Lesi se vraca kuci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tema je nekako zlobno postavljena :neutral:
svako radi sta hoce,mislim ajde da ogovaramo ljude jer su imali neuspeh
i onda nije ni cudo sto neke ljude drzi motivacija "e pa necu da im dam razlog da me gledaju podrugljivo" i da nastave dalje iako im to mozda ne odgovara
secam se kad sam prvi put posle 2god u italiji dosla kuci i ostala sam 3 meseca,sretnem majku jedne skolske drugarice kazem joj dobar dan kad ona me zaustavi "je l linda,je l si se ti vratila" ja joj kazem da,a ona ode puna satro sazaljenja koje je prikrivalo radost sto po njenom misljenju nisam uspela
zato ovi nasi mucenici jedu sardine i pastete a grade trospratnice u srbiji

Ljudi i ne znaju kako bi reagovali u novim situacijama i novoj sredini. Nije ti samo tako neuspeh pa se vratili. Neko jednostavno shvati da ne zeli ili ne moze da prihvati to nesto tamo (a sto je izgledalo privlacno dok je bio u Srbiji). Neko shvati da mu dragi ljudi znace mnogo vise nego sto su mislili. Ima svega, ko nije probao malo je bzvz da komantarise (al shvatam da je uzivancija da tamo neki nisu uspeli, jel. cek da stavim i smajli iz pocetnog posta: :zper:)

bas tako
meni je doslo bezbroj puta da se vratim
a relativno sam uspela,radim ovde bolje poslove nego sto sam u srbiji i sa skolskom spremom inferiorijom od potrebne za datu funkciju,imamo sve sto pozelimo,putujemo gde god nam padne na pamet i ne moram nikome da nosim cokoladu i kafu da mi odradi nesto
medjutim nekad se mislim ye8es ti ovu nedelju kad ne mogu kod keve na rucak,kod brata na kafu,da sacekam goste,da idem na izlet s familijom i starim drustvom,da odem u porodiliste sad kad postanem po prvi put tetka a ne da cekam fotke na mail
pa stegnem srce i nastavim dalje
neki ljudi stavljaju druge prioritete i vrate se

:lol:Kakva zavist:eek:
Pa prvo se moje dete sprema na rad u inostranstvu:heart:
Koliko si izdrzao "tamo"i zasto si se vratio:rtfm:
Ovde je poenta o onima koji su hteli hleba bez motike.
A ne o nostalgicarima ili ljudima koji su odradili svoj posao i vratili se:roll:
Upravo zato je i postavljena tema zasto se odustaje:bye:

:D Ju pa nisam navikao da ovde ima i mama :lol: i da ce brizna majka ovako da napravi temu?
Opet ne razumem zasto ''hleba bez motike''? Pa i tamo negde preko se radi i to vise i teze.
Vratio sam se zbog pravila oko zaposljavanja iz jedne kompanije u drugu, sto je teze u toj drzavi nego u drugim... u staroj nisam hteo vise da ''gubim'' vreme i onda sam otisao, nista posebno. Mnogi odu jer se ne uklope u sve to novo sto ih zadesilo i to veoma brzo do 6 meseci, ko to pregura znaci da ipak ima neki plan za kasnije pa i ostane do godinu dana a posle toga nekako dodje do sumiranja rezultata proslih rezultata kao i ''moze li se dalje'' pa se vivi na cemu si i tako... ili ostajes ili ides.
Ovi koji misle da je preko bolje jer je ''uredjenija drzava'' - nemaju pojma ! Kakve ti veze imas sa uredjenijom drzavom kad sljakas 10 sati svaki dan i jedan dan slobodan?!
Jedino ti plata ne kasni (mada se i to desi, ipak) a ostalo je stvar coveka, nema pravila...a to nema veze sa drzavnim sistemom i drugim stvarima... u pitanju je rad sa ljudima, nacin zivota, kolicina para, cene, smestaj, prevoz,... i sve ostalo.
A ima i mnogo onih koji tamo zive a ovde lazu o svemu ! Posebno nasi !
Kao i onih koji kazu: pre cu ovde (misli se na preko) da jedem g***a nego u Srbiji isto to?!
Verovatno je tamo sladje :lol:

Poslednja izmena:
Mnogi od nasih sugradjana su posli u inostranstvo da zarade velike pare:zper:
Ali se mnogi vratise kuci jer...
Nije zlato sve sto sija.Imate li koji primer.
Bilo bi lepo da se informisu oni koji hoce preko leba pogacu.
Ili koji misle da tudje sunce lepse sija:bye:

Kako preko leba pogacu kad ovde nemamo ni za savu i mleko..jel vidis koe su cene i opet nestasice..oce da dignu na 150din mleko:evil:

:D Ju pa nisam navikao da ovde ima i mama :lol: i da ce brizna majka ovako da napravi temu?
Opet ne razumem zasto ''hleba bez motike''? Pa i tamo negde preko se radi i to vise i teze.
Vratio sam se zbog pravila oko zaposljavanja iz jedne kompanije u drugu, sto je teze u toj drzavi nego u drugim... u staroj nisam hteo vise da ''gubim'' vreme i onda sam otisao, nista posebno. Mnogi odu jer se ne uklope u sve to novo sto ih zadesilo i to veoma brzo do 6 meseci, ko to pregura znaci da ipak ima neki plan za kasnije pa i ostane do godinu dana a posle toga nekako dodje do sumiranja rezultata proslih rezultata kao i ''moze li se dalje'' pa se vivi na cemu si i tako... ili ostajes ili ides.
Ovi koji misle da je preko bolje jer je ''uredjenija drzava'' - nemaju pojma ! Kakve ti veze imas sa uredjenijom drzavom kad sljakas 10 sati svaki dan i jedan dan slobodan?!
Jedino ti plata ne kasni (mada se i to desi, ipak) a ostalo je stvar coveka, nema pravila...a to nema veze sa drzavnim sistemom i drugim stvarima... u pitanju je rad sa ljudima, nacin zivota, kolicina para, cene, smestaj, prevoz,... i sve ostalo.
A ima i mnogo onih koji tamo zive a ovde lazu o svemu ! Posebno nasi !
Kao i onih koji kazu: pre cu ovde (misli se na preko) da jedem g***a nego u Srbiji isto to?!
Verovatno je tamo sladje :lol:

Ne slazem se da za zivot nije vazno da li je drzava uredjena ili ne!Ovde kod nas stalno moras dokazivati dokazano,govorim iz licnog iskustva,za istu stvar znam koliko mi je bilo potrebno da je zavrsim u Nemackoj,a koliko mi je za to potrebno ovde!Ima i tamo redova,kada zelite nesto da zavrsite,ali ovde "ostarim"cekajuci u redovima,i vrlo cesto vam fali neki papir,iako je sluzbenica svojerucno napisala sta je potrebno da se donese,ali neizostavno je potrebno JOS!
Ovde retko ko ima prava na deciji dodatak,a o socijalnoj pomoci,kada ne svojom greskom ostanete bez posla,nema ni govora!Dakle socijalna politika NULA!(Meni licno nije potrebna,ali mnogima jeste,i mnogi kod nas zive na ivici bede)
O skolstvu da i ne govorim!Nema nikakvog plana!Kako koji Ministar prosvete dodje,on menja sta mu se cefne,a deca iz nje izadju polupismena!A kada dodje vreme za visoko obrazovanje,koliko god vam je dete talenat,morate spremiti brdo novca za svoje dete!
Ocemo i zdravstvo pomenuti!?To je tek katastrofa,cekaonice prljave,toaleti da se ispovracas,osoblje daleko od ljubaznog,a ako vam treba specijalisticki pregled,ako nemate novca za privatnika,ceka se po 6 meseci!A moj otac je sve analize koje su bile potrebne odmah odradio u Nemackoj!
O Sudstvu!?Pa to je tek katastrofa!Sudije su nedodirljive,ko da su deca samog Svetog Lazara!
O policiji,gde vecina leci komlekse,i ako vas zaustavi saobracajac,njemu nije kao u Nemackoj,u cilju odrzavanje reda u saobracaju,vec da naplati kaznu!
O sluzbenicima u Opstini???
Kako onda nije vazno da li je drzava uredjena?
Ali vecina odlazi zbog novca,a oni koji su vredni i ambiciozni,rade i shvataju da se veliki novac ne moze zaraditi,a da se svckas po gradu!Istina ima i onih koji tamo jedu margarin i hleb,ali zive za dolazak u Srbiju gde ce ugradjivati liftove u svoje trospratne kuce!Ali ima i onih koji se trude da se integrisu u sredinu,upoznaju obicaje i kulturu tog naroda,i jednostavno se prilagode!
Opet ponavljav,zavisi sta ko smatra kvalitetnim zivotom,ako je to plandovanje,srecu nece naci na zapadu!

Više cenim onoga ko je preko nešto pokušao, pa propao, nego onoga koji nikad nije ni pokušavao.

Kakav god bio razlog odlaska i povratka, naivnost, očekivanje da je tamo lakše, neuklapanje u mentalitet...skupiti herc da ovde napustiš sve i odeš u stranu zemlju, drugi jezik, među nepoznate ljude, da ostaviš porodicu, prijatelje, ceo svoj život...za to je potrebna velika, velika hrabrost. I priznati da ti tamo preko ipak ne valja i vratiti se, pa ovde opet počinjati od nule...i to je velika hrabrost.

Zato i ovo seirenje nad "Lesi" i jeste čista zavist onih koji tu hrabrost nemaju.

Prvo oni nisu kučići, već ljudi koji su imali svoje razloge zašto su otišli.
Da...nije zlato sve što sija...ali se zadesi i da bude ponekad.
Zašto oni hoće preko leba pogaču?Zato što su otišli za boljim životom dok neki nisu imali potrebe, hrabrosti, snage ili želje da to urade?
Niko ko je otišao u inostranstvo nije mislio da tuđe sunce lepše sija....
I ovo mi deluje kao mali pobednički ep zato što se neko vratio kući i nije uspeo u onome što je hteo...-.-

Više cenim onoga ko je preko nešto pokušao, pa propao, nego onoga koji nikad nije ni pokušavao.

Kakav god bio razlog odlaska i povratka, naivnost, očekivanje da je tamo lakše, neuklapanje u mentalitet...skupiti herc da ovde napustiš sve i odeš u stranu zemlju, drugi jezik, među nepoznate ljude, da ostaviš porodicu, prijatelje, ceo svoj život...za to je potrebna velika, velika hrabrost. I priznati da ti tamo preko ipak ne valja i vratiti se, pa ovde opet počinjati od nule...i to je velika hrabrost.

Zato i ovo seirenje nad "Lesi" i jeste čista zavist onih koji tu hrabrost nemaju.

Baš tako...a da ne pominjem činjenicu da bi tim ljudima bilo lepše u zatvoru nego u tuđoj zemlji...uglavnom žive ko psi bez ikakvog zadovoljstva....Sve u svemu ogromna žrtva...i to nikako nije za ismevanje.

svako radi sta hoce,mislim ajde da ogovaramo ljude jer su imali neuspeh
i onda nije ni cudo sto neke ljude drzi motivacija "e pa necu da im dam razlog da me gledaju podrugljivo" i da nastave dalje iako im to mozda ne odgovara
secam se kad sam prvi put posle 2god u italiji dosla kuci i ostala sam 3 meseca,sretnem majku jedne skolske drugarice kazem joj dobar dan kad ona me zaustavi "je l linda,je l si se ti vratila" ja joj kazem da,a ona ode puna satro sazaljenja koje je prikrivalo radost sto po njenom misljenju nisam uspela
zato ovi nasi mucenici jedu sardine i pastete a grade trospratnice u srbiji

Bila si u Italiji....sry ali i nisi baš najsrećniju zemlju izabrala...:confused::neutral:

..imala sam prilike par puta da odem i živim negde drugde...e tad u tom
periodu života, meni to nije trebalo...imala sam dobar posao, pod tim
smatram i dobru platu i radno vreme i sve što se poželeti može...zašto
bi išla...sada bi možda želela takvu priliku ili čak i mnogo goru od tadašnjih,
ali sad nemam 22 ili 25 godina, sad bi možda mogla da odem na 3-4 meseca,
a i to je veliko pitanje kako bi prošla....

..cenim ljude koji odu, da probaju, da vide, pa ako ide, dobro, ako ne bazu
imaju, kakvu god....moja drugarica ja još za vreme bivše SFRJ otišla za
Kanadu, i ona i muž su imali fakultete i stan, i decu, ali nisu bili zadovoljni,
skupili što se moralo i preko bare...u startu su mislili da će ostati par
godina i vratiti se...oboje su radili svašta, i polagali dodatne ispite koji su im
značili radna mesta u struci...sada posle toliko godina imaju lep život, dođu
jednom u 4 godine, nisu zaneseni time da svaki godišnji treba provesti u
rodnom kraju, putuju po svetu, svake godine priušte sebi neko lepo putovanje,
o čemu bi odavde mogli samo da maštaju....znam da im deca vole Srbiju,
govore perfektno jezik, oboje već studiraju i pričaju da će se oni vratiti,
možda, a možda i neće...mladi su i ne shvataju još uvek kako se ovde živi,
ali znam da se recimo ona i muž neće vraćati ni kad odu u penziju, zašto
bi...ljudi su zadovoljni uspeli su...;)

Da, navodno neutralni komentari i gomila ironicnih, podrugljivih i zlobnih smajlija...Lesi!!!
FLORENA:
oni koji hoce preko leba pogacu.
FLORENA:
koji su na prvom koraku odustali jer nije to to sto su ocekivali :zper:
FLORENA:
Vraca se kuci sa blizancima jer ne moze vise da izdrzi njihov tempo.
Kaze pretesko je :roll:
A li isto saznah da su se jos mogi vratili jer nije to ono sto su ocekivali:zper:
FLORENA:
Njegove reci su:" Nikad vise - nigde :whistling:
FLORENA:
Ko zna mozda se i ona vrati pre odande nego sto ja stignem da odem tamo :zper:
a na kraju, naravno, iscudjavanje kako je nekome to uopste moglo da padne na pamet...
:lol:Kakva zavist:eek:
Pa prvo se moje dete sprema na rad u inostranstvu:heart:
a komentari se odnose na veoma bliske ljude.

Ovo mi izgleda kao kada neko pravi grimase iza necijih ledja, a kao razgovara sasvim normalno.
Bas ruzan odnos prema tudjim zivotnim izborima.

Fkorena,zasto se neko vratio iz inostranstva,zavisi od toga zasto je otisao!?Moj razlog zasto bih otisla bio bi zato sto bih rado zivela u drzavi koja je uredjena,koja ima institucije i zakone!Svako normalan ko zivi u Srbiji mora priznati da toga ovde nema!Dovoljno je samo da odete na neki od saltera,pa cete se osetiti kao marva pred sluzbenicom,koja je Bog i batina!Dovoljno je sto su nam salteri takvi da se uvek moram ponizno savijati,ne bi li komunicirala kroz otvorce sa sluzbenicom!Na zapadu toga nema!Nije ni tamo sve sjajno,ali tacno znate sta moze a sta ne!I opet kazem,zavisi sta smatrate kvalitetnim zivotom?U Srbiji za mene nikada nece biti kvalitetan,ma koliko novca imala!Dzaba mi ovde novac,kada je oko mene sve trulo!
Elem,tema je presiroka,jer razlozi za odlazak pojedinaca i njihov povratak,su licni!
Predpostavljam da ti kao majka strahujes od gubitka deteta!?Sto mogu da razumem,ali ne podrzavam!I ja sam majka troje dece,i smatram da deca moraju slusati svoje instinkte i ici napred,pa ako i pogrese,imaju porodicu kojoj se mogu vratiti!Neko pametan jednom rece:"Sto nas ne ubije,to nas ojaca!"Tako svoju decu treba pustiti da sama biraju staze svog zivota,bez predrasuda u startu da grese!

slazem se
ubola si u srz:ok:

Ne slazem se da za zivot nije vazno da li je drzava uredjena ili ne!Ovde kod nas stalno moras dokazivati dokazano,govorim iz licnog iskustva,za istu stvar znam koliko mi je bilo potrebno da je zavrsim u Nemackoj,a koliko mi je za to potrebno ovde!Ima i tamo redova,kada zelite nesto da zavrsite,ali ovde "ostarim"cekajuci u redovima,i vrlo cesto vam fali neki papir,iako je sluzbenica svojerucno napisala sta je potrebno da se donese,ali neizostavno je potrebno JOS!
Ovde retko ko ima prava na deciji dodatak,a o socijalnoj pomoci,kada ne svojom greskom ostanete bez posla,nema ni govora!Dakle socijalna politika NULA!(Meni licno nije potrebna,ali mnogima jeste,i mnogi kod nas zive na ivici bede)
O skolstvu da i ne govorim!Nema nikakvog plana!Kako koji Ministar prosvete dodje,on menja sta mu se cefne,a deca iz nje izadju polupismena!A kada dodje vreme za visoko obrazovanje,koliko god vam je dete talenat,morate spremiti brdo novca za svoje dete!
Ocemo i zdravstvo pomenuti!?To je tek katastrofa,cekaonice prljave,toaleti da se ispovracas,osoblje daleko od ljubaznog,a ako vam treba specijalisticki pregled,ako nemate novca za privatnika,ceka se po 6 meseci!A moj otac je sve analize koje su bile potrebne odmah odradio u Nemackoj!
O Sudstvu!?Pa to je tek katastrofa!Sudije su nedodirljive,ko da su deca samog Svetog Lazara!
O policiji,gde vecina leci komlekse,i ako vas zaustavi saobracajac,njemu nije kao u Nemackoj,u cilju odrzavanje reda u saobracaju,vec da naplati kaznu!
Ali vecina odlazi zbog novca,a oni koji su vredni i ambiciozni,rade i shvataju da se veliki novac ne moze zaraditi,a da se svckas po gradu!Istina ima i onih koji tamo jedu margarin i hleb,ali zive za dolazak u Srbiju gde ce ugradjivati liftove u svoje trospratne kuce!Ali ima i onih koji se trude da se integrisu u sredinu,upoznaju obicaje i kulturu tog naroda,i jednostavno se prilagode!
Opet ponavljav,zavisi sta ko smatra kvalitetnim zivotom,ako je to plandovanje,srecu nece naci na zapadu!

Ja ne znam sta ti radis u inostranstvu kad si sve ove ustanove obilazila?
To nemam potrebu ni u ovde a preko i ne znam sta je opstina, sud i POLICIJA bla bla... sta ce ti to? kakvim se radnjama bavis :lol:
Nisi mi jasna.
Ako si htela da poredis sredjenost, to i vrapci znaju da je bolje to preko nego kod nas ali zar zbog kraceg cekanja u redu u Nemackoj, treba ziveti tamo?
Zato sam i naveo one stvari koje su svakodnevne i uticu na zivot, gde god da jesi, a posebno preko jer treba na nesto drugacije i da se navikne.
Ovo ostalo me neinteresuje... neko rece.. ne moram nositi kafu i cokoladu za uslugu!? Pa i nemora se, ja licno nosim po zavrsenom ako mi je simpa salterusa i sl. A posebno ponesem ako je neka veza u pitanju. Sto da ne? to je kod nas obicaj.

Koja deca?
Ja ne znam što svi kritikujete školstvo...
Sirota deca se ubiše od učenja gluposti u našem školstvu i vi kažete da izlaze polupismeni...:eek:
Pa ****** mi smo učili savane i stepe u africi i j.americi, i dobijali keca ako ih ne znamo...
Posle kažu naša deca ne obrazovana... ne obrazovana vraga...:rtfm:

Vazno je da je otislo skoro DVA MILIONA Srba od 1990. do danas..

I to onih u najboljim godinama, najskolovanijih i najsposobnijih.

I da im deca danas ni ne govore srpski.

Oni sto su otisli pa se vratili - ti nisu ni za tamo ni za ovamo.

Gde mene nadjoste da prozivate da ne zelim da moje dete uspe:zcepanje:
Pa ja sam velika ponosna MAMA na svoje princeze.Baba sam jednoj Leni a za par meseci bicu dupla baba:aha::mazi:
Kod nas je vecina navikla da prima platu samo zato sto se pojavi na posao:rtfm:
A onda cuje ili vidi kako je neko uspeo tamo negde preko:mrgreen:
Pa poleti misleci da ce i tamo samo ubirati novce:zper:
Ali svuda mora da se zasucu rukavi.Pa kad shvate koliko su skupe te pare vrate se kuci:rtfm:
Mislim da znate o cemu pisem:tajna:
Ali doci cemo do sustine :bye:

ne moram nikome da nosim cokoladu i kafu da mi odradi nesto

Samo zbog ovoga bih otisla. Mozda i hocu, ako mi se ukaze prilika...mislim da bi za mene bio bolji odlazak, jer sam u ovu sredinu napola uklopljena i uvek sa jednom nogom na izlazu.
A slazem se da je tema malcice zlobno postavljena - he he oni su otisli, ali prc nisu uspeli :roll:......svako neka ide gde hoce, gde misli da ce mu biti bolje u zavisnosti od sopstvenih prioriteta.

Da, navodno neutralni komentari i gomila ironicnih, podrugljivih i zlobnih smajlija...Lesi!!!
a na kraju, naravno, iscudjavanje kako je nekome to uopste moglo da padne na pamet...
a komentari se odnose na veoma bliske ljude.

Ovo mi izgleda kao kada neko pravi grimase iza necijih ledja, a kao razgovara sasvim normalno.
Bas ruzan odnos prema tudjim zivotnim izborima.

Florena valjda citas ovo i sve ostale komentare.
Pametnom je i jedna dosta.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back