- Poruka
- 6.107
Nece pise "Comand not found".
Овако онда. Уради поново.
sudo apt clean all
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo dpkg --configure -a
sudo apt --fix-broken install
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nece pise "Comand not found".
Pa morao sam apdejtovati drajvere za ovu grafiku i moguce je da je to problem.Sutra cu probati sa starom,pa instalirat,a onda zameniti grafiku.Verovatno ima problem sa drajverom, pretpostavljam da koristi genericki VESA drajver...
Probacu i to.Evo odmah.Овако онда. Уради поново.
sudo apt clean all
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo dpkg --configure -a
Nece.Izadje ovo pri kraju: dpkg: error processing archiveОвако онда. Уради поново.
sudo apt clean all
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo dpkg --configure -a
Hvala ti puno na pomoci,nije vredno lupanja glave.probacu to sa grafikom,a i ova 20-ica ima podrsku do 2025-e godine,a dotle ce se nesto resitiNajgore mi je sto mi sada pri instalaciji pravi sam particije,a ranije je bila samo osnovna,ako je ne podelis sam i ta Swap particija koja uzima oko 5Mb.Ovo mi nesto deli na jednu particiju od 15 GB,a ono ostalo i nema te Swap particije.I to mi sada nije jasno.Ajde da je to neki novi OS,nego je izasao poprilicno vremena i radilo sve normalno,dok ja nesto nisam zeznuo i umesto particiju za Win.10,formatiram Ubuntu.Brze ruke od lude glave.Овако онда. Уради поново.
sudo apt clean all
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo dpkg --configure -a
https://tutorialforlinux.com/2022/1...river-ubuntu-22-04-installation-step-by-step/Hvala ti puno na pomoci,nije vredno lupanja glave.probacu to sa grafikom,a i ova 20-ica ima podrsku do 2025-e godine,a dotle ce se nesto resitiNajgore mi je sto mi sada pri instalaciji pravi sam particije,a ranije je bila samo osnovna,ako je ne podelis sam i ta Swap particija koja uzima oko 5Mb.Ovo mi nesto deli na jednu particiju od 15 GB,a ono ostalo i nema te Swap particije.I to mi sada nije jasno.Ajde da je to neki novi OS,nego je izasao poprilicno vremena i radilo sve normalno,dok ja nesto nisam zeznuo i umesto particiju za Win.10,formatiram Ubuntu.Brze ruke od lude glave.
Drajvere sam instalirao na 20.04,ali ne mogu da instaliram 22-jku.Hvala ti sacuvacu ovo za ubuduce.
Pa izadji sa alt-f1 do f8 na virtualni terminal, uloguj se kao root ili svoj user, pa apt update ako nemas GUI.Drajvere sam instalirao na 20.04,ali ne mogu da instaliram 22-jku.Hvala ti sacuvacu ovo za ubuduce.
Ma ne moze,ova 20-ica pravi neki problemPa izadji sa alt-f1 do f8 na virtualni terminal, uloguj se kao root ili svoj user, pa apt update ako nemas GUI.
Kakve veze ima 20ica sa 22kom? Rekao si da si pravio 22.04 fresh install?Ma ne moze,ova 20-ica pravi neki problem
Jesam,ali nije uspelo.Verovatno nisi dobro procitao postove.Instaliram ja 22-jkuali pre otvaranja mi pokaze da ne moze da pokrene bez rezolucije 1280x1024 i to je sve,znaci ne mogu da je orvorim.Restartujem komp i pokrenem 20-icu kakva je i bila.nema nikakve promene.Kakve veze ima 20ica sa 22kom? Rekao si da si pravio 22.04 fresh install?
Mozes da instaliras drajver iz virtualnog desktopa, rekoh. To sam radio 2008. kad nije bilo drajvera za novu kartu. CudiJesam,ali nije uspelo.Verovatno nisi dobro procitao postove.Instaliram ja 22-jkuali pre otvaranja mi pokaze da ne moze da pokrene bez rezolucije 1280x1024 i to je sve,znaci ne mogu da je orvorim.Restartujem komp i pokrenem 20-icu kakva je i bila.nema nikakve promene.
To je uzgleda prelaska sa Ubunta na Unity,ali nema veze,bicu na 20-ici,ako ne ponudi apgrejt,onda cu da vratim stariju grafiku i da probam direktno da instaliram.Na staroj grafi mi je 22-jka bila na nizoj rezoluciji a radila i otvarala normalno.Resicu ja to pa javljam,ali ne mogu bas danas i neki dan,jer me je izmorilo ovo pokusavanje nekoliko dana unazad.Ako ne moze nista da se uradi,preci su na Linux Mint.
Pa 22 je bila Unity.ne smeta mi jer nema nekih promena u odnosu na Ubuntu.Имаш нови Ubuntu Unity који је постао скоро официјални флејвор Ubuntu-a ако волиш Unity.
https://ubuntuunity.org/
Pa 22 je bila Unity.ne smeta mi jer nema nekih promena u odnosu na Ubuntu.
Evo ubacio sam staru grafiku i instalirao Ubuntu 22.04 bez problema.Nije mi jasno sta grafika moze da pravi problem.22 је GNOME као и 20. У међувремену догодио се да је Unity постао официјални флејвор Ubuntu-a и сад се налази тај десктоп у universe репозиторији. Ако је ниси активирао, активирај је..
Pogledajte prilog 1447436
https://ubuntuunity.org/posts/ubuntu-unity-becomes-an-official-flavor/
https://packages.ubuntu.com/jammy/unity
Drajver treba da stavis. Da imas AMD kartu, ne bi bilo problema, jer drajver je u kernelu...Evo vratio posle instalacije noviju grafiku i nece da pokrene Ubuntu.Ovo nije normalno.
Evo vratio posle instalacije noviju grafiku i nece da pokrene Ubuntu.Ovo nije normalno.
Ma jesam instalirao sa starom grafikom direktno 22.04,lai kada sam stavio noviju grafiku OS nece da se pokreneОчигледно су драјвери проблем у новој графици. Која графичка је?
Ако је amd онда
Убаци стару графику и инсталирај linux-generic-64k-hwe-22.04-edge (6.2)
Aко је nvidia
xserver-xorg-video-nvidia-535
https://packages.ubuntu.com/search?...ords=xserver-xorg-video-nvidia&searchon=names
Nvidia GTX 760,a stara Saphire 7850 HD,ali mi ona ni na Windowsu nije imala dobru rezoluciju,a tek na Ubuntu,sve kao u Safe ModuОчигледно су драјвери проблем у новој графици. Која графичка је?
Ако је amd онда
Убаци стару графику и инсталирај linux-generic-64k-hwe-22.04-edge (6.2)
Aко је nvidia
xserver-xorg-video-nvidia-535
https://packages.ubuntu.com/search?...ords=xserver-xorg-video-nvidia&searchon=names
Ima problema zbog velicine rezolucije.Na Windowsima i nekako,a na Ubuntu ikone kao u Safe Modu.Ovako mogu da podesim rezoluciju,mnogo visu.Koja stvarno odgovara i na Windowsu i na Ubuntu.Drajver treba da stavis. Da imas AMD kartu, ne bi bilo problema, jer drajver je u kernelu...