lica za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poštovani,
malo sam se interesovao za bezbednost i zdravlje,obzirom da sam završio VTŠ Novi sad pre pet godina i stekao zavanje Inženjer zaštite na radu (viša školska sprema).
Radio sam neke druge posliće ,jer nisam mogao naći ništa iz bezbednosti,ali sada razmišljam da radim ono za šta sam se i školovao,odnosno nemam izbora.
Zato Vas molim da mi približite stanje( iz Bačke Topole sam),s ciljem da vidim gde i kako mogu da se "ubacim" da radim na poslovima bezbednosti i zdravlja,odnosno zaštitu na radu,kako smo mi zvali.
Znamo svi da kada se završi škola-fakultet da znanje i privreda nemaju ništa sličnoga.
Dakle nisam opterečen što nisam direktno radio na ovim poslovima.
Ustvari,jesam na papiru vodio ZOP I ZNR,tako da imam predstavu šta i kako ide,ali sada ovo sa licencom,kako ide.
Molim dobronamerne ljude da me educiraju,šta,kako itd..
Hvala unapred

Ima li kakvih saznanja?

Da bi polagao za licencu moraš da imaš 7.stepen stručne spreme i minimum 3 god.rada u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.Tada kad polažeš polažeš ceo stručni ispit zajedno.Znači kad završiš master moraš prvo da odradiš 3 god. u toj oblasti pa tek onda imaš uslov da polažeš.
Cek, cek jedno je licenca (ona se dobija a ne polaze se ispit za nju) a drugo je strucni ispit za obavljanje poslova BZR. A sto se tice radnog iskustva, danas po zakonu ne mozes da obavljas poslove BZR bez strucnog ispita pa se postavlja pitanje kako da stekne taj uslov od 3 godine ukoliko zakonski ne moze da obavlja taj posao bez ispita. Mislim da si nesto pobrkao...

Imas ovde sve sto ti je potrebno
Link

PREGLEDAO,ALI NIGDE NE VIDIH "KOJI SMEROVI I SPREME,OSIM ŠTO PIŠE VISOKA"
U nomenklaturi zanimanja postoji zvanje inženjer zaštite na radu i taj sam.
Zakon o Visokom školstvu mi priznaje to zvanje.
Za znalce.
-Da li mogu polagati stručni ispit za obavljanje poslova bezbednosti na radu-mislim kao stručni radnik,a ne za ispitivanje radne sredine,sredstava rada itdd.
pozzzzzz

Hmmm nisam siguran da sam te dobro skapirao ali mozhda ti ove informacije pomognu ...

Za licencu - pravno lice mora da ima zaposhljenog sa VISOKOM strucnom spremom ( tehnicka,ZNR,medicina rada,organizacija rada ... ) sa polozenim strucnim ispitiom iz BZR-a + 3 godine radnog iskustva u toj oblasti!

Ono sto ja pretpostvljam je da ti sa VISOM skolom nikako ne mozhesh imati VISOKU strucnu spremu.

Cek, cek jedno je licenca (ona se dobija a ne polaze se ispit za nju) a drugo je strucni ispit za obavljanje poslova BZR. A sto se tice radnog iskustva, danas po zakonu ne mozes da obavljas poslove BZR bez strucnog ispita pa se postavlja pitanje kako da stekne taj uslov od 3 godine ukoliko zakonski ne moze da obavlja taj posao bez ispita. Mislim da si nesto pobrkao...

Nisam ja pobrkao već ti !!!
Ne treba mešati stručni ispit za obavljanje poslova BZNR sa ispitom za pregled opreme i licencu za obavljanje ovih poslova !!

Kad se zaposliš na poslovima bezbednosti i zdravlja na radu ,po zakonu imaš godinu dana od dana početka na tom radnom mestu da položiš stručni ispit jer posle toga više ne bi imao pravo da radiš ako nisi položio,što znači možeš da se zaposliš ako nemaš iskustvo i ispit(normalno ako te poslodavac zaposli takvog) .

Posle položenog ispita čekaš 3 godine iskustva na tom poslu i onda imaš uslov za licencu (normalno ako imaš 7. stepen stručne spreme )

Ne treba mešati stručni ispit za obavljanje poslova BZNR sa ispitom za pregled opreme i licencu za obavljanje ovih poslova !!

Kad se zaposliš na poslovima bezbednosti i zdravlja na radu ,po zakonu imaš godinu dana od dana početka na tom radnom mestu da položiš stručni ispit jer posle toga više ne bi imao pravo da radiš ako nisi položio,što znači možeš da se zaposliš ako nemaš iskustvo i ispit(normalno ako te poslodavac zaposli takvog) .

Posle položenog ispita čekaš 3 godine iskustva na tom poslu i onda imaš uslov za licencu (normalno ako imaš 7. stepen stručne spreme )
Pa ja i ne mesam stručni ispit za obavljanje poslova BZNR sa ispitom za pregled opreme i licencu za obavljanje ovih poslova jer FIZICKO LICE polaze strucni ispit a licencu moze da dobije jedino PRAVNO ili PREDUZETNIK i za licencu se nista ne polaze vec se ona dobija na osnovu potrebnih uslova (strucni ispit zaposlenog, obrazovanje, ...) E sad u Pravilniku se ne trazi 7. stepen nego VISOKA strucna sprema sto je u principu isto ali moze da napravi problem onima koji su zavrsili skole po Bolonji tj posle 2005. godine kad je donet Zakona o visokom obrazovanju.

Veoma je komplikovano tumaciti zakon, tos svako shvata razlicito. Zato sam ja zvala Upravu da mi pojasne i jedan ljubazni gospodin mi je rekao ovako: " Bitno je da u svom radnom stazu imate 3 god radog iskustva na poslovima bezbednosti i zdravlja naradu, sto se dokazuje potvrdom od firme u kojoj ste radili i fotokopijom radne knjizice, sto znaci da ispit mozete poloziti danas, a sutra podneti zahtev za dobijanje licence." Prema tome ne mora se imati 3 god sa polozenim ispitom, tako je bilo i ranije i nije se promenilo

Hmmm nisam siguran da sam te dobro skapirao ali mozhda ti ove informacije pomognu ...

Za licencu - pravno lice mora da ima zaposhljenog sa VISOKOM strucnom spremom ( tehnicka,ZNR,medicina rada,organizacija rada ... ) sa polozenim strucnim ispitiom iz BZR-a + 3 godine radnog iskustva u toj oblasti!

Ono sto ja pretpostvljam je da ti sa VISOM skolom nikako ne mozhesh imati VISOKU strucnu spremu.

Da,ali Zakon o visokom obrazovanju kaže da svi koji su stekli zvanja po ranijem-zadržavaju ista.
Tj. inženjer zaštite na radu,baš kao i sada ovaj sa tri godine.
Uz to prilažem potvrdu da sam "radio na tim poslovima-ZOP I ZNR-u" tri godine.
e tu je meni kvaka,o kojoj bih želeo da izmenjamo praxu.
Molim dobronamerne za savet...

Da,ali Zakon o visokom obrazovanju kaže da svi koji su stekli zvanja po ranijem-zadržavaju ista.
Tj. inženjer zaštite na radu,baš kao i sada ovaj sa tri godine.
Uz to prilažem potvrdu da sam "radio na tim poslovima-ZOP I ZNR-u" tri godine.
e tu je meni kvaka,o kojoj bih želeo da izmenjamo praxu.
Molim dobronamerne za savet...
Mozda su nazivi slicni ali imas VISU strucnu spremu a u zakonu se kao uslov postavlja VISOKA strucna sprema, ipak su dva razlicita nivoa obrazovanja. U sadasnjem sistemu skolstva sa zavrsenim prvim stepenom se ne dobija naziv diplomirani pa zbog toga unosi zabunu titula koja se dobije po zavrsetku fakulteta.Mozes da upises fakultet koji sada traje 3 godine i da das razliku u ispitima i da steknes VISOKU strucnu spremu.

Poslednja izmena:
Ja se pridruzujem vasem razgovoru jer ni meni nije jasno kako da dodjem do licence jer kao inzenjer ZNR imam pet godina iskustva,kasnije sam polagala razliku i dobila zvanje Strukovni inzenjer BZR, da li se to vrednuje kao Visoka skola i da li mi vrede te godine rada ili sad posle te razlike moram imati tri god iskustva ,to je ono sto je nejasno.Da li imam prava na licencu?

Ja se pridruzujem vasem razgovoru jer ni meni nije jasno kako da dodjem do licence jer kao inzenjer ZNR imam pet godina iskustva,kasnije sam polagala razliku i dobila zvanje Strukovni inzenjer BZR, da li se to vrednuje kao Visoka skola i da li mi vrede te godine rada ili sad posle te razlike moram imati tri god iskustva ,to je ono sto je nejasno.Da li imam prava na licencu?
Ako te ja razumem, ti mislis na strucni ispit za obavljanje poslova BZR? Licencu dobijaju samo pravna lica i preduzetnici. A sto se tice prvog pitanja, u diplomi ti pise da imas visoko obrazovanje tako da ispunjavas taj uslov, jedino ti nedostaje strucni ispit koji se polaze.

Veoma je komplikovano tumaciti zakon, tos svako shvata razlicito. Zato sam ja zvala Upravu da mi pojasne i jedan ljubazni gospodin mi je rekao ovako: " Bitno je da u svom radnom stazu imate 3 god radog iskustva na poslovima bezbednosti i zdravlja naradu, sto se dokazuje potvrdom od firme u kojoj ste radili i fotokopijom radne knjizice, sto znaci da ispit mozete poloziti danas, a sutra podneti zahtev za dobijanje licence." Prema tome ne mora se imati 3 god sa polozenim ispitom, tako je bilo i ranije i nije se promenilo

Možete li mi dati br. telefona Uprave, jer bih ih nazvala za neke informacije!
Hvala

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back