letovanje na jedrilici

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Crvena linija na karti oznacava put kojim smo prethodni dan dosli sa Korcule do Mljeta koji je inace u blizini svoje obale prepun podvodnih hridi , a mi smo izgubili najvazniju kartu koja nam je tu zaista trebala .
Odneo je vetar u nepovrat :( i samo zahvaljujuci Muskovom iskustvu i secanju oplovismo ga mi nekako do jezera .
Ali vredelo je jer plivati na tom uscu je neponovljiv dozivljaj .
Naravno , plava linija , povratak istim putem i ''parkiranje '' u Pomeni jer doci na Mljet a ne posvetiti mu se bar 2 dana za nacionalni park je cist gubitak .
Inace , karte koje se kupuju za ulazak u park i jezera vaze godinu dana tako da i ako ste tamo stacionirani , mozete se kupati svaki dan i u jezerima i u moru a ako se iskombinujete i zelite ponovo doci , vazi i za sledecu godinu :)

:bye: evo mene opet natrag ...malo obaveze malo posao a i malo putovanja .no treba i mira da se vrati u natrag i prisjeti se prekrasnog putovanja ...jedrenja po tada sunčanom Jadranu :rumenko:

Da pripremim slike pa da nastavimo sa obilaskom nacionalnog parka Mljet...... jezera i otoka u njemu:)

A i pitanje je dali uopće netko i želi da prati temu još..kada sam bio ovako neodgovoran....možda.;)

Poslednja izmena:
Prosao sam skoro celo hrvatsko primorje, znatan broj otoka i mogu svima reci da je otok Mljet - ZAISTA NESTO POSEBNO!

Mogao bi se prikljuciti svetskoj bastini...

Ti borovi, ta slana jezera unutar otoka sa mlakom vodom, ti mirisi smola i zvuci cikada - zaista je nesto carobno sto posetilac samo tamo moze da dozivi...

Preporucujem svakom da posete ovaj otok!
:ok:

Prosao sam skoro celo hrvatsko primorje, znatan broj otoka i mogu svima reci da je otok Mljet - ZAISTA NESTO POSEBNO!

Mogao bi se prikljuciti svetskoj bastini...

Ti borovi, ta slana jezera unutar otoka sa mlakom vodom, ti mirisi smola i zvuci cikada - zaista je nesto carobno sto posetilac samo tamo moze da dozivi...

zanimljivo da neko ko ima duboko usadjene mitomanske predrasude prema croatama i croatii,obilazi i uziva u njenim ljepotama,a u biti pljuje iza ledja

zivi si dokaz kakvih sve beskarakternih ljudi ima...

necu da trolam temu,samo sam iznenadjen pojedincima i njihovom licemjerstvu

adio

otok Mljet - ZAISTA NESTO POSEBNO! Mogao bi se prikljuciti svetskoj bastini...

Kako je lep Mljet. :zaljubljena:

Ocigledno je da nisam jedina odusevljena ovim ostrvom . Vec u samim pripremama , praveci plan i dogovarajuci rutu mesecima pre puta , bili su ukljuceni mnogi prijatelji :telefon: i Mljet je bio nesto pod MUST , nikako ne propustiti i obici sto vise .
Jasno je da za 2 dana provedena tamo nije se moglo bas sve videti ali vodjeni pravim poznavaocem Muskom, dotakli smo bar najosnovnije .
Karte za nacionalni park cuvam , ne zbog stednje novca , vec da me podseti da u nekom roku od godinu dana , ponovo ga oplovim i vidim kako izgleda obala na drugom kraju i posvetim mu malo vise vremena .

Voznja brodicem prema ostrvu Svete Marije traje nekih 10tak minuta ali da bi bolje videli i po nesto snimili , nastala je trka vec pri ulasku jer je bilo bitno naci dobro mesto a da te ne zaklanjaju musava stakla .
Stranci kojekakvi , pozurili u kabinu da zauzmu udobne stolice i nista nisu ni videli :rotf:

Sa desne strane , naisli smo na par vila i uopste ta strana i nije nesto nacickana kucama , ali zato levo u daljini nalazi se vec mesto malo vece . Od njega ide i autobuska linija koja spaja Veliko jezero sa morem i ta kombinacija poluslanog jezera i slanog mora uz mnostvo drveca , daje poseban shmek celom tom delu ostrva .

Leva strana , gledajuci iz prilaza ostrvcetu u jezeru

I vec se vidi Sveta Marija :D

Mljet je inace poznat po jezerima koja su nastala pre 10.000 godina , nakon ledenog doba ( nisam ni znala da je tako staro ostrvo dok nisam procitala :zper:)

Mi videli samo dva, Veliko i Malo i jedan prelepi deo gde se iz Velikog uliva ''reka'' u more ali to vam je na gornjim fotografijama.Da ne zaboravim , zabranjen ribolov u jezerima a skoro da ribice mozete rukom uhvatiti

Mora im se priznati da su znali da urede sve staze oko oba jezera , svuda postoje oznake i za bicikliste i planinare i hajkere . Vatrogasna oprema pokriva ceo kraj , sto i ne cudi jer cak i na mnogo manje naseljenim ostrvcima pruzena su creva za vodu i postavljeni aparati za gasenje . Organizovan prevoz busem iz Pomene za one koje mrzi da hodaju ( sto je prava steta nenadisati se mirisa sume)

I takoooo .....pristajemo na malo ostrvo Sveta Marija u sred Velikog jezera , gde se nalazi crkva iz 12 veka i predstavlja simbol Mljeta

I konacno

Prvo nasta nailazimo je naravno cuveni restoran ''Melite '' nazvan tako po starom rimskom imenu Mljeta .Kazu da je poznat po dalmatinskoj kuhinji ali i , sto smo ubrzo shvatili , po BEZOBRAZNO skupoj usluzi :besna:.

Razumem da se sve dovozi brodovima , ali nigde gde smo stali nisu bile takve cene pocev od obicne vode piva pa nadalje .........:sad2:

Nas je cekala rajska vecera u Pomeni pa se nismo nesto ni uzrujali ali smo bili jako zedni od sunca i pesacenja ........naravoucenije --nositi sa sobom bar flasicu vode :rtfm:

Elem , seli , popili , dosli sebi i krenuli u pohode . A pre toga par snimaka debelog hlada

i malo unutrasnjosti

Crkva sv. Marije, spomenik i deo samostanskog prizemlja poticu iz dvanaestog veka.
U XIII/XIV.nadogradjen je sprat , a u XV./XVI. veku dograđeno je predvorje.
Zvonik je zbog gusarskih napada pretvoren u obrambenu kulu.
Stara srednjevjekovna kula u jugoistočnom uglu samostana je nadograđena kula, gdje je svaki monah dobio svoju ćeliju, ispred kojih je na zapadnoj strani, prema moru, sagrađena velika terasa. Tako je samostan dobio izgled letnjeg renesansnog dvorca.

Od nekada bogate opreme crkve i samostana sačuvalo se vrlo malo predmeta

Napoleonova okupacijska vlast je 1808. ukinula sve benediktinske samostane na području već ukinute Dubrovačke Republike.. Imovinu su onda dobili redovnici skolopi a oni iz razloga sto nisu imali profesore dali je 1854 isusovcima .Kako je ustvari sve bilo skolska imovina ,1872 se predaje drzavi a ona je vodi do 1918 pod Ministarstvom za sumarstvo . Dolazi do prevrata i svako je razgrabio sta je hteo ( sto mi je ovo poznato :zper: nisu ovi novopeceni izmislili rupu na saksiji :rotf: )

E onda .....dolazi Jugoslavija :D komunisti .....i vrse nacionalizaciju 1949 i predaju imovinu Jugosovenskoj akademiji nauka ( a kome bi drugo :rtfm: ) , siromasna zemlja i nije bilo bas para da se ulaze , 1959 preuzima Narodni odbor Mljeta i sta !!?? Pretvara u hotel !!
Na Solinskim vratima do 1969. nalazio se kameni most s mlinom. Benediktinski su monasi za pogon vodenice koristili snažnu morsku struju koja nastaje usled plime i oseke. Radi pristupa u Veliko jezero brodicama i jedrilicama, most i vodenica su srušeni 1959. g., a kanal je proširen i produbljen.

Prema zakonu o povratu nacionalizovane imovine, Dubrovačka biskupija je zatražila vraćanje poseda, koji je u ruševnom i opljačkanom stanju preuzela 1998.

Sve u svemu , od XII veka pa do danas vise se rusilo i kralo nego sto se ulagalo .
Sveko je polagao pravo na ovaj biser u sred zelenog Mljeta ali niko nije video i obavezu da nesto i ulozi i povrati bar deo sjaja .

Korisceni podaci sa http://www.zakladasvetemarije.hr/bastina.htm i moj licni prevod sa hr na srb ( ne morate mi se zahvaljivati :mrgreen: )

Bocno stepeniste jos i pristojno izgleda

Dvoriste iz XVI veka , koje odavno ceka restauraciju

:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back