letovanje na jedrilici

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:rotf:

Odgovor na prvi komentar ---Ne mozes ni da zamislis koje otkrice za mene . Vec pravimo plan za sledece jedrenje ! :D

Ad1-- Ucenje nikad ne prestaje !( A i znas ko me je naucio :zper:) Mada mi se najvise dopada naziv PAJET (Bokobran me podseca na zrakomlat i ostale novotarije pa mi nekako ne ide uz klasiku )

Ad2-- Cvorovi i knjige :D?? ( Verujem ) Ali.......... da si ti video prvi put kad sam Linu svezala ............nema toga ko bi je odvezao...
E sad .........ves susim na dugmence u masini , kravice nemam ,ali ........znas onaj potez kad napravis omcu ukrstis pa nabacis ko laso na one metalne drzace , pa tako vise puta ( ja 5 za svaki slucaj ), nema te krstarice koja ce mi pobeci iz marine :manikir:

Jesam li dobar djak ? :mrgreen:

Poslednja izmena:

DA MALO POJASNIM ......POSTO SMO IMALI VJETAR U SAMU KRMU POSTAVIO SAM JEDRA DA GENOVA NE SMETA GLAVNOM JEDRU I JEDIO LEPTIROVIM NACINOM SA UPOTRBOM TANGUNA KOJI SLUŽI I ZA JEDRENJE SA SPINAKEROM
JEDRILICA NA OVAJ NACIN PLOVI MIRNO I SA ZADOVOLJAVAJUCOM BRZINOM ..OVDE SMO JE IMALI OKO 7 CVOROVA

:heart:

POSTO JE GLAVNO JEDRO DOSTA OTPUSTENO U GORNJEM DJELU SE NASLANJA NA GORNJI KRIZ --STO MOŽE DA OSTETI JEDRO AKO SE NE PAZI

Yeeeeeeeee................. stigo' Kapetan
170331.gif

Sad si naso' da nas zbunjujes
50971706.gif
, a taman mi je dobro krenulo :zplez:

Aj' prevedi , da te ceo svet razume --Genova ,Tangun , Spinaker ..... :manikir:

POSTO JE GLAVNO JEDRO DOSTA OTPUSTENO U GORNJEM DJELU SE NASLANJA NA GORNJI KRIZ --STO MOŽE DA OSTETI JEDRO AKO SE NE PAZI

:ok: za leptir.

Meni je to omiljen i jednostavan način kad je vjetar u krmu. Vidim na moru da se "leptir" danas rijetko upotrebljava. Možda je to zato što moderne jedrilice, pa tako i ova tvoja, imaju zakošene križeve (to baš smeta "leptiru") radi boljeg iskorištavanja letnog jedra/genove. U sportskom jedrenju, kad imaš kompletnu i obučenu posadu, ide spinaker, ali to je u rekreativnom jedrenju prava za.ebancija...

Ostrvce prema kome smo bili krenuli iz znatizelje , zove se Saplun i jedino je od 46 kamenih otocica pripadnika arhipelaga , koje je peskovito .
Zato je i bilo interesantno ali............ostalo za drugi put :)

Musko je za taj dan imao jos puno mastovitih ideja a kapetan se prati ;)

Kao sto rekoh , imajuci u vidu udaljenost Lastova od kopna , beskrajno prostranstvo mora oko nas i dosadasnje iskustvo sa ostrvima Jadrana koji su definitivno drugaciji i u prilazu ,
pogled na ogromnu stenu koja se isprecila ispred nas i predstavlja pocetak naseg danasnjeg cilja .............hmm...........nesto novo

Zaobilazimo je u sirokom luku i to traje i trajeee
Gore na vrhu ogroman svetionik i jasno zasto je tu . Moraju ga svi videti .Kada ga oplovimo sa druge strane videcete koja je to visina

Ostar zaokret na desno i ulazimo u Skrivenu luku .

Sa desne strane .............deluje fascinantno delo prirode

Lastovo je premalo zasticeno od uticaja olujnog mora pa zato i nema neke velike plaze ;
Skrivena luka je deo gde ako zelite mir u skoro potpunoj izolaciji , tu cete ga sigurno naci .
Na zalost , 2003 godine je skoro jedna trecina Lastova izgorela i to pretezno taj deo na jugu tako da zato i izgleda kao meseceva povrsina
Prica kaze , da je pozar podmetnuo jedan mestanin i to zbog neuzvracene ljubavi :dash: i pritom predhodno upozorio ali ga niko nije ozbiljno shvatio .

Leva strana , za nijansu pitomija :)

Ulazimo sa pucine i bez obzira na okolni deo i po obliku izgleda i skriveno i sigurno

Okolna brda jos uvek neoporavljena od nacinjenog ludila sad su sva gusto izbrazdana crevima za dovod vode u slucaju pozara ali trebace jako puno vremena za prvobitni izgled.

U Skrivenoj uvali i nema bas bog zna sta , razmisljajuci na nacin na koji smo dozivljavali Mljet.
Mir , tisina , obala pusta , oko nas jedrilice , odmaraju se i ljuljuskaju na suncu i predahu od puta do tu.
Prija !
Poneko spusti mali camac i ode do obale ali se brzo i vrati . Jedini domaci koje smo mogli videti su doneli gomilu ribe da ociste na obali. Zavrsili i nestali .
Spremili smo laki rucak , neizbezno vino sa Krka i naravno kafa .
Opusteno .............pa nigde nam se i ne zuri .
Utom pridje camac ...............zaustavio se pored nas , pozeleli dobrodoslicu ( a samnom su imali prvi kontakt :mrgreen:) i naplatili karte za ulazak u Nacionalni park .
Lastovo je jedan od 8 Nacionalnih parkova koje HR ima . ok , sto se mora nije tesko
Ko ne plati na Drini , mora na cupriji . Gde god da su nas sreli , platili bi i to vazi za celo ostrvo . Zato se karte cuvaju do odlaska .

Nas komsija

Vreme da se krene dalje i pokret

i ponovo na otvoreno more ali ovog puta dalje , u blizini obale

mailgooglecom7521996752.jpg

...

Utom pridje camac ...............zaustavio se pored nas , pozeleli dobrodoslicu ( a samnom su imali prvi kontakt :mrgreen:) i naplatili karte za ulazak u Nacionalni park .
Lastovo je jedan od 8 Nacionalnih parkova koje HR ima
. ok , sto se mora nije tesko
Ko ne plati na Drini , mora na cupriji . Gde god da su nas sreli , platili bi i to vazi za celo ostrvo . Zato se karte cuvaju do odlaska .
...

Ne ljuti se ali moram te ispraviti. Naime, Lastovo nije Nacionalni park nego Park prirode.

Hrvatska zaista ima 8 NP a to su NP Brijuni, NP Risnjak, NP Plitvička jezera, NP Sjeverni Velebit, NP Paklenica, NP Kornati, NP Krka i NP Mljet.

Lastovo je jedan od 10 Parkova prirode u RH. Valjda vas je ulaznica došla jeftinije nego da je bila za neki NP:)

U pravu si ! :okok:

Park prirode !! Da, karta nije bila nesto skupa , zanemarljivo, a pritom smo dobili i kataloske informacije o Lastovu . Lepo oni to rade

Ne ljutim se, samo ti ispravljaj , bar znam da ne propustas casove :D , pa ces kao uzoran djak dobiti i bonu :mrgreen:

ne daju , al prvom prilikom :)

Poslednja izmena:
Idemo usporeno pored obale i posmatramo promene na vegetaciji .
Sve zelenije i zelenije

Goriva nam polako nestaje i krajnje je vreme da nahranimo Linu :D .Otkad smo krenuli sa punim rezervoarom samo smo je jednom dopunjavali , tako da realno trosak za benzin i nije neki .
U Ublima postoji pumpa za brodove i idemo tamo

Sirok prilaz , duboka voda i mogu i veliki brodovi da komotno udju .
Suma se spustila do obale

U dubini , sa desne strane vidimo veliki putnicki brod Jadrolinije koji se tankira , okolo mali camci koji zure isto kao i mi da sto pre dodju na red .
Mala benzinska stanica , lepo pridjes , prodavac ti pomogne da se uparkiras i privezes , doda ona creva za gorivo ........... i ja tu istrcim iz broda i sta :rotf:
Kupim sladoled :super:
Tek onda kad sam ga videla , shvatim da sam na njega i zaboravila od silnih djakonija koje smo isprobavali tih dana

Fa'ja Cmoko :zag: , ................ al' nemoj da te cuje pravi autor :zcepanje: Muskokrk

Ipak je ovo ( pustiti glasnooooo )

i usput
170331.gif

A veceras , Muskokrk je imao zamerku na moje secanje :besna: u vezi brodova pa daje izmenu koju ne mogu da ubacim u onaj post , ali moze i ovde :) pa kaze :

prvo ispravi ......tamo se ne tankaju veliki brodovi to je luka za trajekt aonaj brod je trajekt koji povezuje otoke ..ovde lastovo sa splitom ............

.........dakle tamo se tankiraju jedrilice otocani i ribarski brodovi ..onaj veliki samo prevozi vozila oi putnike

Poslednja izmena:
Gorivo natankano i idemo dalje

U pisanim dokumentima , Lastovo se pominje jos u sestom veku ali nadjeni tragovi prisutnosti coveka vode jos iz kamenog doba ( 8500 g PNE).

Citajuci malo istorijat ostrva , pa jos iz hrvatskih izvora , moram priznati da sam se dosta iznenadila tokom i prikazom raznih osvajaca i pripajanja raznoraznim drzavama u okruzenju i verovatno da bi forumasi sa PDF Politika , imali tu sto sta da kazu z:mrgreen: i zadovoljno dizu svoje perjanice ali cu im uskratiti to zadovoljstvo z:p , tek da ne pokvare temu sa svojim prepucavanjima.

Elem , svako od osvajaca je ostavio nesto , u smislu napredka , pocev od Ilira , preko Rimljana koji su se prilicno dugo zadrzali , zatim Slovena koji su dosli u 7 veku da bi za njih bila kobna 998 godina ,kada je jedan venecijanski duzd resio da se definitivno obracuna sa hrvatskim i neretvanskim gusarima duz cele jadranske obale i po ostrvima .
Grad Lastovo je unisten a stanovnici su odlucili napraviti novi sa unutrasnje strane brda u kotlini , potpuno odvojen od obale da bi ga mogli lakse zastititi.

Na neki nacin Lastovo je uvek imalo neku svoju autonomiju i stalno su se stanovnici bez obzira kojoj drzavi pripadali borili za nju .
Cak u vreme osvajanja turaka su uveli i obavezno sluzenje vojnog roka .

I tako dolazimo do Italijana koji su ga pripojili sebi 1918 , bazirajuci pripadnost na osnovu velikog broja svog stanovnistva tamo . Zbog toga su hrvatske skole ukinute a sluzbeni jezik je bio italijanski . Dobro u svemu tome je sto je ipak doslo do procvata standarda i doseljavanja jos Italijana , pa su tad i imali maximum od 2000 stanovnika . Za jedno ostrvo na sred mora sa jakim vojno strateskim znacajem to je bila izuzetna cifra .

I 1943 dolaze partizani sa Titom i oslobadjaju Lastovo i pripajaju SFRJ z:lol:, kao deo hrvatske republike a Italijani i ostali nezadovojni do '53 odlaze odatle na razne strane sveta

Nakon II svetskog rata , Lastovo kao i Vis , zbog lokacija , postaju ostrva iskljucivo rezervisana za vojsku i stranim drzavljanima je bio strogo zabranjen pristup ostrvu .............pa skoro do 1988 godine kada je zabrana ublazena i dozvoljen dolazak .

Na jednom od popisa pre 10tak godina , broj stanovnika je bio 835 a i sad ne deluje nesto puno veci .

Sto se tice istorijata koje je definitivno ostavilo tragove gde god smo se posle kretali po Lastovu , to bi bilo sve ,tek da vam je jasno koliko je specificno samo po sebi , lokacijama gde su smestena mesta , nacinu zivota ...............kao da ste stupili u neki davno zaboravljeni svet koji i dalje funkcionise na samo sebi svojstven nacin bez ikakve zelje da ga uniste ''blagodeti'' danasnjice

Kao bivse vojno ostrvo Lastovo je prozeto raznim vojnim tunelima , gigantskim podzemnim skladistima i raznoraznim vojnim atrakcijama .

Morala sam da zvirnem i pridjemo blize z;) Voda ..........tu se nema sta reci ...
Verovatno skroviste za podmornice a sta je iza u dnu i dokle vodi .....bas nisam htela da ispitujemo

Malo uzivanja u lepoti i miru i brodskim aktivnostima :manikir: i idemo .....

Poslednja izmena:
A da , z:hm: ima jedna zanimljiva pricica vezana za Skrivenu uvalu i onu ogromnu stenu visoku 100 metara , koja je sa unutrasnje strane natkriljuje ( post 529 i 530 )...

Gore na vrhu stene se nalazi svetionik Struga i prosle godine je imao neobicnog posetioca .
Cuveni Bill Gates, „otac“ interneta, vlasnik Facebooka' i jedan od najbogatijih ljudi na kugli zemaljskoj,svojom ogromnom jahtom je obilazio Jadransku obalu i svuda gdje je došao oko njega strka i galama –osim naravno na prelepom Lastovu.Onu tisinu tesko je poremetiti .
Tamo ga nisu ni prepoznali .
Dan pre dosli su ''ljudi u crnom'' kod svetionicara i zamolili ga da za sutradan napravi neki obican rucak za dvoje .
On , covek napravio sta je upecao tog dana .....sve obicno i domace bez ikakvog specijalnog serviranja .
Oni dosli i pojeli ...........ali nisu platili ....:zcepanje: Pa odkud njemu kesh pare ?

Placeno jeste bilo , naravno , ali domaci pricaju o tom dogadjaju

Evo ovde , gore na vrhu ... ( nije lose mesto za neke trenutke za pamcenje ;) )

Poslednja izmena:
@Teja
117b661766012679.gif

E sad , kako je meni taj deo ostao malo maglovit i po malo nejasan , juce mi je Musko opet :zag: objasnjavao ali teskooooo :zplez:

Musko kaze : ........... iza toga smo isli okolo otoka i to onog drugog koji je povezan sa lastovom mostom ....................OTOK SE ZOVE PREZBA .......
.... most do kojeg smo dosli je inace poveznica sa drugim otokom imas na karti ...............
.....iza toga smo isli u duboku uvalu ..gde smo na kraju dosli do tok mosta aispod je mnore i to je desno otok a levo lastovo

Jel' jasno !!?? Meni bas i nije z:mrgreen:

Ali u nekom prevodu , mislim da smo obisli Prezbu i sa gornje strane usli u Duboku uvalu i dosli do mosta koji spaja Prezbu i Lastovo . Po nekom toku fotografija trebalo bi da je to to ali ako opet bude imao primedbe , kad oslobodi lap od trojanaca i ostale gamadi koje mu se sunjaju po masini , uz kompletnu deratizaciju , nek napise ispravku z:((

Onda znaci ulazimo u Duboku uvalu

Kad vam neko donese brdo kolaca a treba da izaberete samo jedan ............. tesko z:hm: ..........kad je izbor suzen , lako je

E tako smo i mi ............uvalica do uvalice ..........jedna-druga-treca ...... koju izabrati za kupanje ????

Na Lastovu kazu da ribe umiru od starosti , zrikavci se cuju na poseban nacin , kad je najveca omorina vazduh je i dalje svez , mirise smilje ,lavanda ,bor ......

More je smaragdno .....

Nakon skoka u vodu , sve prsti oko vas .....preronite do obale u dahu i okacite jednom rukom o stenu a okrenete prema zracima sunca .......kroz mokre trepavice prelama se duga ......disete duboko ,hvatate vazduh .......

Na stenama mali , majusni gusteri ....... cak se i ne pomicu ......... Moze se i uhvatiti i spustiti na rame ili grudi .......stane i ne pomera se , ko mali zeleni bros ......zeleno na cokoladi

Nasa uvala :aha:

Poslednja izmena:
Kad vam neko donese brdo kolaca a treba da izaberete samo jedan ............. tesko z:hm: ..........kad je izbor suzen , lako je

E tako smo i mi ............uvalica do uvalice ..........jedna-druga-treca ...... koju izabrati za kupanje ????

Na Lastovu kazu da ribe umiru od starosti , zrikavci se cuju na poseban nacin , kad je najveca omorina vazduh je i dalje svez , mirise smilje ,lavanda ,bor ......

More je smaragdno .....

Nakon skoka u vodu , sve prsti oko vas .....preronite do obale u dahu i okacite jednom rukom o stenu a okrenete prema zracima sunca .......kroz mokre trepavice prelama se duga ......disete duboko ,hvatate vazduh .......

Na stenama mali , majusni gusteri ....... cak se i ne pomicu ......... Moze se i uhvatiti i spustiti na rame ili grudi .......stane i ne pomera se , ko mali zeleni bros ......zeleno na cokoladi

Nasa uvala :aha:

[/URL]

I onda ti Musko zapeva na uvce:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back