Leva ruka-desni džep

..nije bash tako..mali ljudi gledaju gore na vr' kace i misle da ako oni kradu onda je normalno da i mi krademo..ako oni ne poshtuju zakone, shto bi ja..istina je da su ljudi lako kvarljiva roba, ali ako imash sistem koji radi onda je to svedeno na normalnu meru..

Ma 'de... Imali smo mi na celu vlade i bezgresnu genovevu Kostuna koji bi verovatno pocrveneo i zamucao na pomisao da nesto ukrade, pa jel' to reformisalo drustvo?

Opravdanje i obrazlozenje za korupciju se uvek lako nadje. Kod nas je korupcija, jednostavno, endemski uvrezena i mislim da je jedini nacin da se sasece da postoje neki mocni i mnogoljudni inspektorati koji bi kaznjavali sve i svakog.

Mogu da mislim na kakvo bi vristanje to naislo. Sto bre mene, kad Pera... itd.

..recimo kada bi postojala rigorozna kontrola drzzavnih sluzzbenika i bile zaprecene velike kazne uz gubitak posla i nemogucnost da se vishe zaposlish u struci bi bio dobar pochetak..onda bi ti sluzzbenici iz besa vijali ove ispod sebe jerbo im je to statisfakcija shto su na "polozzaju"..i tako krug po krug, do dna..

Znajuci nas, ti strogi propisi bi se strogo selektivno primenjivali, sto bi na neki nacin bilo jos odurnije od free market korupcije.

jedino resenje je povecanje standarda,ako bude opadao tek ce da bude katastrofa,s druge strane ako bude rastao onaj broj razumnijih ce manjeda krade ili nece uopste,pa da jos povecas kazne razmisljace.......sto da ukradem 4000 eu i da rizikujem 5 godina robije i troskove za to jedno 20 000 kada mi je plata 1,500 eu.....jedino to...ovako je beznadezno.

Ma shta prichate ljudi kad za svaku rutinsku kontrolu kod lekara treba mito, za zastoj u birokratiji isto, za bolji posao, za cepanje kazne....korupcija je od vrha do dna...i za to nije zasluzan samo vrh.
Pa necu ja da se ugledam na svog komshiju kriminalca, zato shto trenutno zivi lepo...ljudi su kvarljivi, lenji i amoralni.

Back