Licenca Za Sluzbenika Obezbedjenja

Evo da vas pitam.

Ovde treba biti pametan, domisljat

Udje nekoliko sumljivih musterija, i, razdvoji se.
Kako treba reagovati?
dok jednog pratis ostali ce krasti.
ako stojis kod vrata krasce,
vrata ne smes da zakljucavas i da proveravas svakoga od njih ako se ne oglase vrata.
Unutra je guzva.
Sve sto ukradu odbija se tebi od plate.
Radnju ne smes da napustis pa da ih pratis kuda se krecu,
kamere ne mogu da uhvate sve.
I sva roba... u prodavnici nije osigurana tako da nema zujalica, lako ce da ukradu.
U iznosu vecem od 5000 din.

Pratiti brojniju grupu, ili im zabraniti ulazak u radnju?

Beskorisno sve sto se tamo nauci odma se za nedelju dve zaboravi koliko i traje obuka

U planu je bilo da obuka traje 3 meseca,ali su pomerili na 3 nedelje.

Možeš bar nešto zapamtiti

- - - - - - - - - -

Evo da vas pitam.

Ovde treba biti pametan, domisljat

Udje nekoliko sumljivih musterija, i, razdvoji se.
Kako treba reagovati?
dok jednog pratis ostali ce krasti.
ako stojis kod vrata krasce,
vrata ne smes da zakljucavas i da proveravas svakoga od njih ako se ne oglase vrata.
Unutra je guzva.
Sve sto ukradu odbija se tebi od plate.
Radnju ne smes da napustis pa da ih pratis kuda se krecu,
kamere ne mogu da uhvate sve.
I sva roba... u prodavnici nije osigurana tako da nema zujalica, lako ce da ukradu.
U iznosu vecem od 5000 din.

Pratiti brojniju grupu, ili im zabraniti ulazak u radnju?

Ne radiš sam

prosle, ne znam jel prosle ili preprosle godine u planu je bilo da zakon usvoji satnicu od 145 din na tadasnjih 125? pa su pomerili na 135 din na sat. za obezbedjenje.
sto je obuka tako kratka?

pa radim sam necu sad da ometam u poslu radnice na kasi dok je kradja sta mi one mogu da pomognu

Zato što je trebalo sve obučiti,a do sada koliko ja znam 30% kandidata je položilo

7500din ide za komisiju

U proseku svaki službenik mora da savlada 101 čas prakse, 66 časova teoretske nastave i 35 samoodbrane bez oružja i to za najmanje 17 dana. Taj posao je potrebno obaviti što pre jer radnici obezbeđenja ne mogu i isto vreme da rade i da idu na usavršavanje – objašnjava Milićević i napominje da pohađanje obuke i polaganje stručnog ispita mogu da obave i radnici obezbeđenja koji nemaju srednju stručnu spremu, ali neprekidno ovaj posao rade pet godina. Licenca će im biti izdata ako se doškoluju (steknu srednju stručnu spremu trećeg stepena) do petog decembra ove godine, objašnjava Milićević.

Obuka službenika privatnog obezbeđenja košta oko 20.000 dinara, plus još 7.500 koliko je potrebno da se uplati prilikom polaganja stručnog ispita u MUP-u. Procenjuje se da upravo ova cena, ali i strah radnika obezbeđenja da ovaj zakon neće poboljšati njihovu materijalnu situaciju, utiče na broj zainteresovanih.

– Mnogi od nas misle da naše plate od dvadesetak hiljada dinara uprkos licenci neće biti povećane. Osim toga novac za obuku izdvajamo iz svojih džepova, mada ima poslodavaca koji izlaze u susret radnicima tako što im daju novac za obuku koji oni vraćaju u ratama. I treći razlog zbog kojeg kolege odustaju od obuke jesu godine. Neki od njih uplašili su se da neće uspeti da prođu fizičku proveru i časove borilačkih veština. Strah je možda preteran jer instruktori imaju razumevanja – objašnjava jedan od radnika obezbeđenja.

Procenjuje se da u firmama koje pružaju usluge privatnog obezbeđenja radi između 40.000 i 60.000 ljudi i da je oko 50 odsto njih zaposleno na crno.

Poslednja izmena:

Back