura ima svoje vrednosti i mesto pod suncem.
Ali ako bi ih objektivno poredila, zapadno-evropska kultura je slobodnija i ako cemo bas da cepidlacimo- u tom smislu naprednija.
Generalni odnos prema zeni je bolji, ne ogleda se to samo u slobodnom oblacenju, mogu da se postave i drugi parametri vezani npr. za ravnopravnost polova – za polozaj zene u drustvu, u porodici, zajednici - a ni ovde nije sjajno i bajno – jos je daleko od toga.
I jos nesto, kad vidim porodicu muslimana, primera radi - na beogradskih 40 stepeni, mali decak ide u sorcu i tregerusi, muz takodje nasao za shodno da obuje sandale i kratke pantalone, kratak rukav naravno - a zena ide pored njih zamotana od - do, meni to ne deluje prirodno. I imam otpor prema takvom ponasanju i tretiranju zenskog bica.