lady me:
Hmmm nema niko ništa da kaže na temu lepog vaspitanja dece?
Otišla tema posle tri posta u chat.
A kad se pokrene tema kako su se dva klinca potukla ili nešto slično istog dana se ispiše bar 5 strana o tome kako su nam deca bezobrazna, nevaspitana kako sve to treba u uniforme, zabraniti im sve živo itd itd itd
Pa nije da nemamo nista da kazemo nego to se provlaci(lo) kroz otprilike sve teme (ili bar 70%) na ovom forumu...U skladu sa tim, nemamo da dodamo nista posebno novo sto vec nismo rekli, zar ne (posebno u drugoj aktuelnoj temi o uhapsenim maturantima). Lepo vaspitanje se uci u kuci, ali ne samo u kuci - uci se i od vaspitanih nastavnika (ako ih zovu konjima i magarcima, slepcima i glupanima, kako da ocekujemo vaspitanje od dece?!), a uci se i od vaspitanog drustva (d ane kazem sredjenog, sto nase svakako nije). Ali ako bas insistiras na temi vaspitanja u skladu svega sto rekoh evo i male buruleske od pre neki dan:
pozvali su me u jednu osnovnu skolu d aodrzim predavanje na temu adolescencije i interpersonalnih odnosa nastavnika sa devom u adolescenciji (dakle, od 13te godine pa navise). I tako odem ja sa koleginicom koja je defektolog, skupilo se njih celih 15 iz cele skole (ostali su kaze direktor koji je nov i jedan normalan covek) bojkotovali predavanje (?!?!za neverovati). Moje predavanje koje se ticalo toga sta je to adolescencija, sta se desava sa detetom fizicki i emotivnopsiholoski, i o potrebama i manifestacijama adolescentnog ponasanja trajalo je 20 minuta. Moja koleginica pricala je o komunikaciji i vestini komunikacije jos oko 25 minuta. Dakle, celo predavanje (koje, bez lazne skromnosti, UOPSTE nije bilo ni nekvalitetno, ni dosadno, ni suvoparno ni monotono) trajalo je oko 45 minuta, ne vise. Za tih 45 minuta, 7 puta su usli i izasli iz zbornice, dvoje je ustalo da trazi upaljac i pikslu da bi pusili, dvoje se dodavalo preko cele zbornice soljicom za kafu; jedna je ustala od stola i otisla do prozora bacila pogled sta se desava napolju, i pomirisala i pomazila cvece (?!), jedan se ljuljao na stolici i tri put skoro pao (?!), jedna je odgovorila na zvonjavu mobilnog i izasla napolje da se javi. Prilicno neverovatno zar ne?! Za ljude koji su odrasli, punoloetni, i placeni (sto je najvaznije) da odsede na tom predavanju (jer se ono desava u njihovo redovno radno vreme, dakle ide im dnevnica!). Kada sam im na tu opservaciju skrenula paznju, dobila sam odgovor da "ovo nije cas....mi smo odrasli, mozemo da izadjemo a da ne izadje jos petoro iza nas.....nisam razumeo da moram da se suzdrzim od pusenja..." itd. Samo sam postavila pitanje da li se sa toliko tolerancije odnose prema svojim adolescentnim ucenicima na casu kada suskaju, zamore, hoce da izadju u WC, imaju potrebu da jedu jer su gladni, pije im se voda, ili prosto receno - ljuljaju se na stolici jer je napolju lep dan a njima smrtno dosadno da slusaju o cemu god vec?!?!?! Neverovatno je da odrastao svet moze da bude do te mere nevaspitan, ali ne samo nevaspitan vec sa tolikim odsustvom uvida i kriticnosti, te toliko nepodlozan kritici neprihvatljivog ponasanja! I onda se cudimo sto su deca nevaspitana! Pa ko ih vaspitava?! I od koga da nauce?!
P.s. Da me Hellen ne bi pojela, moram jos i to da kazem da je bilo i 5-6 veoma pazljivih, strpljivih i koncentrisanih slusalaca, na koje sam se jednostavno fokusirala da ne bih ustala i podelila vaspitne packe po onoj zbornici. Zbog takvih mi nikad nije zao da odem, iako me zbog onih drugih to kosta zivaca i iritacije za naredna 3 dana! Skola nam je bre ODVRATNA!
(i zdravstvo isto, Hellen, i zdravstvo isto - ne dozivljavaj ovo licno!
)