Linux za dzabaka!

• Začetnik teme Začetnik teme Zool
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pEnTIuM 5:
meni je stigao paket 8xCD za 32bita i 2xCD za 64bita
dali je tih 8 disketa jedno te isto ili se svih 8 instalira?
hvala,pozdrav!

Svih 8 diskova su identični, dakle jedan se samo instalira, a za neki dodatni softver moraćeš da budeš povezan na net...
Ostale možeš da podeliš nekome kome to možda treba (i zadrži rezervnu verziju za sebe, desilo mi se kod prošle verzije da disk nije mogao da se učita... zato sam sad naručio rezervu :) )... Možda da daš profesoru informatike u školi... moje se baš ranije baš radovao kad sam mu doneo :D lol

Zool, postoji komanda mount za mountovanje particija... Ako te ne mrzi, kucaj #man mount pa pročitaj upustvo... a koja je particija ? NTFS il masna32 ??

Zool:
8 PC i 2 64bit verzije.stiglo i meni...stvarno dan za isporuke.
nego da vas priupitam poshto mi je ovo prvi susret sa lindzom:
hocu da ga pokrenem kao Live OS,znaci da ga ne instaliram nego da radi sa diska.to i pritisnem kada se bootuje...ali kada se pokrene i hocu da pristupim fajlovima koje imam na particiji D ispise nesto da nije mogao da je mountuje jer fali neki fajl u nekom direktorijumu...shta treba da uradim da mogu da u Linuxu vidim fajlove sa stare particije,napominjem da mi je D particija samo za muziku,slike i slicno i da se radi o Live distribuciji.

нисам сигуран да ли мозеш са ливе верзије моунтовати НТФС. на компјутерима сам изнео тај проблем и момци су ми помогли да га ресим. Прелистај старе постове и наћи ћеш комплетно решење :)

ако не, пиши поново, па ћемо поновити :)

Obersturmfuehrer:
...ako nece, napravi scenu....
Nista "fino" sa njima zool, sve su to bezobrazna govna koja su preko stele dobila posao, pa misle ko im moze sta. I sam se iznerviram kada odem u postu i kada gledam onu babu kako umjesto 'x' kuca '*' u korisnickom imenu za uplatu interneta (sada je to proslost, wirelless majka, dok nedodje adsl il' kablovski).
stvarno dan za isporuke.
Naravno da ce svima doci u isto vrijeme, koji su narucili u toku ovog mejseca, ko zna odakle to dolazi, i koliko ima "presjedanja" bilo avionskih, bilo brodskih, a znamo da takve rute sigurno ne prolaze kroz Balkan cesto.

Ljudi... evo javljam vam se iz ove distribucije, moram priynati da je ovo jedna od meni boljih distribucija linuxa. Potpuno je lak za setovanje i rad uopste.
Jedina mana koju sam do sada primetio jeste to sto ne cita NTFS kao neki njegovi rodjaci. Sto se ostalog tice... svako ko raymislja o tome da ga instalita slobodno neka to uradi, nece se pokajati u to sam 100% siguran.
Najblaye receno, jeste da sam okrenut Microsoftu, ali ovaj OS je zaista sjajan.

e sada...
particija c: mi je sistemska (na nju je instaliran windows) a d: je za multimediju i programe...
C je FAT32 a D NTFS.
izbacuje istu greshku kod obe particije.ako neko moze da mi objasni ukratko ili da se bacim na #man mount. :)

Evo i ja sam sad u live-u, a posle menjam moj suse sa kubuntom :)
Mountovanje za fat32 je jednostavno...
Otvori konzolu, isklikaj cd .. 2 puta, idi onda u /mnt (cd mnt) i tamo kucaj sudo mkdir C da bi napravio dir u kome cesh da vidish prvu particiju.
Onda samo kucaj sudo mount /dev/hda1 /mnt/C/ i to je to za sve Fat32, s tim shto hda1 znachi da je prvi HDD (a) i prva particija (1)

Za NTFS napravi u /mnt/ folder D (sudo mkdir D) i kucaj :
sudo mount /dev/hda2 /mnt/D/ -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222 i imacesh i tu particiju :) Chini mi se da umesto hda2 treba da stoji hda5, isprobaj... to sam malo zaboravio

Naravno, preporuka je da instalirash kubuntu, kako ne bi to morao stalno da radish :)
http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper#Windows

peace

Zool:
e sada...
particija c: mi je sistemska (na nju je instaliran windows) a d: je za multimediju i programe...
C je FAT32 a D NTFS.
izbacuje istu greshku kod obe particije.ako neko moze da mi objasni ukratko ili da se bacim na #man mount. :)

NEmam pojma... kod mene su sve particije pod NTFS-om i ni jednu nije video niti je mogao bilo sta da upise nj njima. Tj. video je on particije, mislim... njihovu velicinu ali nije nista mogao da upise ne njima niti je uspeo da vidi bilo sta na HDD-u.

nikodim:
NEmam pojma... kod mene su sve particije pod NTFS-om i ni jednu nije video niti je mogao bilo sta da upise nj njima. Tj. video je on particije, mislim... njihovu velicinu ali nije nista mogao da upise ne njima niti je uspeo da vidi bilo sta na HDD-u.

mene svojevremeno zmajcek ucio da na NTFS nije moguce (odnosno moguce, ali teslo i neisplativo) upisivati podatke iz ubuntu-a ?!

NTFS particija moze da se mountuje i u Live verziji linuxa, ali mora ruchno, posle svakog boota...
Na NTFS particiju se ne mogu upisivati podaci (zapravo nekako moze, ali je to josh u test fazi, pa je iskljucheno) vec samo chitati.
Postupak sam vec opisao, onoliko koliko sam znao... meni je shljakalo.
Instalirao sam Kubuntu za svega 25 minuta ;) sad da skinem operu i vracam se u zivot :)

Jos za pocetkom serije 2.6 kernela pisanje po NTFS-u nije test faza ,ja ne znam koji je kernel na tom tvom kubuntu ali sumnjam da je 2.4.xx.xx,a iskljuceno je default rw mountovanje zbog drugih stvari a ne zbog test faze kernela.

knezevic:
Jos za pocetkom serije 2.6 kernela pisanje po NTFS-u nije test faza ,ja ne znam koji je kernel na tom tvom kubuntu ali sumnjam da je 2.4.xx.xx,a iskljuceno je default rw mountovanje zbog drugih stvari a ne zbog test faze kernela.

Dobro de... Hoces li nam pojasniti kako da opravimo situaciju i koristimo Linux na NTFS-u?

knezevic:

Stvarno brate, mogao si onda da kazesh zashto je iskljuchen rw po defaultu... Znam da na ubuntuguide.org nema postupka za mountovanje NTFS particije za pisanje, a ja odatle učim...
Ajde reci kako da mountujemo rw ntfs i koje su negativne strane (valjda ih ima ?)...

e svaka mi chast...slucajno sam kad je trebalo da kreiram particiju izbrisao particiju D na kojoj mi je bilo oko 150 GB muktimedije...sva sreca pa danas idem kod druga koji je sve to pametno prerezivao od mene pa cu da uradim backup.a jel moguce nekako da ja vratim tu particiju (znam da ne moze al cisto da pitam :( )?***** ti linuxxxxxxxxxxxxxxxxxx koji me djavo terao ! :evil:

Moguce je pisanje po NTFS-u treba samo rekompajlirati kernel i ukljuciti podrsku...nisam probao ali sam negde citao da moze da se syebe cela particija..pa kome je potrebno nek proba pa nek javi kako je proslo....

Zool:
e svaka mi chast...slucajno sam kad je trebalo da kreiram particiju izbrisao particiju D na kojoj mi je bilo oko 150 GB muktimedije...sva sreca pa danas idem kod druga koji je sve to pametno prerezivao od mene pa cu da uradim backup.a jel moguce nekako da ja vratim tu particiju (znam da ne moze al cisto da pitam :( )?***** ti linuxxxxxxxxxxxxxxxxxx koji me djavo terao ! :evil:

Ja sam vracao stvari koje su bile formatirane ko zna koliko puta... softver se zove 0&0 ili tako nesto... Sjajan je, samo ima jedan nedostatak, ne vraca ti naziv fajla, tako da moras sve da ih pregledas i preimenujes... dobra volja dakle.

uf bio sam danas kod druga pa sam od njega vratio oko 80% stvari,tako da sam cool.:)
@Serijski_Ubica
imam 128kbps i znam da nije linux kriv,ali mi se sad ogadio,i necu da diram sistem dok ne dodje vista.
:evil:

Zool:
uf bio sam danas kod druga pa sam od njega vratio oko 80% stvari,tako da sam cool.:)
@Serijski_Ubica
imam 128kbps i znam da nije linux kriv,ali mi se sad ogadio,i necu da diram sistem dok ne dodje vista.
:evil:
Dobro je da si uspeo da vratiš podatke... Ipak, ne bi trebao da odustaješ tek tako... Ako ti live distribucija nije dovoljna za istraživanje, instaliraj distro bez žurbe, a boot-loader baci na disketu. Gre'ota je da na tolikom HDD-u ne bude i jednog Linux-a ;)
Inače, NTFS je ok fajl-sistem, ali MS čuva detalje implementacije, pa se, kao i kod mnogih drugih closed rešenja, open-source zajednica pati da izda podršku :(

ne diram nishta dok ne dodje vista...onda sledi format celog diska:
C:ovde cu da turim Vistu i imace 20GB particija
D:ovde cu da turim Linux i imace 20GB particija
E:ovde cu da turim sve ostale programe i podatke.
i tacka. :)

Probajte ovako nesto u etc/fstab:
/dev/hdxx /statijaznam ntfs users,gid=users,exec,noatime,umask=0222
e sada mozete dodati i opciju rw i sta ti ja znam sta sve jos ali to dosta zavisi i od distribucije i verzije i builda mount programa tako da jedino sto napamet mogu da kazem je da obavezno stavite umask=0222 a za ostale opcije citajte man-ove mounta bas te verzije bas tog distroa, meni je suse iz kog ovog pisem za default kernelom ovo lepo radio(nisam sasvim siguran jer sam zadnji put bootovao taj kernel pre 1.godine ali mi se cini da sam mogao da pisem po ntfs-u kao root) sada koristim custom kernel sa ukljucenom podrskom za ntfs i sve lepo radi,moguce je da vama nece jer vam nije ukljucena podrska za ntfs u kernel pa morate da ga nanovo kompajlirate a za razlog zasto to po defaultu nije ukljuceno pitajte vendore debiana,(k)ubuntua ,raznih live distroa svi redom ce reci security bla ,bla da samo onaj ko zna sta radi sme da pise po ntfs-u a ne zbog problema sa ntfs-om, hocu da kazem da ima distribucija koje nisu specijalno namenjene za desktop(vecina su bas takve) pa im pisanje po ntfs-u nije prioritet vec samo potencijalni security hole a ko to zeli neka sam to sebi omoguci na ovaj ili onaj nacin, ja tvrdim da kod mene na suse to radi bez problema sa custom kernelom .
Mada stvarno znam da je linux imao OGROMNIH problema sa ntfs-om i licno nisam niti upoznat sa svim teskocama u razvoju podrske niti me to nesto preterano i pogadja ja
recimo licno nemam problema sa pisanjem i citanjem po ntfs-u ali nikada ne bih pisao/brisao nesto na tom fs ako je ta particija popunjena toliko da je kvantitet memorije koju menjam >= za dva puta od slobodnog prostora na toj particiji(licno sujeverje i nepoverenje nicim izazvano niti dokazano) tj. vise volim i sigurnije se osecam da brisem ili menjam fajl po fajl nego sve u istom threadu iz userland aplikacije,ne volim da pisem po velikim ntfs particijama >150 GB , nikada ne bih pisao/brisao extra fragmentovani fajl po istoj licnoj filozofiji mislim sve ovo je samo my way za linux-ntfs po ¨keep it safe¨ filozofiji jer ja nisam pisao fajl deskriptor za ntfs pa licno nemam pojma o njegovim osobinama i eventualnim bugovima itd..
Shvatite da je linux sistem koji se razlikuje od masine do masine, nije sve svugde isto kao windows(core kernel), skoro da nema standarda(ozbiljnih) i zato svako mora da se snalazi jer definitivno sve moze(skoro), samo treba provaliti kako, ali to je druga i duga prica a ko ne zeli da se bakce sa ovim kupusom od sistema neka ga se mane ako mu je prioritet muzika filmovi igre i ostale typical-user stvari jer ce postedeti sebe mnogo muka ali ko zeli nesto o OS-evima da nauci neka se dobro spremi jer je linux za razliku od ostalih unixoida upravo zbog manjka standarda i striktnih pravila dosta veliku slobodu pruza u svemu .Koliko je to dobro ili lose procenite sami.
Pozz.

Ej Linuxovci... kako da nateram Fedora 5 da mi sa pokretanjem systema startuje i Firewall koji sam instalirao kao dodatni softver. Znam da postoji neka komanda ali nemam pojma kako ona ide... pa ako neko zna neka stavi ovde.

Back