Limes Sorabicus - prve sankcije srbima u istoriji

jedne od prvih, pored Raške i Zete

Ја чак мислим да Рашка, у почетку, није ни била србска држава, већ РАШКА, тј РУСКА, и да су РАШАНИ били Руси-Варјази-Нормани, који су довукли Волгаре, тј Булгаре овде на Балкан. Балкан и Византија су били велика тезга за све пљачкаше, ратничке хорде, итд...а Волгари су били СВИ који су живели око Волге.
Касније, Рашка, тј Руска, су посрбљене, наравно, само владајући слој је био Руско - Нормански.
То посрбљивање се одиграло доста брзо, за 50 - 70 година, у врх главе.
...
Даље, осим код Дробњака, НАЈВИШЕ И1 ХГ управо има у Полимљу, заправо ту је једино и има, у већој мери!
СКОРО 25%!!!
Остало су разбацани узорци.....

Ја чак мислим да Рашка, у почетку, није ни била србска држава, већ РАШКА, тј РУСКА, и да су РАШАНИ били Руси-Варјази-Нормани, који су довукли Волгаре, тј Булгаре овде на Балкан

i da jeste tako, u to vreme nijedna od tih država nema 'srpsko' u imenu pa to ne umanjuje 'srpstvo' tih država

Ја чак мислим да Рашка, у почетку, није ни била србска држава, већ РАШКА, тј РУСКА, и да су РАШАНИ били Руси-Варјази-Нормани, који су довукли Волгаре, тј Булгаре овде на Балкан. Балкан и Византија су били велика тезга за све пљачкаше, ратничке хорде, итд...а Волгари су били СВИ који су живели око Волге.
Касније, Рашка, тј Руска, су посрбљене, наравно, само владајући слој је био Руско - Нормански.
...
Даље, осим код Дробњака, НАЈВИШЕ И1 ХГ управо има у Полимљу, заправо ту је једино и има, у већој мери!
СКОРО 25%!!!
Открићима никад краја...

...
СКОРО 25%!!!
Alternativna povjest ala Deretić. Dok gorivo nikad skuplje.

...
СКОРО 25%!!!

Овде си постао германо хив позитиван!
Ти Варјази , Нормани оснивају прве руске кнежевине у 9. веку тако да би балканска Рашка била по томе прва Русија без Варјага и Нормана???
Но тагвог али другачијег мишљења је био Мавро Орбин који је написао да се се Русима звали Московљани односно источни Анти.
Антску државу освајају Остроготи и погубљују њиховог краља Боза или Воза која пада под њихову власт чију ће државу уништити Хуни и са Остроготима , Гепидима , Антима , Бугарима и другим племенима доћи у Панонију.Анти ће постојати у изворима до 7. века где нас прокопије обавеђтава да држе већи део обале Дунава и мали Дунав да су истоветни Словенима језиком и физичким изгледом и религијом али да имају другачију државну организацију али да живе без границе према Словенима и да се једни крећу преко других територија слободно али су заратили чак једни против других у 6. веку. Анте ће Јустинијан три пута поразити пошто су напали Византију стећиће надимак антикос и населиће Анте као федерате у Турију , Бачку , Србобран и да ће вршити пограничну улогу са уговором од 558-602. Тада ће их прегазити Авари под којима се повлаче у царство према неким руским археолозима и домаћим археологом Јанковићем у Полабље и север као Серби као мало племе око Зале одакле ће раширити фортбург руисенску културу са Подунавља Полабљем и у 7 веку име Серби се шири на много других словенских племена замењујући дотадашњу суковску , џевџевску и прашку културу руисенском која ће се раширити и балканом , Бугарском па и до Пелопонеза остаци материјалне културе.

Постоји подељено мишљење научника у погледу Анта да су имали сарматску односно аланску аристократију јер Боз се и зове нећак аланског краља у чијој служби је био Јорданесов отац или деда заборавио сам. Тако да је име Боз присутно у аланској аристократији у 6. веку.
Анти су били носиоци Пенаков културе суседна је била Коласин имали су остроготског утицаја као и неких степских народа врло битно да је култураа била номадска. Прокопије није стигао да објасни да су Анти били на вишем цивилазацијском нивоу од Словена да су топли метал и правили Фибиле коа Готи али увек са једном женском ношњом са мушком маском и са 7 кракова на крају док су готске и остроготске фибуле биле са 2 женске ношње са 3 или 5 кракова никад 7. И једни и други су имали зооморфне мотиве као и Авари.Имаће веће урбане центре у Бесарабији тако да је могуће да су били и Трако'-Словени јер су покривали и делове Румуније и Молдавије на западу прозвани западним Антима.
https://www.google.rs/search?hs=qyH...BAgGEAE&biw=1304&bih=700#imgrc=t5s93boDArQz8M:

Сви научници се слажу да су Анти 6. века Словени и Пењаков култура је словенска култура. Тибор Живковић је истакао да су Срби који су дишли у 7, веку нису били чисти Словени већ помешани са Сарматима - Анти!

Такође се слажу да је Ант ендотерм стран назив нису себе тако звали они нестају полако из извора у 7. веку а на месту њих ће се у изворима појавити Руси и Словени па је препоставка да је Рус потенцијално име Анта као и Роксалини који су ратовали са дачанима против Рима.

тако да би проторашка држава могла постојати већ у другој половини 6. века на Балкану можда не на истом месту.
Мавро Орбин говори да су Докавкаси Серби у 4. веку повели Московаљане Русе на Балкан где су се поделили па је остатак продужио у Полабље.
Балканска Субија , Свевија или Сеуборум или Савија са центром у Сиску постоји у 5'-6. веку помиње их и Прокопије у 6. веку у састави готске државе са центром у далмацији која је трајала око 60 година.

Ако су Анти Руси онда је рашка покрајна на Балкану страрија пар векова од кијевске и новогордске Русије.
Ако је тако тај назив нема никакве везе са Варјазима и Нордима већ обрнуто да су Нормани преузели словенско име као племство државе.

Антска држава је имала монарха племство са 70 сателитских регионалних господара што би било слично жупмама и жупанима али анти су влдали великим територијама па зато жупа није можда одредница али имали су организовану државу са зачетком средње класе кроз коју је протицао римски новац.

Poslednja izmena:
Прилично си неповезан Бугари долазе са Кавказа почетком нове ере кад и Готи са места у околини докавкаских Срба и Херула али су били бројни један део се настанио на Волги и тамо створио државу која ће постојати једно време паралелно са мезијском бугарском.
Према једном извору Теодорик остроготски убија на Илирику близу Ниша бугарског краља затим одлази за Италију где убија Одаокара и пстаје први германски западни владар иако као поданик источног царства ковао је свој новац успоставио је нове границе царства Панонију и далмацију до Драча и припојио италском краљевству где је јачала аријанска вера. Под његовом влашћу се налазр и Визиготи у Шпанији као и друга односно трећа сеубска држава у галицији. ова држава није довољно испитана а значајна је за нашу историју а нарочито историју западне Европе.

наравно овакви се извори одбацују по правилу ако не постоји још један који то потврђује рано присуство Бугара на Балкану али може бити и истинито.

....осим Неретљана, који су од главе до пете било Родноверци...а они су само остатак наше прве Словенске-Србске државе на Балкану.

И то је питанје јер Архиђакон Тома зове поганима све аријанце и Хрвате. Обзиром да је у време Ираклија једно време пре краја владавине био уведен монофизитизам као реформа религије на западу и истоку а врло вероватно су тада крштени и Срби и хрвати. Пред крај његове владавинне ова вера ће бити анатемисана и одбачена. самим тим не знамо шта се десил са вром Срба и Хрвата да ли су поново крштени или су само преобраћрни на правоверје а Пагани нису и тд....

Back