Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
smart access memory na Linux/u radi od samog starta, dok je podrska na Windowsu relativno nova.
Za amd kako proveriti da li radi smart access memorija:
Screenshot 2023-07-22 at 02.57.31.png

Ovo vis size znaci da je ceo GPU ram mapiran u memoriju, a ako nema smart access onda ima bafer od 256mb.
Da bi ovo radilo treba da se dizejbluje legacy boot, i da se onda omoguci mapiranje pcie uredjaja iznad 4gb.

Ne znam za Windows, sta sve treba da se uradi.
Potom AMD sme enkripcija radi kad se u kernel komandnu liniju doda "mem_encrypt=on resume=UUID=a7345515-8797-443d-8c06-4017e752baf7 zswap.enabled=1 scsi_mod.use_blk_mq=1 bootsplash.enable=0 vsyscall=emulate usb-storage.quirks=174c:55aa:u,0bc2:61b7:u"
ovo mem_enrypt=on

Mora da se dizejbluje IOMMU inace necete imati grafiku. Neki APU amdovi imaju BUG, pa nije ukljuceno po defaultu.

za mssql mozes da dobijes developer edition.
Kod:
> select @@version
2> go

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Microsoft SQL Server 2022 (RTM-CU5) (KB5026806) - 16.0.4045.3 (X64)
    May 26 2023 12:52:08
    Copyright (C) 2022 Microsoft Corporation
    Developer Edition (64-bit) on Linux (Manjaro Linux) <X64>

(1 rows affected)
1>
https://learn.microsoft.com/en-us/sql/linux/sql-server-linux-setup?view=sql-server-ver16
mssql je dobra baza, i mozes da je koristis za dz, na Linuxu.
No ako ces da prodajes program, naravno, klijent mora da plati licencu.

Пажљиво прати објашњавање. Идеш chroot из Minta u Manjaro, па кад уђеш у chroot, oнда идеш update-grub, install grub (oвде ставиш назив хард диска рецимо нпр /dev/sda, /dev/nvme0n1)
Манџаро треба да ти буде први на листи.
Ако си све одрадио и ако имаш Uefi, нађи у биосу Манџаров упис и стави га као први.

Пажљиво прати објашњавање. Идеш chroot из Minta u Manjaro, па кад уђеш у chroot, oнда идеш update-grub, install grub (oвде ставиш назив хард диска рецимо нпр /dev/sda, /dev/nvme0n1)
Манџаро треба да ти буде први на листи.
Ако си све одрадио и ако имаш Uefi, нађи у биосу Манџаров упис и стави га као први.
Nemam uefi, update-grub komanda radi ali install grub ne, Kako god ili tu ima neki problem ili ja nisam odradio stvar kak treba u jednom trenutku nisam mogao da butujem ni Mint, ni KaOS ni manjaro. Srećom da mi je na usb bila instalacija minta pa sam ga nanovo instalirao i sad više ne pipam ništa čak ću da formatiram particiju sa manjarom da me slučajno ne prevari đavo(intelekt) da se ponovo upustim u ovu avanturu.

Nemam uefi, update-grub komanda radi ali install grub ne, Kako god ili tu ima neki problem ili ja nisam odradio stvar kak treba u jednom trenutku nisam mogao da butujem ni Mint, ni KaOS ni manjaro. Srećom da mi je na usb bila instalacija minta pa sam ga nanovo instalirao i sad više ne pipam ništa čak ću da formatiram particiju sa manjarom da me slučajno ne prevari đavo(intelekt) da se ponovo upustim u ovu avanturu.
Drzi se minta, i sve pet, ionako je Linux - Linux, osim ako ti trebaju najsvezije verzije.

Кад уђеш у Манџаро
pacman -Syu grub
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
grub-install /dev/sdX
Провери име твог харда и убаци.
Рекао сам ти да не инсталираш Манџаро, Void нема тих проблема.

Мени није јасно шта ће ти оволико дистроа на истој машини? Треба то све да се одржава нарочито јер имаш два ролинг дистроа који редовно имају надоградње. Ако желиш да тестираш неки дистро зар није лакше и сигурније да их инсталираш на VM?

Златно правило. Узми један дистро и њега се држи.

Poslednja izmena:
Мени није јасно шта ће ти оволико дистроа на истој машини? Треба то све да се одржава нарочито јер имаш два ролинг дистроа који редовно имају надоградње. Ако желиш да тестираш неки дистро зар није лакше и сигурније да их инсталираш на VM?

Златно правило. Узми један дистро и њега се држи.
Hteo sa da vidim šta mi odgovara i kako se ponašaju.
Na kraju će ostati onaj koji mi najviše odgovara

Кад уђеш у Манџаро

Провери име твог харда и убаци.
Рекао сам ти да не инсталираш Манџаро, Void нема тих проблема.
Našao sam taj tutorial i probao i to ali ta particija na kojoj je manjaro se čudno ponaša, možda je i tu neki problem, Probao sam malo i sa grub customizerom a posle sam našao da i on zna da zajebe stvar.

Fluxbox на Void Linux-у! Фајл менаџер је Немо овога пута. Иначе за људе које не знају Fluxbox је форк легендарног Blackbox-а. Велики пројекти отвореног кода увек живе ма колико да су стари и како кажу да их време прегазило. 😀
Снимак екрана од 2023-07-22 22-11-04.png

Poslednja izmena:
Играм се мало са Wayland-ом. Void Linux и Sway. Иначе ко жели да се упушта у Wayland пустоловину Void Linux је одлична дистрибуција за то. Има скроо све. Можда пар програма нема док код Arch-a готово све морате да компајлирате из AUR-a.

Снимак екрана од 2023-07-26 00-25-47.png

Снимак екрана од 2023-07-26 00-18-51.png

Poslednja izmena:

Back