Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Novi Gnome4
Gnome4.png

I danas pristigo novi KDE u Manjaro. Tri stvari su ocigledno nove. 1. Novi launcher, poboljsali su brzinu pretrazivanja sad je podnosljivo.
Malo su preuredili tako da je favorites sad menu stavka.
2. Firewall: lep GUI front end za ufw, sa time da se i konekcije prikazuju sto je korisno.
3. Novi sistem monitor: nije lose overview apps, history? i procesi. Kako god, lep dodatak orijentisan ka GUI korisnicima.
novi kde.png

Moze li npr na lindzi da se namsti da kad instaliras OS sa GUI-jem da se GUI obrise? Nr necu da imam X windows manager i hocu samo da radim preko ssh-a, da dobijem server core, ali posle ako mi se ucini da mi treba window manager da mogu opet da ga instaliram? Moze li to ili ne moze?
Ne moraš da deinstaliraš GUI ukoliko će kasnije zatrebati. Samo podesiš da podrazumevani runlevel bude 3.

Imam Dell laptop star 3 god, originalni OS mu je bio Ubuntu. Napravim se pametan pa instaliram Winows, medjutim pocne sve sporije i sporije da radi i na kraju za bilo sta mu trebalo puno vremena. Vratim mu Ubuntu pre dva i po meseca i krene da radi extra. Bukvalno na klik, sad opet nesto krenuo da usporava, i sve mi se cini da ce opet onako. Ne koristim za igrice vec ono citam s posla neke stvari, ... najjace mi je da pustim HBO.

Imam Dell laptop star 3 god, originalni OS mu je bio Ubuntu. Napravim se pametan pa instaliram Winows, medjutim pocne sve sporije i sporije da radi i na kraju za bilo sta mu trebalo puno vremena. Vratim mu Ubuntu pre dva i po meseca i krene da radi extra. Bukvalno na klik, sad opet nesto krenuo da usporava, i sve mi se cini da ce opet onako. Ne koristim za igrice vec ono citam s posla neke stvari, ... najjace mi je da pustim HBO.
Колико имаш RAM-a?

Колика су корисничка и системска партиције и колико имаш слободног простора на тим партицијама?

A ne bi trebalo da je 4GB malo za surf ako nije baš puno tabova otvoreno. Sa 2-3 u Hromiumu mi nikad ne ide preko 2GB. I da dodam na to 500MB koliko je Mate lakši od Gnome desktopa, opet teško da bi došao u zonu swapa.
Zavisi sta imas otvoreno. Jedan tab moze dosta da uzme ako je stranica bloated. Usporenje neko mozes da ispratis ako pratis zauzece memorije
i aktivnost swapa (ukoliko ga ima). Ne znam sta drugo mozda neki servis za indeksiranje tipa tracker daemon ili slicno?

Zavisi sta imas otvoreno. Jedan tab moze dosta da uzme ako je stranica bloated. Usporenje neko mozes da ispratis ako pratis zauzece memorije
i aktivnost swapa (ukoliko ga ima). Ne znam sta drugo mozda neki servis za indeksiranje tipa tracker daemon ili slicno?
Tačno, nego kad sam potpuno isključio i obrisao swap fajl jedno vreme sam pratio da vidim da li mi je samo 8GB dovoljno s obzirom na upotrebu. I retko kad je išlo preko 2GB.

A ovo što kažeš za indeksiranje, ako ga ima, moglo bi biti uzrok usporavanja.

Back