Lista grafickih kartica i overklokovanje.

Pozz svima,
imam dilemu posto se ne razumem najbolje u chipsetove u shemi sa grafickom karticom.

konfg.
athlon xp 2000+ radi na 2ghz
asus A7V8X-X, VIA KT 400
ram 768 mb

Nasao sam Club 3D 7600GT GDDR3 sto se najace moze naci u ovom trenutku za pare koje imam a i treba mi nova kartica ne polovna.Da li mogu da izvucem maksimum iz ove kartice sa postojecom konfg.?
Svaki savet je dobro dosao,unapred hvala!

Ja imam 20" wide kako se to kotira vec... pa igram 1280*960? malo?

A taj 22" vide je mnogo veci pfff... ima isti rez ko svaki 20" wide... 1280*960 je sasvim dovoljno pa nece biti na 20cm od monitora udaljen vec na nekih 80cm da bi mogao da vidi sve ko covek
Native rezolucija monitora od 22" (kao i pojedinih od 20") je 1680x1050. To znači da će bilo koja druga rezolucija izgledati daleko lošije, zato i igram na njoj (prosto, smanjenjem rezolucije TFT monitora dolazi do neprijatnog blura, za razliku od CRT monitora kod kojih će bilo koja rezolucija uvek izgledati oštro). To je, nažalost, nuspojava želje za što većim ekranom - ali ti moram reći da HD filmovi izgledaju ludilo dobro. Samo zbog toga bih uzeo bar 32" TV sa 1366x768 koji bih kačio na komp. :)

Da se vratim na Crysis - na čistoj Visti (reinstaliranje Windowsa itekako može da znači) bez problema radi na High, mada sam ga igrao samo par minuta - nisam stigao do "zeznutih" scena gde bi možda i počelo da secka.

A za 3DMark sorry, nikako da stignem. Aj' videću da pokrenem test večeras - malo ću da klokujem i jedno i drugo, ionako me interesuje koliko ubrzanje procesora utiče na igre, a koliko grafičke, i kolike su razlike u performansama kada je veći FSB a manji množilac i obrnuto. Samo mi nedostaje kuler za ovo zezanje... prekjuče sam podigao procesor (E6420, 2.13Ghz) na 3.2Ghz i pri Vistinom performance testu (ali samo kod testa procesora) temperatura je jako brzo skočila preko 60.

Ja imam 20" wide kako se to kotira vec... pa igram 1280*960? malo?

A taj 22" vide je mnogo veci pfff... ima isti rez ko svaki 20" wide... 1280*960 je sasvim dovoljno pa nece biti na 20cm od monitora udaljen vec na nekih 80cm da bi mogao da vidi sve ko covek

Choveche :lol: Hwalish se da imash konfu od 100 k DIN a igrash u 1280 x 960 na monitoru od 1680 x 1050 a imash 8800 GTS 320 MB ?? LOOOOOOL Barem nemorash da ukljuchujesh AA ako znash shta je to :lol:

Jesam li ja postavio toliko tesko pitanje pa niko nece da odgovori ili sam nekog uvredio ili se ne poznajemo privatno ili sta vec...wtf! Nema veze uzecu ovo sto sam naumio pa vam mozda i javim kako sljaka agp...

7600 GS je najbolja za AGP za one koji josh zele da ulazu u AGP kad je vec tu PCI-E 2.0... Nisi pogreshio kupovinom.... Samo mozda bi mogao da kupish josh 512 MB rama i onaj od 256 MB izvadish i prodash... ( pretpostavljam da imash 512 +256 )

Native rezolucija monitora od 22" (kao i pojedinih od 20") je 1680x1050. To znači da će bilo koja druga rezolucija izgledati daleko lošije, zato i igram na njoj (prosto, smanjenjem rezolucije TFT monitora dolazi do neprijatnog blura, za razliku od CRT monitora kod kojih će bilo koja rezolucija uvek izgledati oštro). To je, nažalost, nuspojava želje za što većim ekranom - ali ti moram reći da HD filmovi izgledaju ludilo dobro. Samo zbog toga bih uzeo bar 32" TV sa 1366x768 koji bih kačio na komp. :)

To sam i ja hteo da mu kazem....

Da se vratim na Crysis - na čistoj Visti (reinstaliranje Windowsa itekako može da znači) bez problema radi na High, mada sam ga igrao samo par minuta - nisam stigao do "zeznutih" scena gde bi možda i počelo da secka.

Vidi neznam shto se zamajavash Vistom kad mozesh i na XP-u da igrash Crysis na Very High ?? Nadam se da si barem instalirao 64 bitnu Vistu....

A za 3DMark sorry, nikako da stignem. Aj' videću da pokrenem test večeras - malo ću da klokujem i jedno i drugo, ionako me interesuje koliko ubrzanje procesora utiče na igre, a koliko grafičke, i kolike su razlike u performansama kada je veći FSB a manji množilac i obrnuto. Samo mi nedostaje kuler za ovo zezanje... prekjuče sam podigao procesor (E6420, 2.13Ghz) na 3.2Ghz i pri Vistinom performance testu (ali samo kod testa procesora) temperatura je jako brzo skočila preko 60.

Klokovanje grafichke utiche vishe na igre od klokovanja procesora.... A razliku dal' je manji FSB a veci mnozilac ili obrnuto na istom taktu pocesora necesh moci da vidish u realnom radu ( ili je jako mala ).... jedino se vidi u testovima...
Probaj da podignesh procesor josh malo... naprimer napon 1.4 V i probaj na 3.4 GHz ( 425 x 8 ) naravno ako imash memoriju koja moze da radi na 850 MHz ( manje vishe sve od 800 mHz mogu toliko da se klokuju i na default naponu ) Za testove mozesh i sa boxom da ga dizesh i na 3.4 GHz ( ako je raspolozen :) ) ali ako ocesh da ga drzish stalno na toj frekvenciji kupi bolji cooler.... Za 20 € imash Cooler Master Hyper TX.... i dok temperatura nedodje do 70-75 C nemash shta da brinesh....

Cuj AA... pa i AF budzim... a cemu igranje na vise od 1280*960... jesi igrao nesto na 20" ili 22" mislis da ima razlike ako dignem rez preko toga? Meni je bitno da se slika ne izoblici kao pri 1024*768 zbog wide...A i bolje nabudziti sve sto moze u manjoj rez nego igrati u 1680 sa nekim oskudnim detaljima
A to za blur sto pricate... ajde profo ti bar imas wide... gde se u igrama na nizim rez od max vidi blur?? To se desava samo u glupom win... ne zezajte ljudi teorija i praksa su kao nebo i zemlja

A to za blur sto pricate... ajde profo ti bar imas wide... gde se u igrama na nizim rez od max vidi blur?? To se desava samo u glupom win... ne zezajte ljudi teorija i praksa su kao nebo i zemlja
Apsolutno u svakoj igri koju sam pokrenuo na manjoj rezoluciji od 1680x1050 slika je mutnjikava, slova izgledaju kao da im je rađen užasno jak anti-aliasing, itd. Pazi, sve to nije bitno jer ionako planiram da uzmem još jednu GT - SLI ima da rastura. :)

Aaaaah, ubiću se! Napisao sam kilometarsku poruku da bih pred kraj slučajno kliknuo na X u Operi, koja je bila toliko pametna da nije ni pitala da li sam siguran da želim da zatvorim sve prozore. :( :( :( :( :( Oh well, idemo od početka.

Choveche :lol: Hwalish se da imash konfu od 100 k DIN a igrash u 1280 x 960 na monitoru od 1680 x 1050 a imash 8800 GTS 320 MB ?? LOOOOOOL Barem nemorash da ukljuchujesh AA ako znash shta je to :lol:
Evo, i ja imam konfu od +100k din, ali teram igre samo na 1680x1050. ;)

Vidi neznam shto se zamajavash Vistom kad mozesh i na XP-u da igrash Crysis na Very High ?? Nadam se da si barem instalirao 64 bitnu Vistu....
Vistu imam od prve bete, i uvek mi je radila sasvim ok, pristojno izgleda... sve u svemu, ostaje na mašini do daljnjeg. ;) Možda u Crysis-u može da se otključa very high na DX9, ali šta je sa ostalim DX10 igrama? :)
Vistu x64 nisam instalirao iz prostog razloga što nemam vremena da se bavim upoređivanjem rezultata, maltretiranjem sa drajverima, itd. Da mi je samo 7 slobodnih dana po ceo dan bih isprobavao, testirao, ubrzavao komp - ultimativni test zavisnosti performansi kompjutera od raznih parametara. :) Ovako imam vremena samo da 1-2 sata dnevno potrošim na ProStreet, i gotovo nimalo na Crysis, Bioshock, sve one silne avanture koje nikako da stignem da odigram (i koje ne zahtevaju DX10 ;) )... :(

Klokovanje grafichke utiche vishe na igre od klokovanja procesora.... A razliku dal' je manji FSB a veci mnozilac ili obrnuto na istom taktu pocesora necesh moci da vidish u realnom radu ( ili je jako mala ).... jedino se vidi u testovima...
Probaj da podignesh procesor josh malo... naprimer napon 1.4 V i probaj na 3.4 GHz ( 425 x 8 ) naravno ako imash memoriju koja moze da radi na 850 MHz ( manje vishe sve od 800 mHz mogu toliko da se klokuju i na default naponu ) Za testove mozesh i sa boxom da ga dizesh i na 3.4 GHz ( ako je raspolozen :) ) ali ako ocesh da ga drzish stalno na toj frekvenciji kupi bolji cooler.... Za 20 € imash Cooler Master Hyper TX.... i dok temperatura nedodje do 70-75 C nemash shta da brinesh....
Kod ortaka sam stavio svoj GTS, i u kombinaciji sa njegovim procesorom Crysis je ponudio Low, što znači da dosta zavisi i od procesora. U svakom slučaju ultimativni test bi definitivno pokazao kako se menjaju performanse.
Množilac sam pomenuo jer je bitan za podešavanje FSB-a i memorije - ukoliko su sinhronizovani komp bi trebalo da radi bolje. Moja memorija je sertifikovana na 1000Mhz sa CL4 - ako želim da je iskoristim do kraja morao bih da dignem FSB na 2000Mhz, što znači da bi osnova za procesor bila 500Mhz. Množilac postavljen na 8x bi dao krajnju brzinu od 4000Mhz - mislim da je to ipak malo previše ma kakvo hlađenje bilo. S druge strane, ako množilac spustim na 6x mogao bih da probam sa dodatnim dizanjem memorije (recimo na 1066), što bi dalo ukupnu brzinu 533x6=3200Mhz, što je sasvim pristojno za ovu kombinaciju memorije i FSB-a. Kad već pomenuh hlađenje, kućište je prva verzija Stackera, od napred duvaju dva ventilatora (120mm) na unutra, iz kućišta pozadi duvaju 3 (1x120mm, 2x80mm), gore imam još jedan (80mm) koji tera vazduh napolje, sa strane jedan (80mm) koji gura unutra + dodatni ventilator (široki, 300mm) samo za Stacker kućišta koji šalje svež vazduh ka matičnoj ploči. Sve što mi nedostaje je dobar kuler za proc. :) CM Hyper TX je dobio prilično osrednje kritike, što me je baš začudilo jer sam već dugi niz godina zavisnik od njihovih proizvoda. Kako god, kada se budem još malo opremio poslaću nešto od rezultata. :)

Profimare:
... ajde profo ti bar imas wide...

Imam i ja 19" Wide ( 1440 x 900 ) i znam o chemu pricham.... :lol:

Vistu imam od prve bete, i uvek mi je radila sasvim ok, pristojno izgleda... sve u svemu, ostaje na mašini do daljnjeg. ;) Možda u Crysis-u može da se otključa very high na DX9, ali šta je sa ostalim DX10 igrama? :)
Vistu x64 nisam instalirao iz prostog razloga što nemam vremena da se bavim upoređivanjem rezultata, maltretiranjem sa drajverima, itd. Da mi je samo 7 slobodnih dana po ceo dan bih isprobavao, testirao, ubrzavao komp - ultimativni test zavisnosti performansi kompjutera od raznih parametara. :) Ovako imam vremena samo da 1-2 sata dnevno potrošim na ProStreet, i gotovo nimalo na Crysis, Bioshock, sve one silne avanture koje nikako da stignem da odigram (i koje ne zahtevaju DX10 ;) )... :(

Koje DX 10 igre ?? Sve je to samo DX 9 na steroidima.... Nadam se da si barem stavio SP 1 RC1 za Vistu.... A inache 64 bitna radi puno bolje od 32 bitne... ( imam 64 bitnu ali je nekoristim )

Kod ortaka sam stavio svoj GTS, i u kombinaciji sa njegovim procesorom Crysis je ponudio Low, što znači da dosta zavisi i od procesora. U svakom slučaju ultimativni test bi definitivno pokazao kako se menjaju performanse.
Množilac sam pomenuo jer je bitan za podešavanje FSB-a i memorije - ukoliko su sinhronizovani komp bi trebalo da radi bolje. Moja memorija je sertifikovana na 1000Mhz sa CL4 - ako želim da je iskoristim do kraja morao bih da dignem FSB na 2000Mhz, što znači da bi osnova za procesor bila 500Mhz. Množilac postavljen na 8x bi dao krajnju brzinu od 4000Mhz - mislim da je to ipak malo previše ma kakvo hlađenje bilo. S druge strane, ako množilac spustim na 6x mogao bih da probam sa dodatnim dizanjem memorije (recimo na 1066), što bi dalo ukupnu brzinu 533x6=3200Mhz, što je sasvim pristojno za ovu kombinaciju memorije i FSB-a. Kad već pomenuh hlađenje, kućište je prva verzija Stackera, od napred duvaju dva ventilatora (120mm) na unutra, iz kućišta pozadi duvaju 3 (1x120mm, 2x80mm), gore imam još jedan (80mm) koji tera vazduh napolje, sa strane jedan (80mm) koji gura unutra + dodatni ventilator (široki, 300mm) samo za Stacker kućišta koji šalje svež vazduh ka matičnoj ploči. Sve što mi nedostaje je dobar kuler za proc. :) CM Hyper TX je dobio prilično osrednje kritike, što me je baš začudilo jer sam već dugi niz godina zavisnik od njihovih proizvoda. Kako god, kada se budem još malo opremio poslaću nešto od rezultata. :)

4.0 Ghz je puno za E6420.... To moze samo ispod leda :) Mada sam video lika koji vozi vodeno + E6420 @ 3.8 GHz ali mu je zapao extra primerak :) I sinhrona memorija sa FSB-om je uvek bolja od one koja radi asinhrono.... I Crysis jako malo koristi procesor... Opterecenje prvog jezgra na 70-80 % a drugog na 30 - 40 % shto je jako malo i nebi trebalo da bude velike razlike izmedju naprimer 2.4 i 3.0 GHz u ovoj igri... Strategije su pricha za sebe...

I Vidim da imash velike ambicije ali sa kojom ti to plochom planirash da izvuchesh FSB od 533 MHz ?? Mislim 965 moze do nekih 490 stabilno ( uz podizanje voltaze ) P35 do nekih 510 stabilno jedino ako X38 moze toliko za 24/7.... I kad imash para kupi nekog zalmana za procosor ili neko vodeno ( a ako zelish bash CM nek to onda bude Gemin II )....

@pablo
I u kojoj rez igras 1440? :)

Nove igre neigram !! Trenutno igram Far Cry ( poshto ga nikad nisam preshao ) @ 1440 x 900 ALL @ MAX + 16 x AA i 8 AF / Half Life 2 / pa onda generale u mrezi itd.... Bioshok / Crysis ce sachekati bolju grafichku.... COD4 sam preshao u 960 x 600

Pogledaj razliku u HL2:
a evo kakvi su rezultati: ( imam problema sa 1280 x 800 nece da mi prikaze saseche je na dve trecine ekrana a ona treca je crna tako da ce biti slike u manjoj rezoluciji sa istim aspect ratiom )
Native rezolucija za moj monitor je 1440 x 900....

1440 x 900 AA 4x----------1440 x 900 AA OFF

960 x 600 AA 4x-----------960 x 600 AA OFF

720 x 480 AA 4x------------720 x 480 AA OFF

Koje DX 10 igre ?? Sve je to samo DX 9 na steroidima.... Nadam se da si barem stavio SP 1 RC1 za Vistu.... A inache 64 bitna radi puno bolje od 32 bitne... ( imam 64 bitnu ali je nekoristim )
Više sam govorio o budućnosti, mada ta budućnost traje već previše dugo. Zar Bioshock nema DX10 mod? Kao i Lost Planet, koju su svi ispljuvali?

4.0 Ghz je puno za E6420.... To moze samo ispod leda :)
Ili tečnog azota. ;) Sećam se jednog videa sa Tom's Hardware-a - lik je podigao proc od recimo 1.8Ghz na 5Ghz. Temperatura je u početku bila oko -90 stepeni, dok je u full load-u "narasla" na nekih -25. :) :) :) Ludilo je taj tečni azot.

I Vidim da imash velike ambicije ali sa kojom ti to plochom planirash da izvuchesh FSB od 533 MHz ?? Mislim 965 moze do nekih 490 stabilno ( uz podizanje voltaze ) P35 do nekih 510 stabilno jedino ako X38 moze toliko za 24/7.... I kad imash para kupi nekog zalmana za procosor ili neko vodeno ( a ako zelish bash CM nek to onda bude Gemin II )....
Imao. Mašina je sklopljena u julu i za ovih (skoro) 6 meseci nisam ništa uradio sa njom po pitanju ubrzanja. Nije mi trebalo... recimo samo da sam uradio upgrade pre vremena. :(

Što se tiče mogućih brzina P965 chipset-a:
http://xtreview.com/addcomment.php?id=638&view=intel-p965-chipset-C2-stepping

I ne pitaj me zašto sam uzeo GeIL Ultra na 1000Mhz (rekoh već, CAS4) u kombinaciji sa P965. Tada je izgledalo kao dobra ideja, uz GTS koji nisam upotrebio do izlaska Bioshock-a, Crysis-a i Pro Street-a. :)

7600 GS je najbolja za AGP za one koji josh zele da ulazu u AGP kad je vec tu PCI-E 2.0... Nisi pogreshio kupovinom.... Samo mozda bi mogao da kupish josh 512 MB rama i onaj od 256 MB izvadish i prodash... ( pretpostavljam da imash 512 +256 )

Hvala brate na odgovoru, u pravu si za memoriju to sam bash danas i planirao o prosirenju samo me jedno zanima da li je normalno da se ova kartica greje u idle modu na 60 stepeni
posto je jos i pasivan cooler i da li bih smanjio tu temp. s aktivnim a da bude malo drasticnija razlika.Btw max. sam zadovoljan za ono za sto mi je i bila potrebna, totalno drugi svet.

Chekaj jel ti nevidish dobro ili shta je tvoj problem ??
Brate ubedjujes me u nesto sto je glupost... igrao sam igre i u 1680 i u 1280 i nema razlike... razlika je kao kad na crt-u igras u 1280 i u 1600... normalno da je ostrije u 1600 ali kakvi blurovi u igrama... to se javlja samo u win... igrao sam bas generals, crysis nema razlike... ja nerazumem o cemu vi pricate
Crysis je u 1280*960 ostar ko zilet jos da ukljucim AA ma daj bre

Brate ubedjujes me u nesto sto je glupost... igrao sam igre i u 1680 i u 1280 i nema razlike... razlika je kao kad na crt-u igras u 1280 i u 1600... normalno da je ostrije u 1600 ali kakvi blurovi u igrama... to se javlja samo u win... igrao sam bas generals, crysis nema razlike... ja nerazumem o cemu vi pricate
Crysis je u 1280*960 ostar ko zilet jos da ukljucim AA ma daj bre

Choveche tebi stvarno neshto nije u redu sa ochima ili bash volish da me nervirash....
Ajde josh mi kazi da nema razlike izmedju 30 i 60 FPS i mozesh da idesh oftamologu...

Sad se pokazalo koliko si zaista pametan.... :lol:
Dash mi sliku u 1280 x 960 i 1680 x 1050 a radjen je screenshot :lol:

Jel ti vidish da sam ja slikao monitor sa fotoaparatom nek se lepo vidi zamucenost ?? Znachi ja sam slikao to shto neko vidi kad gleda na monitor a ti kad radish screenshot ustvari "slikash" samo signal koji grafichka shalje monitoru a u tvom sluchaju je to bio signal rezolucije 1280 x 960 i normalno da se nevidi zamucenost.....

Sad se pokazalo koliko si zaista pametan.... :lol:
Dash mi sliku u 1280 x 960 i 1680 x 1050 a radjen je screenshot :lol:

Jel ti vidish da sam ja slikao monitor sa fotoaparatom nek se lepo vidi zamucenost ?? Znachi ja sam slikao to shto neko vidi kad gleda na monitor a ti kad radish screenshot ustvari "slikash" samo signal koji grafichka shalje monitoru a u tvom sluchaju je to bio signal rezolucije 1280 x 960 i normalno da se nevidi zamucenost.....

Izvinjavam se sto upadam ali kod mene u Lock On-u pravi screanshot u rezoluciji u kojoj igram .Sad ne znam za ostale igre ali ovde je tako, nadam se da sam bio od pomoci.

nazalost nisi pomogao....to nema veze sa tim.....misli se na uticaj TFT monitora u smanjivanju rez ispod native u igrama....

@PABLO i profa

i meni se desavalo da sa svojim 17'' tft kada igram ispod 1280/1024 bude usrano i mutno....(ali sta da igram u toj rezoluciji sa 512 MB PC 2700 i Ati 9550 331/502

ajd da pokusam ponovo, i ja imam tft 17" i rez. mi je 1280:1024 i bez obzira u kojoj rez. igrao, on ce da uradi screanshot bez obzira na native ako mislite na desktop rez., mislim da to sto pricate je stvar do igrice ali ajde, vidim da ste dosta potkovaniji od mene pa prihvatam vase misljenje.:lol:

@PABLO i profa

i meni se desavalo da sa svojim 17'' tft kada igram ispod 1280/1024 bude usrano i mutno....(ali sta da igram u toj rezoluciji sa 512 MB PC 2700 i Ati 9550 331/502

Mozes Lock On na minimumu sa tom 1280:1024 i ima da ti izostri sliku da se ukenjas, ali imaj na umu da ce kad tad da ti sjebe ATI-ja, zato vise nikad ATI. I da, umalo da zaboravim, bez dzojsticka nema igranja, mnogo mi je glupo igrati "air sim" sa tastaturom.

jedina razlika koju sam ja provalio je u velicini tj.tezini ili kako vec, 1va je 296kb, 2ga je 393kb size, meni se cini da ovo nesto govori...
Ne može da se vidi razlika upravo iz razloga koji je pomenuo *P*A*B*L*O* - pravljenje screenshot-a na samom kompjuteru uzima sliku koju šalje grafička kartica, i koja će uvek biti savršeno čista bez obzira na odabranu rezoluciju (može da bude i 2560 x 1600). Problem je u tome što TFT monitor, zbog prirode tehnologije, tu sliku kasnije dodatno obrađuje da bi simulirao za njega "neprirodnu" rezoluciju (svaki TFT monitor ima svoju native rezoluciju koja predstavlja tačan broj piksela koji se nalazi u matrici ekrana; rad u bilo kojoj drugoj rezoluciji degradira kvalitet), zbog čega dolazi do zamućenja slike. Upravo zbog toga je *P*A*B*L*O* svoje screenshot-ove napravio fotoaparatom - na taj način se vidi tačno ono što monitor prikazuje.

Može da se pokrene i priča vezana za način rada CRT monitora vs. način rada TFT monitora, ali mislim da bi to bilo malo preterano, a i ovo je tema vezana za grafičke kartice i overclock. :)

Back