Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neverovatno je kako skoro svakodnevno saznam za neki novi distro i to me vuče da probam.
Taman mislim da sam se skrasio.
Izlizaću hard disk :D
Кад је бал нек је бал испробај нешто са списка:
https://www.calculate-linux.org/ru/
https://www.rosalinux.ru/rosa-fresh-12/
Astra Linux - за општу употребу
Алт Линукс ....
нпр Астра линукс и Алт линукс су дистрибуције које су највећим делом заступљене у државној управи Руске федерације али и на рачунарима који се склапају на основи руских процесора... (упс- то је табу тема - "линукси нису погодни за масовну употребу као радне станице) ... ;)

Ти баш дуууго ниси користио Линукс? Још увек живиш у убеђењу да је Убунту неки стандард у Линукс свету? :dash:

Заиста ако ћемо право данас је Убунту само једна од многих сличних дистрибуција...

Потпуно је свеједно која је дистрибуција у питању... ако се сваки оперативни систем инсталира на засебном хард диску након чега се за покретање одабере онај на ком се налази линукс неће бити потребе ни за каквом посебном акробатиком да би се видели остали оперативни системи и приступило жељеном...

Ne, zadnje pet,set godine nisam koristio Linux.

Ne, ne mislim da je Ubuntu standard a i nisam ubedjen u to.
Ubuntu nisam nikada koristio pa i nemam neko iskustvo ili misljenje o njemu. Dok sam bio na Linuksu koristio sam Slackware sve vreme.
Jednostavno navika a i odogovaro mi je distro, pa nisam imao potrebu za nekom drugom distribucijom.

Ako ubacis u pretrazivac koji koristis "change the os boot order Linux", mislim da je to odogovor na njegovo pitanje. Ili druga opcija je iz treminal "edit grub boot order command line". Ili Lilo, Grub2 itd, ja ne znam sta on koristi i sta mu vise odgovara. Moze to da se uradi na vise nacina sve zavisi od otoga sta on koristi.

https://www.fosslinux.com/24406/how-to-change-the-os-boot-order-on-the-grub-bootloader.htm

Mozda ja nisam razumeo pitanje, nije bitno nema ljutis. Ako se trazi neko resenje po netu, cesce se naleti na Ubuntu nego li drugi distro. Na to sam mislo da je lakse naci resenje. Sve jedno nema veze, izgleda da je nesporazum u pitanju.

Ne, zadnje pet,set godine nisam koristio Linux.

Ne, ne mislim da je Ubuntu standard a i nisam ubedjen u to.
Ubuntu nisam nikada koristio pa i nemam neko iskustvo ili misljenje o njemu. Dok sam bio na Linuksu koristio sam Slackware sve vreme.
Jednostavno navika a i odogovaro mi je distro, pa nisam imao potrebu za nekom drugom distribucijom.

Ako ubacis u pretrazivac koji koristis "change the os boot order Linux", mislim da je to odogovor na njegovo pitanje. Ili druga opcija je iz treminal "edit grub boot order command line". Ili Lilo, Grub2 itd, ja ne znam sta on koristi i sta mu vise odgovara. Moze to da se uradi na vise nacina sve zavisi od otoga sta on koristi.

https://www.fosslinux.com/24406/how-to-change-the-os-boot-order-on-the-grub-bootloader.htm

Mozda ja nisam razumeo pitanje, nije bitno nema ljutis. Ako se trazi neko resenje po netu, cesce se naleti na Ubuntu nego li drugi distro. Na to sam mislo da je lakse naci resenje. Sve jedno nema veze, izgleda da je nesporazum u pitanju.
Лепота линукса је у томе што је основа оперативног система једна (ок у много могућих верзија и подверзија) те су практично све акробације изводљиве на свим дистрибуцијама осим оних које се тичу тачно одређеног радног окружења (Гноме, КДЕ, Мате, Цимет, ..... ,) тј управника пакетима (apt, rpm....).
Нпр иако користим Дебиан (тестинг) са гном радним окружењем, често неку информацију за неку прву помоћ нађем на нпр Арч викију и потпуно је употребљиво као и оно што нађем на Дебиановим страницама...

Колико се сећам о овоме сам ти већ писао кад је било речи о могућности инсталације више оперативних система на више хард дискова?
Jesmo pisali nešto ali uopšteno, mislim da nije bilo reči o redosledu. Nije toliko ni bitno.

Кад је бал нек је бал испробај нешто са списка:
https://www.calculate-linux.org/ru/
https://www.rosalinux.ru/rosa-fresh-12/
Astra Linux - за општу употребу
Алт Линукс ....
нпр Астра линукс и Алт линукс су дистрибуције које су највећим делом заступљене у државној управи Руске федерације али и на рачунарима који се склапају на основи руских процесора... (упс- то је табу тема - "линукси нису погодни за масовну употребу као радне станице) ... ;)
Definitivno ću probati nešto.

Jesmo pisali nešto ali uopšteno, mislim da nije bilo reči o redosledu. Nije toliko ni bitno.

Definitivno ću probati nešto.
Кренуо си у погрешном правцу. Кад испробаш 5-6 дистрибуција, задржи се на једној, макар да научиш које ти апликације одговарају, да ли волиш XFCE или KDE и сл.
Овако како си кренуо збунићеш се, заборавићеш где си шта видео и чуо, па ћеш кренути да тестираш дистрибуције од почетка, тј. од прве. Или ако си запамтио да је нека добра дистрибуција, мораћеш да се вратиш на њу.
Предлажем да дистрибуција која ти добро ради, да је држиш недељу дана, подесиш све како волиш па да урадиш бекап те партиције. Ако идућа дистрибуција пукне за седам дана или не ради лепо, имаш где да се вратиш. Само вратиш бекап те партиције.
Најбоље да будеш годину дана са једном дистрибуцијом.
Ја сам на десктопу форматирао већину NTFS партиција на EXT4. Oставио сам две на NTFS, и то је то. На лаптопу још увек нисам, али ето можда неком буде добро као идеја.

Konačno mi je stigao SSD. Čekam još 4 GB Ram-a da bih duplirao. 1GB na grafici će ostati verovatno kao i 8400 procesor.
Moći će ova konfiguracija da gura još godinu, dve.
Xfce okruženja rade odlično.
Gnome radi solidno.
Kde još nisam probao.
Dugo sam razmišljao na kojoj distribuciji da se zadržim i verovatno će biti Mint Xfce.
Xfce zbog sažetih podešavanja i tweak-ova, Mint zbog Ubuntu Software centra koji je za moje kućne potrebe i više nego dovoljan.

Konačno mi je stigao SSD. Čekam još 4 GB Ram-a da bih duplirao. 1GB na grafici će ostati verovatno kao i 8400 procesor.
Gnome radi solidno.
Kde još nisam probao.
Dugo sam razmišljao na kojoj distribuciji da se zadržim i verovatno će biti Mint Xfce.
Xfce zbog sažetih podešavanja i tweak-ova, Mint zbog Ubuntu Software centra koji je za moje kućne potrebe i više nego dovoljan.
Ја сам навикао на XFCE, стабилно је и добро, не треба ми KDE, KDE je за оне којима није довољно леп XFCE.
Препоруке - за читање epub докумената - calibre.
За pdf - evince.
Прегледање слика - Nomacs
Oтварање мањих докумената - mousepad.
Muzika - Deadbeef & Audacious.
Provera aktivnih servisa - Htop.
Browseri - Ungoogled Chromium & Libre Wolf.
Open Office appimage (портабл верзија).

Gnome radi solidno.
Kde još nisam probao.
Ma to ima da leti ...samo ja nisam bas ljubitelj Minta .

Ma to ima da leti ...samo ja nisam bas ljubitelj Minta .
Meni je ok.
Aktivno koristim Windows u poslednje vreme, treba mi Word jer pišem neki diplomski.
Kad završim podeliću opet SSD, 50 GB za Win čisto da ga imam sa osnovnim programima a ostalo za Linux.
Stigao je i Ram, performanse su odlične.
Grid 2 i Mafia 2 rade super, mislim da bih mogao da pokrenem i nešto zahtevnije iz tih godina do 2012/13.

Разуме ли се неко у Guix linux ? Tреба ми претрага програма из репоа. Такође по инсталацији XFCE ни један програм се не појављује у менију. Молим за помоћ. Хвала.

То ти је Линукс-либре као Parabola, Hyperbola и Trisquel (једна од првих дистроа коју сам инсталирао. Естремно брз чак и у виртуалној машини) . Значи имаш само слободан софтвер укључујући и кернел модуле.

Имаш NixOS он ти је најсличнији GNU Guix-y кад је пакет менаџер у питању. Топла препорука. :ok:

Trisquel GNU / Linux-libre
1657476572772.png

Poslednja izmena:
То ти је Линукс-либре као Parabola, Hyperbola и Trisquel (једна од првих дистроа коју сам инсталирао. Естремно брз чак и у виртуалној машини) . Значи имаш само слободан софтвер укључујући и кернел модуле.

Имаш NixOS он ти је најсличнији GNU Guix-y кад је пакет менаџер у питању. Топла препорука. :ok:

Trisquel GNU / Linux-libre
Pogledajte prilog 1185209
Хвала, ако сазнаш одговор на питање, јави.
Не користим systemd distroe, али хвала на труду.

Исправили су на Аrch-у. Нема проблема.

https://github.com/archlinux/svntogit-packages/commit/a244970746180238030a4c724ca8196246f554d2

Мора да се уради као први пут када га инсталираш на систем.

grub-install ...
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Него мени је чудно како се на Manjaro јавио проблем кад он има заостале пакете? Јел ти људи нешто раде тамо или наслепо одобровају пакете?

Poslednja izmena:
Исправили су на Аrch-у. Нема проблема.

https://github.com/archlinux/svntogit-packages/commit/a244970746180238030a4c724ca8196246f554d2

Мора да се уради као први пут када га инсталираш на систем.

grub-install ...
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Него мени је чудно како се на Manjaro јавио проблем кад он има заостале пакете? Јел ти људи нешто раде тамо или наслепо одобровају пакете?
Na Manjaru samo unstable.

Back