Lični izbori i osude

aeternum

✿ forever and ever ✿
Poruka
26.016
Sminka na Plazi

Na ovu temu me je isnspirisao jedan dogadjaj sa X sa gde jedna zenska osoba blati drugu -
sto se nasminkana na plazi slikala i onda idu osude.

Nije to samo, to sam vec i sama dozivela, osude sto koristim diskretnu sminku na plazi,
na primer maskaru, ili malo usta...
Nebitno i da je komplet sminka, zasto bi nekome to smetalo.

Eto pitala sam i ai i svidela mi se psiholoska analiza.
Ja sam je doradila...

"To što neke žene negativno komentarišu ženu koja nosi šminku na plaži uglavnom potiče iz društvenih očekivanja, nesigurnosti ili osećaja konkurencije, a ne iz stvarnog problema sa šminkom. Evo nekoliko mogućih razloga za takvo ponašanje:

1. Norme i "nepisana pravila"

Postoji uvreženo mišljenje da je plaža mesto za opuštanje i prirodan izgled. Kada neko nosi šminku, to se može doživeti kao "neautentično" ili "neprikladno" za to okruženje, iako u stvarnosti nema nikakvog pravila koje to zabranjuje.

2. Lični kompleksi ili nesigurnosti

Nekim ženama može smetati tuđa negovana pojava jer se nesvesno upoređuju i osećaju nedovoljno dobre. Kritika je onda način da se "vrate sebi osećaj vrednosti".

3. Potreba za kontrolom ili "pravilima ponašanja"

U nekim društvenim grupama postoji pritisak da svi treba da izgledaju ili se ponašaju na određeni način. Kad neko odstupa (npr. nosi šminku na plaži), to može izazvati otpor kod onih koji osećaju da se i sami odriču takvih stvari da bi se uklopili.

4. Zavist​

Ako žena izgleda samouvereno i privlačno čak i na plaži, to može izazvati ljubomoru kod drugih, a kritika i blaćenje je način da se pokuša umanjiti njen utisak.

5. Pogrešna uverenja

Neki i dalje veruju da šminka znači da se neko "trudi previše", "pokušava da privuče pažnju" ili "ne voli sebe bez nje", što naravno nije tačno. Mnoge žene jednostavno uživaju u šminkanju i osećaju se bolje kad su našminkane, bez ikakve skrivene namere.

Ukratko:​

To što neko nosi šminku na plaži je lični izbor. Ako druge žene to kritikuju, to više govori o njima nego o njoj. Svako ima pravo da izgleda onako kako želi – i sa šminkom, i bez nje.

Ako želiš, mogu ti pomoći da to pretočiš u post, status ili komentar za društvene mreže – neutralno, ironično ili direktno.

Dakle ovo se moze primeniti na bilo sto spada u nase licne izbore....

Vase misljenje i iskustva?

Poslednja izmena:
Tema je dobra i mislim da bi mogla da se širi. Primer šminke na plaži je takođe dobar.

Mislim da nije problem osoba koja se šminka već oni koji je osuđuju.

Sa druge strane, ja ne volim šminku i ne koristim je za neke svečane prilike. Mnogo osoba mi to zamera.

Imam još primera, ali neka ostanu za kasnije.

Tema je dobra i mislim da bi mogla da se širi. Primer šminke na plaži je takođe dobar.

Mislim da nije problem osoba koja se šminka već oni koji je osuđuju.

Sa druge strane, ja ne volim šminku i ne koristim je za neke svečane prilike. Mnogo osoba mi to zamera.

Imam još primera, ali neka ostanu za kasnije.
Da, bez obzira sta je u pitanju problem je osuda za nesto sto je stvar licnog izbora.

Misljenje da imamo pravo da osudimo nesto sto je drugacije, prema nasim merilima.

Nažalost razna osuđivanja su kod nas prilično česta pojava.
Ono što bih dodao je da se takva ponašanja najčešće naučena tj. vidimo ih negde (roditelji ili društvo) usvojimo ih i onda krenemo nekritički da ih primenjujemo.
Takođe ima tu momenat egotripa/moći kada kada se takvim kritikama postavljamo kao autoritet.
Ako se izuzmu glupost i bezobrazluk kao crte ličnosti, nagađam da su osobe koje se tako ophode prema drugima i same u nekom momentu prošle kroz slično.

Sminka na Plazi

Na ovu temu me je isnspirisao jedan dogadjaj sa X sa gde jedna zenska osoba blati drugu -
sto se nasminkana na plazi slikala i onda idu osude.

Nije to samo, to sam vec i sama dozivela, osude sto koristim diskretnu sminku na plazi,
na primer maskaru, ili malo usta...
Nebitno i da je komplet sminka, zasto bi nekome to smetalo.

Eto pitala sam i ai i svidela mi se psiholoska analiza.
Ja sam je doradila...

"To što neke žene negativno komentarišu ženu koja nosi šminku na plaži uglavnom potiče iz društvenih očekivanja, nesigurnosti ili osećaja konkurencije, a ne iz stvarnog problema sa šminkom. Evo nekoliko mogućih razloga za takvo ponašanje:

1. Norme i "nepisana pravila"

Postoji uvreženo mišljenje da je plaža mesto za opuštanje i prirodan izgled. Kada neko nosi šminku, to se može doživeti kao "neautentično" ili "neprikladno" za to okruženje, iako u stvarnosti nema nikakvog pravila koje to zabranjuje.

Nekim ženama može smetati tuđa negovana pojava jer se nesvesno upoređuju i osećaju nedovoljno dobre. Kritika je onda način da se "vrate sebi osećaj vrednosti".

U nekim društvenim grupama postoji pritisak da svi treba da izgledaju ili se ponašaju na određeni način. Kad neko odstupa (npr. nosi šminku na plaži), to može izazvati otpor kod onih koji osećaju da se i sami odriču takvih stvari da bi se uklopili.

4. Zavist​

Ako žena izgleda samouvereno i privlačno čak i na plaži, to može izazvati ljubomoru kod drugih, a kritika i blaćenje je način da se pokuša umanjiti njen utisak.

5. Pogrešna uverenja

Neki i dalje veruju da šminka znači da se neko "trudi previše", "pokušava da privuče pažnju" ili "ne voli sebe bez nje", što naravno nije tačno. Mnoge žene jednostavno uživaju u šminkanju i osećaju se bolje kad su našminkane, bez ikakve skrivene namere.

Ukratko:​

To što neko nosi šminku na plaži je lični izbor. Ako druge žene to kritikuju, to više govori o njima nego o njoj. Svako ima pravo da izgleda onako kako želi – i sa šminkom, i bez nje.

Ako želiš, mogu ti pomoći da to pretočiš u post, status ili komentar za društvene mreže – neutralno, ironično ili direktno.

Dakle ovo se moze primeniti na bilo sto spada u nase licne izbore....

Vase misljenje i iskustva?
Ma, kad sam na plaži-šminkala se ili ne, potpuno mi je nebitno šta ko o tome misli, ali isto tako nemam mišljenje o pripadnicama istog pola-ne odmeravam ih i boli me uvo da li se šminkaju ili ne. Uvek sam našla divnoće od devojčica/devojaka/žena tamo da porazgovaramo, ostavim peškir na čuvanje, pa uzvratim uslugu kasnije...
Marim kako se pojavljujem na javnim mestima, ali nisam ni manijakalno udarena da se za plažu spremam kao za na modnu pistu ili svadbu.
Ne smetaju mi ljudi uopšteno, i mislim da mogu slobodno iz iskustva da računam na to da ni ja nikome ne smetam.
Stvarno, na svim plažama koje sam posetila-nisam osetila potrebu ni da procenjujem ko je kakav došao, a nisam primetila ni to da ljudi obraćaju naročitu pažnju na mene.

Ma, kad sam na plaži-šminkala se ili ne, potpuno mi je nebitno šta ko o tome misli, ali isto tako nemam mišljenje o pripadnicama istog pola-ne odmeravam ih i boli me uvo da li se šminkaju ili ne. Uvek sam našla divnoće od devojčica/devojaka/žena tamo da porazgovaramo, ostavim peškir na čuvanje, pa uzvratim uslugu kasnije...
Marim kako se pojavljujem na javnim mestima, ali nisam ni manijakalno udarena da se za plažu spremam kao za na modnu pistu ili svadbu.
Ne smetaju mi ljudi uopšteno, i mislim da mogu slobodno iz iskustva da računam na to da ni ja nikome ne smetam.
Stvarno, na svim plažama koje sam posetila-nisam osetila potrebu ni da procenjujem ko je kakav došao, a nisyaam primetila ni to da ljudi obraćaju naročitu pažnju na mene.
Naravno, tudj izgled, njegova - njena stvar.
Ja nekada spazim ako mi se svidja nesto kod nekoga a ne da trazim mane i da gledam sta mi se ne svidja.
A naravno volim komunicirati sa drugima... i meni su normalne te razlicitosti.
Ne pogadja me ako me neko osudi nego me samo nervira ta pojava, jer znam koliko je to neispravno.

4. Zavist​

povećana lepoća i pamet automatski izazivaju zavist, osećaj nize vrednosti i konsekventno dovode do instantnog blacenja (ne bi li bili nekako bolji nego sto jesu) - cime, samim tim, sebe unizavaju po tim linijama ali jos gore po liniji loseg vaspitanja pa i nedostatku humanizma.

Doduse ima i jos gora konsekvenca - licemerstvo.

Kad bi ovo drustvo shvatilo ovu cinjenicu mozda bi mogli da napravimo neko bolje okruzenje i opsti zivot.

Back