letovanje na jedrilici

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Arkadijska ljepota otoka Mljeta bila je poznata još u antici, kad je ovaj po mnogima najljepši otok na Mediteranu opisao Homer u svojem epskom djelu Odiseji.

Prema Homeru Odisej, mitski kralj Itake na povratku iz Trojanskog rata doživio je brodolom na hridi blizu otoka Ogigije. Napola mrtav doplivao je u špilju gdje je pao u ruke otočkoj nimfi Kalipso, kćeri Atlantovoj.

odiseo_calipso.jpg

Ne postoje materijalni dokazi postojanja bilo Odiseja bilo Kalipse, a ako su ikad i postojali, davno su izgubljeni u vremenu.

Copy

Na slici: Kalipso i Odisej

:hvala: Blajbi :D

Sve vise mi postaje jasnija Muskova zelja da Mljet nikako ne zaobidjemo i mada u to vreme nisam bila previse potkovana istorijatom raznih ostrva koje smo dotakli , razgledajuci pregrst fotografija koje su napravljene i malo citajuci o svim tim mestima ,
shvatih kako su puni duhova proslosti , tragova istorijskih prica i legendi

Vec godinama unazad moja putovanja vezujem za ostrva raznih zemalja jer su specificna i vrlo razlicita od kopna kojem pripadaju . Ljudi , istorija , krs , sume , stare tvrdjave i dvorci , male kucice ili samo temelji istih , mali kozji puteljci koji vode do ispod oblaka na najnepristupacnija mesta, gde su tadasnji stanovnici bezali od gusara , turaka , ......raznih sila koje su ih hteli porobiti ...
Sveko mesto je prica za sebe i ne moze se porediti ni sa jednom drugom

Odisejevu pecinu nismo stigli posetiti , kao i jos mnogo vaznih mesta ali Mljetu se treba vracati :D
Odisejeva pecina se nalazi ispod Babinog Polja. Ima dva ulaza: sa mora i sa kopna. Duboka je oko 30ak metara.
Ribari iz Babinog Polja još i danas je upotrebljavaju kao sklonište njihovih čamaca od otvorenog mora.
Još od davnih vremena veruje se da je Odisej u ovoj pecini pronašao svoje sklonište, po čemu je i dobila ime.
Prema Homeru, mitski kralj Itake na svom putu natrag kući iz Trojanskog rata doživio je brodolom na stenama pokraj ostrva Ogigije... ( danasnji naziv te stene je Ogiran )
Odisej, već dosta iscrpljen, doplivao je u pecinu gdje ga je čekala:cmok2: nimfa Calypso, cerka boga mora Posejdona. Očaran lepotom ostrva i zaljubljen :zaljubljena: u nimfu Calypso, Odisej je na Mljetu proveo punih 7 godina i tek na insistiranje boga bio je pusten da se vrati kuci u Itaku

E sad , ko je gledao cuveni serijal ''Odisej'' sa jos cuvenijim Bekimom Fehmiom , moze da zamisli i sebi docara bar deo legende :aha:

.....nije moja slikica al tek da vam se docara :)

@ivab10

drago mi je da si upoznata sa salinasom :worth: .... previse je slicnosti,kao i toponima da bi bila slucajnost,pogotovo vezano za mjesto trojanske bitke,usce neretve.. :D

evo jos par slika okoline troje :) e sad jos na slikama zamislite brada pitta iz istoimenog filma .... nadam se da moderatori nece izbrisati jer malkice trolam :whistling:

0000780273_l_0_nupspo.jpg

0000910154_l_0_9hhflc.jpg

0000528845_l_0_5qrhim.jpg

0000681851_l_0_diubhb.jpg

@muskokrk
svaka pohvala za podjeljene slike :ok:

Poslednja izmena:
DOBRO VECE ILI JUTRO :)
:hvala:
svima koji su pratili i sudjelovali na ovoj temi koju sam zapoceo prije godinu dana :rumenko:

:vatromet::vatromet:

Hvala tebi ,:hvala: sto si nam otvorio interesantnu temu i naveo neke od nas koji smo imali tu srecu i zadovoljstvo, da podelimo deo avanture i dobijemo nova saznanja, o do tada malo poznatom nacinu odmora , da probamo i nesto drugacije i zavolimo jedrenje :D

@ivab10
:) e sad jos na slikama zamislite brada pitta iz istoimenog filma .... nadam se da moderatori nece izbrisati jer malkice trolam :whistling:
:ok:

Ma ne treba ni Bred , i ovako je prilicno intrigantno i zanimljivo . Ponekad nismo ni svesni kakvo se istorijsko blago krije u nasoj neposrednoj blizini .
Sam' ti trolaj :rotf: i otvaraj vidike , ne verujem da ce se iko naljutiti :ok:

Nije valjda da neme više slika?:eek:

Ma ima slika , nego vas ja malo zabavljam dok Musko ne zavrsi svoje poslice :D i prihvati se tastature ponovo

I krecemo u Polace .

To je ribarsko mesto smesteno u malom zalivu i takodje sluzi za odmor jedrilicarima ili za smetaj turista jer je dobro povezano sa jezerima .

Ali , pre toga , jedno od osnovnih prednosti jedrenja je sto gde god nadjes zgodno mesto , ti sidro zabaci :rotf:
Voda je prilicno duboka oko tog dela Mljeta i neznam zasto ali uopste mi nije bilo svejedno dal se kupam u 120 metara ili 10m dubine :( Ovde u samom prilazu jednoj uvali , pre Polaca , je bilo 77 m

10 m je molba i maximum koji sam odkukala :besna: sve trepcuci (:manikir: ) , pa nikakve ribetine da mi se ne motaju oko nogu , pa da nema travuljina , te da vidim dno ..... i obavezno da ;) neko prvi skoci u vodu pre mene
Nijedna uvala nije bas mala i uvek se tu mota jos po neka jedrilica , ali komotno se moze naci svoj deo i uzivati i ostati koliko god hocete

Mi , vrlo lako nadjosmo nas deo

A vodaaaaaaaaa.............. sta reci :aha:

Mala digresija ,
ako ste mislili da na jedrilici ne moze da se kuva onakooooo po propisu skoro .....

sam' da vam prikazem nasta su Hrvati pali , DOMACA SREMSKA SUPA , SOSA ( od rena) I RINFLAJSA

al' sam ja zato preferirala morske djakonije :super:

Nismo bas mogli da pravimo rezOnce ali dobri su bili i ''dronjci''

Nakon celog popodneva provedenog u kupanju , skakanju u vodu , ronjenju , suncanju ......red je bilo krenuti u Polace , naci mesto za sidrenje u maloj marini i najaviti se u restoranu za veceru za koji smo dobili preporuku :D

Prilaz

mailgooglecom8137200814.jpg

Odmah smo primetili 3 usidrena broda koja su meni izgledala starinski i zamislila gusare kako se kace po katarkama , kad ono.....reci cu vam posle ;)

mailgooglecom8196956820.jpg

Niz dugu obalu uvale mogle su se primetiti i jedrilice

mailgooglecom8255039826.jpg

Poslednja izmena:
Ono sto je mene licno odusevljavalo po grckim ostrvima , a verujem i mnoge nase turiste tamo , nasla sam cak i ovde . Nikad nisam uspela da ukradem ( ali ne znaci da necu jednog dana :zper: -jer kazu , valja se ) i donesem kuci .
Bogumila ! Tek je pocetak juna i nije se jos razgranala ali je svojevrstan ukras kuca i dvorista

mailgooglecom0137875014.jpg

Polako se spusta noc i krecemo u brz obilazak Polaca .
U uvali su vec ukotvljene razne jedrilice a i veci brodovi kruzeri sa cijih dekova se spustaju brzi camci sa sve livrejisanom posadom i ustogljenim doteranim strancima turistima .
Posada sa belim rukavicama a sve u stavu mirno i crvenim tepisima na obali ,muceci se , vadi ( ali bukvalno , vadi :rotf: ) svoje goste .
To je ona vrsta turista koja radi ceo zivot i nezna za odmor , skuplja ustedjevinu i onda kad dodje konacno u zasluzenu penziju , krenu da putuju svetom . To sto su na stakama i mogu samo kiselu vodu , malo vina da popiju a od hrane samo mixovane papice , ne drzi ih kuci . Dobro svima i njima i kruz kompanijama .
Jedno vreme smo se zabavljali posmatrajuci svu tu ''elitu'' i komentaruci njihove vecernje haljine i brdo sminke kao i odela poput smokinga a onda ....se ipak okrenuli svojim zanimacijama .

Deo ocuvanih ostataka tvrdjave

mailgooglecom8142709815.jpg

mailgooglecom8298069830.jpg

Radnja domacih rukotvorina koja pripada cuvenoj staro-mljetskoj porodici Nodilo

mailgooglecom8356800836.jpg

Poslednja izmena:
Na jedrilicama , jahtama ......koje ostaju nocu privezane za bove u sred neke uvale takodje se odvija zivot . S obzirom da su uglavnom sve opremljene i kupatilima i kuhinjom i kabinama , samo je razlika u kvalitetu i luxuzu ...... svako moze da se ponasa i sprema kao da je i kuci .
Drustvo na brodu se dogovara kako ce i gde provesti vece . Vrlo cesto se cuje muzika , razgovori o utiscima od dana koji zamire ili jednostavno svako zauzme poziciju na brodu gde mu odgovara i utapa se u mirise mora i sum talasa koji lagano ljuljuskaju .
Koliko god da su kabine bile komforne i udobne , najlepsa spavanja i jutarnja budjenja sam imala kad sam uspela da se dokopam spoljnih lezajeva :mrgreen:

mailgooglecom8456026846.jpg

Ali zato .....
Da se vratim na ona 3 velika broda . Hrvati imaju vrlo interesantan vid exkurzija skolskih . Kao sto mi pustamo decu da obilaze domovinu tako i oni organizuju za klince nekoliko dana obilaska ostrva . Pristali su pre nas i uvece je tu bila zurka sa sve glasnom muzikom ( a kako bi drugacije :rotf: ) , devojke doterane , muskarci se udvarali penjanjem na jarbole glumeci Leonarda de Caprija Iz Titanika , pilo se pivo bezgranicno ................i sve stalo u 23.00 :dontunderstand:
Za neverovati .............. svi na spavanje , nema oces -neces

Ooooooo Srbijo , sami smo krivi sto su nam deca ovakva . Klubovi nam tek Pocinju da rade od 23 h................. necu da se nerviram , ovo je ipak za neku drugu temu

mailgooglecom5553875557.jpg

Poslednja izmena:
Stomaci krce , STELLLA MARIS ceka ......

I mi konje za trku imamo , ulecemo na Linu , otvaraju se koferi i vade svecane a'ljine ,sandalice na stiklice , Musko pusta muziku -malo brzu ( valda da da ritam spremanju :rotf: ).
Guzva pred golom tj kupatilom , smeh do suza , lagani miris pudera , one light touch of make-up , oblak parfema ( Musko sa jegerom na pramcu da ne smeta :zper:) i dok si reko' keks , posada spremna za osvajanje kulinarskog carstva i ...... :manikir:

Restoran je ukrasen svim mogucim zastavama i predmetima iz zemalja koje su doneli gosti koji su tu bili . Sledeci put znam sigurno sta cu im pokloniti :D

mailgooglecom8518242852.jpg

mailgooglecom8583125860.jpg

I ovde postoji puno slika ali sa akterima na njima, tako cemo morati da ih preskocimo ali bar mozete videti sta je bilo glavno jelo nakon obilatog predjela

mailgooglecom8661559867.jpg

A pilo se jedno jako dobro belo vino iz odlicne godine

mailgooglecom8779519878.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back