Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Моћ Plasma-е. Реците да ли ваш Windows и MacOS може да изгледа овако? :pivce:
VirtualBox_PLasma_19_10_2023_23_24_51.png

Poslednja izmena:
Pokazao sam ti desktop, a ti si pokazao meni, sa leve i fajl menadzer sa desne...
Animirane slike programa sa leve strane prevazilaze bilo sta sto KDE moze :P

Мислиш то оно кад се уради са alt-tab? Тајлинг looking? Windows looking? Virtual desktops looking?

КDE је волели га неки или не краљ десктопа у свим системима. Буквално нисам видео ништа моћније од њега. Да, Линукс поседује најмоћнији десктоп који је светлосним годинама по могућности испред MacOS или Windows-a. :pivce:

Примера ради, људе додају док на KDE-е а не знају да КДЕ ВЕЋ ИМА ДОК тј. панел може да се претвори у док него је било мало сакривено. То ће у 6-ици да промене. :per:

Poslednja izmena:
Мислиш то оно кад се уради са alt-tab? Тајлинг looking? Windows looking? Virtual desktops looking?

КDE је волели га неки или не краљ десктопа у свим системима. Буквално нисам видео ништа моћније од њега. Да, Линукс поседује најмоћнији десктоп који је светлосним годинама по могућности испред MacOS или Windows-a. :pivce:

Примера ради, људе додају док на KDE-е а не знају да КДЕ ВЕЋ ИМА ДОК тј. панел може да се претвори у док него је било мало сакривено. То ће у 6-ици да промене. :per:
Dok je tu najmanji problem, nije nikakav problen to uraditi. Zapravo, gnome ima bolji launchpad i expo view/mission control od macOS. No macOS ima global meni neprevazidjen, koji radi bez ikakvog upliva aplikacija....
Potom moze da animirane prozore aktivnih aplikacija umanji i slozi sa leve strane, ukoliko aktivan prozor ne prekriva
levu stranu onda se vide, ako prekriva,, onda pomeranje misa do ivice otkriva, to si video. Potom moze da
ikone na dekstopu stekuje po vise kriterijuma, tako da mozes na dsktopu da imas gazilion ikona, a da pri tom
ne gubis pregled, potom ima predivne dinamicke screen savere, koji su prelepo animirani... za pocetak to...

Dok je tu najmanji problem, nije nikakav problen to uraditi. Zapravo, gnome ima bolji launchpad i expo view/mission control od macOS. No macOS ima global meni neprevazidjen, koji radi bez ikakvog upliva aplikacija....
Potom moze da animirane prozore aktivnih aplikacija umanji i slozi sa leve strane, ukoliko aktivan prozor ne prekriva
levu stranu onda se vide, ako prekriva,, onda pomeranje misa do ivice otkriva, to si video. Potom moze da
ikone na dekstopu stekuje po vise kriterijuma, tako da mozes na dsktopu da imas gazilion ikona, a da pri tom
ne gubis pregled, potom ima predivne dinamicke screen savere, koji su prelepo animirani... za pocetak to...

Види се да никад ниси користио KDЕ чак ни у виртуалној машини па да видиш шта све може... :hahaha:

Види се да никад ниси користио KDЕ чак ни у виртуалној машини па да видиш шта све може... :hahaha:
Prvi put sam ga koristio 1999...
ono sto on ima, i niko drugi nema su activities preko kojih mozes da setujes razlicite wallpapere.
Ljudi ne kapiraju kolko je to dobar koncept, jer su navikli na klasicne virtuelne desktope...

Poslednja izmena:
Па да јеси заиста користио и да си чачкао по подешавањима не би говорио како је GNOME и MacOS моћнији од Плазме. То ево први пут чујем.... :mrgreen:
Expo mu je krsh, hot korneri krsh, wobbly windows dobar, previse tezak za igre, a ne znam kako se iskljucuje
sad kompozitor, mada sad ima da se automatski iskljuci kod pun ekran prozora...
kazem ti, activities je unikatan feature, i to ljudi ne kapiraju, a genijalan je.
Programi su mu neki dobri, neki nisu, jer se ne razvijaju...
Ostalo si prikazao, no nisi probao macOS na meku...

Expo mu je krsh, hot korneri krsh, wobbly windows dobar, previse tezak za igre, a ne znam kako se iskljucuje
sad kompozitor, mada sad ima da se automatski iskljuci kod pun ekran prozora...
kazem ti, activities je unikatan feature, i to ljudi ne kapiraju, a genijalan je.
Programi su mu neki dobri, neki nisu, jer se ne razvijaju...
Ostalo si prikazao, no nisi probao macOS na meku...

Guess what КДЕ има активности ако мислиш да ти прикаже све вируталне десктопове (како он зове workspace-ове). Оно што је предност код KDE је кастомизација док ова два десктопа су против кастомизације. Да GNOME можеш да кастомизујеш али не постоји официјална подршка за GnomeTweaks и Gnome Extensions већ то сами људи широм убацују и онда како се коме заломи. Но и са њима, не може ни да приђе фукционалности Плазме као декстопа. Рекао си да сам приказао Мени горе али тај мени који сам приказао се не добија као виџет у Плазми. Taj виџет се зове X-menu. Имаш три менија које добијеш out-of-box - classic, dashborad и application па шта више волиш, такође добијеш и три таск менаџера - са картицама, само иконице и листа. :pivce:

Користио сам МаcOS на iMac-у на факсу и ја оно никад не би користио Толико само могу да кажем. Подсећа ме на јако на Unity.

Poslednja izmena:
Сад сам открио како да pamac инсталира пакете без претходне надоградње свих пакета. Имате /etc/pamac.conf и ту промените све што желите. Може да позове и AUR па вам је yay и слично на Manjarо-у непотребан. Можеш чак само и да преузмеш скрипту. По дефолту све складишти у /var/tmp али ја сам ради лакше одржавања наравно све пребацио у $HOME
VirtualBox_Manjaro_20_10_2023_23_10_22.png
:pivce:

Poslednja izmena:
Khm, ili je pamac nepotreban...
fora sa yay je da mozes da resavas konflikte kao sa pacmanom, iste su komande. Ne znam dal mozes to sa pamac?

Не него је обрнуто. yay је непотребан у Manjaro-у зато што има буквално СВОЈ aur helper. Мада не видим разлог коришћења АUR-a на Manjaro кад има све, можда за пар програма ти треба и то је то.
Znas kolko se macOS od tada promenio? :hahaha:
Unity je uzeo od macOS izgled, khm, globalni meni i ikone sa leve strane khm...

Додали подршку за виџете :hahaha:

Unity је тотално нефукционалан десктоп. Онај бар као код MacOS који се појавља на панелу у зависности од програма ме је посебно иритирао....

Poslednja izmena:
Не видим шта је смешно кад је тачно. Ако хоћеш да користиш AUR Manjaro није дистрибуција за то него Arch. Имаш буклавно све у официјалној репозорији што немаш код Arch-a па мораш или да користиш AUR или да додаш Chaotic репозиторију а други разлог је та што пакети касне па онда имаш да решиш проблеме које не би ти се појавили на Arch-у.

Не видим шта је смешно кад је тачно. Ако хоћеш да користиш AUR Manjaro није дистрибуција за то него Arch. Имаш буклавно све у официјалној репозорији што немаш код Arch-a па мораш или да користиш AUR или да додаш Chaotic репозиторију а други разлог је та што пакети касне па онда имаш да решиш проблеме које не би ти се појавили на Arch-у.
Znas koliko toga imam iz AUR-a ? :hahaha:
pa imas sve git verzije desktopa, viber ti je u AUR, i hiljade stvari koje nema u oficijalnim repoima :P
Recimo MESA-u moram iz AUR, jer zvanicna dizejbovala proprietary kodeke
...

Znas koliko toga imam iz AUR-a ? :hahaha:
pa imas sve git verzije desktopa, viber ti je u AUR, i hiljade stvari koje nema u oficijalnim repoima :P
Recimo MESA-u moram iz AUR, jer zvanicna dizejbovala proprietary kodeke
...

Aли то не треба људима...

Ово за Mesu први пут чујем пошто Arch/Manjaro немају проблем са власничким софтвером...

Ја на Artix-у рецимо ништа нисам инсталирао из AUR a има далеко мањи репо него Manjaro. Добро јесам cava док није био у Chaotic репозиторији и stacer мислим да сам компајловао...

Poslednja izmena:
Aли то не треба људима...

Ово за Mesu први пут чујем пошто Arch/Manjaro немају проблем са власничким софтвером...

Ја на Artix-у рецимо ништа нисам инсталирао из AUR a има далеко мањи репо него Manjaro. Добро јесам cava док није био у Chaotic репозиторији и stacer мислим да сам компајловао...
Ima mnogo toga sto nema u repo... Svi moraju da podlegnu dizejblovanju vlasnickih kodeka ili prete tuzbom...
No MESA se moze iskompajlirati iz GIT-a, sto omogucava AUR bild skripta. Imam bre hiljade toga instalirano
za sve ove godine... :heart:

Ima mnogo toga sto nema u repo... Svi moraju da podlegnu dizejblovanju vlasnickih kodeka ili prete tuzbom...
No MESA se moze iskompajlirati iz GIT-a, sto omogucava AUR bild skripta. Imam bre hiljade toga instalirano
za sve ove godine... :heart:

Могуће јер је то Manjaro пошто су на неки начин компанија. Аrch не верујем да има проблем.

Back