Питање 1
Десни клик само на десктоп. Screenshot.
Znaci u tvom okruzenju right click context meni nije modal onda bi mogao da bude jednostavno screenshot. Dakle i dalje nije jasno kako si pokrenuo screenshot ako je context menu modal.
Питање 2
То ти је New... (фолдер и свашта нешто)
new folder i verovatno 'svasta nesto' je pravljenje nekog tipa fajla (prodrazumevaju se vrste dokumenata koji su u vezi kde applikacija)
Тад ти се десктоп unlock-ује и можеш да убацујеш виџете, панеле, мењаш садржај и изглед панела и слично... (слично као код XFCE)
Пробај Kubuntu у VirtualBox па види где је шта је. Лепше је кад сам откриваш.
Probao sam KDE na mojoj masini nesto ranije kad sam isprobavao neke razne kombinacije - impresivna je lista raznih namestanja (u isto vreme je sve prilicno prenatrpano), ali mi uopste nije bio zgodan za rad i odustao sam od toga da ga koristim - dosta me je podsetio na neki windows na steroidima.
Pretpostavljam da pod 'edit mode' mozes da namestis izgled prozora i tako neke stvari, ne znam - nagadjam. Mislim da sam to nesto probao i da me je odvelo na nesto drugo, a ne nesto na sta sam ja mislio.
A ono sto zelim da iskomuniciram je da mi vizuelna customizacija ne znaci nista od onog sta bi mi bilo zgodno da ima a nisam siguran da to mogu da izvedem.
Ono sto ja ocekujem od desktop menadzera je da mi dozvoli licnu customizaciju odredjenih funkcija.
Par primera:
1. New item = da mogu da odredim koje to tipove fajla mogu da otvorim (ne ono sto su oni smislili da mi treba, sto dodatno znacajno usporava izbor 'kreiranja' neceg novog. (i na windowsu je katastrofa bilo ranije dok iskopa sve 'nove' fajlove ne znam da li su to ofiksali kasnije)
Sa moje tacke gledista 'New word document' (odnosno kde ekvivalent) je potpuno uzaludna funkcija - verovatno da ce tu funkciju da koristi 80% ljudi kojima delimicno primarno radno okruzenje jeste neki word ili excel. Meni je to neuporebljivo, smeta, i hteo bih da uklonim takve linkove a da dodam svoje.
2. activity = voleo bih da mogu da dodam svoj program na listu po mogucstvu u vise varijanti. Kontekst meni na svim desktopima hoce da uglavi neku takvu funkcionalnost ali samo sa nekom 'instalacijom' neke aplikacije koja dodaje (overloaduje) funkcije menija i dodaje sebe (cesto vidjena stvar na windowsima kad se instaliraju na primer arhive tipa rar i slicne mislim da je slicna stvar bila i na OSX) - ni to mi ne treba - meni treba da ja dodam lako i jednostavno poziv nekog mog scripta,
3. order of items - da se ispreseljavaju funkcije na nacin kako meni najcesce treba
Ako do sada nije bilo jasno - za mene customizacija znaci FUNKCIONALNA and ne VIZUELNA customizacija - kako nesto 'izgleda' je 20% mog interesovanja 80% je funkcija - ovako kako jeste 90% je vizuelna customizacija a 10% ili mozda i manje funkcionalna customizacija.
Rezultat svega ovoga je da mi cesto treba 1-2-3-4-5-x klikova da uradi prostu operaciju -> znaci neproduktivno okruzenje.
Iako koristim gnome, trenutno verzija 42 - ako primetis moj kontekst meni - ja cak ne mogu ni novi 'text' fajl da otvorim. Besmisleno. Ono postojali su neki mehanizmi ranije da se u kontekst meni ubaci neki script ali je gnome delimicno bio zaglupljen pa su naknadno dodali neke funkcije a ta customizacija je otpala - po sistemu - kome to treba? Alo! treba meni!
Voleo bih kad bih mogao da se setim kako se zove sistem koji je eksperimentalno nastao na nekom italijanskom univerzitetu - oni su smislili sistem za RAD - napravili su razne vrste objekata i neke workflows. Ukratko koncept desktop sistema je zaglupljen do kraja a zanimljivost koja se prodaje je vizuelna customizacija.
Ima na ovu temu jos puno stvari tipa drag-drop nacin rada kao koncept versus cut/paste itd.