Lepo vaspitanje

• Začetnik teme Začetnik teme Betty
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
DOMOVINA SE BRANI LEPOTOM

Domovina se brani rekom
I ribom u vodi
I visokom tankom smrekom
Što raste u slobodi

Domovina se brani cvetom
I pčelom na svetu
Makom i suncokretom
I pticom u letu

Domovina se brani knjigom
I pesmom o nebu
Sestrinom suzom majčinom brigom
I onim brašnom u hlebu

Domovina se brani lepotom
I čašću i znanjem
Domovina se brani životom
I lepim vaspitanjem
Ljubivoje Ršumović

Pa, HeBiGa...
to je tvoja pesma. Moji pesnici su koristili reč OTADŽBINA jer je domovina zavičaj :lol:
I nisu pretili maloj deci, o njima se brinuo otac /otadžbina/. I deda, naravno.
E, dobro, ja mogu da se ispišem sa ove teme.
Bilo mi je zadovoljstvo..

indigo:
hellen,
ako sam dobro shvatila - ti si prosvetar; koliko od tebe, u svakodnevnom smislu, roditelji ocekuju da im vaspitas dete, i sta konkretno?
uvek se setim prvog roditeljskog u petom razredu, kad se jedna mama pored mene dernjala na razrednog kako su deca svakakva, kako ujutru kasne na prvi cas, kako su polusvesni na prvim casovima ujutru (cak i u drugoj smeni :) ), kako se ne sete da sve spakuju sto im treba, kako laju, psuju, pljuju i slicno, itd.itd. i, naravno, za sve to je kriv razredni :), na takve stvari sam mislila.

Не верујем да неко очекује да му ја васпитам дете....али деци помаже боравак у вршњачкој групи, јер ту могу да нађу своје место у друштву, да науче правила понашања, да стекну слику о сопственим вредностима, да доживе прихватање или одбацивање, да схвате шта је друштвено пожељно, шта није, да прихвате одговорност, обавезе....има пуно предности....

Ova Aljonina rečenica je za temu "predrasude" :arrow: "Danasnja omladina vecinom ne poseduje lepo vaspitanje,stavise lepe manire smatra cudnim i nepozeljno nametnutim.Sto je,naravno jako lose samo po sebi." :lol:

Hebe..danke schoen :)

I pesmom o nebu

Betty:
Ova Aljonina rečenica je za temu "predrasude" :arrow: "Danasnja omladina vecinom ne poseduje lepo vaspitanje,stavise lepe manire smatra cudnim i nepozeljno nametnutim.Sto je,naravno jako lose samo po sebi." :lol:

Hebe..danke schoen :)

I pesmom o nebu

Nah,osnovna greska.
Predrasuda nije ono sto je bazirano na osnovu iskustva.

Betty:
ajde ispostuj je malko :)

pa, moram da kazem da se odmah, u prvih par strana, eksponira potpis "neverovatnog":
quod licet iovi, non licet bovi....LOL. (nomen est omen :) )

"...rec snob je izvedenica od latinskog izraza sine nobilitate, sto znaci bez plemickog porekla. skracenica S.Nob. dodavala se imenima engleskih studenata koji su primani na elitne univerzitete kakvi su kembridz ili oksford, uprkos tome sto nisu pripadali aristokratiji, i koji su se, da bi nadoknadili ovaj nedostatak, razmetali odevajuci se po poslednjoj modi. larus odredjuje snobizam kao "divljenje prema svemu sto je u modi u okruzenjima koja se smatraju otmenim". prema jednom nemackom recniku, "snob je onaj koji, da bi se istakao u drustvu, nastoji da putem egzibiconisticke ekstravagancije navuce masku kulturne i duhovne nadmocnosti".
za pola valerija, pravi snob "strahuje da prizna da mu je dosadno kada se dosadjuje i da mu je zabavno kada se dobro provodi". prema francuskim recnicima, snober znaci"odnositi se prema nekome ili necemu s visine, s prezrenjem, odbacujuci ili izbegavajuci ga na osnovu sopstvene superiornosti". glagol koji ne postoji kod nemaca. filozof ludvig markuze usudjuje se da pretpostavi da samo visina poreza odlucuje o pripadnosti eliti; takva izjava moze biti samo nemacka :). englezi raspolazu i kljucnom recju: snob-appeal: "ono sto moze da privuce paznju jednog snoba".

elem, quod licet iovi....LOL

Back