Линукс - савети и недоумице

• Začetnik teme Začetnik teme RIA77
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

RIA77

Elita
Poruka
15.913
error: file '/grub/i386-pc/normal.mod' not found.
grub rescue>
Решење - потражите партицију где се налази Линукс тј. grub -

grub rescue> ls
(hd0) (hd0,msdos1) (hd0,msdos2) (hd0,msdos4) (hd0,msdos5) (hd0,msdos6)

grub rescue> ls (hd0,msdos1)/boot/grub/i386-pc/
(После ове опције, екран ће се испунити неком гомилом карактера. То значи да је то права партиција, нпр msdos1)

grub rescue> set root=(hd0,msdos1)
grub rescue> set prefix=(hd0,msdos1)/boot/grub

grub rescue> insmod normal
grub rescue> normal

И наравно, увек имајте у резерви диск UBCD, уме да затреба, има корисних програма.

Решење - потражите партицију где се налази Линукс тј. grub -

grub rescue> ls
(hd0) (hd0,msdos1) (hd0,msdos2) (hd0,msdos4) (hd0,msdos5) (hd0,msdos6)

grub rescue> ls (hd0,msdos1)/boot/grub/i386-pc/
(После ове опције, екран ће се испунити неком гомилом карактера. То значи да је то права партиција, нпр msdos1)

grub rescue> set root=(hd0,msdos1)
grub rescue> set prefix=(hd0,msdos1)/boot/grub

grub rescue> insmod normal
grub rescue> normal

И наравно, увек имајте у резерви диск UBCD, уме да затреба, има корисних програма.
Do sad sam imao potrebe sa ovakvim zezancijama samo prilikom dual boot-a kad Windows update odluci da zameni
bootloader svojim a da pri tom naslepo ne pregazi /ueFi grub pa ostanes bez boota. Inace kasnije su to popravili
tako sto komplet pregaze boot, pa ni ne ulazis u boot grub nego direktno u Windows boot manager :P

Eto mene prca jedan CentOS 8.5 od jutros....
U ovom smislu? Opisi u cemu je problem pa da ti neko pomogne ako sam ne umes da resis...

U ovom smislu? Opisi u cemu je problem pa da ti neko pomogne ako sam ne umes da resis...
Radi kao virtuelna mašina u VirtualBoxu, i puca mu "VirtualBox additions" servis nakon update-a kernela. A virtuelnu mašinu bez tog servisa je teško koristiti, jer recimo ne podržava copy/paste sa hosta i na host, i ne podržava mouse integration pa moraš svaki put da ručno "aktiviraš" i "deaktiviraš" miša, etc.

Probao sam da prekompajliram Additions, ali nije pomoglo. Već sam pre imao taj problem, i mislio sam da ima veze sa tim što je klasični BIOS boot, prebacio u UEFI zbog toga što ima bolju kontrolu nad low level servisima, ali nije pomoglo. Danas ću nastaviti da se zaebavam s tim.

Radi kao virtuelna mašina u VirtualBoxu, i puca mu "VirtualBox additions" servis nakon update-a kernela. A virtuelnu mašinu bez tog servisa je teško koristiti, jer recimo ne podržava copy/paste sa hosta i na host, i ne podržava mouse integration pa moraš svaki put da ručno "aktiviraš" i "deaktiviraš" miša, etc.

Probao sam da prekompajliram Additions, ali nije pomoglo. Već sam pre imao taj problem, i mislio sam da ima veze sa tim što je klasični BIOS boot, prebacio u UEFI zbog toga što ima bolju kontrolu nad low level servisima, ali nije pomoglo. Danas ću nastaviti da se zaebavam s tim.
Probaj mount vbox additions pa startuj direktno sa virtuelnog cda...

Back